• Húsvét ünnepe

          •     A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás,  a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április   hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.

                    A Biblia szerint Jézus – nagypénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettes áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héberül pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

            Húsvéti szimbólumok


            Tojás

            A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját – szól a hasonlat. A tojás piros színe – amely napjainkig a legnépszerűbb szín – Krisztus kiömlött vérét jelképezi.

            Bárány

            A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A Bibliában is bárány szimbolizálta Krisztust. A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.

            Nyúl

            A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a „nyuszi hozza” a húsvéti ajándékot, amit – ahol csak mód van rá – a szabadban, bokrok tövében elkészített, madárfészekhez hasonló kis fészekben, kosárkában helyeznek el. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán.

            Barka

            Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére barkát szentelnek a templomokban. De a barkavirág mást is jelképez. Ahogyan véget ér a böjti időszak, úgy ér véget a tél is. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe.

                       A Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek békés, meghitt húsvéti ünnepeket kíván az iskola igazgatósága.

          • Tanítónapra

          •          

                      Iskolánk pedagógusai tanítónap alkalmából március 26-án 14:00 órai kezdettel ünnepi műsoron vesznek részt a helyi kultúrházban.  Ezt követi a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség Nagyrőcei Területi Választmánya által szervezett -ünnepi vacsorával, batyusbállal egybekötött- találkozó. 

                     Minden pedagógus munkájához sok erőt, türelmet, kitartást, jókedvet és örömet kívánunk!

                     Kívánjuk, hogy ebben a nagyszerű feladatban találják meg mindazt, ami egy sikeres és boldog élethez szükségeltetik!

             

            Kosztolányi Dezső:   Aranysárkány (részlet)
             


            - Mi lesz? Tanár? Az akart lenni.
            - Az.
            Novák fejét rázta.
            - Ne legyen tanár. Nem önnek való az. Legyen más.
            Akármi. Ha kedve és hajlama megmarad, foglalkozzék
            a tudománnyal, szenvedélyből. Mi tanárok, csak félig-meddig foglalkozhatunk vele, mert népszerűsítjük, közöljük, átadjuk
            másoknak. Bizony. A mi igazi föladatunk az apostolkodás, a nevelés, az emberteremtés, mint a jó Istené - és itt mosolygott -, a nevelés ami meglehetősen nehéz dolog.
            -A mi pályánk küzdelmes és szürke. A tudosoké gyönyörű és fényes. Emlékszik, beszéltem önöknek a tudomány vértanúíról. Galilei. Azt mondják, elvesztette szeme világát, mert messzelátón akarta menézni a napot, s a lencse kiégette szemhártyáját. Mennyi ilyen híres mártír van. A nevelőkről nem beszélnek, pedig nyilván azok is meglakolnak vakmerő mesterségükért. Azoknak a tragédiája csöndesebb, kevésbé érdekes. Azok csak maguknak szenvednek. Tudja, hogy kik voltak az első pedagógusok ?
            Glück Laci feléje hajolt.
            - Rabszolgák voltak - felelt Novák.- Úgy ám. Görög rabszolgák, kiket az uraik megkorbácsoltak. Ők kisérték el a gazdagok gyermekeit a gimnáziumba. Mi is rabszolgák vagyunk. A szeretet rabszolgái. Azzal a különbséggel, hogy mi, modern pedagógusok nemcsak a gazdagok gyermekeit kisérjük el a gimnáziumba és azután tovább, ameddig lehet , hanem mindenkiét. Mi a jutalmunk ? Nem sokkal több, mint azoké.

          • Orgonahangverseny

          •             Iskolánk tanulói 2010. március 30-án orgonahangversenyen vesznek részt a helyi római katolikus templomban.

          • Nyitott napok

          • 2010. március 17-én (szerda) az ötödik évfolyam számára, március 18-án (csütörtök) pedig a hetedik évfolyam számára nyitott napot tartunk. Minden szülőt szeretettel várunk!

          • Nagyszabású jelmezbál a Kazinczy Ferenc MTNYA napközi otthonában!

          •       Az alsó tagozat tanulói nevelőnőikkel és pedagógusaikkal karöltve nagyszabású jelmezbál keretében búcsúztatták a telet 2010.2.12-én. A rendezvényre az iskola ebédlőjében került sor. Ez volt az első alkalom, hogy tanulóink élő zenére rophatták a táncot. Rendhagyó volt a bál azért is, mert a megszokott disco-zene helyett most zenei vonalon is visszatértünk a hagyományokhoz, és népzenére táncolhattunk. A színes jelmezek forgatagában a tanulók tánclépéseit avatott néptánc-mester irányította. Természetesen a tanulók megvendégeléséről sem feledkeztünk el. Asztalra került a farsang hagyományos étele, a fánk, bár a mi fánkunkat egy kis tejszínhabbal is feljavították. Mindenki nagyon jól szórakozott, igaz voltak tanulók, akik nagyon rövidnek találták a délutánt, s szívesen maradtak volna még  egy-egy táncra. A 2. évfolyam tanulói ezért 2010.2.17-én pótfarsangot tartottak, most már a „B“ épület nagytermében, ahol szintén fergeteges volt a buli. Újból előkerültek a szebbnél szebb jelmezek, volt seprűtánc, szívtánc és ki tudja még mennyi érdekesség. Most már akkor mehet a tél, és jöjjön végre a gyönyörű tavasz!

