• Tornalja története

     • Iskolánk volt tanára és egykori igazgatója, Szajkó Béla tartott előadást Tornalja város történetéről a konferenciatermünkben. Csütörtökön a kilencedikes diákjaink érdeklődve hallgatták az ajaktalan kisasszony történetét, és megtudhatták azt is, hogy miért volt Tornalja a két világháború között Gömör Eldorádója, valamint fény derült Hancsovszky Béla filmbe illő történetére is. A tanulóink jól érezték magukat, és már alig várják, hogy Béla bácsi újabb érdekes történetekkel kápráztassa el őket.

      -TÁ-

     • DOBRÉ SLOVO - országos forduló

     • Április 26-án zajlott Komáromban a Selye János Gimnáziumban a Dobré slovo országos fordulója. Tanulóink elégedetten térhettek haza a hosszú útról. Teljesítményüket a zsűri a következőkképen értékelte:
      Miko Lilianna (6.A) – 3. hely
      Asztalos Donát (8.A) – 4. hely
      Klement Kinga Kitty (9.A) – 3. hely
      Az eredményeikhez gratulálunk és köszönjük, hogy méltón képviselték iskolánkat ezen a nívós megmérettetésen.

      -MT-

     • A Föld napja

     • Rendhagyó óra keretén belül foglalkoztunk a Föld napjával. Ismeretterjesztő filmet néztek meg a tanulóink, amelyből rövid kvíz kérdéseket kaptak. Kiválóan teljesítettek az egyes osztályok, a legjobbak oklevélben részesültek.

      1. hely -  Szabó Márton Levente 9.B 

      2. hely  - Dóbiás Daniela 9.B 

                     Homoly Tara 9.B 

                      Czigány Róbert 9.B 

      3. hely -   Bodor Tamás 9.B 

                       Lakatos György 9.C

       -PJ-

     • Versíró verseny

     • A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma által meghirdetett versíró pályázaton Cselényi Vanessza /9.B/ a II. kategórián belül 1. helyezést ért el a Látom Őt című versével. A szakértő zsűri 41 alkotást bírált el. A díjátadóra április 22-én az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny keretén belül került sor. Gratulálunk!

      -SZE- 

      Látom Őt 
      

       

      A fűben, a fában,

      a télben, a nyárban.

      Tavasszal a virágokban,

      Ősszel a levelekben.

      Ott van Ő mindenben. 

       

      Az esőnek illatában,

      a reggel csillogó harmatában.

      Az elmúló fájdalomban,

      és az éltető boldogságban.

      A végtelen szabadságban.

       

      A családban, a városban,

      az életben, a halálban.

      A mindennapi kenyérben,

      és az örök emberi jelenlétben,

      én látom Istent mindenben.

       

     • Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny

     • A Kazincbarcikán megrendezésre kerülő Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenybe iskolánk tanulói is bekapcsolódtak. Alsó tagozatos tanulóink oklevélben részesültek.

      -MM-

     • A Föld napja az alsó tagozaton

     • Iskolánkon a Föld napja alkalmából alsó tagozatos tanulóink egy közös foglalkozáson vehettek részt, melyen együtt keresetük a megoldást arra, hogy miként tudunk hozzájárulni, hogy elkerüljük a Föld puszulását, és élhetőbb hellyé változtassuk. E célból közös plakátot is készítettünk "Mentsük meg a Földet" címmel. 

      -MM-

     • Tegyünk a bolygónkért!

     • ,,Mi vagyunk a változás hangja!
      A ritmust a Föld szíve adja!
      Vészhelyzet van! Érzitek?
      Tesztek is, vagy csak nézitek?! ”

                                                      Molnár Áron: Levegőt!

       

      Ebben az iskolai tanévben is fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk az iskolatársaink és a környékünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára. 2023 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. Iskolánk több tanulója különféle rajzokkal, prezentációkkal, fogalmazásokkal fejezték ki a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

      2023. 4. 21-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe. A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Szabó Zita a 8.A osztállyal, Barnócky Anita a 8.B osztállyal, Anderkó Hanobik Andrea a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!

