• Petőfi-Tompa Országos Seregszemle Érsekújváron

          • Május 28-án, szombaton került megrendezésre a vers-és prózamondók döntője Érsekújváron, ahol iskolánkat 3 tanuló képviselte. Vers- és prózamondóink Kovács Réka Andrea (II.B), Póša Réka Sára  (III.B), Czetner Zita (VI.A) elismerő oklevélben részesültek. Gratulálunk!

            -TÁ-

          • Országos siker az anyanyelvi vetélkedőn

          • Iskolánk csapata nyerte az Anyanyelvi játékok játékos anyanyelv elnevezésű verseny felvidéki döntőjét. A fináléra csütörtökön Rimaszombatban került sor, ahol Dél-Szlovákia legjobb csapatai mérték össze erejüket. A Hencz Vivien (VIII.B),  Ikri István (VIII.A), Mišurák Balázs (VIII.A), Szívós Lilla (VIII.A) kvartett szinte végig vezetett, és magabiztos győzelmet aratott. Az együttes ezzel kvalifikálta magát a június 7-ei széphalmi döntőbe. Gratulálunk! Sok sikert Széphalmon is!

            -VTK-

          • I. Felvidéki Fizikaverseny

          • Idén először került megrendezésre az I. Felvidéki Fizikaverseny, melyen iskolánkat Ikri István, Mišurák Balázs és Molnár József 8.A osztályos tanulók képviselték. A verseny két részből állt, az első fordulóban számítási, kutatási és kísérletekkel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani a tanulóknak.  Sikeres megoldókként diákjaink bejutottak a döntőbe, melyet Galántán szerveztek meg.  Itt jól összeállított, elgondolkodtató feladatsort kellett megoldaniuk a versenyzőknek. A verseny eredményhirdetéséig látványos fizikai kísérleteket mutattak be a résztvevőknek. Mišurák Balázs és Molnár József  a döntőn sikeres megoldók lettek, amiért elismerésben részesültek.  Mišurák Balázs  az első fordulón elért kimagasló eredményéért is jutalomban részesült.  

            Gratulálunk a szép eredményekhez!

            -ICS-

          • Nemzetközi tantárgyverseny Nagyváradon

          • Május 19-22. között rendezték Nagyváradon (Partium, Románia) az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Tantárgyversenyt. A versenyen négy ország 57 tanulója vett részt. Iskolánk 5 tanulója képviselte a szlovákiai magyar iskolákat. Diákjaink különdíjak sorát nyerték el. Fekiač Kiara (VI.A),  Molnár József (VIII.A) és Szívós Lilla (VIII.A) a Bihar Megyei Turisztikai Ügynökség különdíjasai lettek. Juhász Bence (VI.A) Gáspár Ferenc és Kósa Edit különdíját vehette át. Hencz Vivien (VIII.B) nyerte el a Nagyváradi Dimitrie Cantemir Általános Iskola különdíját. Gratulálunk a versenyzőknek, akik méltón képviselték a Kazinczyt és Felvidéket!

            -VTK-

          • Üveg és fém újrahasznosítása

          • 2022 5. 17- én és 19-én iskolánk tanulói egy előadássorozaton vettek részt, amely során betekintést nyertek az üvegek és a fémek előállításának menetébe, illetve az újrahasznosításuk fontos folyamatába.  Mindkét anyag újrahasznosításának alapvető feltétele a szelektív gyűjtés, amiről  aktív beszélgetések, ötletbörzék keretén belül mélyítették a tanulók a tudásukat. Ha meg tudjuk növelni a szelektálva gyűjtött üveg- és fémhulladékaink mennyiségét, egyre kevésbé lesz fontos újabb és újabb nyersanyagokat bányászni. Az előadásban részt vettek Molnár József, Mišurák Balázs  és Keresztes János Márk 8.A osztályos tanulók. Iskolánk tanulói emellett sok – sok értékes prezentációt készítettek ebben a témakörben alaposan utána járva,  a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva.

            Barnócky Anita

          •  Madarak és a fák napja - május 10.

          • A Madarak és a fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a természetvédelem iránt. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme volt.

            Ezen a napon biológia órán a 7.A osztály tanulói érdekességekkel teli videót tekintettek meg a témával kapcsolatban.  Az 5.B osztály tanulói pedig egy rövid prezentációt néztek meg, majd madárhangokat hallgattak. Megbeszéltük miért fontosak a fák és a madarak. Végül közösen egy nagy posztert készítettek.

            Óvjuk a fákat és a madarakat! De ne csak ezen az egy napon!

