• XVIII. HAGYOMÁNYOK NAPJA - Folklórfesztivál

     • 2023. november 25-én a Galiba Gyermekcsoport is részt vett a Hagyományok Napja fesztiválon, ahol a Közhírré tétetik c. szerkesztett játékukat mutatták be. Köszönjük a meghívást. 

      -SzE, MK, SzZs- 

     • Használt elemek gyűjtése

     • A 2023/2024 tanévben is meghirdetjük az osztályok számára a használt elemek gyűjtésével kapcsolatos versenyt az 5.-9. évfolyamban.

      A tavalyi iskolai évben 40, 50 kg használt elem jött össze és került a megfelelő helyre az újrahasznosítás céljából. Döntsük meg az idén ezt a tavalyi rekordot!

      -BA-

     • TECHNIKAI OLIMPIÁSZ - járási forduló

     • 2023. november 23-án került sor a Technikai Olimpiász járási fordulójára. Iskolánkat Kuchta Bálint, 7.B osztályos tanuló képviselte, aki 1.helyen végzett, továbbjutva a kerületi fordulóba. A megmérettetés elméleti tesztből és gyakorlati feladványból állt. Műszaki dokumentáció alapján szerszámok, munkaeszközök felhasználásával Bálint egy ceruzahegyezőt készített el. Az eredményhez gratulálunk és sok sikert kívánunk a további fordulóhoz!


      -AHA-

     • iBobor - informatikai verseny

     • Idén is bekapcsolódtunk az iBobor online informatikai versenybe. A verseny fő célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az információs és kommunikációs technológiák iránt. A feladatok megoldásánál az algoritmikus és a logikus gondolkodásnak volt fontos szerepe. A következő tanulók lettek a kategóriájuk legsikeresebb megoldói: 

      Fekiač Dávid - 7.A, Molnár Bálint - 7.A, Kuchta Bálint - 7.B

      Deme Ákos György - 8.A, Fekiač Kiara - 8.A, Czetner Dániel- 8.A

      Gratulálunk!

      -ICS-

     • Fontos információ - Kiberbiztonság

     • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatásáról értesítjük Önöket, amely a Whatsapp kommunikációs platformon egy veszélyes csoportra figyelmeztet, amely jelenleg általános iskolások körében terjed. Erről a veszélyről szeretnénk tájékoztatni a kedves szülőket. Az alább feltüntetett dokumentumban olvashatnak a további részletekről.

      Dokumentum: 2023-2840-37-C2930(1).pdf

       

     • November 20.: Gyermekjogok Világnapja iskolánkban

     • A gyermekeken elkövetett erőszak ellen álltak ki tanulóink a Kazinczy F. Alapiskolában videók megtekintésével és dobszóval hívták fel a figyelmet a gyermekek jogaira. A „Dobolás” (Bubnovačka) elnevezésű esemény a november 20-i Gyermekjogok Világnapjához kötődik. Iskolánkon is sok tanuló több csoportban kapcsolódott bele ebbe az akcióba, kicsik-nagyok egyaránt. A számok tükrében, hogy van miért ütni a dobokat, az az elmúlt nyolc év szlovákiai statisztikáiból világosan látszik. Ebben az időszakban 44 gyerek halt meg családon belüli erőszak következtében, ezen felül 799-en szenvedtek maradandó károsodást, és több mint 5000-en kaptak pszichológiai kezeléseket az elszenvedett traumák feldolgozása végett. Összesen 3229 gyermek került állami gondozásba a családtagjaiktól elszenvedett erőszak miatt.


      A projekt támogatói
      A kezdeményezés mögé számos intézmény és személyiség felsorakozott. A „Dobolás” védnökei Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh államfők. Fő szervezői a nyitrai Centrum Slniečko, a prágai Centrum Locika, valamint a munkaügyi tárcához tartozó Nemzeti Koordinációs Központ.  „Az a meglátásom, hogy régebben nem nagyon mertek róla beszélni a diákok. Azt gondolom, hogy a gyerekek talán meg is voltak félemlítve – s valószínűleg amikor még nem voltak ilyen lehetőségek a hanguk hallatására, nem tanultak ezekről a jogokról, s nem voltak ilyen rendezvények, akkor még nem mertek úgy megnyilvánulni. Azt gondolták, hogy ez egy olyan családi titok, amit nekik el kell rejteni” – ecsetelte a jelenlegi helyzetet egy pedagógus a közmédiában.

      A rendezvény iskolai szervezői: Varga Csaba-nevelési és pályaválasztási tanácsadó, valamint Székesi László és Székesi Zsuzsa-prevenciós programok felelőse

      -VCs-

       

     • Nyílt nap a kilencedikesek részére

     • Iskolánkon november 14-én valósult meg a középiskolák számára a ,,Nyílt nap a középiskolák részére’’ című rendezvény, amely keretén belül a végzős diákjaink részére bemutatkoztak a helyi és távolabbi iskolák. Adott időkeretben bemutathatták az iskolájukat és az ott levő szakokat, képzési formáikat, nem utolsó sorban a kollégiumukat. A rendezvényre a konferenciatermünkben került sor, ahol 11 középiskola ismertette a nap folyamán a továbbtanulási lehetőségeket a végzős diákoknak. A diákjaink nagy érdeklődéssel figyelték az előadásokat, sok kérdést vetettek fel, és volt olyan iskola is, amely kvízjátékkal is aktivizálta a figyelmüket. A bemutatkozások során a középiskolák kihasználva a lehetőséget, propagációs röplapokat osztottak, valamint meghívták a tanulókat az általuk megrendezésre kerülő Nyílt napokra. Ez a nap értelemszerűen nagyon hasznos és információkban gazdag volt diákjaink számára.


