• Chutné maľovanie - rajzpályázat

          • A Szlovák Agrárgazdasági Kamara immár 10.alkalommal hirdette meg a Chutné maľovanie rajzpályázatot. Hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is ügyes alkotások készültek mind az öt témában. A legszebb alkotások készítői: Eszrényi Bíborka (9.B), Ferencz Tímea (6.A), Gruľo István (8.B), Ikri Aurélia (8.B) és Tóth Claudia (7.B). Gratulálunk és sok sikert kívánunk a továbbjutáshoz!

            - AHA, SZN -

          • Az aradi vértanúkra emlékeztünk

          • Iskolánk tanulói részt vettek a Csemadok által szervezett október 6-ai megemlékezésen. Az aradi vértanúk kivégzésének 173. évfordulója alkalmából ökumenikus istentiszteletre került sor a református templomban. Az istentisztelet záróakkordjaként iskolánk diákjai kultúrműsorral színesítették a megemlékezést. Az irodalmi műsorban az 5.A, a 6.A  és 9.A osztály tanulói vettek  részt. A műsort tovább színesítette iskolánk énekkarának éneke.

            -TÁ-

          • Zumba a napköziben

          • Egészségünk megőrzéséhez nemcsak a helyes étkezés, hanem a megfelelő mozgás is hozzátartozik. Kihasználva a kellemes őszi időjárást, napközinkben Zumba délutánt tartottunk, ezzel is odafigyelve a egészségünkre.

          • Tanulmányi kirándulás

          • Iskolánk 2.A, 3.A és 3.B osztályos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Beretkén. A tanulók megtekintették a tájházat, megismerkedtek a kastély történetével, majd a tanösvényen túráztak, ahol a helyi növény- és állatvilágba nyerhettek betekintést. Köszönjük a szívélyes fogadtatást, az idegenvezetést. Sok szép élménnyel tértünk haza.

          • Mesék mindenkinek - rendhagyó irodalomóra a Matej Hrebenda Könyvtárban

          • 1859. szeptember 30-án született a nagy mesemondó, Benedek Elek. Születésnapja alkalmából a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta ez a dátum a népmese napja is egyben. Ebből az alkalomból szervezte meg a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár a Mesék mindenkinek című rendhagyó irodalomórát, amelyen iskolánk 5.A osztályos tanulói is részt vettek. A tartalmas előadás és a szórakoztató kvíz után tanulóink betekintést nyerhettek a könyvtár életébe, illetve megtekinthették az egyes részlegeket.

            A könyvtár névadója – Matej Hrebenda – életét a könyvek terjesztésének, megmentésének szentelte, amivel jelentősen hozzájárult a könyvtárak létrejöttéhez. Látását viszonylag korán elvesztette, de könyvek iránti szeretete soha nem csökkent. Tiszteletére és emlékére a könyvtár biztosítja, hogy a vakok és gyengénlátók is hozzáférhessenek a könyvekhez, az olvasáshoz, illetve előadásokat tartanak a vakok és gyengénlátók életéről. Tanulóink megismerkedhettek a nehézségekkel, amelyekkel ők napi szinten megbirkóznak, kipróbálhatták, hogyan tudnak szemüket eltakarva közlekedni, valamint a Braille-írással olvasni.

            Köszönjük a tartalmas napot!

            - MK, VHG -

          • Bekapcsolódtunk a vakokat és gyengénlátókat segítő gyűjtésbe!!!

          •  

            A szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szövetsége segítő kezet nyújt azoknak az embereknek, akik nehéz élethelyzetbe kerültek, betegség vagy baleset következtében elvesztették látásukat. Az Unió megpróbál javítani az életkörülményeiken és helyreállítani elveszett önbizalmukat.

            A Biela pastelka (Fehér ceruza) Szlovákia 10 legnagyobb adománygyűjtése közé tartozik. A gyűjtés célja, hogy pénzforrásokat szerezzen a látássérültek támogatására, valamint olyan tevékenységek finanszírozására, amelyek segítik a vakokat és gyengénlátókat a társadalomba való beilleszkedésben.

            Szeptember 23-án zajlott országszerte a jótékonysági gyűjtésakció, amelybe iskolánk is bekapcsolódott. Önkéntes kilecedikeseink, Mišurák Balázs és Molnár József iskolánk falai között gyűjtöttek e nemes cél érdekében Mag Ildikó tanító néni vezetésével. A kampány során tájékoztatólapokat és fehér ceruzákat osztottak, amely a vakok világának szimbóluma. Nagy örömünkre iskolánk több diákja járult hozzá kisebb-nagyobb összegekkel a gyűjtés sikeréhez. Önkénteseinknek 195,10 eurót sikerült összegyűjteniük. Köszönet illeti az iskola vezetőségét és azon tanárokat, akik az önkénteseket az adománygyűjtés idejére a rendelkezésünkre bocsátották. Köszönet a támogatásért.  

            -MI-

          • Balatoni kirándulás a CSEREGYEREKEKKEL

          • Augusztus második felében egy nagyon szép és tartalmas balatoni kiránduláson vehettem részt Szántódon a Rozumieme si – Cseregyerek program keretén belül. A nyaralás 8 napig tartott és egy nagyon szép part menti panzióban valósult meg. Szlovákiatöbb részéről is érkeztek a résztvevő szlovák és magyar családok. A megismerkedés félénkenindult, de a ping-pong asztal és a csocsó is segítettek a barátkozásban, a szlovák nyelven valómegszólalásban. Voltak közös programjaink, de lehetett szabadon is választani a gazdag kínálatból. Én Terezával beszélgettem és játszottam a legtöbbet, aki Rozsnyóról érkezett. Mi ott ismerkedtünk csak meg, mivel egyikünk párja sem tudott eljönni. A nyaralás nagyon jó hangulatban telt. Meglátogattunk a veszprémi állatkertet, a keszthelyi Festetics-kastélyt, sétáltunk Tihany hangulatos utcáin, elbicikliztünk Balatonszárszóra, ahol József Attila nyomába eredtünk. Nem hiányozhatott a kalandpark, a balatoni hajókázás és a fürdés sem. Nagyon jó és élményekben gazdag kirándulás volt. Örülök a lehetőségnek, hogy részt vehettem ezen a kiránduláson.


            Dusza Hanna Zsófia, 7.A

          • Újjáalakult a diákparlamentünk!

          • Nagy örömünkre a 2022/2023-as tanévben új, lelkes, kreatív tagokkal bővült a diákönkormányzat csapata:

            Elnök:

            Hencz Viven (9.B)

            Alelnök:

            Klement Kinga Kitty (9.A)

            Faliújság-felelősök:

            Lukács Fanni (6.A)
            Magyari Zille (6.A)
            Bláha Jázmin (6.A)
            Fekiač Kiara (7.A)

            Honlapfelelős:

            Miko Lilianna (6.A)
            Holló Betti (6.A)

            Jegyzőkönyvvezető:
            Szívós Lilla (9.A)

            Sok kreatív ötletet, kitartást kívánunk!     

            -VTK-

          • Napközis tábor - 5. nap

          • A tábor utolsó napját Szilvásváradon töltöttük.

            Miután megérkeztünk és tízóraiztunk, felfedeztük a játszóteret, majd a kisvasúttal utaztunk, amit a gyerekek nagyon élveztek. 🙂