• Labdabajnokság

          • A szép, napos őszi időt kihasználva, 2019.október 16-án Labdabajnokságot rendeztünk a napközisek részére, ahol a gyerekek az egyes állomásokon labdajátékokkal ismerkedhettek meg. A kis versenyzők lelkesen teljesítették a feladatokat, s közben nagyon jól érezték magukat.

          • AlgoritMánia

          • Iskolánk három 9.A osztályos tanulója, Mike Szabolcs, Mišurák Bálint és Pacek Fanni az AlgoritMánia informatikai versenyen vettek részt Füleken. A versenyen az általános számítástechnikai ismeretek és az algoritmikus, kreatív gondolkodás felhasználása került a középpontba. A tanulók a hatodik helyezést érték el, de így is értékes tapasztalattal és ajánddékkal gazdagodtak! Gratulálunk!

          • Ki tud többet Tornaljáról?

          • A TORNALJAI VÁROSNAPOK alkalmából a diákönkormányzat tagjai vetélkedőt szerveztek.  Az iskola könyvtárában 9 csapat mérettette meg magát. A vetélkedő többféle, játékos feladatból állt.  A DÖK által készített prezentáció alapján (amely bemutatta Tornalja város történetét, a térség híres szülötteit, természeti érdekességeit) egy kvízt töltöttek ki a csapatok, majd következett a várossal kapcsolatos puzzle kirakása, történetírás a megadott szavak alapján, a Fehér ló c. monda egy részletének dramatizálása. Egy-egy csapattag illusztrációt készített az Ajakatlan kisasszony történetéhez. Ezt követte az ún. villámjáték, amikor a versenyzőknek tornaljai épületeket kellett felismerniük.  

            Az összegyűjtött pontok alapján az első helyezést a „Brazilok” (Hencz Vivien, Zsíros Dániel, Csapó Renáta, Ruszó Tamás) nevű csapat érte el.

            Második helyen a „Maped” (Beke Bernadett, Ikri István, Kalydy Boróka, Várady Orsolya) nevű csapat, harmadik helyen pedig az „Ufók” (Csúr Erika, Telky Nikola, Bocko Mira Szófia, Kosztúr Benjamin) csapata végzett.

            Gyönyörű rajzaikért a zsűri különdíjban részesítette Kalydy Borókát és Bocko Mira Szófiát. A vetélkedőn a tanulók és a tanárok is egyaránt nagyon jól érezték magukat.

                                                                                                                                    Marton Emese, DÖK elnök

             

          • Színházlátogatás

          • Iskolánk 5. és 6. osztályos tanulói október 9-én színházi előadáson vettek részt Ózdon, ahol a Csizmás kandúr mese színpadi változatát tekintették meg.

          • A zene világnapja

          • Yehudi Menuhin javasolta 1975-ben, hogy október 1-jén tartsák a zene világnapját, legyen ez az a nap, amelynek főszereplője a ZENE. Yehudi Menuhin amerikai hegedűművész és karmester, aki művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be. Végül brit állampolgár lett és tiszteletbeli lovaggá is ütötték. Egy érdekességet említenék - kedvelt zeneszerzői közé tartozott Bartók Béla is, aki az ő felkérésére írta a SZONÁTA SZÓLÓHEGEDŰRE című művét, melyet természetesen Menuhin előadásában ismert meg a NEW YORK-i közönség 1944-ben, majd a magyar közönség is 1946-ban. Mint mondta: "Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot,hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék, ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon, és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, dzsessz zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói…." Ez sok nagyvárosban így is történik.

            Mi is megünnepeltük már többféleképpen e jeles napot: volt, hogy osztályonként egy időben énekeltünk népdalokat, vagy az iskolarádióból szóltak ismert komolyzenei művek, készítettünk faliújságot, vagy jeles évfordulókról emlékeztünk. Ma a 4., 5. és 6. évfolyam tanulói, valamint az énekkar tagjai közösen elénekeltek 3 népdalt. A zenei kíséretet iskolánk tanárai, Fűzér Henrietta (hegedű) és Kiss Tamás (zongora) biztosították.

          • Természetiskola - 4.A, 4.D

          • A 4. A és D osztályok tanulói szeptember végén természetiskolában vettek részt Abroncsoson és a füleki várat is meglátogatták.