       

           Barnócky Anita

     • A Föld napja

     • A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A gyerekek szoros kapcsolatban állnak a természettel, nagyon jól érzik magukat a szabadban,  jóban vannak a sokféle élőlénnyel – figyelgetik a növényeket, szívesen simogatják, etetik az állatokat – egészen addig, amíg ellenkező példát nem látnak erre.

      A biológia óra keretén belül az 5. B osztályban rövid beszámolót hallgattak a gyerekek, mellyel szerettem volna a figyelmüket ráirányítani, hogy milyen fontos feladatunk óvni, védeni ezt a csodálatos bolygót. Mivel a gyerekek nagyon kedvelik a gyurmázást, így sógyurmából készítettünk medált (Földet), melyet tetszés szerint díszítettek különböző földrészekkel, motívumokkal. A tanítási óra végén pedig elajándékozták egymás között.

      „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

      -GV-

       

     • DOBRÉ SLOVO

     • Április 18-án a tornaljai Szabadidőközpont adott otthont a ,,Dobré slovo”  soron következő fordulójának. A kerületi megmérettetés után iskolánk tanulóira joggal lehetünk büszkék. Kitűnően helytállt Dusza Hanna Zsófia (4. hely) és Czetner Zita (3. hely), de a legnagyobb örömöt Miko Lilianna /6.A/, Asztalos Donát /8.A/ és Klement Kinga Kitty /9.A/ továbbjutása okozta. Az országos döntő április 26-án Komáromban kerül megrendezésre.Sok sikert kívánunk tanulóinknak!    

      -MT-

     • Kosárlabda-bajnokság Bátkában

     • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai kosárlabda-bajnokságon vettek részt Bátkában, ahol a 2. helyen sikerült végezniük.  Gratulálunk nekik!

      -BD-

     • A ma7 médiacsalád szavalóversenyének kiértékelése, eredményhirdetés

     • Az idén ötéves Ma7 médiacsalád megalakulásának jubileuma, valamint a költészet napja alkalmából szavalóversenyt hirdetett a felső tagozatos és középiskolás diákok számára. Egy nagyon erős mezőnyben iskolánk egyik tanulójának, Horváth Máriának /6.B/ sikerült az 1.helyen végeznie a szavalóverseny közönségszavazásán. Mindemellett mivel intézményünk nevezte a legtöbb versenyzőt (17 tanuló), a legaktívabb iskola díját is iskolánknak ítélték. A versenyben országszerte 155 alapiskolás tanuló vett részt. Köszönjük a diákok részvételét és a  felkészítő pedagógusok odaadó munkáját, mellyel tovább öregbítették iskolánk hírnevét.

      -BD-

     • Biohulladék és a papír újrahasznosítása

     • 2023. április 5-én és 12-én iskolánk tanulói a szelektív gyűjtési projekt keretén belül egy előadáson vettek részt, amely a konyhai hulladék és a papír újrahasznosítását célozta meg. Tornalja városa iskolánkkal karöltve fontosnak tartja, hogy már fiatal kortól elsajátítsuk az újrahasznosítás fortélyait. Iskolánk tanulói: Misurák Balázs és Molnár József  a 9.A osztályból prezentációk bemutatásával fejtették ki a témát. Utána pedig beszélgetés formájában merültek el a tanulók az adott témakörben.

      Barnócky Anita

     • A magyar költészet napja

     • Április 11-e a magyar költészet napja. Alsó tagozatos tanulóink irodalmi parkot varázsoltak a városba. Aki szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, hozza ki bátran kedvenc versét. Emlékezzünk együtt József Attila születésnapjára!

      -CzE, MZs-

     • Belső továbbképzés

     • Pedagógusaink a mai napon belső továbbképzést tartottak, ahol számos hasznos és aktuális információt osztottak meg egymással.