• Nemzeti Összetartozás Napja - városi megemlékezés

     • Iskolánk tanulói Bláha Jázmin (V.A), Heinrich Zsófia (V.A), Holló Betti (V.A), Lukács Fanni (V.A), Marton Ádám (V.A), Miko Lilianna (V.A), Molnár Bálint (V.A),  Horváth Mária (V.B), Szabon Tamás (V.B), Deme Ákos György (VI.A),  Dusza Hanna Zsófia (VI.A), Juhász Bence (VI.A), Fekiač Kiara (VI.A), Grľák Fabio (VI.C) és Kolesár Miklós (VI.C) emlékműsorral járultak hozzá a Csemadok TV által szervezett megemlékezésen a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. 

      -TÁ-

     • NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

     • 2022. június 3-án közösen ünnepeltük Nemzeti Összetartozásunk Napját Szarka Tamás Kézfogás című dalának eléneklésével. 

      -FH-

       

     • Környezetvédelmi világnap

     • Iskolánk tanulói a május 30-án kezdődő héten a Környezetvédelmi világnap keretén belül több programban is részt vettek.

      A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést. Ehhez kapcsolódóan a heti fő konkrét célkitűzéseink a következő pontok voltak: energiatakarékosság, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése.

      A hetet egy előadással indítottuk a Textil újrahasznosításával kapcsolatban. Az előadásban részt vettek Klement Kinga és Keresztes János Márk 8.A osztályos tanulók. A szavakat a tettek követték, így  elindultunk szemetet gyűjteni a Zoltán-kert, a Csincsa patak és a Sajó folyó egy kijelölt részére. A tisztogatási munkálatokban részt vettek a 7.A, 7.B és a 8.A osztályos tanulói az oszályfőnökök kíséretében. Emellett a  8.B osztály tanulói megtisztították a facsemetékkel beültetett területet iskolánk épülete mellett. Mindenkinek köszönjük a felelősségteljes munkáját!

       

      Barnócky Anita

     • Az én álomházam - iskolai rajzverseny kiértékelése

     • A gyermeknap alkalmából meghirdetett rajzversenyünkre az idén is szép számmal készültek alkotások. A legsikeresebb rajzok díjazásban részesültek:

      Fődíj: Amzler Dániel 9.A

      1.helyezett: Čúr Viktória 4.A, Imrecze Zsófia 2.B

      2.helyezett: Anderkó Fanni 4.B, Tóth Kriszta 3.B

      3.helyezett: Csízi Emma 3.B, Oláh Szilárd Attila 4.B

      Különdíj: Keresztes Zoé Rebeka 4.B, Szabon Zsófia 3.A

      Legkreatívabb alkotó: Szarka Vivien 4.A

      Legügyesebb technikai megoldás: Porteleky Róbert 6.C

      Az alkotásokból kiállítás készült, mely megtekinthető iskolánk épületében.

       

      Szívből gratulálunk!

      Pierzchala Mária, Szabó Nikola

       

     • Diákolimpia

     • Május 27 -én a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felső tagozatos diákjai olimpiai napon vettek részt, melyet a tornaljai szakközépiskola rendezett meg. Az ünnepélyes megnyitón elhangzott az Olimpiai himnusz is. Ezt követték az izgalmasabbnál izgalmasabb játékok, ahol nemcsak a fizikai rátermettség, hanem az elme is szerepet kapott. Diákjaink kihozták magukból a maximumot, és rengeteg díjat sikerült bezsebelniük a nap folyamán. Ezúton is gratulálunk nekik!

      -BD-

     • Petőfi-Tompa Országos Seregszemle Érsekújváron

     • Május 28-án, szombaton került megrendezésre a vers-és prózamondók döntője Érsekújváron, ahol iskolánkat 3 tanuló képviselte. Vers- és prózamondóink Kovács Réka Andrea (II.B), Póša Réka Sára  (III.B), Czetner Zita (VI.A) elismerő oklevélben részesültek. Gratulálunk!

      -TÁ-

     • Országos siker az anyanyelvi vetélkedőn

     • Iskolánk csapata nyerte az Anyanyelvi játékok játékos anyanyelv elnevezésű verseny felvidéki döntőjét. A fináléra csütörtökön Rimaszombatban került sor, ahol Dél-Szlovákia legjobb csapatai mérték össze erejüket. A Hencz Vivien (VIII.B),  Ikri István (VIII.A), Mišurák Balázs (VIII.A), Szívós Lilla (VIII.A) kvartett szinte végig vezetett, és magabiztos győzelmet aratott. Az együttes ezzel kvalifikálta magát a június 7-ei széphalmi döntőbe. Gratulálunk! Sok sikert Széphalmon is!

