• Médiasztár

     • Cselényi Vanessza, VII. B osztályos tanuló 8. helyezést ért el a  XII. Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró – versenyen, amely a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola szervezésében a 2020/2021-es tanévben levelező formában zajlott. A diákok a három fordulóból álló versenyen egy-egy feladatot kaptak az írott sajtóban, a médiában előforduló műfajokból.

      Gratulálunk!

      Felkészítő: Varga Tóth Klára

     • Értesítés

     • Értesítés igazgatói szabadnapról

       

      A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága

       

      igazgatói szabadnapot rendel el 2021.6.17-re (csütörtök)

       

      a KFMTNYA tanulói számára technikai okokból - az iskola vízellátásának szünetelése.

       

      A tanítás pénteken, 2021.6.18-án folytatódik.

      2021.6.17-én minden tanuló ki lesz jelentve ebédről.

      Az igazgatói szabadnap idején az iskolai klub sem üzemel.

       

      Mgr. Nagy Katalin, az iskola igazgatónője

     • Szeretem az iskolám - iskolai rajzverseny kiértékelése

     • A közelgő gyermeknap alkalmából meghirdetett rajzversenyünkre több mint 80 alkotás készült, ami azt bizonyítja, hogy ebben az iskolaévben is sok ügyes és kreatív diákkal büszkélkedhetünk. Az alkotásokból kiállítás készült, mely megtekinthető iskolánk épületében. A legsikeresebb rajzok díjazásban részesültek:

      Fődíj: Pajtáš Fanni 3.A, Čúr Viktória 3.A

      1.helyezett: Šimon Áron 2.B, Csutor Csenge 3.A, Porteleky Róbert 5.C

      2.helyezett: Imrecze Zsófia 1.B, Miko Lilianna 4.D

      3.helyezett: Gergely Richárd 2.A, Anderkó Fanni 3.B

      Különdíj: Farkaš Eszter 3.B, Henrich Zsófia 4.A

      Legkreatívabb alkotó: Vavrek István 3.A

      Legügyesebb technikai megoldás: Czetner Dániel 5.A, Czetner Zita 5.A

       

      Szívből gratulálunk!

      Benický Tibor, Pierzchala Mária, Szabó Nikola

     • Változatok képregényre

     • Nyolcadikos tanulóink a májusi hónapban a képregények világával ismerkedhettek meg a képzőművészeti órákon. Íme, a legjobban sikerült képregények: Martinovics Márk (8.A): A nagy tojáscsenés, Amzler Dániel (8.A): A tojásvadászat, Kuchta Miklós (8.A): A krumpliember, Bene Dániel (8.A): Hős leszek, Nagy Emese Csenge (8.A): Buli, Nagy Máté (8.A): Elves börtöne, Khadhraoui Jázmin Hana (8.A): Jamn, Lőrincz V.Zsuzsa (8.B): Ez nem az én napom.

                                         Szabó Nikola

       

     • Derűs napot kívánunk!

     • Iskolánk 5.A és 5.B osztályos tanulói ma a geográfia óra keretén belül időjárást jelentettek. A diákok több órán keresztül foglalkoztak az időjárás témájával és fontosságával. Gyűjtöttek időjárással kapcsolatos népi hiedelmeket, illetve időjárást is jósoltak állatok segítségével. Dicséret illeti a tanulókat az órán végzett munkájukért.

                    -SzE-

     • Tisztítsuk meg a Földet! Tisztítsuk meg Szlovákiát!

     • Ötvenegy éve kezdődött, majd 28 éve vált világméretű akcióvá a Föld Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára. A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói is rendkívül fontosnak tartják a környezet tisztaságát. 2021 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, akár online formában is, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. 2011 óta minden évben igyekszünk bekapcsolódni a ,,Tisztítsuk meg Szlovákiát! ,, országos méretű projektbe is, amely keretén belül a szervezők munkakesztyűk adományozásával járultak hozzá a terepen végzett munkához. Iskolánk tanulói különféle rajzokkal, fogalmazásokkal is kifejezték a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

      2021. 5. 11-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe a Sevicce töltőállomás területe és a Csincsa patak egy szakaszának partjai a Sajóba történő beömléséig. Mivel a Csincsa patak közvetlenül belefolyik a Sajó folyóba, így a szemétlerakatokkal befolyásoljuk a folyó vízminőségét. A víz minősége pedig hatással van Tornalja és környéke növényvilágára, állatvilágára és nem utolsó sorban ránk, emberekre.                       A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Ligárt Nikolett a 6.A osztállyal, Barnócky Anita a 6.B osztállyal, Imrecze Csaba  a 7.A osztállyal, Tamás Ákos a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. Összesen 21 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!


                                                                     PaedDr. Barnócky Anita

     • Közös énekléssel erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását!

     • Iskolánk 5.A, 9.A, 9.B osztályos tanulói Fűzér Henrietta vezetésével közös énekléssel erősítik a magyarság összetartozását a Nemzeti Újrakezdés Évében. Közösen ünnepeljük Nemzeti Összetartozásunk Napját Szarka Tamás Kézfogás című dalának eléneklésével, melynek időpontja 2021.június 4. Zenei kíséretet biztosít iskolánk tanári zenekara /Bene Csaba, Kiss Tamás, Fűzér Henrietta/. Az előadásról az osztályban videót készítünk, melyet Szarka Tamás hivatalos Facebook eseményéhez töltünk fel.

     • Bejutottunk a döntőbe!

     • A Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest) – A Magyar Nyelv Múzeuma (Széphalom) és az Anyanyelvápolók Szövetsége hetedik alkalommal hirdette meg 2020 őszén az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv Wacha Imre emlékére című vetélkedőt, amelynek két fordulóját a szervezők  - a körülményekre való tekintettel - online bonyolították le.

            A verseny célja, hogy az általános és középiskolás korosztály körében a magyar nyelvet és az anyanyelvápolást népszerűsítse, nyelvünk szépségeit és sokszínűségét játszva ismertesse meg. A magyar nyelvtanban való jártasság mellett szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, az illemtan; de az általános műveltségre vonatkozó kérdések is előfordulnak.

            Iskolánk évek óta bekapcsolódik ebbe a versenybe.   Nagy örömmel tudatjuk, hogy négytagú csapatunk megnyerte a felvidéki döntőt, s bejutott a magyarországi döntőbe. A döntő valószínűleg online lesz megrendezve.

              A csapat tagjai:    Szívós Lilla, Ikri István a VII.A osztályból és Koncz Barbara, Hencz Viven a VII. B osztályból

       Felkészítő pedagógusok: Ligárt Nikolett és Varga Tóth Klára

       

      Külön öröm számunkra, hogy felvidéki elődöntő második helyezettje is iskolánk csapata lett. Az V. A osztályos tanulók felkészítője Kovács Beáta volt.