• A magyar kultúra napja - január 22.

     • 1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. Miért ezen a napon? A kéziraton szereplő dátum szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. 

      Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Iskolánk tanulói is megemlékeztek e jeles napról. 

     • GEOCACHING

     • Iskolánk 5.A osztályos tanulói a geográfia órák keretein belül a szélességi és hosszúsági körökkel, valamint a földrajzi fokhálózattal és a GPS koordinátákkal ismerkedtek meg. Az elsajátított ismereteiket gyakorlatban is kipróbálhatták, a geocaching (vagy magyarul geoládázás) játékával. A játék lényege, hogy egy érdekes látnivaló közelében ládákat rejtünk el. A mi esetünkben Tornalja város érdekességei közelében rejtettük el ezeket a ládákat. A gyerekek az iskola weboldalán közzétett GPS koordináták alapján és egy okostelefon segítségével keresték meg a geoládákat, majd választhattak egyet az elrejtett ajándékok közül, ha cserébe ők is otthagytak egy másikat. A dobozban egy füzet is volt, amiben rövid üzenetet, aláírást is hagytak. Reméljük, hogy jól szórakoztak! 

       

                                                                                                                           -SZE-

     • Ypsilon - slovina je hra

     • Iskolánk idén először kapcsolódott be az elsősorban szlovák iskolások részére meghirdetett szlovák nyelvi versenybe, az Ypsilon-ba.
      Az 5.A és a 8.A osztály tanulói sikeresen megbirkóztak a játékos nyelvtani feladatokkal. Az országos verseny résztvevői között januárban értékes díjakat sorsolnak ki a szervezők.

      Naša škola tento rok sa prvýkrát zapojila do jazykovej súťaže Ypsilon, ktorá je určená v prvom rade pre žiakov slovenských škôl.
      Žiaci 5.A a 8.A triedy úspešne zvládli hravé jazykové úlohy. Organizátori v januári vylosujú hodnotné ceny z účastníkov celoštátnej súťaže. 

                                                                           -MT-

     • Falusi hagyományok hete

     • Iskolánk alsó tagozatán minden évben megrendezésre kerül a "Falusi hagyományok hete". Idén a rendezvény a kedvezőtlen járványhelyzet miatt rendhagyó módon szűk körben, csak iskolánk tanulóinak részvételével zajlott. A népmesék világába ezúttal az alábbi tanulók kalauzoltak el bennünket:

      Iván Dorina, Kasza Lilien /1.A/, Miko Lara /1.B/, Balázs Réka /2.B/, Galko Hanna Andrea, Legát Kinga /3.A/, Muňák Dominik /3.B/, Čúr Viktória, Vavrek István /4.A/, Deme Réka /4.B/

     • Csukás Istvánra emlékeztünk

     • A nagy Ho-ho-horgász, Süsü, a sàrkàny, Pom-pom meséi, Mirr-Murr kalandjai…és még sorolhatnánk sok-sok ismert mesehőst Csukás István kedvelt meséiből, akiket minden korosztály ismer és kedvel. Alsó tagozatos tanulóink szorgoskodtak és a sok ügyes kéz szebbnél szebb munkákat készített, melyeken megelevenednek ezek a halhatatlan rajzfilmfigurák.    -CzE-

     • Bubnovačka 2021 - Online dobolás 2021

     • Novemberben több jelentős nap is megemlékezik a gyermekek jogairól és védelméről.

      ·  november 18. – a gyermekek védelmének európai napja a sexuális kizsákmányolással és visszaéléssel szemben

      ·  november 19. – a gyermekek kizsákmányolásának és kínzásának megelőzésre irányuló világnap

      ·  november 20. – az UNESCO által meghirdetett, a gyermekek jogairól szóló egyezmény világnapja

         Ennek okán 2021. 11.19-én iskolánk is bekapcsolódott a BUBNOVAČKA  2021,,Hogy jobban lehessen hallani  a gyerekeket! “ elnevezésű rendezvénybe. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek ellen elkövetett erőszakra, valamint az időben történő megelőzésre. 

                                                                                                                        -SZL-

     • "S ekológiou sme si sadli" projektbe is bekapcsolódtunk

     •                 Iskolánknak lehetősége volt egy környezetvédelemmel kapcsolatos projektbe bekapcsolódni, amely a ,,S ekológiou sme si sadli " nevet viseli. A projekt célja az, hogy tisztán tartsuk a környezetünket, összegyűjtsük és osztályozzuk az eldobált szemetet. A projektbe bekapcsolódott  a 4.A osztály tanulói Pierzchala Mária és az 5.E osztály tanulói Barnócky Anita vezetésével. A tanulók összesen 12 zsák műanyag szemetet gyűjtöttek össze iskolánk területén. A szeparálás után a hulladékot a kihelyezett konténerekbe helyezték el. A gyűjtési akció még korántsem fejeződött be. Időszakonként újabb és újabb osztályok vehetnek részt a munkálatokban. A projekt keretén belül részt veszünk egy versenyben. A verseny díja több újrahasznosított műanyagból készült lóca, amelyeknek nagy hasznát vehetnénk az iskola területén. A munkálatokhoz szükséges gumikesztyűket és műanyagzsákokat  a 365.bank szponzorálta, akik a projekt szervezői is egyben.

