• DECEMBER 6. - MIKULÁS

     • 2022. december 6-án Mikulás-ünnepséget tartunk az alsó tagozat részére az iskola ebédlőjében 8.30 órától. A felső tagozatos tanulók az osztályokban tartják az ünnepséget. A felső tagozat a 4. óra után, az alsósok pedig az 5. óra után ebédelnek. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek! 

     • Projekt „Tudom, hogy mit eszek“

     • A Nestlé Healthy Kids világprogram „Tudom, hogy mit eszek“ elnevezésű projektébe a 6.B osztályos tanulók részvételével idén is bekapcsolódtunk.

      A program  célja, motiválni a tanulókat a kiegyensúlyozott életmódra és a helyes étkezési szokásokra.

      -AHA-

     • Ökoházak projektnap iskolánkon

     • A gyermekeknek és a felnőtteknek is fontos tudniuk, hogy hogyan lehetne az otthonukban, iskolában vagy a munkahelyeken csökkenteni a felesleges energiafogyasztást. Éppen ezért iskolánk is fontosnak tartotta, hogy tanulóink megismerkedjenek  az ökoház projekttel, amelyre 2022.11.25 -én került sor. A projekt keretén belül elhangzott 3 prezentáció, amelyeket Molnár József a 9.A osztályból,  Mag Bíborka  a 9.B osztályból, valamint Eötvös  Bernadett a 8. A osztályból adtak elő kiválóan.  A felkészítő pedagógusok PaedDr. Barnócky Anita, PaedDr. Gulyás Veronika és PaedDr. Pierzchala József voltak.  Az egyes évfolyamok tanulói megtudhatták, hogy az ökoház vagy zöld ház olyan építmény, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére, előtérbe helyezi a környezetben fellelhető építőanyagokat. Káros anyag kibocsátása alacsony és nagy hangsúlyt fektet a zöld növényzet termesztésére házon belül és kívül. Mindeközben fontos a szemét osztályozása, a komposztálás, a bicikli parkolók kialakítása, valamint az elektromos autók töltőállomásának létesítése. A zöld házak célja az emberek egészségének javítása,megőrzése, valamint az életkörnyezet magasabb minőségének elérése. Az előadások után tanulóink egy kvíz során leellenőrizhették újonnan szerzett ismereteiket. A kiértékelt kvízfeladat bebizonyította, hogy a tanulók nagyon ügyesen megjegyezték az új információkat, és erről több csapat is oklevelet  vehetett át a projektnap végén. Bízzunk benne, hogy ezek az információk fokozatosan a gyakorlatban is át lesznek ültetve. Gratulálunk az előadóknak és az ügyes csapatoknak!

       

        PaedDr. Barnócky Anita

     • LÖVÉSZVERSENY

     • November 23-án iskolánkat a következő tanulók képviselték a Nagyrőcei járás bajnokságán: Iván Ádám /6.A/, Árvai Nimród /6.A/, Szabon  János /7.A/, Kovács Ádám /9.B/, Csók Dominik Krisztián /9.B/ és Cselényi Vanessza /9.B/. A mezőny nagyon erős volt. Tanulóink példásan képviselték iskolánkat. A dobogós helyezéstől csak néhány pont választotta őket el.

      -PJ, IL- 

     • TECHNIKAI OLIMPIÁSZ

     • 2022. november 24-én került sor a Technikai Olimpiász járási fordulójára. Iskolánkat Garaj Márk, 7.A osztályos tanuló képviselte. A megmérettetés elméleti tesztből és gyakorlati feladványból állt. Műszaki dokumentáció alapján szerszámok, munkaeszközök felhasználásával Márk egy mobiltelefon állványt készített. Gratulálunk a sikeres megoldáshoz!


      -AHA-

     • YPSILON

     • Iskolánk idén is bekapcsolódott a játékos szlovák nyelvtani feladatokból, illetve szövegértésből álló ,,Ypsilon“ versenybe. Ez a verseny elsősorban szlovák iskolások részére van meghirdetve, de ötödikes diákjaink legjobb tudásuk szerint igyekeztek megbirkózni az igényes feladatokkal. Sok szerencsét kívánunk nekik a januári sorsoláson, ahol értékes díjak lesznek kisorsolva az ország legsikeresebb tanulói közül.

      Naša škola sa aj tento rok zapojila do jazykovej súťaže zo slovenského jazyka. Súťaž ,,Ypsilon” je určená v prvom rade pre slovenské školy, ale naši piataci sa pokúsili  dosiahnuť čo najlepší výsledok pri písaní písomných testov. Prajeme im veľa šťastia na januárovom žrebe, keď organizátori vylosujú vecné ceny z najúspešnejších súťažiacich Slovenska.  

