Základná škola Ferenca Kazinczyho s VJM,Tornaľa - Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Tornalja

Prihlásenie

Novinky - Újdonságok

Fotogaléria

 • Anyák napja a felső tagozaton

  Az édesanya

  Nincsen a gyermeknek
  Olyan erős vára,
  Mint mikor az anyja
  Őt karjaiba zárja.
  Nincsen őrzőbb angyal
  Az édesanyánál,
  Éberebb csillag sincs
  Szeme sugaránál.
  Nincs is annyi áldás
  Amennyi sok lenne,
  Amennyit az anya
  Meg ne érdemelne.

  Minden gyermek tudja, hogy május első vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat  ünnepeljük. Ekkor megköszönjük nekik mindazt a szeretetet és gondoskodást, mellyel születésünk óta elhalmoztak bennünket. 2018. május 15-én iskolánk 8.A és 8.B osztályos tanulói szívet melengető magyar, szlovák és angol nyelvű versekkel és dalokkal köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat e jeles ünnep alkalmából.

   

 • Itt járt Mátyás király!

  Májusban a könyvtári órák keretein belül Mátyás királlyal és meséivel foglalkoztunk. A tevékenységek célja a játékos ismeretszerzés volt az igazságos királyról. A mesék közül a Mátyás király Gömörben került feldolgozásra. Júniusban második alkalommal kerül megrendezésre olvasói versenyünk: Lehetsz király! címmel. A verseny témája szintén Mátyás király és a hozzá kapcsolódó mesék lesznek. Jó felkészülést és kellemes olvasást kívánunk a versenyig!

                                                                                    Bódi Szilvia és Horváth Zsuzsa

 • A szeretet a szívekben virágzik

  2018. május 4-én a tornaljai szociális szolgáltatások és idősek otthonának lakóit újra meglátogatták iskolánk diákjai, most  az anyák napja alkalmából, hogy magyar és szlovák nyelvű énekekkel és versekkel köszöntsék fel az anyákat és nagymamákat e jeles nap alkalmából. A Hóvirág énekegyüttes és az 5.A osztály tanulóinak nívós műsorát a szociális otthon lakóinak hálás tapsa kísérte. Ezúton is köszönjük az intézmény igazgatónőjének kedves köszönő szavait. Diákjainknak pedig a színvonalas előadást! 

                                                                                       Berhédy Mária, Marcela Bundová

 • Ipolyi Arnold népmesemondó verseny

  Május 16-án  megrendezésre került  az  Ipolyi Arnold népmesemondó verseny. A regionális fordulónak a Bátkai Alapiskola adott otthont. Iskolánk alsó tagozatát hat  tanuló képviselte. Az eredmények a következőképpen alakultak:

  Heinrich Zsófia                       1. A                     ezüstsáv

  Miko Lilianna                         1. D                     ezüstsáv

  Czigány Péter                         3. A                     ezüstsáv

  Sofranko Áron                       4. A                     aranysáv

  Szabon István                         4. A                     ezüstsáv

  Szívós Lilla                             4. A                     ezüstsáv

   

  A Rozsnyón megrendezésre kerülő országos döntőn iskolánk alsó tagozatát

  Sofranko Áron képviseli majd. Sok szerencsét kívánunk neki.

  Gratulálunk minden mesemondónknak, és sikeres mesélést kívánunk  nekik a következő iskolai évre is.

  Köszönjük!!!

 • Language Flower

  2018. március 2-án először vett részt iskolánk a Language Flower elnevezésű idegen nyelvű vers- és prózamondó verseny területi válogatóján Besztercebányán. Drámakaterógiában a 6.A osztályos  Bíró Izabella, Kalydy Boróka, Szekeres Fruzsina, Szívós Boglárka, Szekeres Damian és Székesi László  alkotta kis csapat a területi válogató 3. helyezettjeként jutott tovább, így bejutott az április 13-i kerületi döntőbe,  így újra visszatérhettünk a besztercebányai Országos Tudományos Könyvtár ódon épületébe, ahonnan a kerületi forduló 3. helyezettjeként távozhattunk nem kis büszkeséggel. Nagyon-nagyon köszönjük nektek, gyerekek! Élmény volt ilyen hihetetlenül kreatív, ötletgazdag és tehetséges kis csapattal együtt dolgozni! Szívből gratulálunk az eredményhez, valóban megérdemeltétek! Vavrek Hubay Gabriella és Juhász Judit

   

 • Angol nyelvi tábor
 • Értesítés

  A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy a tanulóknak 

  2018. május 7-én /hétfőn/ igazgatói szabad lesz. 

