• ANGOL NYELVI OLIMPIA - iskolai forduló

          • November 30-án zajlott az angol nyelvi olimpia iskolai fordulója. Az 1A kategóriában 8, az 1B kategóriában 9 tanuló kapcsolódott be a versenybe, melynek során nyelvtani, nyelvhasználati, szövegértési és szóbeli szövegalkotási feladatokat oldottak meg. A versenyezúttal is nagyon szoros volt. Az eredmények a következőképpen alakultak:
            Az 1A kategória:
            Gergely Bence (6.A) – 1. hely
            Mészáros Zoé (6.A) és Vavrek István (6.A) – megosztott 2. hely
            Az 1B kategória:
            Tóth Claudia (8.B)– 1. hely
            Dusza Hanna Zsófia (8.A) – 2. hely
            Thuza Gréta (8.A) – 3. hely
            Iskolánkat a járási fordulóban Gergely Bence és Tóth Claudia képviseli.
            Minden résztvevőnek gratulálunk a szép teljesítményhez!
            A további fordulókhoz eredményes felkészülést és sok sikert kívánunk!

            -JJ, VHG -

          • Lövészverseny Nagyrőcén

          • Nagyrőcén december 6-án és 7-én lezajlott lövészversenyen diákjaink kiváló teljesítményt nyújtottak. Az első napon Iván Ádámnak a 22 versenyző közül az 5. helyezést sikerült megszereznie. A második napon Kuba Dávid még sikeresebben szerepelt. A 27 versenyző közül a 2. helyezést sikerült megszereznie. Ennek köszönhetően képviselheti iskolánkat a kerületi fordulóban. A többiek jól bírták a gyűrődést, rengeteg új tapasztalattal tértek haza, melyeket az előttük álló versenyeken kamatoztathatnak.

             Ezúton is gratulálunk nekik!

             -PJ, BD-

          • Ypsilon - slovina je hra

          • Iskolánk idén is bekapcsolódott a játékos szlovák nyelvtani feladatokból álló ,,Ypsilon“ versenybe. Ez a verseny elsősorban szlovák iskolások részére van meghirdetve, de ötödikes és hatodikos diákjaink legjobb tudásuk szerint igyekeztek megbirkózni az igényes feladatokkal. Sok szerencsét kívánunk nekik a januári sorsoláson, ahol értékes díjak lesznek kisorsolva az ország legsikeresebb tanulói közül.

            Naša škola sa aj tento rok zapojila do jazykovej súťaže zo slovenského jazyka. Súťaž ,,Ypsilon” je určená v prvom rade pre slovenské školy, ale naši piataci a šiestaci sa pokúsili dosiahnuť čo najlepší výsledok pri písaní písomných testov. Prajeme im veľa šťastia na januárovom žrebe, keď organizátori vylosujú vecné ceny z najúspešnejších súťažiacich Slovenska.

            -MT-

          • AZ AIDS VILÁGNAPJA

          • 1988 óta a WHO kezdeményezésére december elsején tartják az AIDS Világnapját. Ezen a napon a világ minden táján rendezvényeket szerveznek azzal a fő céllal, hogy felhívják a figyelmet a HIV-vel élő emberekre és a HIV/AIDS járvány elleni küzdelemre. Iskolánk minden évben bekapcsolódik ebbe a mozgalomba, hogy a különböző előadásokkal bővítse a tanulók tudáshátterét. 

            -PJ,BD-

          • Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?

          • Iskolánk bekapcsolódott a tornaljai Integrált Gondozási Ügynökség kérésére a „Koľko lásky o.z.” társulás által meghirdetett jótékonysági gyűjtésbe. A cipősdobozokkal városunk ápolásra szoruló nyugdíjasait leptük meg, hogy számukra is meghittebbé tegyük az ünnepeket. Iskolánk tanulói örömmel töltötték fel a dobozokat olyan ajándékokkal, amelyek örömet okozhatnak a legidősebb korosztálynak. Összesen 71 cipősdoboz telt meg édességgel és szívből jövő apróságokkal. Ezúton is szeretnénk megköszönni a szülőknek és a tanulóknak, hogy segítettek megtölteni a cipősdobozokat.

            -MS-

          • Recycling art a Kazinczyban!

          • Manapság sok kortárs művész használ fel újra hulladékká vált tárgyakat alkotásaiban, ennek a neve recycling art. A művészek alkotásaikon keresztül reagálnak a XXI. század hulladékproblémájára, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira. Mi is úgy döntöttünk, hogy kipróbáljuk ezt a művészeti ágat és bemutatjuk, hogy a haszontalan tárgyak újragondolva, átértelmezve ismét termékként, vagy éppen művészeti alkotásként hogyan önthetnek újra formát. A projektbe bekapcsolódtak az 5.B, 8.C és a 9.B osztály tanulói. A munkáikból egy igazán sokszínű és változatos kiállítás jött létre, amely megtekinthető iskolánk főbejáratánál.