      -MT-

       

     • FALUSI HAGYOMÁNYOK HETE

     • Idén újra megrendezésre került a Falusi Hagyományok Hete regionális fesztivál. Négy helyszínen zajlottak a foglalkozások, amelyeken iskolánk tanulói is nagy lelkesedéssel vettek részt. Nagybalogon népi játékokkal ismerkedtek, Dereskben kézműves foglalkozáson ügyeskedtek, Sajógömörön pedig népdalfesztiválon énekelhettek szebbnél szebb magyar népdalokat a diákok. Külön öröm számunkra, hogy e programsorozat keretén belül a mesemondó fesztiválnak iskolánk adott otthont, amelyen több környékbeli iskola is képviseltette magát. Köszönjük a sok szép élményt és a szívélyes fogadtatást! 

      “Az ifjú nemzedékeknek is át kell adni a népi hagyományok értékeit. Nagyon fontos, hogy ezeket a hagyományokat ne felejtsük el.“   Timaffy László 

      -CzE-

     • Színházban jártunk

     • November 15-én a 7.A és a 6.A osztály tanulói a rozsnyói Actores Színház Sherlock Holmes című
      szlovák nyelvű előadását tekintették meg. A cselekmény érthető volt, tele fordulatokkal, a gyerekek
      által is használt poénokkal. Mindenki nagyon élvezte a színvonalas előadást!

      -KA

     • A mesék világa - Könyvtári órák az alsó tagozaton

     • „Egyik legősibb és legértékesebb örökségünk a magyar népmese. A magyar lélek szólal meg benne. “ Wass Albert

      Az alsó tagozaton ismét megtartottuk a hagyományos könyvtári órákat.

      A tanulók a mese csodálatos világában barangoltak, miközben új dolgokat tanultak és jól szórakoztak.

      -BSz és HZs-

     • Értesítés

     • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2022. november 18-án /pénteken/ a tanulók igazgatói szabadot kapnak. Ezen a napon nem lesz tanítás. A tanítás 2022. november 21-én /hétfőn/ folytatódik.

     • Iskolahívogató

     • Varjú tolla, béka lába,

      Gyere el az iskolába.

      Seprűnyélre felpattanva,

      vágtass velünk a kalandra!“

      November 10-én óvodás gyermeksereg látogatott iskolánkba. Míg szüleik PaedDr. Strédl Terézia, Phd. egyetemi docenssel beszélgettek az iskolaérettségről, addig a gyermekek a tornateremben különféle foglalkozásokon vettek részt. Varázsejtőernyőnk segítségével Meseországba varázsoltuk őket, ahol bejártuk Varázsmezőt, Manólakot, a Bűvös erdőt és az Elvarázsolt kastélyt. A próbatételek teljesítése után mindenki elnyerte méltó jutalmát. 

      Szeretettel várunk mindenkit következő alkalomra!

      -CZE-

     • Környezetünk - életünk – pedagógiai projekt

     • „Az erős gyökerek azok, amelyek mindig segítenek.”

      Ezzel a szép gondolattal vezették be a 9. B osztályos tanulók a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola projektjét, amely Ádám Zita,  az SZMPSZ tiszteletbeli elnökasszonyának szervezésében valósult meg Bátkában, november 11-én.

      Iskolánk, fennállása óta szorosan kötődik a természethez és annak védelméhez.

      Európai viszonylatban azért különleges intézmény ez, mert területén található ma a világrész legnagyobb platánfa-monokultúrája, amely száz egyedből áll.

      Mivel iskolánknak ilyen hagyományai vannak, nagyon örültünk annak a lehetőségnek, hogy egy különleges kertet hozzunk létre. Pedagógusaink vezérletével nagy lendülettel vágtunk bele célunk megvalósításába.

      Először is abban egyeztünk meg, hogy ez egy hosszútávú projekt lesz, amely nem fog kimerülni a fák elültetésében.

      25 facsemetét ültettünk el, melyeket szponzori akció keretében kaptuk.

      Valahol az járt a fejünkben, hogy ezek a fák még 100 év múlva is itt fognak állni, az utánunk következő generációk is örömmel fognak megpihenni alattuk.

      Mivel nagyon kötődtünk ehhez a kerthez, elhatároztuk, hogy nevet adunk neki. Így lett Kazinczy sulipark a neve.

       

      Íme a mi Kazinczy parkunk,

      amivel oly sokat dolgoztunk.

      Teli raktuk fenyőfával,

      díszítettük pár lócával.

       

      Kapálgattuk, öntözgettük,

      s közben nagyokat nevettünk.

      Madaraknak otthont adtunk,

      mert madáretetőket oda kiraktunk.

       

      Sajnos e táj is szennyezett,

      eldobnak mindenféle szemetet.

      Meg kell e parkot őrizni,

      hogy később tudjunk itt tudásra szert tenni!

       

      Mindazt az értéket és szépséget, amit évmilliókon át a természet ránk hagyott, feladatunk megőrizni és védeni!

