• Ballagás

          • "Lehet, hogy gyenge néha még a hangunk,

            Lehet, hogy léptünk még bizonytalan,

            De indulunk: a szépet, jót akarjuk

            S érezzük, hogy hitünknek szárnya van!"

                                                           Juhász Gyula

          • Cseregyerek – Rozumieme.si

          • A rozsnyói alapiskolából (Základná skola, Pionierov 1) a Cseregyerek – Rozumieme.si programban részt vevő szlovák tesóink  2022. június 10-én látogatást tettek iskolánkon. A tanulók csoportokban különféle aktivitásokon vettek részt, melybe iskolánk 5.A és 6.A osztályos diákjai is bekapcsolódtak. Egy csodás, élményekkel teli napot tölthettünk együtt.

            -MK-

          • Médiasztár

          • Iskolánk ötödikes és nyolcadikos tanulói szép helyezéseket értek el a  XIII. Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró versenyen, amely a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola szervezésében zajlott. 

            I. kategória - Heinrich Zsófia 5.A - 2. hely

                                 Jánosdeák Aurélia - 5.A - 2.hely

                                 Magyari Zille - 5.A - 4. hely

                                 Bláha Áron - 5.A - 13. hely

            II. kategória - Hencz Vivien - 8.B - 3. hely

                                  Cselényi Vanessza - 8.B - 9.hely 

            Gratulálunk!

            -VTK, SZE-

          • Mikszáth Kálmán gyöngyszemei projektnap

          • A Pro scholis – Gömör és Nógrád Kistérségi Közoktatás-fejlesztéséért, az SZMPSZ Rimaszombati Regionális Pedagógiai Központja és a Területi Választmánya a rimaszombati Református Oktatási Központ – Tompa Mihály Református Gimnáziumban (TMRG) rendezte meg 2022. június 17-én a pedagógiai projektnapot.

            Ebben az évben Mikszáth Kálmánra emlékeztünk meg, születésének 175. évfordulója alkalmából.

            A projektnapon 12 iskola tanulói Mikszáth egy-egy novelláját vitték színpadra.

            Iskolánk nyolcadikos és kilencedikes tanulói: Hacsi Dániel, Klement Kinga Kitty, Mišurák Balázs, Szívós Lilla (8.A), Hencz Vivien (8.B), Fekiač Filip, Khadhraoui Miriam, Nagy Máté Botond, Revaj Bernadett (9.A) a Tímár Zsófi özvegysége c. novellát dolgozták fel.

          • Magyar vagyok... Határtalanul

          • A Magyar vagyok... Határtalanul nemzetközi rajzpályázat az idén XXIII. alkalommal került megrendezésre, melynek célja ebben az évben a nemzeti hagyományok és értékek képzőművészeti eszközökkel történő bemutatása volt. A legsikeresebb alkotásokból kiállítás nyílt a Miskolci Művészetek Házában. Iskolánk díjazottja Simon Áron, 3.B osztályos tanuló. Gratulálunk!

                                                                                                                                  -HZS-

             

          • Som proti násiliu – Šťastný človek neubližuje rajzpályázat

          • Az erőszak ellen vagyok – A boldog ember nem bántalmaz címmel meghirdetett rajzpályázaton iskolánk 8.B osztályos tanulója, ESZRÉNYI BÍBORKA, 1.helyezést ért el. A díjazásra a Tompa Mihály Városi Művelődési Központ dísztermében került sor. A kiállítás megnyitóját a helyi Művészeti Alapiskola növendékei által készített műsor gazdagította.

            Gratulálunk a szép eredményhez!

            -SzN-

             

          • Kosárlabda-bajnokság Bátkában

          • Iskolánk felső tagozatos diákjai kosárlabda-bajnokságon vettek részt Bátkában, ahol a 2. helyen sikerült végezniük. Ezúton is gratulálunk nekik!

            -BD, IL-

          • A használt elemek gyűjtésének kiértékelése

          • A 2021/2022 tanévben meg lett hirdetve a tanulók számára a használt elemek gyűjtésével kapcsolatban egy verseny, amelybe több osztály is bekapcsolódott.     Az összegyűjtött elemeket  lemértük és örömmel tudatjuk, hogy 27, 12 kg használt elem jött össze és kerül a megfelelő helyre az újrahasznosítás céljából.

