• A Nyelvek Európai Napja - zenei világnap

          • 2016. október 3-án a felső tagozatos diákok közös rendezvénnyel ünnepelték meg a Nyelvek Európai Napját és a zenei világnapot.  A rendhagyó rendezvényt az iskola énekkara előadása nyitotta meg. Hubay Katalin vezényletével és az iskola zenekara kíséretében öt földi nyelven - magyar, szlovák, lengyel, német és angol – valamint az éteri nyelvünkön, a zenén csendültek fel a dalok. 

            A nyelvi és kulturális sokszínűségről szerzett tudásukat játékos és kreatív feladatok megoldásával bizonyíthatták a versenyen résztvevők.  A szervezők nagy örömére az öt tervezett négytagú csapat mellé /Túró Rudi, Királynők, Agymenők, Szellemek, Kecskék/ az énekkar tagjaiból ad hoc is verbuválódott még öt csapat /A csapat, Unikornis,  Zöldek, Don’t worry, Zene/, a zenekar tagjai közül pedig ketten is vállalkoztak arra, hogy tanári karunkat képviselik a nemes versenyben.

            A verseny győztesei mi voltunk: mindannyian, akik részt vettek, versenyeztek, énekeltek, zenéltek, versenyfeladatokat készítettek, szerveztek, fényképeztek, netán felügyeltek.

            Mindenki kapott némi édességet az édes emlékezetű délelőttön, a tervezett csapatok közül az első három legtöbb pontot elért, míg az alkalmi csapatok közül a legtöbb pontot elért csapatot az iskola vezetősége jóvoltából tárgyi jutalommal is díjazhattuk.

            1. helyezett: /61 pont/

             Árvai Liana – 5.A, Gaál Bianka – 6.B, Bódi Kata – 7.A, Brindzák Rebeka – 8.B  

            2. helyezett: /58-58 pont/

            Dávid Cynthia Alexa – 5.B, Hugyár Evelin – 6.C, Váradi Géza – 7.B, Libjak Laura – 8.A

            Kalydi Boróka – 5.A, Lőrincz Sára – 6.B, Lukács Lýdia – 7.B, Tajbos Anasztázia – 8.B

                 +1.   A zöldek: Gaál Georgina, Majoros Lilla, Papp Kíra, Székely Fanni – 7.A

            A Bene Csaba és Kiss Tamás alkotta T 5* csapat tagjai sajnos az első versenyfeladat megoldása után kénytelenek voltak versenyszellemüket feláldozni a munkaköri kötelesség oltárán, de példamutató hozzáállásuk okán a következő tanévi versenyig erkölcsi vándordíjban részesülnek.

            Végezetül a nyelvi tantárgybizottságok vezetőinek, tagjainak, az énekkarnak és zenekarnak, valamint minden egyes tanárnak és diáknak, aki bármiképp is hozzájárult ehhez a felejthetetlen délelőtthöz a szervezők nevében ezúton is külön köszönöm dankie falemnderit thank you شكرا  edirəm eskerrikasko дзякуй তোমাকেধন্যবাদ благодаря děkuji tak dankonaitäh salamat kiitos merci grazas σας ευχαριστώ დიდი მადლობა આભાર di ou mèsi תודה शुक्रिया dank u hvala ďakujem terima kasih go raibh maith agat þakka þér ありがとう אַ דאַנק, ಧನ್ಯವಾದಗಳು moltes gràcies 谢谢 감사합니다gratias dziękuję 謝謝 paldies  ơn bạn grazie ви благодарам terima kasih    nirringrazzjak آپ کا شکریہ cảm நன்றி teşekkür ederim спасибі  danke takk  obrigado mulţumesc  спасибо diolch asante muchas gracias  ధన్యవాదాలుขอขอบคุณคุณ  hvala  хвала   ačiū 

            /képek a galériában/

             

          • Zumbával az egészséges életmódért!

          • Egészségünk érdekében összmozgásos tevékenységet, vagyis Zumba délutánt szerveztünk a napközi otthon tanulói részére. A Zumba Kolumbiából eredő, latin ritmusra épülő tánc, aminek jelentése ,,gyorsan mozogni és szórakozni”. A táncokban különféle gyakorlatokkal erősíthetted izmaidat, s közben jót szórakozhattál! /képek a galériában/                