 • A 43. DUNA MENTI TAVASZ

  Idén 43.alkalommal tették közzé a Duna Menti Tavasz felhívását. A népszerű gyermek színjátszó- és bábfesztiválra amatőr csoportok és egyének jelentkezését várták. Az érdeklődők három kategóriába jelentkezhettek (bábjáték, színjátszó és szerkesztett játékok). 2018. május 2-án Tornalján rendezték meg az egyik regionális elődöntőt. A Kazinczy Ferenc MTNYA tanulói továbbjutottak az országos döntőbe. Gratulálunk a Galiba  és a Kincskeresők nagyszerű szerepléséhez!

 • Apáczai Csere János nemzetközi tantárgyverseny

  2018. április 19-22. között a Kalydy Boróka, Bíró Izabella, Varga Vivien 6.A, Bódi Kata, Holló Réka, Pierzchala Virág Anna, Papp Kíra 8.A, valamint Asztalos Nikolett, László Fruzsina és Patinák Noémi   9.A osztályos tanulók alkotta kis csapat Erdélybe utazott, hogy részt vegyen a Nemzetközi Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyversenyen Székelyudvarhelyen, amelyet az idén a romániai Tanügyminisztérium, a Hargita megyei Tanfelügyelőség, valamint a fennállásának 425. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium rendezett. A nívós nemzetközi verseny szövegértés- és alkotás kategóriájában Kalydy Boróka 3. helyezést ért el, versmondásáért a 2. helyezést, dramatizálásért pedig különdíjat kapott. Fogalmazásáért több különdíjat is bezsebelt. Boróka mellett Varga Vivien is különdíjas fogalmazásának köszönhetően. Versmondó kategóriában Pierzchala Virág Anna 3. helyezést ért el. Varga Vivien és Bíró Izabella különdíjat kapott. Dramatizálásban az Asztalos Nikolett, László Fruzsina és Patinák Noémi alkotta csapat 2. díjat kapott. A diákok felkészítői Szászi Edina, Ligárt Nikoletta és Kovács Beáta, útitársaik Ragályi Emese és Juhász Judit voltak.

 • DOBRÉ SLOVO - országos döntő

  2018. április 28-án zajlott Komáromban a Selye János Gimnázium aulájában a „Dobré slovo – Jó szó“ szlovák nyelvű szavaló és prózamondó verseny országos döntője.A Kazinczy Ferenc Alapiskolát 2 tanuló – Marton Emese /7.A/ és Asztalos Nikolett /9.A/ - képviselte. Az I. kategóriában Marton Emese az 1. helyen, a III. kategóriában Asztalos Nikolett a 4. helyen végzett.Gratulálunk az országos versenyen elért nagyon szép eredményekhez.

 • Nyílt nap a felső tagozaton
 • Infoprog

  Iskolánk meghívást kapott az Infoprog Kárpát-medencei informatikai verseny zárónapjára, amire 2018. április 20-án került sor Füleken. A meghívás célja, hogy azok a leendő középiskolások, akik az informatika iránt érdeklődőknek megismerkedhessenek a verseny légkörével, és ezáltal a későbbiekben résztvevői legyenek a rangos versenynek! Farkaš István, Libjak Laura és Molnár Benjámin részt vettek a középiskolások vetélkedőjén. Molnár Benjámin oklevelet is átvehetett, a Virtuális Programozó Kör Python I. programozói tanfolyamának sikeres elvégzéséért.

  Imrecze Csaba

 • DOBRÉ SLOVO

  2018. 4. 10-én került megrendezésre a Dobré slovo - Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny kerületi fordulója, melyen iskolánkat 7 tanuló képviselte négy kategóriában. A zsűri kategoriánként 2 tanulót juttatott tovább a Komáromban megrendeződő országos versenyre, melyen iskolánkat Marton Emese 7.A és Asztalos Nikolett 9.A osztályos tanulóink képviselik. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk. Továbbjutóinknak pedig további sikeres felkészülést kívánunk.

  Eredményeink:

  I. kategória:       2. hely: Marton Emese, 7.A   

                            3. hely: Máté Klaudia 7.A                              

  II. kategória:     3. hely: Havrankó Lara 7.B

  III. kategória:    2. hely: Asztalos Nikolett 9.A

                            3. hely: Makši Réka 8.A

  IV.kategória:     3. hely: Lukács Lýdia 8.B

 • A Föld napja

  Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről időre az érdeklődés középpontjába kerüljön.

  E jeles napra a KFMTNY Alapiskola tanulói is emlékeztek, április 20-án. E nap folyamán beszélgettek a természetről, felidézték az eddig tanultakat.

  Felső tagozatos tanulóink egy csoportja „környezet és én“ címmel tesztet töltöttek ki, melynek győztesei:

  1.helyezett: Tóth Kinga /6.B/

  2.helyezett: Hajdú Regina /6.B/

  3.helyezett: Ruszó Csaba /6.B/

  Ezt követően természetfilmet tekintettek meg a Föld élővilágáról. A nap végén rendrakás és szemetszedés történt iskolánk környékén.

