• Egymillió gyerek imádkozik együtt a világ békéjéért és egységéért

     • "Mert ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."                                                 Mt 18,15-20

       

      Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzértelnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, helyi  idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért.

      Ez az akció keresztény közösségektől, Venezuelából indult: miközben 2005 nyarán gyermekek közösen imádkozták a rózsafüzért, a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt és egyre többen kapcsolódnak be.

      Kiinduló gondolata az a Szent Pio atyától származó gondolat, hogy „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

      Iskolánk tanulói, mintegy 75 diák a helyi Jézus Szíve plébániatemplomban fohászkodott együtt Rákai Gábor lelkiatyával, városunk polgármester asszonyával,  iskolánk vezetőségével és tanáraival, valamint a Pavol Jozef Šafárik iskola tanulóival kérve Szűz Mária  közbenjárását, hogy béke és egyetértés legyen a világon.

      ,, Ha szívetek szeretettel teljes, szeretettel fogtok szólni.”       /Teréz anya/

     • AlgoritMánia - informatikai verseny

     • Iskolánk három 9.A osztályos tanulója, Beke Noel, Mezei Richard és Szőke András az AlgoritMánia informatikai versenyen vett részt Füleken. A versenyen az általános számítástechnikai ismeretek és az algoritmikus, kreatív gondolkodás felhasználása került a középpontba.A tanulók a második helyen végeztek! A nyereményük 1-1 micro:bit programozható miniszámítógép, amivel még jobban fejleszthetik tudásukat! Gratulálunk! Imrecze Csaba

     • Európai Programozási Hét (CodeWeek)

     • Iskolánk az Európai Programozási Hét (CodeWeek) alkalmából idén is megszervezte a programozási versenyt a 8. és 9. évfolyam tanulói számára. A versenyen az iskola legjobb programozói vettek részt, akik közül a következő tanulók voltak a legsikeresebbek: 1. Szőke András (9.A), 2. Hajdú Szabolcs (9.A), 3. Bódi Kata (9.A)! Gratulálunk a tanulóknak! Imrecze Csaba

     • SZÍNHÁZI ELŐADÁS

     • Iskolánk 5.A, 5.B és 5.C osztályos tanulói október 10-én színházi előadáson vettek részt Ózdon, ahol egy Mátyás királyról szóló darabot tekintettek meg.

     • Egymillió gyerek imádkozik együtt a világ békéjéért és egységéért  

     •  

      2018. október 18-án Szlovákia is csatlakozik ahhoz a mintegy 70 országhoz, ahol gyerekek egyesülnek a rózsafűzér imádkozása által  és közösen fohászkodnak a világ békéjéért és egységéért. Napjainkban ugyanis legalább 40 ország szenved még mindig a háborúk és hatalmi harcok következményeitől.

      A kezdeményezés célja, hogy buzdítsa a gyermekeket arra, hogy az ima erejével harcoljanak az emberi szívek, szülőföldjük, hazájuk és a világ békéjéért. Ezért 2018. október 18-án  helyi idő szerint délelőtt kilenc órakor  gyermeki fohászok csendülnek iskolákban, óvodákban, kápolnákban, templomokban.         

      Tornalja alapiskoláinak  /Pavol Jozef Šafárik iskola és a Kazinczy Ferenc M.T.Ny.A./  diákjai is csatlakoznak ehhez a nemzetközi akcióhoz. Az iskolák vezetőségének és tanáraik együttműködésének köszönhetően tanulóink két nyelven - szlovákul és magyarul - imádkozzák a szentolvasót október 18-án reggel kilenckor a Jézus Szíve templomban a plébánia lelkiatyja, Mgr. Rákai Gábor püspöki helynök társaságában.

         

      Közös imájuk legyen Istentől megáldott és találtassék meghallgatásra.

       

       

       

     • Falusi Hagyományok Hete

     • A Falusi Hagyományok Hete rendezvénysorozat a dereski alapiskolában vette kezdetét, ahol negyedik évfolyamos tanulóink a népi mesterségekkel ismerkedhettek meg. A gyerekek örömmel vettek részt a kézműves foglalkozásokon, kosarat fontak, gyöngyöt fűztek, csuhébabát készítettek. Élményekkel gazdagodva tértek haza.

