• "Toldi írójához elküldöm lelkemet..." - előadás

     • A délelőtt folyamán iskolánk tanulói Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor előadását tekintették meg. Levelezések, versek, visszaemlékezések, legendás történetek repítették vissza tanulóinkat a magyar irodalom legrövidebb ideig tartó, de legmélyebb barátságába. A tűz és a víz találkozása, akik nem kioltották egymást, de segítették, támogatták a másikat. Köszönjük az élményt! 

     • MAGYAR KULTÚRA NAPJA

     • A Tornaljai Tompa Mihály Városi Művelődési Központ és a Csemadok Tornaljai Területi Választmánya 2023. január 24-én emlékezett a magyar kultúra napjára.

      Az ünnepi műsorban felléptek a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai és az Andante vegyeskar, valamint a Zsapka Attila – Emmer Péter duó.

     • Karácsonyi köszöntő

     • A Kazinczy Ferenc Alapiskola minden alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek kellemes szünidőt, békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

     • Adventi gyertyagyújtás a Rákóczi Magyar Házban

     • A Csemadok Tornaljai Területi Választmánya és a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola közös szervezésében zajlott az adventi gyertyagyújtás vasárnap a Rákóczi Magyar Házban. Az adventi műsorban felléptek a Kaczincysok, a Major utcai Óvoda és a Református Óvoda csemetéi. A műsor után Iskolahívogatóra  került sor, melynek keretében kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, amit az alapiskola pedagógusai szerveztek.  

      -TÁ- 

     • Értesítés

     • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola vezetősége értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 2022. december 16-tól az alsó és a felső tagozatos tanulók részére  az oktatás online formában zajlik a magas létszámú megbetegedések miatt. 

     • Madáretető szépségverseny és kiállítás

     • A téli hónapokban nagyon nehezen találnak táplálékot az itthon maradt tollas barátaink. A vastag hótakaró és a kemény fagyok megnehezítik az élelemhez jutást. Éppen ezért a madarak téli időszakban történő etetését ebben az iskolai évben is fontosnak tartottuk. A madarakat etető ember amellett, hogy gyönyörködik szárnyas látogatói látványában és jóleső érzéssel figyeli táplálkozásukat, egy nagyszerű emberi tulajdonságról is számot ad: önzés nélkül segít. A kreativitás és a segítőkészség találkozásából nagyon szép és különleges munkák születtek, összesen 63 darab. A tanulók munkáiból kiállítást is szerveztünk, majd a versenyt is kiértékeltük.

      A verseny eredménye alapján:

      1.helyezett: Bocko Mira Szófia – 9.A,
      2. helyezett : Gyurkovics Vivienn – 9.A,
      3. helyezett: Ikri Aurélia – 8.B.
      Kiosztottunk egy különdíjat is  az újszerű és környezettudatos kivitelezésért: Miko Lilianna – 6.A
      Mindegyik versenyzőt dicséret illeti a madáretetők elkészítéséért.

      Kiváló munkájukért köszönet és sok sikert kívánunk a továbbiakban is!


      PaedDr. Barnócky Anita

     • Fazekasság Gömörben - a gömöri kerámia története

     • Iskolánk két tanulója Dusza Hanna Zsófia  és Miklós Mária Noémi részt vettek a Csemadok által rendezett Fazekasság Gömörben - gömöri kerámia története c. előadáson a tornaljai Rákóczi Magyar Házban. A VII.A osztály két tanulója bemumatta azt az előadást, amellyel aranysávos minősítést értek el a galántai Kincskeresők - helyi értékeket kutató diákok konferenciáján.

       

      -TÁ-

     • Angol nyelvű olimpiász - iskolai forduló

     • Iskolánkon lezajlott az angol olimpiász iskolai fordulója, melyen a felső tagozat 27 tanulója vett részt. A tanulók két kategóriában versenyeztek, az 1A kategóriában 11 tanuló, az 1B kategóriában 16 tanuló indult.

      A verseny során a tanulók tesztet írtak, szövegértési és szöveghallgatási feladatokat oldottak. A verseny második része a tanulók szövegalkotási képességeit mérte fel. A résztvevők szépen szerepeltek, azonban a járási fordulóba csak egy-egy tanuló juthatott.

      Az idei évben az 1A kategóriában Kékesi Noémi (7.C), az 1B kategóriában Sofranko Áron (9.A) fogja iskolánkat képviselni a járási fordulón.

      A győzteseknek gratulálunk, és további sikereket kívánunk!

     • A harmadik adventi gyertya meggyújtása

     • December 12-én a harmadik adventi gyertya meggyújtására került sor a városi parkban. 

      A harmadik gyertya az öröm jelképe. 

      Elérkeztünk tehát a félidőhöz. Örömmel tölthet el minket, hogy a várakozás hamarosan végére ér, és elérkezik a szeretetteljes karácsonyi időszak.