      -VTK-

     • I. Felvidéki Fizikaverseny

     • Idén először került megrendezésre az I. Felvidéki Fizikaverseny, melyen iskolánkat Ikri István, Mišurák Balázs és Molnár József 8.A osztályos tanulók képviselték. A verseny két részből állt, az első fordulóban számítási, kutatási és kísérletekkel kapcsolatos feladatokat kellett megoldani a tanulóknak.  Sikeres megoldókként diákjaink bejutottak a döntőbe, melyet Galántán szerveztek meg.  Itt jól összeállított, elgondolkodtató feladatsort kellett megoldaniuk a versenyzőknek. A verseny eredményhirdetéséig látványos fizikai kísérleteket mutattak be a résztvevőknek. Mišurák Balázs és Molnár József  a döntőn sikeres megoldók lettek, amiért elismerésben részesültek.  Mišurák Balázs  az első fordulón elért kimagasló eredményéért is jutalomban részesült.  

      Gratulálunk a szép eredményekhez!

      -ICS-

     • Nemzetközi tantárgyverseny Nagyváradon

     • Május 19-22. között rendezték Nagyváradon (Partium, Románia) az Apáczai Csere János Magyar Nyelv, Irodalom és Kultúra Nemzetközi Tantárgyversenyt. A versenyen négy ország 57 tanulója vett részt. Iskolánk 5 tanulója képviselte a szlovákiai magyar iskolákat. Diákjaink különdíjak sorát nyerték el. Fekiač Kiara (VI.A),  Molnár József (VIII.A) és Szívós Lilla (VIII.A) a Bihar Megyei Turisztikai Ügynökség különdíjasai lettek. Juhász Bence (VI.A) Gáspár Ferenc és Kósa Edit különdíját vehette át. Hencz Vivien (VIII.B) nyerte el a Nagyváradi Dimitrie Cantemir Általános Iskola különdíját. Gratulálunk a versenyzőknek, akik méltón képviselték a Kazinczyt és Felvidéket!

      -VTK-

     • Üveg és fém újrahasznosítása

     • 2022 5. 17- én és 19-én iskolánk tanulói egy előadássorozaton vettek részt, amely során betekintést nyertek az üvegek és a fémek előállításának menetébe, illetve az újrahasznosításuk fontos folyamatába.  Mindkét anyag újrahasznosításának alapvető feltétele a szelektív gyűjtés, amiről  aktív beszélgetések, ötletbörzék keretén belül mélyítették a tanulók a tudásukat. Ha meg tudjuk növelni a szelektálva gyűjtött üveg- és fémhulladékaink mennyiségét, egyre kevésbé lesz fontos újabb és újabb nyersanyagokat bányászni. Az előadásban részt vettek Molnár József, Mišurák Balázs  és Keresztes János Márk 8.A osztályos tanulók. Iskolánk tanulói emellett sok – sok értékes prezentációt készítettek ebben a témakörben alaposan utána járva,  a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva.

      Barnócky Anita

     •  Madarak és a fák napja - május 10.

     • A Madarak és a fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a természetvédelem iránt. Megszervezésének közvetlen előzménye a „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelme volt.

      Ezen a napon biológia órán a 7.A osztály tanulói érdekességekkel teli videót tekintettek meg a témával kapcsolatban.  Az 5.B osztály tanulói pedig egy rövid prezentációt néztek meg, majd madárhangokat hallgattak. Megbeszéltük miért fontosak a fák és a madarak. Végül közösen egy nagy posztert készítettek.

      Óvjuk a fákat és a madarakat! De ne csak ezen az egy napon!

      -GV-

       

     • Cseregyerek – Rozumieme.si

     • A Cseregyerek – Rozumieme.si programban részt vevő tanulóink meghívást kaptak a rozsnyói alapiskolába (Základná skola, Pionierov 1) járó szlovák tesóikhoz. A személyes találkozásra május 4-én került sor. Mivel a magyar - szlovák párok eddig csak online módon kommunikáltak, illetve oldották közösen a kihívássorozatokat, ezért is felejthetetlen volt a találkozás tanulóink számára. Diákjaink maradandó élményekkel gazdagodtak, a tanítási órákba aktívan bekapcsolódtak, ezzel is fejlesztve szlovák nyelvű kommunikációjukat. A programot színesebbé tette az Őrtorony megtekintése, annak történelmének megismerése, valamint a közös fagyizás.

      A Cseregyerek – Rozumieme.si program továbbra is folytatódik, rozsnyói barátainkat pedig szeretettel várjuk júniusban hozzánk, a Kazinczyba!

      MK