• Ha egy mese szereplője lehetnék…

     • Amikor olvasunk, átéljük a szereplők helyzetét, azonosulunk velük. A gyerekek számára elsősorban a pozitív hősök jellemvonásai tetszenek. A könyvtári órák keretén belül a tanulók feladata az volt, hogy a mese élményeit rajzokban örökítsék meg. Szebbnél szebb alkotások születtek, amelyek iskolánk folyosóját díszítik. Köszönjük a napközis tanító nénik segítségét!

      Bódi Szilvia és Horváth Zsuzsa

     • A magyar költészet napja

     • Iskolánk több módon is megemlékezett a magyar költészet napjáról. A DÖK tagjai verseket raktak ki az épület különféle helyeire, valamint jutott néhány költemény egy-egy osztályba is. A gyerekek lelkesen olvasták a verseket, ily módon adóztak a nagy költők emlékének.

       Klement Kinga Kitty, DÖK

     • A magyar költészet napja

     • A magyar költészet napja alkalmából ma a 9.A osztály tanulói „költészetet ajándékoztak“ a városban, az üzletekben, a postán, éttermekben, orvosi rendelőkben, az iskolában.

      Reméljük, hogy a vers egy kis mosolyt csalt az arcokra és melegséget a szívekbe.  

     • Nyílt nap jövendőbeli elsőseinkkel

     • A mai nap folyamán iskolánkba látogattak jövendőbeli elsőseink, akik játékos foglalkozáson vehettek részt az alsó tagozatos tanító nénikkel. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, a délelőtt kellemes hangulatban telt. 

     • Cseregyerek - rozumieme.si

     • Iskolánk tanulói sikeresen teljesítették a Cseregyerek program online kihívássorozatát. 

      Szeretettel gratulálunk a program győzteseinek. 

      2. helyezés: Heinrich Zsófia 5.A 

      3. helyezés: Dusza Hanna Zsófia  6.A 

      Továbbá gratulálunk minden résztvevő tanulónak, akik kreatív munkájukkal bekapcsolódtak a programba. 

      Büszkék vagyunk rátok!

      -MK-

     • Pedagógusnap

     • A DÖK nevében pedagógusnap alkalmából kis csapatunk apróságokkal lepte meg tanárainkat: egy verssel saját tollamból, valamint egy általunk készített könyvjelzővel. Ezúton is kívánunk iskolánk minden kedves pedagógusának, nevelőjének, asszisztensének jó egészséget, töretlen hitet a munkájában, legyen része minden nap a legnagyobb elismerésben, a gyermekek őszinte mosolyában.

       

      Köszönővers

      Lehet, néha rosszak vagyunk.

      Na, meg persze sokak vagyunk,

      de Önök viszont kibírják

      ezt a sok szenvedést, ami velünk jár.

      Oly sok mindent tettek értünk,

      amit igazán köszönünk.

       

      Önök által

      Sok dolog bőrébe belebújtunk:

      magyar órán írók voltunk,

      szlovák órán csendkirályok,

      matek órán bénaságok.

       

      Oly sok emlékünk van nekünk,

      amit Önöknek köszönhetünk.

       

                                                         Klement Kinga Kitty, DÖK

     • Écsi Gyöngyi: Szőlőszem Kálmán - bábjáték

     • Iskolánk tanulói 2022. március 25-én Écsi Gyöngyi előadását tekintették meg. A tanulók megismerkedtek Szőlőszem Kálmán és Szőlőszem Borbála történetével, ahol szemernyi kétségünk sem volt, hogy a lopótök egy pillantás alatt királykisasszonnyá, a kapa táltos paripává, a gereblye pedig ijesztő szörnnyé változhat. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény volt az előadás, melyből újra megérezhettük a mese igazi erejét és szépségét. Köszönjük a remek előadást! 

     • Újrahasznosítás Világnapja - március 18.

     • Ne vásárolj többet, ne főzz többet, ne szedj ki többet, mint amennyit meg tudsz enni maradék nélkül!“

      Március 18-án ünnepeljük az Újrahasznosítás Világnapját. A világnap célja a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzése érdekében a lakosság, valamint a fiatalok felvilágosítása az oktatásban az újrahasznosítás fontosságára.

      A „Tudom, hogy mit eszek“ projekt keretén belül a 6.A és 7.B osztályos tanulók az élelmiszer pazarlás megelőzésére irányuló prezentációt  halhattak, majd feladatokat oldottak meg, amelyekkel a gyerekek is segíthetnek az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésében.

      Anderkó Hanobik Andrea

     • Használt elemek újrahasznosítása – Gyűjtésre fel!

