• A Föld napja az iskolánkon

          • Mint minden évben, az idén is megemlékeztünk iskolánkon a Föld napjáról, amely április 22-én van. Az áprilisi hónap folyamán tanulóink sok-sok posztert készítettek, amelyekből a legszebbek kiállításra kerültek. Emellett bekapcsolódtunk a Tisztítsuk meg Szlovákiát c. egész országos projektbe, amely során április 26.-án 10 osztály / 5.A, 5.B, 5.C, 6.A, 6.B, 6.D, 8.A. 8.B, 9.A, 9.B / megtisztította iskolánk környékét, a Zoltán-kertet a Csevice töltőállomás környékén, a Csincsa patak és a Sajó folyó part menti részeit. A munka jó hangulatban telt és örömmel nyugtáztuk, hogy jó pár zsákot sikerült megtöltenünk, amelyet aztán a Brantner cég el is szállított.

            Reméljük, a környezet iránti szeretetünk másokra is átterjed és így még jobban odafigyelünk  az életterünk jó minőségére! 

            PaedDr. Barnócky Anita

          • Biológia olimpiász - "D" kategória

          • 2019. április 25-én került sor a biológiai olimpiász ,,D“ kategóriájára, ahol két típusú versenyre nevezhettek be a tanulók. Az egyik típusú versenyre egy nagy méretű posztert kellett elkészíteni egy érdekes vagy aktuális,  szabadon választott  témában.  Ebbe Huslík Mónika, 6.A osztályos tanuló kapcsolódott bele, mégpedig az Emu madár fogságban tartott életének feldolgozásával. A versenyre a poszter mellé egy többoldalas munkát is készített, amelyet aztán a verseny folyamán szlovák nyelven prezentált és védett meg. A munkája nagyon eredményesnek bizonyult, hiszen 1. helyen végzett.

            A másik típusú versenynek 2 része volt: gyakorlati és elméleti, amely során teszteket kellett megoldani. A versenyen iskolánkról 4 tanuló vett részt a 7.A osztályból: Székesi László, Bíró Dávid, Kalydy Boróka és Tamás Dániel. Tamás Dániel a 3. helyen végzett.

            A sikeres munkájukhoz gratulálok!

            PaedDr. Barnócky Anita

          • Biológia olimpiász - "E" kategória

          • 2019. április 16-án zajlott a Tornaljai Szabadidőközpontban a biológia olimpiász ,,E“ kategóriájának járási fordulója. Iskolánkról 3 tanuló vett részt a versenyen az 5.A osztályból. A zoológia területén kapcsolódtak be a versenybe, ahol 50 különböző állattal ismerkedtek meg a vízi élettársulások  fajai közül. Latin szakkifejezésekkel tűzdelve tanulták meg az aprólékos testfelépítésüket, életterük jellemzőit, valamint a szaporodási  és az utódaikról való gondoskodási szokásaikat. Ezenkívül egy 10 darabos gyűjteményt is készítettek  fényképekkel és térképpel ellátva. A szlovák nyelven lezajlott  versenyre szorgalmasan készült már 2018 novemberétől: Bocko Mira Szófia, Molnár József és Árvai Márk. Sikeres munkájukról a biológiai versenyek helyi bizottsága is elismerően nyilatkozott.  Az elért eredményeikhez gratulálok és a jövőbeni munkájukhoz sok sikert kívánok!

            PaedDr. Barnócky Anita

          • Beíratás az első évfolyamba

          • 2019. április 5-én és 6-án zajlott iskolánkon a beíratás az első évfolyamba, ahová több, mint 60 leendő kisdiák látogatott el. Köszönjük a bizalmat azoknak a szülőknek, akik gyermekeiket hozzánk íratták be. 

          • Minifoci

          • Minifoci csapatunk veretlenül jutott tovább a járási fordulóba. Gratulálunk :)

          • Természettudományi vetélkedő

          • 2019. április 10-én Az IVAN KRASKO GIMNÁZIUM Rimaszombatban természettudományi vetélkedőt szervezett biológiából és geográfiából. Iskolánkat a kilencedik évfolyam 4 tanulója képviselte - Csank István, Papp Kira, Majoros Lilla és Szőke András. Tanulóink összesítésben a 2. helyezést érték el. Gratulálunk a csapatnak :) Felkészítő pedagógus: Pierzchala József

          • Barangolások Gömörben

          • „Mert azt tanultam mindenütt, azt láttam minden nagy nemzetnél,

             hogy az apák dolgát folytatják az utódok.”  (Kós Károly)

            2019. 4. 15-én a putnoki Serényi László Általános Iskola immáron XI. éve rendezte meg a Serényi napokat, mely keretében megrendezésre került a Barangolások Gömörben elnevezésű vetélkedő.