            -BA-

          • Nebojme sa slovenského pravopisu!

          • 2023. december 1-jén zajlott iskolánkon a ,,Nebojme sa slovenského pravopisu!“ címet viselő szlovák helyesírási verseny. A tanulók egy szlovák nyelvű tollbamondással és helyesírási feladatokkal bizonyíthatták rátermettségüket és mutathatták meg az évek alatt elsajátított helyesírási készségüket. A versenybe 70 tanuló kapcsolódott be és szinte minden évfolyamban szoros volt az állás. Az 1.helyezettek tárgyi nyereményben is részesültek. Az eredmények a következőképpen alakultak:
            5. évfolyam - Imrecze Nikoletta (5.A) és Kruiss Lara (5.A) – megosztott 1. hely
            6. évfolyam - Ambruž Patrik (6.A)
            7. évfolyam - Horváth Zsófia (7.A)
            8. évfolyam - Balog Gregor Dániel (8.A)
            9. évfolyam- Hugyár Nóra (9.C)
            Ők tehát évfolyamuk legjobb helyesírói, akiknek ezúton is szívből gratulálunk.

                                                                                                                                               -DI-

          • Jégre fel!

          • A korcsolyázás nemcsak sport,  hanem örömteli szórakozás is. Idén 70 kisdiák kapcsolódott be alsó és felső tagozatról egyaránt. Mindenki élvezte a téli sportok örömeit a jégkorcsolya tanfolyamon, melyre november 27-től 29-ig került sor a rozsnyói műjégpályán. A mindennapos gyakorlás megtette hatását, mindenki nagyon sokat tanult és fejlődött. Találkozzunk jövőre is!

            -SzZS, PJ-

          • XVIII. HAGYOMÁNYOK NAPJA - Folklórfesztivál

          • 2023. november 25-én a Galiba Gyermekcsoport is részt vett a Hagyományok Napja fesztiválon, ahol a Közhírré tétetik c. szerkesztett játékukat mutatták be. Köszönjük a meghívást. 

            -SzE, MK, SzZs- 

          • Használt elemek gyűjtése

          • A 2023/2024 tanévben is meghirdetjük az osztályok számára a használt elemek gyűjtésével kapcsolatos versenyt az 5.-9. évfolyamban.

            A tavalyi iskolai évben 40, 50 kg használt elem jött össze és került a megfelelő helyre az újrahasznosítás céljából. Döntsük meg az idén ezt a tavalyi rekordot!

            -BA-

          • TECHNIKAI OLIMPIÁSZ - járási forduló

          • 2023. november 23-án került sor a Technikai Olimpiász járási fordulójára. Iskolánkat Kuchta Bálint, 7.B osztályos tanuló képviselte, aki 1.helyen végzett, továbbjutva a kerületi fordulóba. A megmérettetés elméleti tesztből és gyakorlati feladványból állt. Műszaki dokumentáció alapján szerszámok, munkaeszközök felhasználásával Bálint egy ceruzahegyezőt készített el. Az eredményhez gratulálunk és sok sikert kívánunk a további fordulóhoz!


            -AHA-

          • iBobor - informatikai verseny

          • Idén is bekapcsolódtunk az iBobor online informatikai versenybe. A verseny fő célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az információs és kommunikációs technológiák iránt. A feladatok megoldásánál az algoritmikus és a logikus gondolkodásnak volt fontos szerepe. A következő tanulók lettek a kategóriájuk legsikeresebb megoldói: 

            Fekiač Dávid - 7.A, Molnár Bálint - 7.A, Kuchta Bálint - 7.B

            Deme Ákos György - 8.A, Fekiač Kiara - 8.A, Czetner Dániel- 8.A

            Gratulálunk!

            -ICS-

          • Fontos információ - Kiberbiztonság

          • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatásáról értesítjük Önöket, amely a Whatsapp kommunikációs platformon egy veszélyes csoportra figyelmeztet, amely jelenleg általános iskolások körében terjed. Erről a veszélyről szeretnénk tájékoztatni a kedves szülőket. Az alább feltüntetett dokumentumban olvashatnak a további részletekről.