     • Iskolánkon március 23-án és 24-én egy előadást tekinthettek meg tanulóink a használt elemek veszélyességéről, a környezetre gyakorolt hatásukról és az újrahasznosításukról. Az előadásban részt vettek Molnár József és Mišurák Balázs 8.A osztályos tanulók. Az elemek veszélyessége főleg abban az esetben jelentkezik, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek. Ekkor - a külső burkolat megsérülése következtében - a szárazelem alkotóelemei, főleg a nehézfémek, a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak és az oldatok a talajt és a talajvizet szennyezhetik. A használt elemek jelentős része sajnálatos módon nem kerül külön visszagyűjtésre, így a kommunális hulladékkal együtt az égetőkbe kerülve szennyezi a levegőt illetve a hulladéklerakókban a talajvizet. Ennek megelőzése érdekében iskolánk is bekapcsolódott a használt elemek, akkumulátorok gyűjtésébe. A legtöbbet gyűjtő osztály év végén még jutalomban is részesülhet.

      Barnócky Anita

     • A Víz Világnapja és a Sajó

     • A Víz Világnapja alkalmából a 6.- 9. évfolyam tanulóival projekteket készítettünk a vízzel kapcsolatos széleskörű témában. Nagyon szép munkák születtek a víz fajtái, fontossága és szennyezésével kapcsolatban. A 8.A osztályban felvetődött a Sajó folyó jelenleg is tartó szennyezése. Ennek több tanuló is utána járt, mivel mindannyiunkat érint a Sajó folyó szennyezése. Mišurák Balázs – 8.A osztályos tanuló prezentációja pedig kiállításra is került az iskolánk földszintjén. Emellett néhány projekt is megtekinthető a sok-sok kiváló munkából.

      Barnócky Anita

     • Down-szindróma világnapja: viselj felemás zoknit!

     •   "Minden gyermek más és más,
      Ezért kell, hogy csodát láss!
      Furcsa lennék? Fogadj el!
      Hogy boldogan nőjek fel!
      Elfogadlak, Te is így tégy!
      Mindenkivel jószívű légy!
      Boldog vagyok, nevetek,
      Hogy engem is szerettek!” 

      Március 21-e a Down-szindróma világnapja, melyet 2006-ban tartottak először Svájcban. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést és segítse a Down-szindrómásak hétköznapjait, hozzájárulva a teljes értékű életükhöz.


      #felemászoknik#2.B#mindenkimás#

     • Rajzverseny – Gömör-Kishont farsangi szokásai

     • Szép eredmény született a Gömör-Kishonti Művelődési Központ és a Besztercebányai Kerületi Hivatal által évente meghirdetett rajzversenyén. Festés-kategóriában Kusnyík Fruzsina (5.A) II.helyezést ért el. Gratulálunk a csodás eredményhez!

      Szabó Nikola

     • A VÍZ VILÁGNAPJA

     • Március 22-én az alsó és felső tagozatos tanulók is  megemlékeztek a Víz Világnapjáról. Az alsó tagozatos tanulók projektnapot tartottak, ahol játékos formában, kísérleteken keresztül ismerkedtek meg a víz tulajdonságaival és fontosságával. Csoportmunkában az alábbi témákat dolgozták fel: a víz fontossága, a víz védelme, a víztakarékosság és  a víz körforgàsa. Ezen a napon az 5.A osztály diákjai a víz színébe, kékbe öltöztek, így emlékeztek meg ezen jeles napról. A délelőtt folyamán egy rövid dokumentumfilmet is megtekintettek a víz fontosságával kapcsolatban, mely a környezetvédelemre, s ezen belül a Föld vízkészletének megóvására hívta fel a figyelmet.

     • Március a könyv hónapja

     • A könyv hónapja alkalmából az 1.A osztállyal látogatást tettünk a Magyar Házba, ahol megismerkedhettünk Furman Zita mesekönyvében szereplő kislány, Lia történeteivel. Megnéztük a könyvhöz készült illusztrációkat, elolvastunk egy részt a meséből, és megtanultuk az álomhozó mondókát is. A könyv nagy sikert aratott a gyerekek körében, szívből ajánljuk minden olvasni szerető kicsinek és nagynak.

     • Poznaj slovenskú reč

     • 2022. márcis 16-án lezajlott a Poznaj slovenskú reč verseny iskolai fordulója, ahol a 8.és a 9.évfolyam tanulói mérték össze tudásukat. A végeredmény a következőképpen alakult:
      1.helyezett: Goceliak Andrea – 8.C
      2. helyezett: Bocko Mira Sofia – 8.A
      3.helyezett: Kőváry Alex – 9.A
      Sikeres megoldók: Fekiač Filip – 9.A, Bocko Mátyás Dániel – 8.A, Bakó Emese – 9.A és Beke Stefánia –9.A.
      Iskolánkat a 2022. március 22-én a járási versenyen Goceliak Andrea képviseli.
      Minden résztvevőnek gratulálunk, Andreának pedig sok sikert kívánunk a továbbiakban.