• Tegyünk a bolygónkért!

          • ,,Mi vagyunk a változás hangja!
            A ritmust a Föld szíve adja!
            Vészhelyzet van! Érzitek?
            Tesztek is, vagy csak nézitek?! ”

                                                            Molnár Áron: Levegőt!

             

            Ebben az iskolai tanévben is fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk az iskolatársaink és a környékünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára. 2023 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. Iskolánk több tanulója különféle rajzokkal, prezentációkkal, fogalmazásokkal fejezték ki a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

            2023. 4. 21-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe. A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Szabó Zita a 8.A osztállyal, Barnócky Anita a 8.B osztállyal, Anderkó Hanobik Andrea a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!

             

                 Barnócky Anita

          • A Föld napja

          • A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A gyerekek szoros kapcsolatban állnak a természettel, nagyon jól érzik magukat a szabadban,  jóban vannak a sokféle élőlénnyel – figyelgetik a növényeket, szívesen simogatják, etetik az állatokat – egészen addig, amíg ellenkező példát nem látnak erre.

            A biológia óra keretén belül az 5. B osztályban rövid beszámolót hallgattak a gyerekek, mellyel szerettem volna a figyelmüket ráirányítani, hogy milyen fontos feladatunk óvni, védeni ezt a csodálatos bolygót. Mivel a gyerekek nagyon kedvelik a gyurmázást, így sógyurmából készítettünk medált (Földet), melyet tetszés szerint díszítettek különböző földrészekkel, motívumokkal. A tanítási óra végén pedig elajándékozták egymás között.

            „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

            -GV-

             

          • DOBRÉ SLOVO

          • Április 18-án a tornaljai Szabadidőközpont adott otthont a ,,Dobré slovo”  soron következő fordulójának. A kerületi megmérettetés után iskolánk tanulóira joggal lehetünk büszkék. Kitűnően helytállt Dusza Hanna Zsófia (4. hely) és Czetner Zita (3. hely), de a legnagyobb örömöt Miko Lilianna /6.A/, Asztalos Donát /8.A/ és Klement Kinga Kitty /9.A/ továbbjutása okozta. Az országos döntő április 26-án Komáromban kerül megrendezésre.Sok sikert kívánunk tanulóinknak!    

            -MT-

          • Kosárlabda-bajnokság Bátkában

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai kosárlabda-bajnokságon vettek részt Bátkában, ahol a 2. helyen sikerült végezniük.  Gratulálunk nekik!

            -BD-

          • A ma7 médiacsalád szavalóversenyének kiértékelése, eredményhirdetés

          • Az idén ötéves Ma7 médiacsalád megalakulásának jubileuma, valamint a költészet napja alkalmából szavalóversenyt hirdetett a felső tagozatos és középiskolás diákok számára. Egy nagyon erős mezőnyben iskolánk egyik tanulójának, Horváth Máriának /6.B/ sikerült az 1.helyen végeznie a szavalóverseny közönségszavazásán. Mindemellett mivel intézményünk nevezte a legtöbb versenyzőt (17 tanuló), a legaktívabb iskola díját is iskolánknak ítélték. A versenyben országszerte 155 alapiskolás tanuló vett részt. Köszönjük a diákok részvételét és a  felkészítő pedagógusok odaadó munkáját, mellyel tovább öregbítették iskolánk hírnevét.

            -BD-

          • Biohulladék és a papír újrahasznosítása

          • 2023. április 5-én és 12-én iskolánk tanulói a szelektív gyűjtési projekt keretén belül egy előadáson vettek részt, amely a konyhai hulladék és a papír újrahasznosítását célozta meg. Tornalja városa iskolánkkal karöltve fontosnak tartja, hogy már fiatal kortól elsajátítsuk az újrahasznosítás fortélyait. Iskolánk tanulói: Misurák Balázs és Molnár József  a 9.A osztályból prezentációk bemutatásával fejtették ki a témát. Utána pedig beszélgetés formájában merültek el a tanulók az adott témakörben.