            -GV-

             

          • Cseregyerek – Rozumieme.si

          • A Cseregyerek – Rozumieme.si programban részt vevő tanulóink meghívást kaptak a rozsnyói alapiskolába (Základná skola, Pionierov 1) járó szlovák tesóikhoz. A személyes találkozásra május 4-én került sor. Mivel a magyar - szlovák párok eddig csak online módon kommunikáltak, illetve oldották közösen a kihívássorozatokat, ezért is felejthetetlen volt a találkozás tanulóink számára. Diákjaink maradandó élményekkel gazdagodtak, a tanítási órákba aktívan bekapcsolódtak, ezzel is fejlesztve szlovák nyelvű kommunikációjukat. A programot színesebbé tette az Őrtorony megtekintése, annak történelmének megismerése, valamint a közös fagyizás.

            A Cseregyerek – Rozumieme.si program továbbra is folytatódik, rozsnyói barátainkat pedig szeretettel várjuk júniusban hozzánk, a Kazinczyba!

            MK

          • XII. IPOLYI ARNOLD NÉPMESEMONDÓ VERSENY - regionális forduló

          • A XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny bátkai regionális döntőjére került sor 2022. május 9-én. Iskolánkat 11 tanuló képviselte. Ezen a megmérettetésen aranysávos, ezüstsávos és bronzsávos minősítésben részesültek a tanulók. Valamennyi diákunknak gratulálunk! A rozsnyói országos döntőbe Galko Hanna, Legát Kinga, Hugyár Gábor, Miklós Mária Noémi és Asztalos Donát jutott tovább.

            -TÁ-

          • Balogvölgyi labdarúgótorna

          • Lezajlott az idei Balogvölgyi labdarúgótorna, amelyen iskolánk alsó tagozatos diákjainak sikerült az első helyen végezniük. Mind a három mérkőzést győzelemmel zárták, mindemellett a legeredményesebb játékost is közülük választották ki, akit külön díjban részesítettek.Ezúton is gratulálunk nekik!

            -BD- 

          • Matematikai versenyek

          • Iskolánk  néhány felső tagozatos tanulója ebben az  iskolai évben is részt vett a Pitagoriász
            matematikai versenyen és a Matematikai Olimpián.
            A Pitagoriász matematikaverseny járási fordulóján, amely idén online formában került
            megrendezésre tanulóink a következő helyezéseket érték el:

            5. évfolyam: 1. hely: Fekiač Dávid (5.A osztály)
            3. hely: Jánosdeák Aurélia (5.A osztály)
            6. évfolyam: 3. hely: Czetner Dániel (6.A osztály)

             

            A Matematikai Olimpia járási fordulóján tanulóink a következő helyezéseket érték el:
            6. évfolyam 3. Hely: Fekiač Kiara (6. A osztály)
            8. évfolyam: 1. hely: Mišurák Balázs (8.A osztály)

            Mindannyiuknak gratulálunk a szép eredményekhez, további sok sikert kívánunk!

            -SZZ-

          • Rendhagyó irodalomóra

          • 2022. április 27-én az iskolai könyvtárban került sor egy rendhagyó irodalomóra megtartására. A téma a Mesék világa volt, különös tekintettel a magyar mesékre. Ebből kifolyólag főleg az 5-7. évfolyamos diákokat szólítottuk meg. Nagyban eltért ez a pár óra a hagyományos tanítástól, ugyanis innovatív, újszerű módszerekkel igyekeztünk azt a célt elérni, hogy a tanulókat értő olvasóvá neveljük. A csoportmunka volt a kiindulási alap, minden további tevékenységet ehhez a módszerhez igazítottunk, így a kreatív írást, a szövegértést, felismerést és kiegészítést, valamint az interaktív feladatokat is. A gyerekek kooperációs munkája kitűnően működött, és a tanóra végére sikeresen fejlesztettük a szövegértési kompetenciájukat is. A rendhagyó irodalomórán a magyar szakos pedagógusok is jelen voltak. 

            -KB, KA-

             

          • PETŐFI-TOMPA ORSZÁGOS SEREGSZEMLE - országos elődöntő

          • 2022. április 28-án került megrendezésre a Petőfi-Tompa Országos Seregszemle országos elődöntője  Ipolyszécsénykén, melyen iskolánkat 11 tanuló képviselte. Ezen a megmérettetésen aranysávos, ezüstsávos és bronzsávos minősítésben részesültek a tanulók. Valamennyi diákunknak gratulálunk. Az országos döntőn Póšová Réka Sára, Kovács Réka Andrea és Czetner Zita képviselik iskolánkat. Sok sikert az érsekújvári döntőhöz!