       

      Hencz Vivien, Eszrényi Bíborka, Koncz Barbara, Szabó Márton Levente

      -AHA-

     • iBobor - informatika verseny

     • Idén is bekapcsolódtunk az iBobor online informatikai versenybe. A feladatok megoldásánál az algoritmikus és a logikus gondolkodásnak van fontos szerepe. 

      A következő tanulók lettek a legsikeresebb megoldók:

      Fekiač Kiara - 7.A, Czetner Zita- 7.A , Deme Ákos György - 7.A, Fekiač Dávid- 6.A

      Czigány Péter – 8.A, Ikri István- 9.A, Szabó Emma – 9.A

      Gratulálunk!

      -ICS-

     • Magyar vagyok... Határtalanul

     • Iskolánk tanulói eredményesen szerepeltek a Magyar vagyok... Határtalanul nemzetközi rajzversenyen.

      A díjazott Simon Áron (4.B) lett. Elismerő oklevélben részesült Apostol Lili (4.B) és Tóth Lilla (4.B).

      Gratulálunk a tanulóknak!

      -HZS-

     • A Diákparlament tevékenysége az elmúlt időszakban

     • Az elmúlt időszakban Diákparlamentünk nagyon szorgalmasan tevékenykedett. Több érdekes programot szerveztünk kisebb és nagyobb diáktársunknak egyaránt.

      Szeptember 30-án Benedek Elek író emlékére és a népmese világnapja alkalmából mesedélutánt tartottunk az alsó tagozatos diákoknak. Mivel ezen a délelőttön kis diáktársaink sokat foglalkoztak a népmesékkel, ezért úgy gondoltuk, hogy inkább egy közismert regénnyel fogunk foglalkozni, a Micimackóval.  Felolvastunk részletet a regényből, majd a tanulók játékos feladatlapokat kaptak a hallottakkal kapcsolatosan. A foglalkozásvezetők Klement Kinga Kitty, Bláha Jázmin, Holló Betti és Hencz Vivien voltak.

      Az állatok világnapja alkalmából rajzversenyt hirdettünk szintén az alsó tagozatos diákoknak. Nehéz dolgunk volt kiválasztani a számtalan csodás rajz közül a legszebbeket. Végül a következő eredmény született:

      1-2. évfolyam:

      1. Terpák Lél - 1.A
      2. Miko Lara -  2.B
      3. Varga Róza Emma - 2.A

      Különdíj:             Melich István - 2.B

                                     Imrecze Eszter - 1.D

      3-4. évfolyam:

      1. Kertész Mária Magdaléna - 3.B
      2. Kovács Réka Andrea - 3.B
      3. Tóth Cynthia - 4.B

      Különdíj:             Pósa Réka - 4.B

                                     Vincze Liliana - 3.B

       Nagyon szépen köszönjük iskolánk vezetőségének a díjakat, a gyermekeknek pedig a szép alkotásokat!

      A zene világnapja alkalmából a Diákparlament tagjai a tanítási szünetekben különféle stílusú zenékkel kedveskedtek diáktársaiknak. Miko Lilianna és Holló Betti előadást tartott a 5-7. évfolyam tanulóinak – kitértek Yehudi Menuhin hegedűművész, valamint több zeneszerző munkásságára.

      Október 27-én iskolánk felső tagozatos tanulói halloweeni esten vehettek részt. A mintegy 110 jelmezes diák az est folyamán fantasztikusan érezte magát - táncoltak, különféle játékokban vettek részt. Köszönet iskolánk igazgatóságának, az Eszrényi családnak, valamint a tornaljai Minitnek a finom péksüteményekért.

                                                                                                    Hencz Vivien, elnök

     • Sikerünk a Kincskeresők országos konferencián

     • 2022. november 9-10. között Galántán került megrendezésre a XVII. Kincskeresők országos konferencia, melyen diákok mutatnak be olyan értékőrző előadásokat, amelyeket tanáraik segítségével készítettek el saját régiójukban végzett kutatások alapján. Idén harminckilenc munka előadói érkeztek a konferenciára Kassától Pozsonyig. A zsűriben Prokopp Mária, művészettörténész, Csonka Ákos, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa, zselízi helytörténész, Pék László, tanár,  valamint a neves archeológus, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója, Takács Mihály foglalt helyet. Iskolánk két hetedik évfolyamos diákja, Dusza Hanna Zsófia és Miklós Mária Noémi a „míjelés“ és a kalácssütés hagyományát dolgozták fel szülőfalujukban, Dereskben. A lányok kimagasló teljesítményt nyújtottak, melyet a zsűri aranysávos besorolással értékelt.

      Felkészítő pedagógusok: Varga Tóth Klára és Breznay Dávid

      Gratulálunk!

     • Könyvvásár

     • A tegnapi könyvvásáron az alsó tagozatos tanulók sok-sok szép könyv közül válogattak.

      -BSZ-