• III. Felvidéki Fizikaverseny

          • Május 23-án a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által ismét megrendezésre került a Felvidéki Fizikaverseny. A III. Felvidéki Fizikaverseny döntőjére Dunaszerdahelyre Czetner Dániel (8.A) és Deme Ákos György (8.A) is meghívást kapott. A versenyzés mellett érdekes előadást hallgathattak meg az energia fenntarthatósággal és az atomenergiával kapcsolatban. A tanulók helyezést nem szereztek, de eredményes megoldók lettek. Nincs okuk szégyenkezésre, mert igényes, elgondolkodtató feladatsorokat kellett megoldaniuk.
            Gratulálunk!


            -ICS-

          • Lengyel testvériskolánk látogatása

          • A múlt héten lengyel testvériskolánk diákjai és tanárai különleges élményben részesültek, amikor meglátogattak minket. Az egyhetes programok során rengeteg érdekes és izgalmas eseményt szerveztünk, amelyek nemcsak szórakoztatóak voltak, hanem kulturálisan is gazdagították őket.

            -A hétfői nap az ünnepélyes üdvözléssel kezdődött. Iskolánk diákjai és tanárai meleg fogadtatásban részesítették a lengyel csoportot. Az első benyomások nagyon pozitívnak bizonyultak, és a diákok izgatottan várták a programokat.

            - Kedden a diákok kreativitását helyeztük előtérbe a kézműves foglalkozások során, melyet egy rövid bemutatkozó műsor és iskolatúra követett. Délután a helyi szabadidőközpontot is megismerték, ahol számos sport – és szabadidős tevékenységet mutattunk be nekik. Az estét egy vidám disco zárta, amelyen a gyerekek felszabadultan táncolhattak és szórakozhattak.

            - A szerdai napot egy kirándulás tette felejthetetlenné. A diákok Szilvásváradra látogattak, ahol gyönyörű természeti környezetben túrázhattak. A program része volt egy kisvasutazás is, amely különleges élményt nyújtott a résztvevőknek. A természet szépségei és a közös élmények erősítették a diákok közötti barátságokat.

            - Csütörtökön a kulturális és sportprogramok kaptak főszerepet. A reggelt egy közös istentisztelet nyitotta meg, amely után a helyi iskolák által szervezett sportesemények következtek. A diákok nagy lelkesedéssel szurkoltak egymásnak a különböző sportversenyeken. Délután a látogatók ellátogathattak Lévártra, ahol betekintést nyerhettek a méhek életébe és a méhészet fortélyaiba. A bemutatón lehetőség nyílt mézkóstolásra, valamint különféle méhészeti termékek megvásárlására is. A délután folytatásaként a gömöri kerámia műhely bemutatójára került sor, ahol a látogatók megismerkedhettek a helyi kézműves hagyományokkal. A résztvevők kipróbálhatták a korongozást és megtekinthették a gyönyörű kézműves kerámiákat. A nap végén a vendégeket egy közös, tradicionális vacsora várta,ahol helyi specialitások kerültek az asztalra. A közös étkezés lehetőséget nyújtott a baráti kapcsolatok elmélyítésére és a kulturális élmények megosztására.

            - Az utolsó nap a búcsúzásé volt. Az érzelmes búcsúzás során mindenki ígéretet tett arra, hogy a jövőben is ápolni fogják a kialakult barátságokat és kapcsolatokat.

            A közös programok nemcsak szórakoztatóak,hanem tanulságosak is voltak, és erősítették a két iskola közötti kapcsolatot. Reméljük, hogy a jövőben még sok hasonló alkalomra kerül sor, ahol tovább mélyíthetjük barátságunkat.

