• Szajkó Béla: Tornaljai történetek

     • A 2023-as Tornaljai Városnapok keretén belül kedden mutatták be iskolánk volt tanárának és korábbi igazgatójának, Szajkó Bélának a Tornaljai történetek című könyvét. A bemutató előtt Székely Róbert (IX.B) Petőfi Sándor Tompa Mihálynál című versét szavalta el. Az est folyamán a szerző kötetéből Balog Bianka (IX.B), Farkaš Kiara (IX.B) és Varga Viktória (IX.B) olvastak fel részleteket.

      -TÁ- 

     • Szilvásváradi kirándulás

     • Iskolánk 2.évfolyamos tanulói október elején tanulmányi kiránduláson vettek részt Szilvásváradon a Szalajka-völgyben. Mindjárt a kirándulás elején kipróbálták a kisvonatot, amellyel egészen a Gloriett-tisztásig utaztak. Ezután meglátogatták az Istállós-kői barlangot, a Felső-tó környékét, majd a Fátyol-vízesés zuhatagában gyönyörködtek. Nem maradt ki a Szikla-forrás és a Kárpátok őre emlékhely sem. Sok új ismerettel gazdagodtak a  Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum és a szabadtéri Erdei múzeum megtekintésével. A túra végén a vadbemutató kertnél pihentek meg. Mindannyian jól érezték magukat, élményekkel telve tértek haza.


      -KS, BSz-

     • BÍBORPIROS SZÉP RÓZSA - ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐ

     • 2023. szeptember 23-án Csalogány népdalcsoportunk részt vett Gömörhorkán a Bíborpiros szép rózsa országos elődöntőjén. A lányok gömöri népdalokkal szórakoztatják a közönséget iskolai és városi rendezvényeken, illetve szívesen mérettetik meg magukat különböző népdalversenyeken is.

      “ Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon."     (Kodály Z.)

      -CzE, MZs-

     • Kassán jártunk

     • 2023.9.27-én iskolánk harmadikos és negyedikes tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Kassán. A tanulók vonattal utazhattak, ami még érdekesebbé tette a kirándulást számukra. A városban sétálva megismerkedtek Kassa nevezetes épületeivel, a városhoz kötődő híres személyiségekkel. Az óvárosban bejárták a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, ismertebb nevén a kassai dómot, majd egy interaktív kiállításon próbálhatták ki a fizika törvényeit a Szlovák Technikai Múzeumban. Sok új élménnyel gazdagodtak a tanulók. 

      -MZs, CzE-

     • Lengyel, magyar két jó barát…

     • Az elmúlt héten a 8.A osztály tanulói Lengyelországban jártak, ahol vendégül látta őket a lekawkai testvériskola. A tanulókat változatos programokkal várták a lengyel pedagógusok és diákok.
      Szeptember 25-én a megérkezésük után kézműves foglalkozáson vettek részt a tanulók, ahol elsajátíthatták a tájképek készítésének fortélyait. Szeptember 26-án délelőtt a tanulók betekintést nyertek a lekawkai Magán Általános Iskola oktatási módszereibe. Kipróbálhatták az Empiriusz virtuális laboratóriumot, ahol a bátrabbak kémiai és fizikai kísérleteket végeztek. Megismerkedtek a 3D-s tollal, amellyel különböző figurákat, tárgyakat készíthettek. Ebéd után városnéző körútra indultak Tarnówba, ahol felfedezték a magyar vonatkozásokat, valamint megtekintették Bem József tábornok impozáns mauzóleumát is. A napot diszkó zárta, ahol tanulóink megismerkedhettek a lengyel diákokkal. Szeptember 27-én diákjaink a lengyel tanulók kíséretében Krakkóba utaztak, ahol bejárták a Királyi palota (Wawel) parkját, valamint megismerkedtek Wawel sárkányának legendájával is. Délután Chorzów városában folytatódott a program, ahol egy planetáriumi előadáson vettek részt. Szeptember 28-án a lancuti Városi Kastélymúzeumot látogatták meg. Az utolsó est focival, kosárlabdával és közös kerti sütögetéssel telt. Tanulóink szép emlékekkel térhettek haza.

      -MS, MT - 

     • A budapesti Füvészkertben jártunk

     • Szeptember 21-én iskolánk 5.A osztályának kis csapata ellátogatott az ELTE Botanikus kertjébe. Nagy sétát tettünk, gyönyörködtünk a természet ezer csodáiban, a szebbnél szebb növényekben, a különlegességekben. Szép látványt nyújtottak az éppen termést hozó banán- és kivifák, valamint a datolyapálmák. A megemlített növények közül nem hagyhattuk ki az amazonasi óriás-tündérrózsákat, melyek levelei egy gyermeket is képesek megtartani a víz tetején. Sok érdekes dolgot tanultunk, melyeket további tanulmányaink során biztosan fel tudunk majd használni.

      -PJ-

     • CSEREGYEREK - ROZUMIEME.SI

     • Már lehet jelentkezni az új évadba!

      Négy hónap - négy izgalmas kihívás - szeretettel várjuk azokat a tanulókat, akik szeretnék fejleszteni szlovák nyelvű kommunikációjukat, valamint szeretnének új barátokat szerezni.

      Jelentkezni iskolánk szlovák szakos pedagógusainál lehet. 

      -MK-

     • „Ahogy Petőfi szeretett” - vándorkiállítás

     • A 2023-as Petőfi-emlékév alkalmából iskolánk felső tagozatos diákjai 2023. szeptember 8-án megtekinthették a Rákóczi Magyar Házban  a  Szövetség a Közös Célokért társulás „Ahogy Petőfi szeretett” című vándorkiállítását. A diákok sok érdekességet olvashattak Petőfi életéről, versrészletekkel ismerkedhettek az életművéből, illetve számos képet is láthattak a költőóriásról.

      Köszönettel: Tamás Ákos

     • Újjáalakult a diákparlamentünk!

     • Nagy örömünkre a 2023/2024-es tanévben új, lelkes, kreatív tagokkal bővült a diákparlamentünk csapata:

      Elnök:

      Miko Lilianna (7.A)

      Alelnök:

      Holló Betti (7.A)

      Faliújság-felelősök:

      Lukács Fanni (7.A)
      Horváth Mária (7.B)
      Bláha Jázmin (7.A)
      Váradi Bernadett (6.A)
      Szarka Vivien (6.A)

      Honlapfelelős:

      Csutor Csenge (6.A)
      Miklós Mária Noémi (8.A)

      Jegyzőkönyvvezető:

      Heinrich Zsófia (7.A)
      Dusza Hanna Zsófia (8.A)


      Pénztáros: Magyari Zille (7.A)


      Fotós: Fekiač Kiara (8.A)

      Sok kreatív ötletet, kitartást kívánunk! 

     • A 2023/2024-es tanév ünnepélyes megnyitója

     •  

      "Lehullott már néhány levél, hunyorog a napsugár,

      indulhat az újabb tanév, az idő is tudja már.

      Előkerül sok-sok tankönyv, táska, füzet, ceruza,

      feldíszítve, ünneplőben vár újra az iskola."   

                                              BÁRTFAI JUDIT: TANÉVNYITÓ / részlet/