          • Beíratás a 2010/2011-es iskolai évre

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában a 2010/2011-es tanévre szóló beíratási programunkat már 2009 októberében elindítottuk.

            1. Októberben az iskola tanulói meglátogatták a helyi óvodák tanulóit. Ez alkalommal minden jövendő elsősnek elvitték iskolánk tájékoztatóját, mely betekintést nyújt iskolánk életébe, az itt folyó oktató-nevelő munkába. A tanulók kedves ajándékot készítettek az ovisoknak, és az iskola is küldött minden gyermeknek kisebb meglepetést.

            2. Novemberben nyitott napot tartottunk az I. évfolyam osztályaiban, ahová nemcsak az első osztályos tanulóink szüleit hívtuk meg, de meghívóinkat elvittük az óvodákba is. Örömünkre szolgált, hogy több érdeklődő szülő elhozta iskolába készülő gyermekét, és érdeklődött az osztályokban alkalmazott módszerek, az ott látott tevékenységek felől.

            3. Decemberben kézműves foglalkozásra hívtuk meg iskolánkba az óvodás gyermekeket. A foglalkozásokat pedagógusaink és nevelőnőink vezették, így a gyerekek ismerkedhettek jövendő osztályfőnökeikkel, nevelőikkel. A helyi konyha szakácsnői finom süteménnyel kedveskedtek kis vendégeinknek. Ezt követően az iskola épületében tettünk rövid sétát. A tornateremben végeztünk néhány bemelegítő gyakorlatot, majd bekukkantottunk a számítógépes terembe is, végül benéztünk egy-egy osztályba is. Az óvodások kis ajándékokkal a kezükben indultak vissza az óvodába.

            4. A beíratás az I. évfolyamba a 2010/2011-es iskolai évre 2010.január 29-én és 30-án zajlott az alsó tagozat pedagógusai és nevelőnői közreműködésével. A beíratásra minden osztály tanulói kedves ajándékokat készítettek, melyekből kiállítást rendeztünk, és a beiratkozó gyerekek örömmel válogattak belőle. Minden gyermekkel szívélyesen elbeszélgettünk, figyelve természetesen a gyermek kommunikációs képességeit, esetleges beszédhibáit. Lapozgathattak a jelenleg használatos tankönyvekben . Minden gyermek rajzolt számunkra egy kedves rajzot, amely szintén tartalmaz utalásokat a gyermek iskolaérettségére. Apró süteménnyel, üdítővel, teával, a szülőket kávéval kínáltuk.

            5. A beíratás ezen a napon nem zárult le, hanem folyamatosan zajlik február 15-ig, ill. minden évben vannak olyan szülők, akik csak a nyár folyamán vagy szeptemberben íratják be gyermeküket. Természetesen minden gyermeket szeretettel várunk.


            2010. február 10-ig 73 tanulót írtunk be a 2010/2011-es tanévre.
          • Varázslatok farsang idején

          •  

             

             

             

            Táncra, táncra kislányok,
            daloljatok kisfiúk.
            Itt a farsang, heja-haj,
            ne lássunk most szomorút.

            Mert a farsang februárban
            nagy örömet ünnepel:
            múlik a tél, haja-haj,
            s a tavasznak jönni kell.



                    A tavaszvárás lelki varázsával hintett farsang régóta az emberiség ünnepei közé tartozik. A tél kevesebb fényt ad számunkra és ezt a negatív hatást enyhítik a farsangi bolondozások, mulatságok. A mulatságok, játékok a jókedvre és örömre irányítják a figyelmünket. Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak a 40 napos nagyböjt kezdetéig. Zajos mulatozások, tréfálkozások, bolondozások, eszem-iszom időszakáról szól. A téli napokat kellemesebbé tesszük, no meg persze ilyenkor nem volt annyi munka a paraszti gazdaságokban és így szórakozással töltötték az időt. Iskolánkban a napközis tevékenység keretén belül mi is örömmel készülünk. A gyerekek kreatív munkákat készítettek, melyek az előcsarnokban kiállítás formájában láthatóak. Nem maradhatott el a táncos délután, szívtánc és hölgyválasz is volt a gyerekek nagy örömére. A szülők jóvoltából még fánkevés is volt, amely nagy sikert aratott. A fánk régi időktől farsangi eledel, minden háznál készítették és a mai napig is hagyomány. Őseink hagyományait mi is szeretettel ápoljuk, mely gazdagít bennünket.
            Schwartz Izolda és Kókai Ildikó