  Bízunk benne, hogy diákjaink sokat tanultak az elmúlt időszakban a természetvédelem és környezetvédelem fontosságáról és megőrzik emlékezetükbe e fontos nap emlékét.

   

 • X. Serényi Nap

  Április 16-án iskolánk 3.A és 3.B osztályos  tanulói Putnokon, a Barangolások Gömörben c. projektnapon vettek részt. A projeknap célja a gömöri néphagyományok bemutatása volt. Tanulóink a decemberi ünnepkörhöz tartozó népszokásokat, hiedelmeket és babonákat mutatták be nagy sikerrel. A zsűri külön dicséretben részesítette diákjainkat.

  A projekten belül meghirdetett gömöri tojásfestő verseny díjazottja Homoly Tara, 4.B osztályos tanuló. Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

 • Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny

  2018. április 14-én az alsó és felső tagozat néhány tanulója a kazincbarcikai Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen képviselte iskolánkat. Szavalóink és prózamondóink a meglehetősen erős mezőnyben is megállták helyüket.       Az eredmények a következőképpen alakultak:

   

  Miko Lilianna               1. D osztály                   2. helyezett

  Heinrich Zsófia             1. A osztály                   3. helyezett

  Lukács Fanni                1. A osztály                   6. helyezett

  Cselényi Vanessza       4. C osztály                   2. helyezett

  Hacsi Dániel                  4. A osztály                   4. helyezett

  Szívós Lilla                   4. A osztály                   6. helyezett

  Molnár József               4. A osztály                   oklevél

  Csala Rebeca                 5. A osztály                   2. helyezett

  Marton Emese               7. A osztály                   6. helyezett

   

  Gratulálunk a szép eredményekhez!

 • Katedra Matematikaverseny

  2016. április 10-én Rozsnyón került megrendezésre a Katedra Matematikaverseny országos elődöntője, amit többfordulós levelezős verseny előzött meg. A versenyen a sikeres megoldók vehettek részt. Iskolánkat 10 tanuló képviselte:  Murzsicz Ariadné Mariann,  Bakó Emese,  Amzler Dániel, Bíró Izabella, Szőke Tamás, Tuza Ádám, Szőke András, Beke Noel, Farkas István és Libjak Laura. Továbbjutók: Murzsicz Ariadné Mariann (5. A),  Bíró Izabella (6. A) és Farkas István (9. A). Sikeres szereplést kívánunk nekik 2018. május 4-én az országos döntőn Dunaszerdahelyen.          

                                                 Szabó Zita, Csernok Erzsébet   

 • Költészet napja

  2018. április  11-én a költészet napjára emlékeztünk iskolánkban.  Ez alkalomból tanulóink egy zenés, verses összeállítással idézték fel József Attila életének meghatározó állomásait. Emellett tisztelettel adóztunk Bárczi István, egykori tanárunk emlékének is, aki szintén e jeles nap szülötte.  A részt vevő tanulóknak köszönjük a szép és tartalmas előadást.

  Dusza Ildikó, Varga Tóth Klára

 • Barangolások Gömörben

  2018. április 16-án zajlott a putnoki  Serényi László Általános Iskolában a Barangolások Gömörben elnevezésű verseny, melyen iskolánkat az alsó tagozat 3.A és 3.B osztálya, a felső tagozatot a 9.A osztály négy tanulója – név szerint Csutor Sofia, László Fruzsina, Magicz Vivien és Nagy Ákos Csongor képviselte.  A  tanulók tudásukat játékos feladatok során mutatták meg. A felkészülés részeként 3 perces videót kellett készíteni, melyben egy adott szokást, hagyományt elevenítettek fel a tanulók. Ez a kisfilm megtekinthető itt: Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Bán Istvánnak, aki nagy segítséget nyújtott a videó készítésében.  A gömöri motívumokkal megfestett tányérunk 3. helyezést ért el.

  Kazinczy Ferenc MTNYAI Tornalja_Gömöri lakodalmi szokások

 • Hviezdoslavov Kubín szavalóverseny

  Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny 64. évadának regionális fordulóját ismét Rimaszombatban rendezték, méghozzá 2018 április 10-én. Ebben az iskolaévben a rőcei járási fordulóról két diáklányunk jutott a regionális döntőbe. Szobonya Lilla Zsuzsanna (6.A) prózával és Huslík Mónika (5.A) verssel. Mindkét diáklányunk nagyszerűen szerepelt, a zsűri dicséretben részesítette őket a szlovák nyelvtudásukért, amit a jövőben minden bizonnyal tudnak majd kamatoztatni. Lányok, büszkék vagyunk rátok!

   

strana: