• Advent két kis gyertyalángja

          • 2023. december 10-én (vasárnap) a városi parkban sor került a második adventi gyertya meggyújtására. A rendezvényt Nagy Katalin, iskolánk igazgatója nyitotta meg. Ezt követően ntű. Fazekas Ágnes református lelkész hirdette az igét és mondott adventi áldást, miközben a koszorún meggyújtották a második gyertyát. Majd iskolánk tanulóinak zenés-verses összeállítása következett, ahol a 4. és 7. évfolyam tanulói szavaltak és énekeltek. A Csicsergők énekkar - közel 80 tanuló - pedig lélekmelengető énekekkel emelte a rendezvény
            hangulatát. Az összejövetelt városunk polgármestere, Győrfi Erika zárta ünnepi jókívánságaival.

            2023. december 7-én iskolánk tanulói meglátogatták az idősek otthonát, ahol zenés- verses karácsonyváró műsorral kedveskedtek az ott élő szépkorúaknak. Az ünnepi alkalom kétnyelvű ökumenikus áhítattal kezdődött, ahol ntű. Fazekaz Ágnes református lelkész, Jozef Markotán római katolikus lelkiatya és Matúš Korenko evangélikus lelkész hirdették az igét és közösen imádkoztak a gyülekezettel. Ezt követően tanulóink adventi versekkel és énekekkel igyekeztek szebbé tenni a délutánt és ünnepi hangulatot varázsoltak az otthon lakóinak
            hétköznapjaiba.

            -DI-

          • Mikulás party a Szabadidőközpontban

          • 2023. december 8-án Mikulás bulin vettünk részt iskolánk diákparlamentjének tagjaival, valamint néhány hatodikos és hetedikes tanulóval a Szabadidőközpontban. A helyi szlovák alapiskola diákjaival szórakozhattunk, illetve különféle versenyjátékokon mérettethettünk meg. A játékok nyertesei értékes tárgyi nyereményekben részesültek, ezúton is köszönöm iskolánk vezetőségének a támogatást. Nagyon jól éreztük magunkat, a hangulat fergeteges volt. Köszönjük a Szabadidőközpont dolgozóinak a jó hangulatot és a tartalmas estét.
            Reméljük, hamarosan újra találkozunk!

            Miko Lilianna, a Diákparlament elnöke

          • ANGOL NYELVI OLIMPIA - iskolai forduló

          • November 30-án zajlott az angol nyelvi olimpia iskolai fordulója. Az 1A kategóriában 8, az 1B kategóriában 9 tanuló kapcsolódott be a versenybe, melynek során nyelvtani, nyelvhasználati, szövegértési és szóbeli szövegalkotási feladatokat oldottak meg. A versenyezúttal is nagyon szoros volt. Az eredmények a következőképpen alakultak:
            Az 1A kategória:
            Gergely Bence (6.A) – 1. hely
            Mészáros Zoé (6.A) és Vavrek István (6.A) – megosztott 2. hely
            Az 1B kategória:
            Tóth Claudia (8.B)– 1. hely
            Dusza Hanna Zsófia (8.A) – 2. hely
            Thuza Gréta (8.A) – 3. hely
            Iskolánkat a járási fordulóban Gergely Bence és Tóth Claudia képviseli.
            Minden résztvevőnek gratulálunk a szép teljesítményhez!
            A további fordulókhoz eredményes felkészülést és sok sikert kívánunk!

            -JJ, VHG -

          • Lövészverseny Nagyrőcén

          • Nagyrőcén december 6-án és 7-én lezajlott lövészversenyen diákjaink kiváló teljesítményt nyújtottak. Az első napon Iván Ádámnak a 22 versenyző közül az 5. helyezést sikerült megszereznie. A második napon Kuba Dávid még sikeresebben szerepelt. A 27 versenyző közül a 2. helyezést sikerült megszereznie. Ennek köszönhetően képviselheti iskolánkat a kerületi fordulóban. A többiek jól bírták a gyűrődést, rengeteg új tapasztalattal tértek haza, melyeket az előttük álló versenyeken kamatoztathatnak.

             Ezúton is gratulálunk nekik!

             -PJ, BD-

          • Ypsilon - slovina je hra

          • Iskolánk idén is bekapcsolódott a játékos szlovák nyelvtani feladatokból álló ,,Ypsilon“ versenybe. Ez a verseny elsősorban szlovák iskolások részére van meghirdetve, de ötödikes és hatodikos diákjaink legjobb tudásuk szerint igyekeztek megbirkózni az igényes feladatokkal. Sok szerencsét kívánunk nekik a januári sorsoláson, ahol értékes díjak lesznek kisorsolva az ország legsikeresebb tanulói közül.

            Naša škola sa aj tento rok zapojila do jazykovej súťaže zo slovenského jazyka. Súťaž ,,Ypsilon” je určená v prvom rade pre slovenské školy, ale naši piataci a šiestaci sa pokúsili dosiahnuť čo najlepší výsledok pri písaní písomných testov. Prajeme im veľa šťastia na januárovom žrebe, keď organizátori vylosujú vecné ceny z najúspešnejších súťažiacich Slovenska.

            -MT-

          • AZ AIDS VILÁGNAPJA

          • 1988 óta a WHO kezdeményezésére december elsején tartják az AIDS Világnapját. Ezen a napon a világ minden táján rendezvényeket szerveznek azzal a fő céllal, hogy felhívják a figyelmet a HIV-vel élő emberekre és a HIV/AIDS járvány elleni küzdelemre. Iskolánk minden évben bekapcsolódik ebbe a mozgalomba, hogy a különböző előadásokkal bővítse a tanulók tudáshátterét. 

            -PJ,BD-

          • Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?

          • Iskolánk bekapcsolódott a tornaljai Integrált Gondozási Ügynökség kérésére a „Koľko lásky o.z.” társulás által meghirdetett jótékonysági gyűjtésbe. A cipősdobozokkal városunk ápolásra szoruló nyugdíjasait leptük meg, hogy számukra is meghittebbé tegyük az ünnepeket. Iskolánk tanulói örömmel töltötték fel a dobozokat olyan ajándékokkal, amelyek örömet okozhatnak a legidősebb korosztálynak. Összesen 71 cipősdoboz telt meg édességgel és szívből jövő apróságokkal. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szülőknek és a tanulóknak, hogy segítettek megtölteni a cipősdobozokat.

            -MS-

          • Recycling art a Kazinczyban!

          • Manapság sok kortárs művész használ fel újra hulladékká vált tárgyakat alkotásaiban, ennek a neve recycling art. A művészek alkotásaikon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. Mi is úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk ezt a művészeti ágat és bemutatjuk, hogy a haszontalan tárgyak újragondolva, átértelmezve ismét termékként, vagy éppen művészeti alkotásként hogyan önthetnek újra formát. A projektbe bekapcsolódtak az 5.B, 8.C és a 9.B osztály tanulói. A munkáikból egy igazán sokszínű és változatos kiállítás jött létre, amely megtekinthető iskolánk főbejáratánál.

            -BA-

          • Nebojme sa slovenského pravopisu!

          • 2023. december 1-jén zajlott iskolánkon a ,,Nebojme sa slovenského pravopisu!“ címet viselő szlovák helyesírási verseny. A tanulók egy szlovák nyelvű tollbamondással és helyesírási feladatokkal bizonyíthatták rátermettségüket és mutathatták meg az évek alatt elsajátított helyesírási készségüket. A versenybe 70 tanuló kapcsolódott be és szinte minden évfolyamban szoros volt az állás. Az 1.helyezettek tárgyi nyereményben is részesültek. Az eredmények a következőképpen alakultak:
            5. évfolyam - Imrecze Nikoletta (5.A) és Kruiss Lara (5.A) – megosztott 1. hely
            6. évfolyam - Ambruž Patrik (6.A)
            7. évfolyam - Horváth Zsófia (7.A)
            8. évfolyam - Balog Gregor Dániel (8.A)
            9. évfolyam- Hugyár Nóra (9.C)
            Ők tehát évfolyamuk legjobb helyesírói, akiknek ezúton is szívből gratulálunk.

                                                                                                                                               -DI-

          • Jégre fel!

          • A korcsolyázás nemcsak sport,  hanem örömteli szórakozás is. Idén 70 kisdiák kapcsolódott be alsó és felső tagozatról egyaránt. Mindenki élvezte a téli sportok örömeit a jégkorcsolya tanfolyamon, melyre november 27-től 29-ig került sor a rozsnyói műjégpályán. A mindennapos gyakorlás megtette hatását, mindenki nagyon sokat tanult és fejlődött. Találkozzunk jövőre is!

            -SzZS, PJ-

          • XVIII. HAGYOMÁNYOK NAPJA - Folklórfesztivál

          • 2023. november 25-én a Galiba Gyermekcsoport is részt vett a Hagyományok Napja fesztiválon, ahol a Közhírré tétetik c. szerkesztett játékukat mutatták be. Köszönjük a meghívást. 

            -SzE, MK, SzZs- 

          • Használt elemek gyűjtése

          • A 2023/2024 tanévben is meghirdetjük az osztályok számára a használt elemek gyűjtésével kapcsolatos versenyt az 5.-9. évfolyamban.

            A tavalyi iskolai évben 40, 50 kg használt elem jött össze és került a megfelelő helyre az újrahasznosítás céljából. Döntsük meg az idén ezt a tavalyi rekordot!

            -BA-

          • TECHNIKAI OLIMPIÁSZ - járási forduló

          • 2023. november 23-án került sor a Technikai Olimpiász járási fordulójára. Iskolánkat Kuchta Bálint, 7.B osztályos tanuló képviselte, aki 1.helyen végzett, továbbjutva a kerületi fordulóba. A megmérettetés elméleti tesztből és gyakorlati feladványból állt. Műszaki dokumentáció alapján szerszámok, munkaeszközök felhasználásával Bálint egy ceruzahegyezőt készített el. Az eredményhez gratulálunk és sok sikert kívánunk a további fordulóhoz!


            -AHA-

          • iBobor - informatikai verseny

          • Idén is bekapcsolódtunk az iBobor online informatikai versenybe. A verseny fő célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az információs és kommunikációs technológiák iránt. A feladatok megoldásánál az algoritmikus és a logikus gondolkodásnak volt fontos szerepe. A következő tanulók lettek a kategóriájuk legsikeresebb megoldói: 

            Fekiač Dávid - 7.A, Molnár Bálint - 7.A, Kuchta Bálint - 7.B

            Deme Ákos György - 8.A, Fekiač Kiara - 8.A, Czetner Dániel- 8.A

            Gratulálunk!

            -ICS-

          • Fontos információ - Kiberbiztonság

          • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatásáról értesítjük Önöket, amely a Whatsapp kommunikációs platformon egy veszélyes csoportra figyelmeztet, amely jelenleg általános iskolások körében terjed. Erről a veszélyről szeretnénk tájékoztatni a kedves szülőket. Az alább feltüntetett dokumentumban olvashatnak a további részletekről.