        • Erkel-emlékév és a magyar kultúra napja
          • Erkel-emlékév és a magyar kultúra napja

          • Az Erkel-emlékév és a magyar kultúra napja alkalmából kilencedikes tanulóink (név szerint: Farkas Zsuzsanna, Turčáni Eszter, Pelle Szilárd, Bodor István) irodalmi műsor keretén belül felidézték Erkel Ferenc munkásságának főbb állomásait, kiemelkedő zeneműveit,valamint rávilágítottak a magyar Himnusz történetére is.
          • Beíratás az I. évfolyamba a 2010/2011-es tanévre

          • A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket, hogy a beíratás az 1. évfolyamba a 2010/2011-es iskolai évre 2010. január 29-én (péntek) 14.00-tól 18.00-ig, valamint 2010. január 30-án (szombat) 8.00-tól 14.00-ig lesz a Béke utcai „B“ épületben.
            Szeretettel várjuk a tisztelt szülőket gyermekükkel együtt. (A beíratáshoz szükséges a gyermek keresztlevele.)
        • Karácsonyi üdvözlet
          • Karácsonyi üdvözlet

          • Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek kellemes szünidőt, békés, boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kíván az iskola igazgatósága.
        • Nemzetközi Diáknap
          • Nemzetközi Diáknap

          • 5. Regionális Diáktalálkozó - Nemzetközi Diáknap

            November 18-án, szerdán, a Tompa Mihály Református Gimnázium épülete jókedvű diákoktól volt hangos. Ezen a napon került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Regionális Diáktalálkozó. A Diákönkormányzat újra érdekes versenyszámokkal és játékokkal várta a vendégeket, amelyekhez nem feltétlenül iskolapadban szerzett tudásra volt szükség, inkább fantáziára és improvizációs készségre.
            A résztvevő iskolák – név szerint: Kármán József Alapiskola, Losonc – 1.hely, Kazinczy Ferenc Alapiskola, Tornalja 2.hely (Turcsányi Eszer, Farkas Zsuzsanna, Bodor István-kilencedik évfolyam), EVENTUS, Eger – 3.hely, Tompa Mihály Alapiskola, Rimaszombat, Református Alapiskola, Rozsnyó, almágyi és gesztetei Alapiskola.
          • A rejtélyek éjszakája

          • Halloween közeledtével szinte mindenki lázas készülődésbe kezd és azon töri a fejét, milyen töklámpást, vagy milyen jelmezt és turpisságot eszel ki, hogy riogassa a környezetét. A mi napközink is készült erre az ünnepre. Asztali díszeket készítettünk és ünnepi hangulatban fogyasztottuk a finom süteményeket, sütőtököt. Külön erre az alkalomra őszi dekorációkat készítettünk, amely iskolánk előcsarnokának hangulatát tette varázslatossá.
            Buli volt a javából, még az alsóbb osztályosokat is meglátogattuk és jópofa őrültségeket próbáltunk ki. Be is vált, a kicsik a sarokba szorulva figyelték az eseményeket. Igazi jelmezekbe voltunk felöltözve és elengedhetetlen kellék volt a töklámpás. E nélkül nincs is igazi Halloween.
            Schwartz Izolda és Kiss Sarolta
        • November
          • November

          • November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban és 30 napos.
            Neve a latin novem szóból származik, melynek jelentése kilenc, mivel november eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint a november: gémberes. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.
            November hónapunk időjárásában sokszor erősen érződik a télies jelleg. Különösen a hónap végén tapasztalható jelentősebb hőmérséklet visszaesés ami, ha nedvesebb időjárással társul gyakorta „meghozza” ez első összefüggő hótakarót is síkvidéki területeken.

            A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek a november hónapba:
            •Skorpió (október 23-november 21) és
            •Nyilas (november 22-december 21).

            Novemberi jeles napok:
            •november 1.: Mindenszentek napja
            •november 2.: halottak napja
            •november 3.: A Magyar Tudomány napja: 1825-ben ezen a napon ajánlotta fel egyéves jövedelmét Széchenyi István gróf a Tudományos Akadémia létesítésére.
            •november 7.: Rákellenes nap
            •november 10.: Nemzetközi ifjúsági világnap
            •november 13.: Cukorbetegek napja , a Magyar Szentek emléknapja
            •november 16.: Tolerancia napja
            •november 17.: dohányzás elleni nap – Füstmentes nap – WHO
            •november 20.: a gyermekek jogának világnapja
            •november 21.: A Televíziózás nemzetközi napja
            •november 25.: A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja
            •november 27.: A Nobel-díj alapításának napja
            •november harmadik hete: a magyar népdal és népköltészet hete
            •november utolsó péntekje: Nemzetközi Ne vásárolj semmit nap
            •Az Egyesült Államokban a hálaadás ünnepét november negyedik csütörtökén tartják.
            •Mindenszentek Svédországban és Finnországban munkaszüneti nap november első szombatján.
            •Az Amerikai Egyesült Államokban minden második páros év novemberében tartják a választásokat, a hónap első hétfőjét követő kedden, így az november 2-a és 8-a közé esik.

