• A Gemerka üzemben jártunk

          • Környékünk egyik országszerte ismert üzemét látogattuk meg a 9. A osztállyal, a Gemerka ásványvíz palackozó üzemet. A karsztvidékünk kiváló minőségű ásványvizét töltik itt üvegekbe, amelyet aztán a Gemerka és a Maxia néven találunk meg az üzletek polcain. 1988 – ban fúrtak le annak idején és kb. 100 m mélyről érkezik a magnéziumban és kalciumban gazdag víz a felszínre. Megtudhattuk többek között azt is, hogy az üzem maga 2002-től működik. Emellett végignézhettük, hogy miként kerül az ásványvíz a palackokba a különböző gépek segítségével. A tanulmányi kirándulás sok érdekes és hasznos információt adott a számunkra.

            Barnócky Anita

          • Diákbál

          • Iskolánkon 2023. május 19-én első alkalommal került megrendezésre a diákbál a nyolcadikosok és a kilencedikesek részére, ahol 90 tanuló szórakozott együtt. Diákparlamentünk tagjai hosszas előkészületek után egy nagyszerű estét hoztak el diáktársaiknak, ami egy nyitótánccal vette kezdetét Balogh Dorina (9.A) és Horváth Alex előadásában. Az este folyamán a lufitáncban nyújtott összhang és ügyesség döntötte el, ki lesz az este bálkirálynője és bálkirálya. Ezt a megtisztelő címet a 8.A osztály két tanulója, Szilágyi Lara és Asztalos Donát szerezte meg. Nagy izgalom előzte meg a tombolhúzást is, hiszen diákparlamentünk szponzoráció útján összesen 43 értékesebbnél értékesebb tomboladíjat kapott. Ezúton szeretnénk megköszönni az ajándékokat a következő boltoknak, magánszemélyeknek: tornaljai kínai üzletek, M.K. Trade, Top Drogéria, Farkas és Bukovinsky Papírbolt, Tompa Mihály Könyvesbolt, Lagúna, Minit Tornaľa,  Leg-Kovo, Árvai Fanny, Homoly Aranka, Zoja Fashion, Madlen, Greko Tornalja,  Imrecze Csaba és Imrecze Zsuzsa,  Szívós Lilla, Tamás Ákos, Révay Balogh Erzsike, Eszrényi Bíborka és családja, Sziklay Katalin. Nagy-nagy hálával tartozunk a Bagetéria Tornaľa tulajdonosainak a finom bagettekért és Eszrényi Istvánnak az ízletes süteményekért. Külön köszönet jár iskolánk igazgatóságának, nemcsak a tomboladíjért, hanem azért is, mert segítettek kivitelezni ezt a fantasztikus estét, amire mindenki sokáig fog visszaemlékezni. 

            Hencz Vivien, elnök

          • Üveg és fém újrahasznosítása

          • 2023. 5. 17- én iskolánk tanulói egy előadáson vettek részt, amely során betekintést nyertek az üvegek és a fémek előállításának menetébe, illetve az újrahasznosításuk fontos folyamatába.  Mindkét anyag újrahasznosításának alapvető feltétele a szelektív gyűjtés, amiről  aktív beszélgetések, ötletbörzék keretén belül mélyítették tudásukat a tanulók. Az előadásban részt vettek Mišurák Balázs  és Keresztes János Márk 9.A osztályos tanulók. Iskolánk tanulói emellett sok – sok értékes prezentációt készítettek ebben a témakörben.

            Barnócky Anita

          • Könyvtári óra Petőfivel

          • A Petőfi emlékév alkalmából iskolánk alsó tagozatos tanulói a könyvtári órán foglalkoztak Petőfivel. Játékos formában, interaktív feladatok segítségével ismerkedtek meg a költő legismertebb verseivel.

            -BSz-HZs-

          • Két arany, négy ezüst és négy bronz Bátkában!

          • 2023. május 9-én került megrendezésre az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális elődöntője Bátkában. Iskolánkat 10 tanuló képviselte, akik mindannyian remekül szerepeltek. Aranysávos minősítést kapott Galko Hanna (IV.A) és Legát Kinga (IV.A), akik ezzel az eredménnyel bejutottak az országos döntőbe, amit júniusban rendeznek Gombaszögön. Dieneš László (II.A), Čúr Viktória (V.A), Szarka Vivien (V.A) és Miklós Mária Noémi (VII.A) ezüstsávos, míg Kariž Alexa (I.D), Molnár Ferenc Levente (I.D), Anderkó Zsófia (II.B) és Molnár Ádám (II.A) bronzsávos minősítést kapott.