             Az 1. helyen a 7.B osztály végzett 15, 20 kg súlyú csomaggal, a 2. helyen a 8.B osztály 8,06 kg-mal, a 3. helyen a 6.C 2kg –mal. A nyerteseknek gratulálunk!

            Barnócky Anita

             

          • Internetes zaklatás

          • Kétségtelen, hogy a zaklatás manapság egy másik dimenzióba lépett. A technológia folyamatos fejlődésével együtt az információközvetítő és kommunikációs technológiák a kibertérbe helyezték át az agressziót. A cyberbullying egy új típusa a dominánsan kamaszkorúak körében tapasztalható iskolai kiközösítésnek, amely tulajdonképpen a durvább csúfolódásokból, kárörvendésből és fenyegetésekből álló, az áldozathoz elektronikus úton eljutó üzenetek sorozatát jelenti. Az egy vagy akár több felhasználó által elkövetett cyberbullying voltaképpen a modern információs és kommunikációs eszközökön keresztül történő zaklatás melegágyának tekinthető. Ha sikerül megelőznünk, elkerülhetjük a társadalomra, az emberi egészségre és életre gyakorolt negatív hatásait. Mivel a cyberbullying elsősorban a negatív kapcsolatok kialakulásáról szól, ezért megelőzésében a kapcsolatoknak és azok pozitív értelmében való megteremtésére irányuló törekvéseknek kell prioritást élveznie. Fontos megtanulnunk, hogyan kell helyesen reagálnunk a kritikus helyzetekre. Ne hunyjunk szemet fölötte. Beszéljünk róla, legyünk aktívak, segítőkészek, nyújtsunk segítőkezet, hiszen ezzel akár emberi életeket is menthetünk.
            Iskolánk az idén bekapcsolódott az  osobnyudaj.sk által meghirdetett programba, amely az internetes zaklatást, mint témát foglalt magába.                                                    

            Minden pedagógusnak alkalma nyílt részt venni egy továbbképzésen a program keretén belül. Ennek köszönhetően sok új és hasznos információval, tanáccsal, valamint segédeszközzel gazdagodott a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és pedagógusai. Az első csomag számos oktatási anyagot és egy egyedi postaládát tartalmazott, amelybe az internetes zaklatás áldozatává vagy szemtanújává vált diákok dobhatják  névtelen leveleiket. A pedagógusok rendszeres ellenőrzés alatt tartják a ládát a fennálló veszélyek mihamarabbi elhárítása érdekében.


            -BD-

          • Győzelem Széphalmon

          • A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége által szervezett széphalmi vetélkedő döntőjében 1. helyezést ért el a Hencz Vivien (VIII.B), Ikri István (VIII.A), Mišurák Balázs (VIII.A), Szívós Lilla (VIII.A) kvartett. Diákjaink megelőzték Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Heves megye legjobbjait is. A verseny előtt megtekintették a Borsiban található Rákóczi-várkastélyt valamint a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát. Gratulálunk a veresenyzőknek és a felkészítőknek is (Varga Tóth Klára, Tamás Ákos)!

          • Két arany, három ezüst és egy bronz az országos mesemondón

          • Június 6-án és június 7-én rendezték a 12. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt, amelynek idén Gombaszög adott otthont. A mesés környezet pozitív hatással volt diákjainkra, ugyanis két aranysávval, három ezüstsávval és egy bronzsávval tértek haza.

            Díjazottak:

            Aranysáv:  Heinrich Zsófia (V.A), Miklós Mária Noémi (VI.A)

            Ezüstsáv: Galko Hanna Andrea (III.A), Legát Kinga ( III.A), Hugyár Gábor (VI.C)

            Bronzsáv: Asztalos Donát (VII.A)

            Gratulálunk a versenyzőknek és a felkészítőknek ( Heinrich Zsuzsanna, Kosztúr Ágnes, Tímár Csilla,  Tamás Ákos és Vas Stefánia) egyaránt.