• Változatok képregényre

          • Nyolcadikos tanulóink a májusi hónapban a képregények világával ismerkedhettek meg a képzőművészeti órákon. Íme, a legjobban sikerült képregények: Martinovics Márk (8.A): A nagy tojáscsenés, Amzler Dániel (8.A): A tojásvadászat, Kuchta Miklós (8.A): A krumpliember, Bene Dániel (8.A): Hős leszek, Nagy Emese Csenge (8.A): Buli, Nagy Máté (8.A): Elves börtöne, Khadhraoui Jázmin Hana (8.A): Jamn, Lőrincz V.Zsuzsa (8.B): Ez nem az én napom.

                                               Szabó Nikola

             

          • Derűs napot kívánunk!

          • Iskolánk 5.A és 5.B osztályos tanulói ma a geográfia óra keretén belül időjárást jelentettek. A diákok több órán keresztül foglalkoztak az időjárás témájával és fontosságával. Gyűjtöttek időjárással kapcsolatos népi hiedelmeket, illetve időjárást is jósoltak állatok segítségével. Dicséret illeti a tanulókat az órán végzett munkájukért.

                          -SzE-

          • Tisztítsuk meg a Földet! Tisztítsuk meg Szlovákiát!

          • Ötvenegy éve kezdődött, majd 28 éve vált világméretű akcióvá a Föld Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára. A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói is rendkívül fontosnak tartják a környezet tisztaságát. 2021 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, akár online formában is, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. 2011 óta minden évben igyekszünk bekapcsolódni a ,,Tisztítsuk meg Szlovákiát! ,, országos méretű projektbe is, amely keretén belül a szervezők munkakesztyűk adományozásával járultak hozzá a terepen végzett munkához. Iskolánk tanulói különféle rajzokkal, fogalmazásokkal is kifejezték a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

            2021. 5. 11-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe a Sevicce töltőállomás területe és a Csincsa patak egy szakaszának partjai a Sajóba történő beömléséig. Mivel a Csincsa patak közvetlenül belefolyik a Sajó folyóba, így a szemétlerakatokkal befolyásoljuk a folyó vízminőségét. A víz minősége pedig hatással van Tornalja és környéke növényvilágára, állatvilágára és nem utolsó sorban ránk, emberekre.                       A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Ligárt Nikolett a 6.A osztállyal, Barnócky Anita a 6.B osztállyal, Imrecze Csaba  a 7.A osztállyal, Tamás Ákos a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. Összesen 21 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!


                                                                           PaedDr. Barnócky Anita

          • Közös énekléssel erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását!

          • Iskolánk 5.A, 9.A, 9.B osztályos tanulói Fűzér Henrietta vezetésével közös énekléssel erősítik a magyarság összetartozását a Nemzeti Újrakezdés Évében. Közösen ünnepeljük Nemzeti Összetartozásunk Napját Szarka Tamás Kézfogás című dalának eléneklésével, melynek időpontja 2021.június 4. Zenei kíséretet biztosít iskolánk tanári zenekara /Bene Csaba, Kiss Tamás, Fűzér Henrietta/. Az előadásról az osztályban videót készítünk, melyet Szarka Tamás hivatalos Facebook eseményéhez töltünk fel.