            Iskolánkat  ezen a vetélekedőn Marton Emese, Veréb Fanni, Lukács Flórián és Kovács Csaba képviselte a 8.A osztályból.

            A tanulók Tóth Ede: A falu rossz című népszínműből adtak elő dramatizált részletet, s különféle  - Gömörország földrajzi, néprajzi, helytörténeti értékeit érintő - kérdésekre valászoltak.

            A megmérettetés sikeresen zárult, hisz iskolánk csapata első helyezést ért el.

             A tanulóknak ezúton is szívből gratulálunk a szép eredményhez!

          • Dobré slovo - Jó szó

          •  

            2019. április 11-én zajlott a Dobré slovo – Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny kerületi fordulója. 

            A vetélkedőnek a Tornaljai Szabadidőközpont adott otthont. Iskolánkat 8 tanuló képviselte négy kategóriában.  Mindnyájan színvonalas teljesítményt nyújtottak, méltón képviselték iskolánkat.  Az országos fordulóra 2019. április  25-én kerül sor Komáromban, ahol öt tanulónk  vesz részt.

            I. kategóriában – Bíró Izabella és Hajdú Regina

            II. kategóriában Árvai Liana Alexandra                                   

            III. kategóriában   - Makši Réka 

            IV. kategóriában – Havrankó Lara

            A tanulóknak sok sikert kívánunk a felkészüléshez és a megmérettetéshez.                                                                                                                                            

          • Az asztalitenisz világnapja

          • ÁPRILIS 6. az Asztalitenisz Világnap a sport fejlődésének és békéjének napja, mely napon világszerte különféle programokat szerveznek, amelyekhez virtuálisan vagy a valóságban is csatlakozni lehet. Iskolánk tanulói is aktívan bekapcsolódtak a programsorozatba (PROJEKT „...ideme hrať ping – poooooong...“)

            Szervező: Pierzchala József

          • Nyílt nap az iskolában!

          • 2019. április 16-án és 17-én nyílt napot tartunk az ötödik évfolyam 5.A, 5.B és 5.C osztályaiban. Szeretettel várunk mindenkit!

          • PITAGORIÁSZ VERSENY

          • Március végén lezajlott a matematikai Pitagoriász verseny járási fordulója. Iskolánk alsó tagozatát a 3. és a 4. évfolyamból az iskolai forduló 3 – 3 legsikeresebb versenyzője képviselte.

            3. évfolyam:  

            Czetner Dániel     3. B

            Fekiač Kiara        3. C

            Lányi Rebeka       3. B

            4. évfolyam:

            Czigány Péter      4. A

            Orosz Dominik    4. B

            Czókoly Csaba    4. A

            A harmadik évfolyamból Czetner Dániel a 3. helyen, Fekiač Kiara pedig az 5. helyen végzett. Mindketten sikeres megoldók lettek.

            A negyedik évfolyamból Czigány Péter és Orosz Dominik lett sikeres megoldó.

            Gratulálunk a versenyzőknek, s további sok sikert kívánunk számukra!

          • IPOLYI ARNOLD NÉPMESEMONDÓ VERSENY

          • Március 26-án került sor iskolánkon a 10. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny iskolai fordulójára. Az alsó és felső tagozatos tanulóink szép meséiből nehezen tudott a zsűri választani. Minden versenyző emléklapot kapott, gratulálunk nekik, a kiválasztott tíz tanulónak pedig szurkolunk, hisz ők fogják képviselni iskolánkat az Ipolyi  Arnold országos verseny további fordulóin.

          • Kiszehajtás

          • Idén is megrendezésre került a Kiszehajtás, a tavaszi időszak jelentős hagyományainak egyike,a női ruhába öltöztetett szalmabáb elégetése. Mi is elègettük a Kiszebábot azt remélve, hogy vele távozik a tél, s minden rossz dolog.

          • Zlatá krajina - Aranyország, Vers- és meseíró pályázat

          • Április 4-én került sor a rimaszombati Matej Hrebenda Városi Könyvtár vers- és meseíró pályázatának kiértékelésére. Az irodalmi seregszemle XXVII. alkalommal került megrendezésre. Az V.B osztályból Homoly Tara ragadott tollat, három versével ő képviselte iskolánkat.Köszönjük Nagyferenc Marika néninek a szívélyes fogadtatást, Zsélyi Katalinnak pedig a művek élményszerű bemutatását, értékelését, ősztönző szavait. Tarának pedig további sok ihletet, ötletet és kedvet a további alkotásokhoz.