            Dokumentum: 2023-2840-37-C2930(1).pdf

             

          • November 20.: Gyermekjogok Világnapja iskolánkban

          • A gyermekeken elkövetett erőszak ellen álltak ki tanulóink a Kazinczy F. Alapiskolában videók megtekintésével és dobszóval hívták fel a figyelmet a gyermekek jogaira. A „Dobolás” (Bubnovačka) elnevezésű esemény a november 20-i Gyermekjogok Világnapjához kötődik. Iskolánkon is sok tanuló több csoportban kapcsolódott bele ebbe az akcióba, kicsik-nagyok egyaránt. A számok tükrében, hogy van miért ütni a dobokat, az az elmúlt nyolc év szlovákiai statisztikáiból világosan látszik. Ebben az időszakban 44 gyerek halt meg családon belüli erőszak következtében, ezen felül 799-en szenvedtek maradandó károsodást, és több mint 5000-en kaptak pszichológiai kezeléseket az elszenvedett traumák feldolgozása végett. Összesen 3229 gyermek került állami gondozásba a családtagjaiktól elszenvedett erőszak miatt.


            A projekt támogatói
            A kezdeményezés mögé számos intézmény és személyiség felsorakozott. A „Dobolás” védnökei Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh államfők. Fő szervezői a nyitrai Centrum Slniečko, a prágai Centrum Locika, valamint a munkaügyi tárcához tartozó Nemzeti Koordinációs Központ.  „Az a meglátásom, hogy régebben nem nagyon mertek róla beszélni a diákok. Azt gondolom, hogy a gyerekek talán meg is voltak félemlítve – s valószínűleg amikor még nem voltak ilyen lehetőségek a hanguk hallatására, nem tanultak ezekről a jogokról, s nem voltak ilyen rendezvények, akkor még nem mertek úgy megnyilvánulni. Azt gondolták, hogy ez egy olyan családi titok, amit nekik el kell rejteni” – ecsetelte a jelenlegi helyzetet egy pedagógus a közmédiában.

            A rendezvény iskolai szervezői: Varga Csaba-nevelési és pályaválasztási tanácsadó, valamint Székesi László és Székesi Zsuzsa-prevenciós programok felelőse

            -VCs-

             

          • Nyílt nap a kilencedikesek részére

          • Iskolánkon november 14-én valósult meg a középiskolák számára a ,,Nyílt nap a középiskolák részére’’ című rendezvény, amely keretén belül a végzős diákjaink részére bemutatkoztak a helyi és távolabbi iskolák. Adott időkeretben bemutathatták az iskolájukat és az ott levő szakokat, képzési formáikat, nem utolsó sorban a kollégiumukat. A rendezvényre a konferenciatermünkben került sor, ahol 11 középiskola ismertette a nap folyamán a továbbtanulási lehetőségeket a végzős diákoknak. A diákjaink nagy érdeklődéssel figyelték az előadásokat, sok kérdést vetettek fel, és volt olyan iskola is, amely kvízjátékkal is aktivizálta a figyelmüket. A bemutatkozások során a középiskolák kihasználva a lehetőséget, propagációs röplapokat osztottak, valamint meghívták a tanulókat az általuk megrendezésre kerülő Nyílt napokra. Ez a nap értelemszerűen nagyon hasznos és információkban gazdag volt diákjaink számára.


            Szervező: Varga Csaba - nevelési és pályaválasztási tanácsadó

          • Márton-nap az alsó tagozaton

          • Iskolánk 4.A osztályos tanulói Márton-nap alkalmából felelevenítették az ismertté vált legendát, mely szerint Márton, egykori római katona a hideg, zord időben kardjával kettévágta lovagi köpenyét, és odaadta egy szegény koldusnak. A történet bemutatása után az alsó tagozatos tanulók próbatételek segítségével részletesebb információkkal gazdagodhattak e nap hagyományaival kapcsolatban. A program végén egy kis "libanapi" kóstoló várta a tanulókat, mely alkalmával libazsíros és libapástétomos falatkákat kóstolhattak. 

            Ezúton is hálásan köszönjük a támogatóknak, hogy meg tudtuk valósítani a kóstolót:

            Szobonya Ildikó - Deresk

            Lőrincz Krisztina - Sánkfala

            Czigány Péter, Môj obchod - Tornalja. 

            A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg arról, amit Szent Márton "üzen" a mai modern ember számára: " ...a SZERETET a lényeg..." 

            -MM-