            Dokumentum: 2023-2840-37-C2930(1).pdf

             

          • November 20.: Gyermekjogok Világnapja iskolánkban

          • A gyermekeken elkövetett erőszak ellen álltak ki tanulóink a Kazinczy F. Alapiskolában videók megtekintésével és dobszóval hívták fel a figyelmet a gyermekek jogaira. A „Dobolás” (Bubnovačka) elnevezésű esemény a november 20-i Gyermekjogok Világnapjához kötődik. Iskolánkon is sok tanuló több csoportban kapcsolódott bele ebbe az akcióba, kicsik-nagyok egyaránt. A számok tükrében, hogy van miért ütni a dobokat, az az elmúlt nyolc év szlovákiai statisztikáiból világosan látszik. Ebben az időszakban 44 gyerek halt meg családon belüli erőszak következtében, ezen felül 799-en szenvedtek maradandó károsodást, és több mint 5000-en kaptak pszichológiai kezeléseket az elszenvedett traumák feldolgozása végett. Összesen 3229 gyermek került állami gondozásba a családtagjaiktól elszenvedett erőszak miatt.


            A projekt támogatói
            A kezdeményezés mögé számos intézmény és személyiség felsorakozott. A „Dobolás” védnökei Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh államfők. Fő szervezői a nyitrai Centrum Slniečko, a prágai Centrum Locika, valamint a munkaügyi tárcához tartozó Nemzeti Koordinációs Központ.  „Az a meglátásom, hogy régebben nem nagyon mertek róla beszélni a diákok. Azt gondolom, hogy a gyerekek talán meg is voltak félemlítve – s valószínűleg amikor még nem voltak ilyen lehetőségek a hanguk hallatására, nem tanultak ezekről a jogokról, s nem voltak ilyen rendezvények, akkor még nem mertek úgy megnyilvánulni. Azt gondolták, hogy ez egy olyan családi titok, amit nekik el kell rejteni” – ecsetelte a jelenlegi helyzetet egy pedagógus a közmédiában.

            A rendezvény iskolai szervezői: Varga Csaba-nevelési és pályaválasztási tanácsadó, valamint Székesi László és Székesi Zsuzsa-prevenciós programok felelőse

            -VCs-

             

          • Nyílt nap a kilencedikesek részére

          • Iskolánkon november 14-én valósult meg a középiskolák számára a ,,Nyílt nap a középiskolák részére’’ című rendezvény, amely keretén belül a végzős diákjaink részére bemutatkoztak a helyi és távolabbi iskolák. Adott időkeretben bemutathatták az iskolájukat és az ott levő szakokat, képzési formáikat, nem utolsó sorban a kollégiumukat. A rendezvényre a konferenciatermünkben került sor, ahol 11 középiskola ismertette a nap folyamán a továbbtanulási lehetőségeket a végzős diákoknak. A diákjaink nagy érdeklődéssel figyelték az előadásokat, sok kérdést vetettek fel, és volt olyan iskola is, amely kvízjátékkal is aktivizálta a figyelmüket. A bemutatkozások során a középiskolák kihasználva a lehetőséget, propagációs röplapokat osztottak, valamint meghívták a tanulókat az általuk megrendezésre kerülő Nyílt napokra. Ez a nap értelemszerűen nagyon hasznos és információkban gazdag volt diákjaink számára.


            Szervező: Varga Csaba - nevelési és pályaválasztási tanácsadó

          • Márton-nap az alsó tagozaton

          • Iskolánk 4.A osztályos tanulói Márton-nap alkalmából felelevenítették az ismertté vált legendát, mely szerint Márton, egykori római katona a hideg, zord időben kardjával kettévágta lovagi köpenyét, és odaadta egy szegény koldusnak. A történet bemutatása után az alsó tagozatos tanulók próbatételek segítségével részletesebb információkkal gazdagodhattak e nap hagyományaival kapcsolatban. A program végén egy kis "libanapi" kóstoló várta a tanulókat, mely alkalmával libazsíros és libapástétomos falatkákat kóstolhattak. 

            Ezúton is hálásan köszönjük a támogatóknak, hogy meg tudtuk valósítani a kóstolót:

            Szobonya Ildikó - Deresk

            Lőrincz Krisztina - Sánkfala

            Czigány Péter, Môj obchod - Tornalja. 

            A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg arról, amit Szent Márton "üzen" a mai modern ember számára: " ...a SZERETET a lényeg..." 

            -MM-

          • FALUSI HAGYOMÁNYOK HETE

          • November 14-én a FALUSI HAGYOMÁNYOK HETE keretén belül iskolánk adott otthont a népmesemondó fesztiválnak. A hazai mesemondókon kívül vendégül láttuk a környező falusi iskolák kis diákjait is. A tanulók szebbnél szebb mesékkel kápráztatták el egymást, igazi Meseországot varázsolva. Volt játék, éneklés, egy kis mozgás, kacagás, nevetés. Mindannyian jól érezték magukat, új mesékkel és élményekkel tértek haza a diákok.

            -MM-

          • Értesítés

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy a tanulóknak 2023. november 16-án /csütörtökön/ igazgatói szabad lesz. A tanítás 2023. november 20-án /hétfőn/ folytatódik.