            Minden mesemondónknak gratulálunk! A továbbjutóknak sok sikert kívánunk az országos döntőben!

             

          • A VÖRÖSKERESZT VILÁGNAPJA

          • 2023.5.10-én iskolánk tanulói egy rendhagyó biológia órán vehettek részt a Vöröskereszt Világnapja alkalmából, amelyet minden évben május 8-án tartanak meg. Ezen az órán tanulóink megismerkedhettek az elsősegély doboz tartalmával, valamint különféle sérülések ellátásával. A bátrabbak ki is próbálhatták többek között az újraélesztés szakszerű menetét, a vérzés ellátását vagy a stabil oldalhelyzetbe való fektetést. Ezeket az információkat tanulóink nagyon hasznosnak és fontos tudnivalóknak ítélték meg. Az előadás alatt szerzett információkból egy versenyen is részt vettek, majd összemérték tudásukat az egyes osztályok.

            Barnócky Anita

             

          • Viem, čo zjem - Tudom, mit eszem

          • Iskolánk 6.B osztályos tanulója, Albert Dániel egészséges receptje bekerült a „Tudom, mit eszem” projekt által meghirdetett versenybe. Gratulálunk, sok sikert kívánunk az eredményhirdetéshez.

            -AHA-

          • “Expedícia-Medíkovo”

          • Iskolánk 3.A-B és 4.A-B osztályos tanulói nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be az “Expedícia-Medíkovo” elnevezésű versenybe, melynek célja a tanulók megismertetése a méhek világával. Ötletes rovarhotelt, méhlakásokat, pexeszót, sapkát, szemüveget, virágszedő kosarakat készítettek. Mézből készült termékekkel ismerkedtek meg, mézkóstoláson vettek részt. Óvd a Földet, védd a méheket!

            -CzE-

          • RoboSum

          • Április 28-án zajlott a RoboSum, amelyen magyar és szlovák tannyelvű alap- és középiskolák vesznek részt immár kilencedik alkalommal. Iskolánk először kapcsolódott be a Füleki Gimnáziumban megrendezésre kerülő robotika versenybe. A két fős csapatoknak a versenyre egy olyan Lego robotot kellett megépíteni és beprogramozni, amely képes a pályán kívülre juttatni az ellenfél robotját. Iskolánkat Czetner Dániel (7.A) és Deme Ákos György (7.A) képviselték és a 16 csapatos mezőny legjobb nyolc csapata közé jutottak, amire újonc csapat még eddig nem volt képes. Gratulálunk!

            -MT-

          • "Hulladék-művészet"

          • Az Oktatásügyi Minisztérium által meghirdetett Hulladék-művészet: 2024.évi nyári olimpia - Párizs című projekt felhívására az 5.B osztály a párizsi Eiffel tornyot alkotta meg. Az alkotás az osztályteremekben is gyakran előforduló hulladékokból készült, mint például papír, ceruzafaragványok, műanyag kupakok. Végeredményül a hulladék művészi formában született újjá. Ne szemetelj, inkább alkoss!

            SZ.N.

          • Tornalja története

          • Iskolánk volt tanára és egykori igazgatója, Szajkó Béla tartott előadást Tornalja város történetéről a konferenciatermünkben. Csütörtökön a kilencedikes diákjaink érdeklődve hallgatták az ajaktalan kisasszony történetét, és megtudhatták azt is, hogy miért volt Tornalja a két világháború között Gömör Eldorádója, valamint fény derült Hancsovszky Béla filmbe illő történetére is. A tanulóink jól érezték magukat, és már alig várják, hogy Béla bácsi újabb érdekes történetekkel kápráztassa el őket.