      Szervező: Varga Csaba - nevelési és pályaválasztási tanácsadó

     • Márton-nap az alsó tagozaton

     • Iskolánk 4.A osztályos tanulói Márton-nap alkalmából felelevenítették az ismertté vált legendát, mely szerint Márton, egykori római katona a hideg, zord időben kardjával kettévágta lovagi köpenyét, és odaadta egy szegény koldusnak. A történet bemutatása után az alsó tagozatos tanulók próbatételek segítségével részletesebb információkkal gazdagodhattak e nap hagyományaival kapcsolatban. A program végén egy kis "libanapi" kóstoló várta a tanulókat, mely alkalmával libazsíros és libapástétomos falatkákat kóstolhattak. 

      Ezúton is hálásan köszönjük a támogatóknak, hogy meg tudtuk valósítani a kóstolót:

      Szobonya Ildikó - Deresk

      Lőrincz Krisztina - Sánkfala

      Czigány Péter, Môj obchod - Tornalja. 

      A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg arról, amit Szent Márton "üzen" a mai modern ember számára: " ...a SZERETET a lényeg..." 

      -MM-

     • FALUSI HAGYOMÁNYOK HETE

     • November 14-én a FALUSI HAGYOMÁNYOK HETE keretén belül iskolánk adott otthont a népmesemondó fesztiválnak. A hazai mesemondókon kívül vendégül láttuk a környező falusi iskolák kis diákjait is. A tanulók szebbnél szebb mesékkel kápráztatták el egymást, igazi Meseországot varázsolva. Volt játék, éneklés, egy kis mozgás, kacagás, nevetés. Mindannyian jól érezték magukat, új mesékkel és élményekkel tértek haza a diákok.

      -MM-

     • Értesítés

     • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy a tanulóknak 2023. november 16-án /csütörtökön/ igazgatói szabad lesz. A tanítás 2023. november 20-án /hétfőn/ folytatódik. 

     • Könyvtári óra

     • Az alsó tagozatos tanulók a könyvtári óra keretén belül, Nógrádi Gábor: Segítség, ember! című könyvével ismerkedhettek meg, amelyből kiderült, mit gondolnak az állatok az emberekről.

      -BSz-

     • Človeče zapoj sa! - Orange Slovakia

     • Kedves újrahasznosítók!
      Bekapcsolódtunk az Orange Slovakia által meghirdetett SMS – Starý Mobil Sem! elnevezésű versenybe, így iskolánkon elindult a régi telefonok gyűjtése. Nagyon szép díjakra számíthatnak a szorgalmasan gyűjtögető iskolák, illetve a tanulók is. A telefonokat Gulyás Veronika tanító néninél lehet leadni. Mindenkinek előre köszönjük az együttműködést és az aktív hozzáállást!

      -GV-

     • Iskolába hívogató

     • Egy októberi reggel vendégeket vártunk az iskolába. Izgatottan, kíváncsian érkeztek meg az ovisok. Iskolánk színjátszó csoportja a „Kincskeresők” egy dramatizált népmesével fogadta a kicsiket. A gyerekek nevettek, tapsoltak, hálásak voltak az előadásért. A mese után folytatódott a jókedv, dalolás, evés-ivás, majd kézműveskedéssel zártuk a vendégséget.

     • Értesítés

     •  

      Köszönjük támogatóinknak a szavazatokat, Önök nélkül ez nem sikerült volna!

       

      Hlasovanie bolo ukončené 3.11., následne prebehla kontrola platnosti hlasov a výsledok je nasledovný:

      V súťaži o digitálnu nástenku získal najväčší počet hlasov projekt zo základnej školy v Tornali.

      Gratulujeme víťazovi.

     • Októberi jeles napok

     • Iskolánk alsó tagozatos tanulói részt vettek a kézmosás világnapja és az egészséges életmód világnapja  alkalmából megrendezésre kerülő előadáson. Beszélgettünk a higiénia fontosságáról, illetve a 2.C, 2.B. és a 4.C osztály közösen házi készítésű szappant készített, melyet ajándékba kapott minden osztály. Feladatként pedig ételpiramist készítettek a tanulók.

      -SzÉ-

     • AlgoritMánia

     • Iskolánk ebben az iskolai évben is részt vett az AlgoritMánia informatikai versenyen a Füleki Gimnáziumban. Idén két csapattal neveztünk be erre a versenyre. A 7.A osztályos csapat tagjai: Fekiač Dávid, Magyari Zille, Molnár Bálint. A 8.A osztályos csapat tagjai: Czetner Dániel, Juhász Bence és Kuba Dávid. A tanulóknak igényes feladatokat kellett megoldaniuk a versenyen, ahol az általános számítástechnikai ismeretek és az algoritmikus, kreatív gondolkodás felhasználása került a középpontba. Tanulóink a középmezőnyben végeztek, értékes tapasztalatokkal és egy kis ajándékkal is gazdagodtak. Gratulálunk!

      -ICS, MT-

     • NYELVEK EURÓPAI NAPJA

     • Minden évben szeptember 26-án emlékezünk meg a Nyelvek európai napjáról. Ezt a napot követően az októberi hónap is az Európában honos nyelvcsaládok megismerésével telik. Iskolánkon már hagyománnyá vált, hogy videófelvételek, online ismertető oldalak, játékos feladatok és vetélkedők formájában tanulóink megismerkedhetnek az európai országok kultúrájával, elsajátíthatják egy-egy nyelv leggyakoribb kifejezéseit, mindezt jó hangulatban, szórakoztató tanórák keretén belül. Az idegennyelv-órákon ezúttal nemcsak az angol és szlovák nyelvé volt a főszerep. :)

      -DI,VHG-