      Iskolánk 2.A és 2.B osztályos tanulói erre az alkalomra kis betlehemes játékkal és karácsonyi énekekkel készültek.

      - MZs, MP -

     • DECEMBER 6. - MIKULÁS

     • 2022. december 6-án Mikulás-ünnepséget tartunk az alsó tagozat részére az iskola ebédlőjében 8.30 órától. A felső tagozatos tanulók az osztályokban tartják az ünnepséget. A felső tagozat a 4. óra után, az alsósok pedig az 5. óra után ebédelnek. Jó szórakozást kívánunk mindenkinek! 

     • Projekt „Tudom, hogy mit eszek“

     • A Nestlé Healthy Kids világprogram „Tudom, hogy mit eszek“ elnevezésű projektébe a 6.B osztályos tanulók részvételével idén is bekapcsolódtunk.

      A program  célja, motiválni a tanulókat a kiegyensúlyozott életmódra és a helyes étkezési szokásokra.

      -AHA-

     • Ökoházak projektnap iskolánkon

     • A gyermekeknek és a felnőtteknek is fontos tudniuk, hogy hogyan lehetne az otthonukban, iskolában vagy a munkahelyeken csökkenteni a felesleges energiafogyasztást. Éppen ezért iskolánk is fontosnak tartotta, hogy tanulóink megismerkedjenek  az ökoház projekttel, amelyre 2022.11.25 -én került sor. A projekt keretén belül elhangzott 3 prezentáció, amelyeket Molnár József a 9.A osztályból,  Mag Bíborka  a 9.B osztályból, valamint Eötvös  Bernadett a 8. A osztályból adtak elő kiválóan.  A felkészítő pedagógusok PaedDr. Barnócky Anita, PaedDr. Gulyás Veronika és PaedDr. Pierzchala József voltak.  Az egyes évfolyamok tanulói megtudhatták, hogy az ökoház vagy zöld ház olyan építmény, ami a legkisebb káros hatást gyakorolja a környezetére, előtérbe helyezi a környezetben fellelhető építőanyagokat. Káros anyag kibocsátása alacsony és nagy hangsúlyt fektet a zöld növényzet termesztésére házon belül és kívül. Mindeközben fontos a szemét osztályozása, a komposztálás, a bicikli parkolók kialakítása, valamint az elektromos autók töltőállomásának létesítése. A zöld házak célja az emberek egészségének javítása,megőrzése, valamint az életkörnyezet magasabb minőségének elérése. Az előadások után tanulóink egy kvíz során leellenőrizhették újonnan szerzett ismereteiket. A kiértékelt kvízfeladat bebizonyította, hogy a tanulók nagyon ügyesen megjegyezték az új információkat, és erről több csapat is oklevelet  vehetett át a projektnap végén. Bízzunk benne, hogy ezek az információk fokozatosan a gyakorlatban is át lesznek ültetve. Gratulálunk az előadóknak és az ügyes csapatoknak!

       

        PaedDr. Barnócky Anita

     • LÖVÉSZVERSENY

     • November 23-án iskolánkat a következő tanulók képviselték a Nagyrőcei járás bajnokságán: Iván Ádám /6.A/, Árvai Nimród /6.A/, Szabon  János /7.A/, Kovács Ádám /9.B/, Csók Dominik Krisztián /9.B/ és Cselényi Vanessza /9.B/. A mezőny nagyon erős volt. Tanulóink példásan képviselték iskolánkat. A dobogós helyezéstől csak néhány pont választotta őket el.

      -PJ, IL- 

     • TECHNIKAI OLIMPIÁSZ

     • 2022. november 24-én került sor a Technikai Olimpiász járási fordulójára. Iskolánkat Garaj Márk, 7.A osztályos tanuló képviselte. A megmérettetés elméleti tesztből és gyakorlati feladványból állt. Műszaki dokumentáció alapján szerszámok, munkaeszközök felhasználásával Márk egy mobiltelefon állványt készített. Gratulálunk a sikeres megoldáshoz!


      -AHA-

     • YPSILON

     • Iskolánk idén is bekapcsolódott a játékos szlovák nyelvtani feladatokból, illetve szövegértésből álló ,,Ypsilon“ versenybe. Ez a verseny elsősorban szlovák iskolások részére van meghirdetve, de ötödikes diákjaink legjobb tudásuk szerint igyekeztek megbirkózni az igényes feladatokkal. Sok szerencsét kívánunk nekik a januári sorsoláson, ahol értékes díjak lesznek kisorsolva az ország legsikeresebb tanulói közül.

      Naša škola sa aj tento rok zapojila do jazykovej súťaže zo slovenského jazyka. Súťaž ,,Ypsilon” je určená v prvom rade pre slovenské školy, ale naši piataci sa pokúsili  dosiahnuť čo najlepší výsledok pri písaní písomných testov. Prajeme im veľa šťastia na januárovom žrebe, keď organizátori vylosujú vecné ceny z najúspešnejších súťažiacich Slovenska.  

      -MT-