            -TÁ-

          • DOBRÉ SLOVO - országos forduló

          • Április 26-án zajlott Komáromban a Selye János Gimnáziumban a Dobré slovo országos fordulója. Tanulóink elégedetten térhettek haza a hosszú útról. Teljesítményüket a zsűri a következőkképen értékelte:
            Miko Lilianna (6.A) – 3. hely
            Asztalos Donát (8.A) – 4. hely
            Klement Kinga Kitty (9.A) – 3. hely
            Az eredményeikhez gratulálunk és köszönjük, hogy méltón képviselték iskolánkat ezen a nívós megmérettetésen.

            -MT-

          • A Föld napja

          • Rendhagyó óra keretén belül foglalkoztunk a Föld napjával. Ismeretterjesztő filmet néztek meg a tanulóink, amelyből rövid kvíz kérdéseket kaptak. Kiválóan teljesítettek az egyes osztályok, a legjobbak oklevélben részesültek.

            1. hely -  Szabó Márton Levente 9.B 

            2. hely  - Dóbiás Daniela 9.B 

                           Homoly Tara 9.B 

                            Czigány Róbert 9.B 

            3. hely -   Bodor Tamás 9.B 

                             Lakatos György 9.C

             -PJ-

          • Versíró verseny

          • A Kazincbarcikai Egyesületek Fóruma által meghirdetett versíró pályázaton Cselényi Vanessza /9.B/ a II. kategórián belül 1. helyezést ért el a Látom Őt című versével. A szakértő zsűri 41 alkotást bírált el. A díjátadóra április 22-én az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny keretén belül került sor. Gratulálunk!

            -SZE- 

            Látom Őt 
            

             

            A fűben, a fában,

            a télben, a nyárban.

            Tavasszal a virágokban,

            Ősszel a levelekben.

            Ott van Ő mindenben. 

             

            Az esőnek illatában,

            a reggel csillogó harmatában.

            Az elmúló fájdalomban,

            és az éltető boldogságban.

            A végtelen szabadságban.

             

            A családban, a városban,

            az életben, a halálban.

            A mindennapi kenyérben,

            és az örök emberi jelenlétben,

            én látom Istent mindenben.

             

          • Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny

          • A Kazincbarcikán megrendezésre kerülő Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenybe iskolánk tanulói is bekapcsolódtak. Alsó tagozatos tanulóink oklevélben részesültek.

            -MM-

          • A Föld napja az alsó tagozaton

          • Iskolánkon a Föld napja alkalmából alsó tagozatos tanulóink egy közös foglalkozáson vehettek részt, melyen együtt keresetük a megoldást arra, hogy miként tudunk hozzájárulni, hogy elkerüljük a Föld puszulását, és élhetőbb hellyé változtassuk. E célból közös plakátot is készítettünk "Mentsük meg a Földet" címmel. 

            -MM-

          • Tegyünk a bolygónkért!

          • ,,Mi vagyunk a változás hangja!
            A ritmust a Föld szíve adja!
            Vészhelyzet van! Érzitek?
            Tesztek is, vagy csak nézitek?! ”

                                                            Molnár Áron: Levegőt!

             

            Ebben az iskolai tanévben is fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk az iskolatársaink és a környékünk lakosainak figyelmét a környezetvédelem fontosságára. 2023 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. Iskolánk több tanulója különféle rajzokkal, prezentációkkal, fogalmazásokkal fejezték ki a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

            2023. 4. 21-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe. A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Szabó Zita a 8.A osztállyal, Barnócky Anita a 8.B osztállyal, Anderkó Hanobik Andrea a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!

             

                 Barnócky Anita

          • A Föld napja

          • A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A gyerekek szoros kapcsolatban állnak a természettel, nagyon jól érzik magukat a szabadban,  jóban vannak a sokféle élőlénnyel – figyelgetik a növényeket, szívesen simogatják, etetik az állatokat – egészen addig, amíg ellenkező példát nem látnak erre.

            A biológia óra keretén belül az 5. B osztályban rövid beszámolót hallgattak a gyerekek, mellyel szerettem volna a figyelmüket ráirányítani, hogy milyen fontos feladatunk óvni, védeni ezt a csodálatos bolygót. Mivel a gyerekek nagyon kedvelik a gyurmázást, így sógyurmából készítettünk medált (Földet), melyet tetszés szerint díszítettek különböző földrészekkel, motívumokkal. A tanítási óra végén pedig elajándékozták egymás között.

            „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

            -GV-