            -BD-

          • Kerületi kosárlabda-bajnokság Besztercebányán

          • Május 20-án lezajlott a kerületi kosárlabda-bajnokság, ahol iskolánk tanulói méltóképpen képviselték intézményünket. A versenyre mind a fiú-, mind a lánycsapatunk nagy lelkesedéssel és alapos felkészüléssel érkezett, ami meg is látszott  a teljesítményükön. Mindkét csapat kitartóan küzdött a pályán, és végig nagy elszántsággal játszott. A szoros mérkőzések során többször is bebizonyították, hogy megállják a helyüket a kerület legjobb csapatai között. A bajnokság végén mind a fiúk, mind a lányok a 6.helyen végeztek. A csapatok sikerei és sportszerű hozzáállása nagyszerű példát mutat minden diáknak, és erősíti iskolánk közösségét. Köszönjük a játékosoknak a kitartó munkát és a lelkesedést, amellyel hozzájárultak ehhez a szép eredményhez. 

            -BD,PJ,KG-

          • Pünkösdölés

          • A népi hagyomány szerint pünkösd a megújulás időszaka. Ilyenkor került sor a pünkösdi király és királyné megválasztására. Iskolánk elsős tanulói énekes-táncos műsor keretén belül mutatták be ezt az ősi népszokást.

          • Anyák napi műsor

          • A 2.A és a 2.D osztály tanulói anyák napi műsorral, versekkel, dalokkal, tánccal kedveskedtek az anyukáknak és a nagymamáknak.

          • XXXI. Tompa Mihály Országos Verseny

          • Tizenhárom tanulónk kvalifikálta magát a Tompa Mihály Országos Verseny országos elődöntőjébe, amire 2024.05.16-án Losoncon került sor. A Kazinczysok 2 arannyal, 5 ezüsttel és 7 bronzzal tértek haza. Arany sávos minősítést ért el Miko Lara (III.B) próza kategóriában, valamint szintén első lett Miko Lilianna (VII.A), aki a Mákvirágok zenekarral lépett fel a verséneklők kategóriájában, így ők képviselik iskolánkat a júniusi rimaszombati országos döntőben. Gratulálunk minden résztvevőnek!

            -TÁ-

          • Zumba óra a napköziben

          • A szerda délután nagyon vidáman telt a napköziseinknek. Egy nagyon vidám zumba órán vehettek részt,amelyet minden gyerkőc nagyon élvezett .

          • XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

          • Szerdán zajlott a XIV. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny  bátkai regionális elődöntője. Iskolánkból 10 tanuló jutott be az elődöntőbe, ahonnan négy bronz sávos minősítéssel, öt ezüst sávos minősítéssel és egy arany sávos besorolással tértek haza. A harmadik kategóriában Miklós Mária Noémi (VIII.A) kiemelkedő teljesítményt nyújtott, így bejutott a júniusi gombaszögi országos döntőbe. Minden versenyzőnek gratulálunk! 

            -TÁ- 

          • Európai Zöld Kilátások - Budapest

          • Múlt héten iskolánk 8 tanulója: Farkaš Kiara (IX.B),  Gažo Kristofer (IX.C), Hugyár Éva (IX.C), Hugyár Nóra (IX.C), Oláh Ján (IX.C), Ruszó Elizabeth(IX.B), Váradi Dániel (IX.C), és Viola Róbert (IX.C) részt vett Budapeseten a CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya és az Ezer Gyerek Egyesület közös projektjében. Az Európai Zöld Kilátások c. projekt keretén belül a csütörtöki napon Kazinczysok a nagykárolyi Kalazanci Szt. József Római Katolikus Líceum diákjaival egy csapatépítő foglalkozáson vettek részt. A tanulóink a pénteki napon  a budapesti Közgazdasági Politechnikumban vettek rész olyan workshopokon, amelyek egy élhetőbb életet mutattak meg a XXI. századi fiatalok számára. A főprogramok mellett a csapat járt még a Hősök terén, a Corvin közben és a Holokauszt Emlékközpontban is.

            -TÁ-

          • Dobré slovo

          • Május 14-én Komáromban jártunk a Dobré slovo szlovák szavalóverseny országos megmérettetésén. Iskolánkat idén Miko Lilianna és Horváth Mária képviselte.

            Az erős mezőnyben hetedikeseink remekül helytálltak és teljesítményükért minden dicséretet megérdemelnek.

            -MT-

             

          • RoboSum

          • Május 14-én zajlott a robotika kedvelőinek versenye, a RoboSum. A Füleki Gimnázium által megszervezett eseményen magyar és szlovák alap- és középiskolák csapatai vettek részt.

