• Petőfi – Tompa Országos Seregszemle / iskolai forduló

     • 2022. március 16-án tartottuk a Petőfi – Tompa Országos Seregszemle iskolai fordulóját. A versenybe 42 tanuló kapcsolódott be. A járási fordulón a következő tanulók fogják képviselni iskolánkat: 

      VERS:

      I. kategória: Galko Hanna, Imrecze Zsófia, Kovács Réka Andrea

      II. kategória: Deme Ákos György, Molnár Bálint, Holló Betti, Czetner Zita

      III. kategória: Szívós Lilla, Hencz Vivien, Klement Kinga Kitty

      PRÓZA:

      I.kategória: Legát Kinga, Póša Réka Sára, Miko Lara

      II. kategória: Csutor Csenge, Miko Lilianna, Dusza Hanna Zsófia

      III. kategória: Hacsi Dániel

      Köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját és a tanulók igényes előadását!

      További sok sikert kívánunk!

       

     • Dobré slovo – Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny

     • 2022. március 15-én került megrendezésre a Dobré slovo szlovák nyelvű szavalóverseny iskolai
      fordulója. A versenyen 9 tanuló vett részt 3 kategóriában. A körzeti szavalóversenyre a következő
      tanulók jutottak tovább:


      I.kategória:
      1.Czetner Zita
      2.Deme Ákos György
      3.Anderkó Erzsébet Zsuzsanna


      II.kategória:
      1.Dusza Hanna Zsófia
      2.Fekiač Kiara
      3.Asztalos Donát


      III.kategória:
      1.Cselényi Vanessza


      Gratulálunk a győzteseknek és sok szerencsét kívánunk a további fordulóhoz!

     • Megemlékezés - március 15.

     • Iskolánk 5.A osztályos tanulói ünnephez illő zenés-verses összeállítással emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

     • Szép magyar beszéd - járási forduló

     • 2022. február 22-én Rimaszombatban került megrendezésre a Szép magyar beszéd járási fordulója. Iskolánkat Lukács Fanni, 5.A osztályos tanuló képviselte, aki első helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményhez! 

     • Robbanás az 5.A osztályban!

     • Iskolánk 5.A osztályos tanulói vulkánokat készítettek saját elképzelésük szerint. A gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a  projekt megvalósításába. Szorgalmasan ragasztottak, festettek, hogy elkészüljenek ezek a kreatív alkotások.  

      -SZE-

     • A 3.A és 3.B osztály alkotásai

     • A 3.A és 3.B osztályosok rajz és informatika óráit egybevontuk egy könyvtári órával, ahol Lázár Ervin: A kék és sárga meséjével ismerkedtek meg. Ezt követően a mesét képregény formába öntötték a Paint/Skicár program segítségével. A tanulók négy héten keresztül készítették alkotásaikat. 

     • A magyar kultúra napja - január 22.

     • 1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. Miért ezen a napon? A kéziraton szereplő dátum szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. 

      Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Iskolánk tanulói is megemlékeztek e jeles napról. 

     • GEOCACHING

     • Iskolánk 5.A osztályos tanulói a geográfia órák keretein belül a szélességi és hosszúsági körökkel, valamint a földrajzi fokhálózattal és a GPS koordinátákkal ismerkedtek meg. Az elsajátított ismereteiket gyakorlatban is kipróbálhatták, a geocaching (vagy magyarul geoládázás) játékával. A játék lényege, hogy egy érdekes látnivaló közelében ládákat rejtünk el. A mi esetünkben Tornalja város érdekességei közelében rejtettük el ezeket a ládákat. A gyerekek az iskola weboldalán közzétett GPS koordináták alapján és egy okostelefon segítségével keresték meg a geoládákat, majd választhattak egyet az elrejtett ajándékok közül, ha cserébe ők is otthagytak egy másikat. A dobozban egy füzet is volt, amiben rövid üzenetet, aláírást is hagytak. Reméljük, hogy jól szórakoztak! 

       

                                                                                                                           -SZE-

     • Ypsilon - slovina je hra

     • Iskolánk idén először kapcsolódott be az elsősorban szlovák iskolások részére meghirdetett szlovák nyelvi versenybe, az Ypsilon-ba.
      Az 5.A és a 8.A osztály tanulói sikeresen megbirkóztak a játékos nyelvtani feladatokkal. Az országos verseny résztvevői között januárban értékes díjakat sorsolnak ki a szervezők.

      Naša škola tento rok sa prvýkrát zapojila do jazykovej súťaže Ypsilon, ktorá je určená v prvom rade pre žiakov slovenských škôl.
      Žiaci 5.A a 8.A triedy úspešne zvládli hravé jazykové úlohy. Organizátori v januári vylosujú hodnotné ceny z účastníkov celoštátnej súťaže. 

                                                                           -MT-

     • Falusi hagyományok hete

     • Iskolánk alsó tagozatán minden évben megrendezésre kerül a "Falusi hagyományok hete". Idén a rendezvény a kedvezőtlen járványhelyzet miatt rendhagyó módon szűk körben, csak iskolánk tanulóinak részvételével zajlott. A népmesék világába ezúttal az alábbi tanulók kalauzoltak el bennünket:

      Iván Dorina, Kasza Lilien /1.A/, Miko Lara /1.B/, Balázs Réka /2.B/, Galko Hanna Andrea, Legát Kinga /3.A/, Muňák Dominik /3.B/, Čúr Viktória, Vavrek István /4.A/, Deme Réka /4.B/

     • Csukás Istvánra emlékeztünk

     • A nagy Ho-ho-horgász, Süsü, a sàrkàny, Pom-pom meséi, Mirr-Murr kalandjai…és még sorolhatnánk sok-sok ismert mesehőst Csukás István kedvelt meséiből, akiket minden korosztály ismer és kedvel. Alsó tagozatos tanulóink szorgoskodtak és a sok ügyes kéz szebbnél szebb munkákat készített, melyeken megelevenednek ezek a halhatatlan rajzfilmfigurák.    -CzE-