                                                                                                                                   -BA-

     • A MAGYAR NYELV NAPJA - NOVEMBER 13.

     • Iskolánk tanulói pénteken a magyar nyelv napját ünnepelték. Először a diákok rövid prezentációnak köszönhetően kaptak a fontos információkat a magyar nyelv napjáról, majd anyanyelvi vetélkedőn vettek részt.

      Eredmények:

      5.A 

      1.      Lehotská Ciara, Horváth Zsófia, Ferenc Bálint, Pacek Réka

      1.      Vincze Levente, Kristóf Alexandra, Márton Ádám, Magyari Zille

      1.      Miko Lilianna, Holló Betti, Árvai Nimród, Zula Gábor

       

      6.A 

      1.      Szabon János, Miklós Mária Noémi, Fekiač Kiara, Juhász Bence

      2.      Czetner Zita, Dusza Hanna Zsófia, Deme Ákos György, Garaj Márk

      3.      Zsíros Fabián, Lányi Rebeka, Csala Márk, Anderkó Erzsébet Zsuzsanna

       

      7.A 

      1. Jónás Noémi, Eötvös Bernadett, Kovács Máté, Ruszó Tamás

      2. Kosztúr Dávid, Orosz Dominik, Czigány Péter

      3. Szajkó Krisztián, Váradi Gábor, Csízi Lilien Zille, Kuchta Vivien

       

      8.A

      1. Szívós Lilla, Václavik Nóra, Bocko Mira, Lázók Adriana

      2. Tóth Kiara, Molnár József, Mišurák Balázs

      3. Sofranko Áron, Szabó Emma, Szajkó Ferdinánd

       

      8.B

      1. Hencz Vivien, Mag Bíborka, Bodnár István

      2. Veréb László, Sintaj Dominik, Iván Dominika, Budai Veronika

      3. Kovács Ádám, Váradi Péter, Szabó Márton Levente

       

                                                                                                                                         -TÁ-

     • iBOBOR VERSENY

     • Idén 25 tanuló vett részt az online iBobor informatikai versenyen. A verseny fő célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az információs és kommunikációs technológiák iránt. A feladatok megoldásánál az algoritmikus és a logikus gondolkodásnak volt fontos szerepe. 

      A következő tanulók lettek sikeres megoldók:

      Czetner Dániel - 6.A , Deme Ákos György - 6.A,  Fekiač Kiara - 6.A, Miklós Mária Noémi - 6.A,

      Kosztúr Dávid - 7.A, Ruszó Tamás - 7.A, Mišurák Balázs - 8.A, Molnár József - 8.A

      Gratulálunk!

      -ICS-

       

       

     • 210 ÉVE SZÜLETETT LISZT FERENC

     • Iskolánk 5.A és 6.A osztályos tanulói Liszt Ferenc magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár tiszteletére emléknapot tartottak. A megemlékezésre  a zene órán került sor, ahol a diákok bemutatták az adott témával kapcsolatos beszámolóikat. 

      -FH-

     • Készülünk a projektnapra!

     • Iskolánk 6.A osztályából verbuválódott kis csapata lelkesen készülődött az idei projektnapra, ami a járványügyi helyzet miatt online formában kerül majd megrendezésre. Mivel a téma a fa és az ember kapcsolata volt, eljátszottak a gondolattal, hogy milyen tanácsokat tudnának adni nekünk a fák ebben a rohanó, zűrzavaros időkben. Így jött létre A fák füves könyve elnevezésű projekt.

      -KB- 

     • Egymillió gyerek imádkozik együtt a világ békéjéért és egységéért

     • 2021. október 18-án Szlovákia is csatlakozott ahhoz a mintegy 70 országhoz, ahol gyerekek egyesülnek a rózsafűzér imádkozása által  és közösen fohászkodnak a világ békéjéért és egységéért. A kezdeményezés célja, hogy buzdítsa a gyermekeket arra, hogy az ima erejével harcoljanak az emberi szívek, szülőföldjük és a világ békéjéért, az emberek egészségéért, gyógyulásáért.                                                                                    Iskolánk diákjai is csatlakoztak ehhez a nemzetközi akcióhoz. A járványhelyzet miatt a megszokottól eltérően nem a templomban, hanem a hét folyamán a hittanórákon imádkoztak a tanulók.Közös fohászuk legyen Istentől megáldott és találjon meghallgatásra.

      -DI-