                                               Kókai Ildikó

          • A tej világnapja iskolánkban

          • A tej születésünktől fogva jelen van életünkben,  nélkülözhetetlen tápanyagforrás. Az utóbbi években csökkent a tejtermékek fogyasztása, ezért elindult egy kezdeményezés, melynek célja felhívni a figyelmet a tej pótolhatatlanságára. Több nemzetközi szervezet összefogva elindított egy programot A tej világnapja az iskolákban címmel, melyre minden évben szeptember 28-án kerül sor. Ebben az évben iskolánk tanulói is bekapcsolódtak a programba. Ezt az akciót összekötöttük egy másik fontos tevékenységgel, az értő olvasással, ugyanis a 2016/2017-es tanév ennek a jegyében zajlik. A tevékenységek az osztálytermekben zajlottak, minden évfolyam bekapcsolódott. A tanulók szövegértésre irányuló feladatokat oldottak meg, természetesen tejjel kapcsolatos szövegekről volt szó. Emellett játekos feladatokat kaptak, örömmel dramatizáltak. Kreatív feladatként pedig tejtermékes dobozokból állítottak elő  külömböző robotokat, mesealakokat, vonatokat és egyéb ötletes tárgyakat. Hangúlyozva e nap jelentőségét a tanulók az akción fehér pólókat viseltek. Az elkészített kreációk  iskolánk előterében kiállításra kerültek. Reméljük, hogy ez a törekvés erédményes volt és a kívánt célokat elértük. /képek a galériában/

             

             

             

          • Erdei iskola – Remek iskola

          • Újra itt a szeptember. Mi, negyedikesek még nagyobb izgalommal vártuk. Erdei iskolába készülünk. Vajon milyen lehet? Igaz, a tanító nénik már beszéltek róla, de a szó, az csak szó. A valóság egészen más. Ólomlábakon járt szeptember első hete, de csak eljött végre a várva várt nap. Már a busz is csodajó volt. Emeletes! Nem ültem még ilyenben. Érzékeny búcsú és indulás. Gyönyörű erdők, hegyek. Furcsa, hogy a szüleim nélkül utazok. Kicsit szorult a torkom, de hisz a többiek is magukban vannak! Illetve dehogy vagyunk magunkban – EGYÜTT vagyunk!Megérkeztünk, kipakolás, szobabeosztás. Ások és bések közösen laknak egy-egy szobában. Sebaj! Legalább jobban megismerjük egymást. Valóban így is történt. Péntekre igazi barátságok, kicsi szerelmek is szövődtek. De nézzük, mi is történt addig!

            Hétfő:

            • Szobák elfoglalása – én az emeletes ágy emeletén aludtam (szuper volt).
            • Délután játszótér – ismerkedés a tereppel
            • Nevet kaptak a szobák, amelyek folyamatos versenyben álltak egymással. Pontokat szerezhettünk a játékok során, jó viselkedéssel, renddel, stb. Sajnos pontlevonások is voltak. Gepárd, Kisügyesek, Focisták, Bajos csajok, Hotel király, Őzek, Csillag és Aranycsapat – így neveztük el a szobáinkat.
            • Este: nagy-nagy beszélgetések, kuncogások.

            Kedd:

            • Reggeli után, két szlovák kézműves néni érkezett hozzánk, akik foglalkozást tartottak nekünk. A szövés-fonás valamint a hímzés fortélyaival ismerkedtünk. Karkötőket szőttünk, hímzett képeket készítettünk és még szlovák óránk is volt. Egyre bátrabban, kisebb-nagyobb hibákkal, de beszélgettünk a nénikkel.
            • Délután játszótér, nyilazás, lovaglás, quadozás. Igazi élmények. Lajostól (ő egy ló) kicsit féltem, túl nagynak tűnt, de nem lett semmi baj.
            • Este: Malac Julcsa – interaktív mese – jókedv, rengeteg nevetés.

            Szerda

            • Hosszú túra – erdei ösvények, sűrű erdő, tisztások, patak. Erik bácsi igazi túravezetőnek bizonyult. Megmutatta a legapróbb virágot, gyökeret, bogarat, gombát, levelet. Kicsit féltem a medvétől, de Erik bácsi szerint, ha véletlenül erre is járna a medve, ekkora gyerekcsapattól messze menekülne.
            • Az erdő fohászával záródott a kirándulás: „Vándor, ha erre jársz, halld meg kérésem: NE BÁNTS!
            • Délután versenyjátékok voltak, sok-sok pontot szereztünk. Izgalmas volt!
            • Este: Tábortűz, sültkolbász-evés és vidám játékok. A „Helló a nevem Joe” játék volt a legjobb. Azt gondoltuk, hogy mára vége a mókának, de tévedtünk. A java, a „bátorság próba” még csak most jött. Koromsötétben (persze elemlámpával) az erdőbe kellett bemenni és az ösvényen felfelé haladva a vezetőket megkeresni. Sikítottunk, nevettünk és féltünk. Nagyszerű mulatság volt.