            November madarat ijeszt –
            Ha egy felé száll, félni kezd,
            mert kitárt karján rongy lobog.
            Csak a kisfecskék boldogok,
            hogy délre mentek, messzire,
            majdnem a világ végire.
            Gólya, seregély s más is elment,
            hadd lássanak egy kicsit tengert.

            Vetett puha ágyban
            mackó aluszik.
            Föl ne ébresszétek
            jövő tavaszig.
            Álmában egy rocska
            mézzel van teli,
            száját nyalogatva
            nyeli, csak nyeli!

            / Kormos István /
          • Megemlékezés Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából

          • „…Tornalján az égből szívek szállottak alá, nem kövek”
            Kazinczy Ferenc


            Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából diákjaink irodalmi műsor keretén belül emlékeztek meg iskolánk névadójáról. Az összeállításban részletek hangzottak el a széphalmi mester műveiből. Tisztellettel emlékeztünk arra a halhatatlan érdemre, hogy diadalra juttatta a nyelvújításra irányuló törekvéseket, s ezáltal színesebbé, hajlékonyabbá, gazdagabbá tette a magyar nyelvet. A megemlékezésen készült fotók a fényképalbumban tekinthetők meg.
          • Össz-szülői értekezlet !

          • Értesítjük a tisztelt szülőket, hogy 2009. október 7-én (szerdán) 15.00 kezdettel össz-szülői értekezletet tartunk az iskola ebédlőjében.
          • Juhász Gyula: OKTÓBER

            A fény arannyal öntözi még
            A szőke akác levelét,
            De ez a fény, megérzem én,
            Már októberi fény.

            Az alkony lila fátyla alatt
            Tarka tehenek hada halad,
            Vígan elbődül, hisz haza tart,
            De ez már őszi csapat.

            A kertben tarkán égő színek,
            Virágok, dúsan vérző szívek,
            Rajtuk az este harmata ring,
            De ez már őszi pompa mind.

            Fényt, krizantémet, dalt, harmatot
            Lelkemben vígan elringatok,
            Megszépül lassan, ami rég volt,
            De ez már októberi égbolt!

            Október az év tizedik hónapja a Gergely-naptárban.
            A latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók szerint az október: mustonos. A népi kalendárium Mindszent havának nevezi, a protestánsok pedig gyakran reformáció hónapjának (mivel Magyarországon október 31-én tartják a reformáció ünnepét).

            A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek októberre:
            Mérleg (szeptember 23. – október 22.) és
            Skorpió (október 23. – november 21.).

            •október utolsó vasárnapján 3 órakor állítjuk vissza az órát egy órával, ami a nyári időszámítás végét és a téli („normál”) időszámítás kezdetét jelenti.
            •A szökőévek kivételével az október a hét ugyanazon napjával kezdődik, mint a január
            •október 1.:
            zenei világnap – UNESCO (1975 óta)
            idősek világnapja – ENSZ(1991 óta)
            •október 6.:
            nemzeti gyásznap – az aradi vértanúk kivégzése
            •október 10.:
            Lelki egészség napja – 1994 óta
            •október 15.:
            A fehér bot napja
            Nemzetközi gyalogló nap
            •október 16.:
            Élelmezési világnap
            A Kenyér világnapja
            •október 17.: A Szegénység elleni küzdelem világnapja
            •október 18.: A Magyar Festészet napja
            •október 20.: A Csontritkulás világnapja
            •október 21.: Földünkért világnap
            •október 23.:
            a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepe – az 1956-os forradalom kitörése
            a köztársaság napja – köztársaság kikiáltása 1989. október 23-án
            •október 24.:
            az ENSZ napja
            Magyar Operett napja
            •október 31.:
            őszirózsás forradalom
            a reformáció ünnepe
            •Október első vasárnapja: az Állatok világnapja 1966, 1991 óta tartják Magyarországon is
            •Október 4-10. között: Űrkutatási világhét (1999)
            •Október második szerdája: A természeti katasztrófák világnapja
            •Október második péntekje: a Tojás világnapja
            •Október negyedik hétfője: Iskolai könyvtárak világnapja
            •Október utolsó munkanapja: Takarékossági világnap
            •A hónap utolsó vasárnapján a nyári időszámítás vége