     • A MAGYAR NÉPMESE NAPJA

     • A Magyar Népmese Napját azzal a céllal ünnepeljük, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. E jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át jelölték ki. A magyar mesevilág páratlan az egész világon. Európában nem ismerik a tündért, hetedhét országot, fanyüvőt, a hétfejű sárkányt. A népmese lelkünk tápláléka, amely a lelket csodákkal könnyíti, a mindennapok szigorára a határtalan szabadsággal felel. Ha felülünk a népmese táltos lovára, megmutatja, mit kell tennie a szerencsét keresőnek, az elüldözöttnek és annak, aki valaminek híján van. A mesehősök figyelő szemmel és nyitott szívvel haladnak útjukon, akárcsak a rácsodálkozó és útját kereső gyermek.

      2018. október második napján iskolánk ötödikes tanulói megkülönböztetett figyelemmel fordultak a magyar népmesék felé, a mintegy negyven gyermek csoportos vetélkedő formájában mérte össze a tudását.

      A vetélkedő kezdetén Murzsicz Ariadné a 6. A osztályból bemutatta a népmese tipikus jegyeit, típusait és Benedek Elek munkásságát.

      A versenyzők ezután megnézték a Holló Jankó című népmesét, majd játékosan villámkérdésekre válaszoltak  a levetített- és a három otthoni olvasásra kapott mesékkel (Tréfás farkas, A kékfestőinas, A megfelezett ajándék) kapcsolatban.  A gyerekek nagyon felkészültek voltak, amit a elért magas pontszámok is tükröznek.

      A következő feladatban négy meséből (Szusza, Égig érő paszuly, Király kis Miklós, Ábelesz-kóbelesz) láthattak részleteket a tanulók. Ez a feladat a megfigyelőképességet tette próbára, ugyanis a vetítés után feladatlapon kellett megválaszolni a látott jelenetek apró részleteire vonatkozó kérdéseket.

      A harmadik versenyfeladat - a már említett- otthon olvasott mesék cselekményének időrendbe való rendezése volt.

      Az utolsó feladat a szövegértésre irányult, amelyben a Hamupipőke című népmesét dolgozták fel a gyerekek, majd az volt a feladatuk, hogy a népmesét hasonlítsák össze a Grimm-fivérek meseváltozatával.

      Aztán következett az eredményhirdetés. A legsikeresebbek a 5. B osztály tanulói lettek: Mag Bíborka, Koncz Barbara, Cselényi Vanessza és Eszrényi Bíborka. Második helyen a 5.A osztály tanulói végeztek: Václavik Nóra, Tóth Kiara, Klement Kinga Kitty és Gyurkovics Vivien. Harmadik helyen pedig Balog Dorina, Berki Noémi, Perjési Csenge, Ambrúž Zoja az 5. A osztályból és az 5.C-s Nagy Nikolas végzett.

      Minden résztvevőnek köszönjük az alapos felkészülést, a jó hangulatban töltött délelőttöt és nem utolsó sorban a verseny során nyújtott jó teljesítményt. /képek a galériában/

       

      Vavrek Hubay Gabriella, Varga Tóth Klára

     • XI. Harmos Károly Képzőművészeti Pályázat

     • A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Szlovákiai Magyar Protestáns Oktatási és Közművelődési Egyesület 2018. március elején öt kategóriában meghirdette a Szlovákiai Magyar Iskolák és Óvodák XI. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát.

           A pályázatra 828 alkotás érkezett, melyekből 50 díjazásra került. A díjazottak közt volt iskolánk 8.B osztályos tanulója, Révay Kinga, egy viaszkarc technikával készült alkotásával, aki meghívást kapott egy tanulmányúttal egybekötött ünnepi kiállításra. Az eredményhirdetésre 2018. szeptember 28-án került sor Pozsonyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában.

           Köszönjük a szervezőknek és a társszervezőknek az ajándékokat, a finom falatokat és a tartalmas kirándulást. Külön köszönet iskolánk igazgatóságának és az iskola mellett működő Szülői Szövetségnek, hogy biztosították számunkra az eredményhirdetésen való részvételt.

      Szabó Nikola

     • Értesítés

     • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága értesít mindenkit, hogy 2018. október 4-én /csütörtökön/ a tanulóknak igazgatói szabad lesz, a tanítás szünetel.