• Tanulmányi kirándulás

          • Iskolánk alsó tagozatos tanulói 2023.10.11-én tanulmányi kiránduláson vettek részt Poroszlón. A nap során Tisza-tavi Ökocentrum varázslatos vízi világával ismerkedhettek meg. Az óriás akvárium nagyhalai és élővilága elkápráztatta a gyerekeket. A szabadidőparkban közvetlen kapcsolatba kerülhettek a térség állataival is. A kirándulás zárásaként csodálatos élményt nyújtott a Tisza-tavon való csónakázás. Új ismeretekkel, élményekben gazdagon tértek vissza a tanulók.  

            A centrum tárlata Magyarországon egyedülálló, emellett az alapiskola természetismereti tananyagának kiegészítő, gyakorlati oktatásában komoly szerepet tölthet be a bemutatója. Örülünk, hogy iskolánk tanulói is részesei lehettek ezeknek az élményeknek. 

            -MZs-

          • Lövészverseny Fehérkúton

          • Iskolánk igyekszik mindent megtenni azért, hogy a fiatalabb generációval is megismertesse, megszerettesse ezt a sportot. Október 11-én nagyszabású versenyt rendeztek Fehérkúton, melyen 16 klub 40 versenyzője vett részt, köztük az országot nemzetközi versenyeken is képviselő lövészekkel. Diákjaink jól bírták a gyűrődést, rengeteg új tapasztalattal tértek haza, melyeket az előttük álló versenyeken kamatoztathatnak.

            -BD,PJ-

          • A Naprendszerünk modelljei

          • Iskolánk 5.A osztályos tanulói a Naprendszer modelljét készítették el a geográfia óra keretén belül. A gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a  projekt megvalósításába. Szorgalmasan ragasztottak, festettek, hogy elkészüljenek ezek a kreatív alkotások. Iskolánk főbejáratánál kiállítást is szerveztünk a szebbnél szebb munkákból. 

            -SzE-

             

          • Szajkó Béla: Tornaljai történetek

          • A 2023-as Tornaljai Városnapok keretén belül kedden mutatták be iskolánk volt tanárának és korábbi igazgatójának, Szajkó Bélának a Tornaljai történetek című könyvét. A bemutató előtt Székely Róbert (IX.B) Petőfi Sándor Tompa Mihálynál című versét szavalta el. Az est folyamán a szerző kötetéből Balog Bianka (IX.B), Farkaš Kiara (IX.B) és Varga Viktória (IX.B) olvastak fel részleteket.

            -TÁ- 

          • Szilvásváradi kirándulás

          • Iskolánk 2.évfolyamos tanulói október elején tanulmányi kiránduláson vettek részt Szilvásváradon a Szalajka-völgyben. Mindjárt a kirándulás elején kipróbálták a kisvonatot, amellyel egészen a Gloriett-tisztásig utaztak. Ezután meglátogatták az Istállós-kői barlangot, a Felső-tó környékét, majd a Fátyol-vízesés zuhatagában gyönyörködtek. Nem maradt ki a Szikla-forrás és a Kárpátok őre emlékhely sem. Sok új ismerettel gazdagodtak a  Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum és a szabadtéri Erdei múzeum megtekintésével. A túra végén a vadbemutató kertnél pihentek meg. Mindannyian jól érezték magukat, élményekkel telve tértek haza.


            -KS, BSz-

          • BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA - ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ

          • 2023. szeptember 23-án Csalogány népdalcsoportunk részt vett Gömörhorkán a Bíborpiros szép rózsa országos elődöntőjén. A lányok gömöri népdalokkal szórakoztatják a közönséget iskolai és városi rendezvényeken, illetve szívesen mérettetik meg magukat különböző népdalversenyeken is.

            “ Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon."     (Kodály Z.)

            -CzE, MZs-

          • Kassán jártunk

          • 2023.9.27-én iskolánk harmadikos és negyedikes tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Kassán. A tanulók vonattal utazhattak, ami még érdekesebbé tette a kirándulást számukra. A városban sétálva megismerkedtek Kassa nevezetes épületeivel, a városhoz kötődő híres személyiségekkel. Az óvárosban bejárták a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, ismertebb nevén a kassai dómot, majd egy interaktív kiállításon próbálhatták ki a fizika törvényeit a Szlovák Technikai Múzeumban. Sok új élménnyel gazdagodtak a tanulók. 

            -MZs, CzE-

          • Lengyel, magyar két jó barát…

          • Az elmúlt héten a 8.A osztály tanulói Lengyelországban jártak, ahol vendégül látta őket a lekawkai testvériskola. A tanulókat változatos programokkal várták a lengyel pedagógusok és diákok.
            Szeptember 25-én a megérkezésük után kézműves foglalkozáson vettek részt a tanulók, ahol elsajátíthatták a tájképek készítésének fortélyait. Szeptember 26-án délelőtt a tanulók betekintést nyertek a lekawkai Magán Általános Iskola oktatási módszereibe. Kipróbálhatták az Empiriusz virtuális laboratóriumot, ahol a bátrabbak kémiai és fizikai kísérleteket végeztek. Megismerkedtek a 3D-s tollal, amellyel különböző figurákat, tárgyakat készíthettek. Ebéd után városnéző körútra indultak Tarnówba, ahol felfedezték a magyar vonatkozásokat, valamint megtekintették Bem József tábornok impozáns mauzóleumát is. A napot diszkó zárta, ahol tanulóink megismerkedhettek a lengyel diákokkal. Szeptember 27-én diákjaink a lengyel tanulók kíséretében Krakkóba utaztak, ahol bejárták a Királyi palota (Wawel) parkját, valamint megismerkedtek Wawel sárkányának legendájával is. Délután Chorzów városában folytatódott a program, ahol egy planetáriumi előadáson vettek részt. Szeptember 28-án a lancuti Városi Kastélymúzeumot látogatták meg. Az utolsó est focival, kosárlabdával és közös kerti sütögetéssel telt. Tanulóink szép emlékekkel térhettek haza.

            -MS, MT - 

          • A budapesti Füvészkertben jártunk

          • Szeptember 21-én iskolánk 5.A osztályának kis csapata ellátogatott az ELTE Botanikus kertjébe. Nagy sétát tettünk, gyönyörködtünk a természet ezer csodáiban, a szebbnél szebb növényekben, a különlegességekben. Szép látványt nyújtottak az éppen termést hozó banán- és kivifák, valamint a datolyapálmák. A megemlített növények közül nem hagyhattuk ki az amazonasi óriás-tündérrózsákat, melyek levelei egy gyermeket is képesek megtartani a víz tetején. Sok érdekes dolgot tanultunk, melyeket további tanulmányaink során biztosan fel tudunk majd használni.

            -PJ-

          • CSEREGYEREK - ROZUMIEME.SI

          • Már lehet jelentkezni az új évadba!

            Négy hónap - négy izgalmas kihívás - szeretettel várjuk azokat a tanulókat, akik szeretnék fejleszteni szlovák nyelvű kommunikációjukat, valamint szeretnének új barátokat szerezni.

            Jelentkezni iskolánk szlovák szakos pedagógusainál lehet. 

            -MK-