            A programozási és technikai készségeket igénylő versenyen  iskolánk csapatát Deme Ákos György (8.A) és Czetner Dániel (8.A) alkották. Tanulóink egy hajszállal lemaradva a negyeddöntőről csoportjuk harmadik helyén végeztek. Gratulálunk!

            -MT-

          • Miskolcon jártunk

          • 2024. május 9-én Diákparlamentünk tagjaival részt vettünk egy tartalmas jutalomkiránduláson Miskolcon, ahol a Cinema City moziban megnézhettünk egy szuper vígjátékot. Jókat ettünk és fagyiztunk, ez egy igazi csapatépítő kirándulás volt. Ezúton is szeretném megköszönni a Diákparlament nevében az igazgatóságnak ezt a fantasztikus napot.

            Miko Lilianna

            A Diákparlament elnöke

             

          • Barangolás az állatok birodalmában

          • Iskolánk 5.A és 5.B osztályos tanulói a szlovák órák keretén belül prezentációkat készítettek kedvenc állataikról. A gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a projekt megvalósításába. Szorgalmasan ragasztottak, festettek, információkat gyűjtöttek, hogy elkészüljenek ezek a kreatív alkotások. Az elkészült műveket kiállítottuk, bárki megtekintheti az ötödikes folyosón.

            -IZS-

          • Májusfaállítás

          • Tavasszal számtalan régi hagyományt őrző népszokást ünnepelünk. Ilyen többek között a májusfa felállítása is. Ebből az alkalomból április 30-án iskolánk alsó tagozatos tanulói ünnepi műsorral készültek. Versekkel, énekkel és tánccal köszöntötték a kicsik a tavaszt. “ Ahogy nézi a sok ember, szívük, lelkük is vigad, kezdődhet a víg mulatság, te is érezd jól magad! “

          • Tegyünk a bolygónkért!

          • Ebben az iskolai tanévben is fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk az iskolatársaink és a környékünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára. 2024 áprilisában többféle programba kapcsolódhattak be a tanulóink, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. Iskolánk több tanulója különféle rajzokkal, lapbookok és makettek készítésével fejezték ki a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy kis ízelítő is látható egy kiállítás keretén belül.

            2024. 4. 26-án elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a városi park és környéke, a Csevice ásványvíz töltőállomás körüli terület. A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Szászi Edina a 7.A osztállyal, Kovács Andrea a 8.A osztállyal és Barnócky Anita a 9.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult, mivel a nap folyamán összesen 20 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!

                 Barnócky Anita

          • Pozsonyban jártunk

          • Iskolánk idén benevezett a „Musical Csillag“ elnevezésű nemzetközi énekversenyre, melynek a pozsonyi Musical Zeneakadémia adott otthont 2024. április 27-én és 28-án. A szervezők nagy örömére a verseny hatalmas érdeklődésnek örvendett, amiről a több mint 150 benevezett versenyző tanúskodott. Iskolánkat a 2. kategóriában Miko Lilianna (7.A) képviselte, melyben 40 versenyző mérettette meg magát. A verseny nagyon magas színvonalú volt, érkeztek a határon túlról is. Több versenyző a Zeneakadémia növendéke volt, akiknek otthonos volt a terep, így „némi“ előnnyel rendelkeztek. A dobogó picit szűknek bizonyult, a zsűri állítása szerint sokkal több versenyző megfért volna ott, de a versenyszabályzat kötöttsége miatt csak hárman lehettek díjazva ketegóriánként. De ez a tény nem szomorított el senkit sem, hanem ellenkezőleg. Rengeteg tapasztalot szereztünk, ismerkedtünk. Büszkeséggel hallgattuk a szakmai zsűri szavait, akik az egyéni teljesítményt elismerve kiemelték, hogy Lili egyedüli magyarként magyar musical dalokkal indulva színesebbé tette a verseny egészét és biztatást kapott jövőbeli terveinek megvalósításához. Köszönjük a felkészítést és a támogatást Fűzér Henrietta tanító néninek!


            -MA-