            Barnócky Anita

          • A magyar költészet napja

          • Április 11-e a magyar költészet napja. Alsó tagozatos tanulóink irodalmi parkot varázsoltak a városba. Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, hozza ki bátran kedvenc versét. Emlékezzünk együtt József Attila születésnapjára!

            -CzE, MZs-

          • Belső továbbképzés

          • Pedagógusaink a mai napon belső továbbképzést tartottak, ahol számos hasznos és aktuális információt osztottak meg egymással.

          • Tavaszi nagytakarítás

          • 2023. március 29-én a LIDL üzletlánc „Jarné upratovanie” – „Tavaszi nagytakarítást” szervezett,
            melybe iskolánk is bekapcsolódott. Ezen az eseményen a Diákparlament tanulói, illetve a 7.A és a 7.B
            osztály diákjai vettek részt tanári kísérettel. Az akció célja volt a természet megtisztítása és védelme,
            valamint felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire. Diákjaink sok-sok
            szemeteszsákot pakoltak tele. Mindenkinek köszönjük a felelősségteljes és példamutató munkát!

            -KA, AHA- 

          • Március a könyv hónapja!

          • Mint minden évben, idén is megrendeztük napközis csoportjaink között a márciusi olvasó délutánt.

            Az elsősök, másodikosok meglátogatták a harmadikosokat, negyedikeseket. Közösen olvastak, meséltek, daloltak, rajzoltak ....

          • Olvasni jó!

          • 2023.3.24-én zajlott a rimaszombati Csillagházban az Olvasni jó elnevezésű olvasói verseny, amelyen iskolánk csapata is képviseltette magát.

            A verseny témája Majoros Nóra: A néma táltos című ifjúsági regénye volt, amely a Pagony Kiadó Abszolút töri sorozatában jelent meg, és a honfoglalást megelőző időszakba kalauzolja vissza az olvasót ifjú főszereplőinek időutazása által.

            Iskolánk csapata talán a mezőny legfiatalabbjai közé tartozott (Varga Áron Sámuel 5.A, Vavrek István 5.A, Horváth Mária 6.B), ám a feladatokban ügyesen teljesített. A döntőbe ugyan nem kerültek be, de az elődöntőben szépen megallták a helyüket.

            Fantasztikus élmény volt, hogy a versenyzők találkozhattak az írónővel, aki mesélt életéről, írói pályafutásáról és nem utolsó sorban a regény keletkezésének körülményeiről, a szereplők születésétől a megíráshoz szükséges kutatásokig. A beszélgetést követően dedikálásra került sor.

            Erre a vetélkedőre különösen igaz a mondás, miszerint nem a győzelem a fontos, hiszen a cél az olvasás megszerettetése, a felkészülési időszak öröme. És ezt a célt minden versenyző elérte. A vetélkedő napján szerzett tapasztalatok, élmények már önmagukban is jutalomként szolgáltak.

            "Semmi sem fontosabb az olvasásnál: hazudik, aki azt állítja, hogy az olvasás passzív időtöltés. Olvasni, érezni, érteni, tanulmányozni, ez az egyetlen módja, hogy az ember megtapasztaljon egy másik, a sajátjával párhuzamos életet."

            -VTK, VHG-

          • Újabb siker a Tompa Mihály Országos Versenyen!

          • Örömmel adjuk hírül, hogy 16 tanulónk ismét kitűnően szerepelt a Tompa Mihály Országos Verseny országos elődöntőjében, amire 2023.03.30-án Ipolyszécsénykén került sor. A Kazinczysok 3 arannyal, 9 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza. Aranysávos minősítést ért el Jánosdeák Zoltán (II.A), Molnár Bálint (VI.A) és Hencz Vivien (IX.B), akik júniusban a rimaszombati országos döntőben képviselik iskolánkat. Gratulálunk!

            Szép volt, Kazinczysok! 

            -TÁ-