            Csütörtök

            • Délelőtt: „tanulás” – foglalkozás. Megtanultunk egy verset az erdőről, leírtuk és rajzokkal kidíszítettük. Egy szép „fadarabra” szalvéta-technikával őzikéket és erdőt „varázsoltunk”. Ezt szüleinknek hazavihettük.
            • Délután – játszótér és a többi.
            • Este – Feri bácsival táncház – SZUPER BULI. Később diszkó – szobák értékelése és KETTŐ TORTA! Hááát…!!!

            Péntek

            • Elérkezett az utolsó nap.
            • Délelőtt ruhaválogatás (enyém, tiéd, kié???)
            • Utolsó játszótér, ebéd és haza.

            Nagyszerű volt!!! Megint igazuk volt a tanító néniknek, hisz telefon, számítógép és televízió nélkül is lehet jókat játszani és szórakozni. Ezt nem hittem volna! (képek a galériában)

             

                                                                   Egy negyedikes emlékeit lejegyezte, Mészáros Piroska

                       

        • Figyelem!
          • Figyelem!

          •                       2016. október 3. /hétfő/ - A tornaljai iskolák estje, a Városnapok megnyitása

            Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 17:30-tól a helyi művelődési házba.

             Közreműködik:   iskolánk felső tagozatos tanulóiból álló énekkara és a Galiba néptáncsoport.

            Jó szórakozást kívánunk!

                               A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy 2016. október 6-án /csütörtökön/ igazgatói szabadnap lesz. A tanítás 2016. október 7-én /pénteken/ folytatódik.

                                2016. október 6. - 16:00 - Ökumenikus istentisztelet az aradi vértanúk napja alkalmából  /Református templom/

                                                                   17:00 - Kazinczy Lajos emléktáblájának megkoszorúzása / Tornallyay-kúria/

                                                                            Ünnepi műsor: Közreműködik a Kazinczy Ferenc Alapiskola

             

             

          • Tanulmányi kirándulás

          •   Iskolánk jónéhány harmadik osztályos tanulója tanulmányi kiránduláson vett részt Miskolcon. Elsőként a Diósgyőri várat látogatták meg. Betekintést nyertek Lajos király kedvenc palotájának valamint udvartartásának életébe. A fiúknak leginkább a hatalmas lovagterem és a vár fémműves műhelye, a lányoknak pedig a királynék palotaszárnya nyerte el tetszését. A vár megismerése után a Miskolci Állatkert és Kultúrpark bebarangolása következett. Lenyűgözte őket úgy a környékünkön élő mint a távolabbi vidékeken őshonos állatok látványa, közelsége. A legnagyobb élményt talán a medvék jelentették, amelyek szinte karnyújtásnyira cammogtak el mellettük, természetesen a kerítés túloldalán. A jól sikerült nap után sok új ismerettel és élménnyel gazdagodva tértek haza. / képek a galériában/

             

             

             

          • Tanulmányi kirándulás - Budapest - ZOO

          •  A Kazinczy Ferenc Alapiskola felső tagozatos tanulói 2016. szeptember 30-án (pénteken) tanulmányi kiránduláson vesznek részt Budapesten a Fővárosi Állatkertben.

            Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 27.
             A kirándulás ára: 20 euró

            Felelős szervező: Pierzchala József

          • EURÓPAI SPORTHÉT

          • Az Európai Sporthét célja a sport és testmozgás népszerűsítése egész Európában, új tevékenységeket ösztönöz, de egyben épít a már sikeres, bevált kezdeményezésekre mind európai, nemzeti, regionális és lokális szinteken. A Sporthét célközönségébe mindenki beletartozik, kortól és edzettségi szinttől függetlenül. Több mint 100 tanulónk vett benne részt ACTÍVAN.

        • Figyelem!
          • Figyelem!

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy 2016.szeptember 27-én 14:30 órai kezdettel az iskola ebédlőjében össziskolai szülői értekezletet tart. Ezt követően pedig az osztályokban folytatódnak a szülői értekezletek.

        • SZŐTTES KAMARA NÉPTÁNCEGYÜTTES - RENDHAGYÓ ZENEÓRA
          • SZŐTTES KAMARA NÉPTÁNCEGYÜTTES - RENDHAGYÓ ZENEÓRA

          • Népzenén és néptáncon keresztül vezettek be minket nagyapáink zenei világába. A műsorban megismerkedhettünk különféle hangszerekkel, meghallgattuk, hogyan szólnak ezek külön - külön és együtt. Ezen kívül láttunk régi magyar táncokat szép népviseletben és hallottunk sok szép magyar népzenét is. 

                     / képek a galériában /

          • 2016. május 5. - ANYÁK NAPJA / 1. A és 1. B /

          • "Az anya, az igazi édesanya a legcsodálatosabb ember a világon. Ő a tündéri hang, aki jó éjt kíván; aki mesél neked egy vidám nap után."     Pán Péter

                       

            / képek a galériában /