• A magyar sport napja

     • A magyar sport napja

      2019. május 15-én a MAGYAR SPORT NAPJA alkalmából iskolánkon a Diákönkormányzat két tagja -  Lukács Flórián és Marton Emese -  prezentációt mutatott be a felső tagozatos tanulóknak. A prezentációban, videókban a legkülönlegesebb, leghíresebb magyar sportolók munkásságát mutatták be. Egyaránt bemutatásra kerültek nemcsak az ,,ép” sportolók, hanem a parasportolók és a már elhunyt legendák is. A diákok nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták az előadást.

                                                                                                                                                   Marton Emese, DÖK elnök

     • Bátrak ligája

     • 2019. május 10-én rendezték meg a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa vetélkedősorozat selejtezőjét Felsőzsolcán. Idén először iskolánk is bekapcsolódott a versenybe, ahol a csapatoknak 10 versenyszámban kellett megmérkőzniük egymással. 8 diákunk vett részt a megmérettetésen: Árvai Liana, Deme Mátyás, Kalaš Ádám, Szőke Tamás – 7.ACsapó Renáta, Lukács Flórián, Ország Norbert, Plánka Attila – 8.A. Köszönettel tartozunk a magyarországi Honvédelmi Sportszövetségnek, amely 500 000 forint értékű sportszercsomaggal díjazta csapatunkat. Versenyzőinket a 7.A és a 8.A osztály 32 tanulója is elkísérte, akik lelkesen szurkoltak az osztálytársaiknak. Gratulálunk a versenyzőknek, akik kiválóan teljesítették a feladatokat.

     • X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny

     • Május 9-én Bátkában rendezték meg a X. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny területi elődöntőjét.

      Iskolánkat ezen a megmérettetésen tíz diák képviselte a következő eredményekkel:

      Alsó tagozat:

      Deme Réka – 1.B – aranysáv

      Heinrich Zsófia – 2.A – aranysáv

      Deme Dániel – 1.B – ezüstsáv

      Czigány Péter – 4.A – ezüstsáv

       

      Felső tagozat:

      Veréb Fanni – 8.A – aranysáv

      Sósik Beáta – 9.B – aranysáv

      Sofranko Áron – 5.A – ezüstsáv

      Páll Ádám – 7.A - ezüstsáv

      Tóth Kinga – 8.B – ezüstsáv

      Szívós Lilla – 5.A – bronzsáv

       

      Mindenkinek szívből gratulálunk!

      A továbbjutóknak az országos döntőn való részvételhez sok sikert kívánunk!

     • TOMPA MIHÁLY ORSZÁGOS VERSENY - DÖNTŐ

     • Iskolánk számos tanulóval idén is bekapcsolódott a 28. Tompa Mihály Szavalóversenybe. A többfordulós megmérettetésen iskolánk négy tanulója eljutott egészen az országos döntőig. Mint minden év áprilisában, idén is Rimaszombat adott otthont a már szinte fesztiváljellegű döntőnek, ahol a versenyzések mellett különböző kísérőprogramok tették oldottabbá a versenyzést. Többek között Szarka Tamás és zenekarának koncertjét élvezhették, valamint a Komáromi Jókai Színház előadását tekinthették meg az érdeklődők.

      Az idei döntőn négy kategóriában rekordszámú versenyző vett részt.

      Iskolánkat az alsó tagozatos Molnár Bálint és Vavrek István, illetve a felső tagozatról Deme Mátyás és Pierzchala Virág Anna képviselte, akik mindnyájan bronzsávos minősítést értek el.

     • Dobré slovo - Jó szó országos döntő

     • 2019. április 25-én került megrendezésre Komáromban a Dobré slovo – Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny döntője. Az országos szintű megmérettetésen iskolánkat öt tanuló képviselte négy kategóriában. Tanulóink méltón helyt álltak és szép eredményeket értek el. Ehhez utólag is gratulálunk nekik.

      Eredmények: I.kategória:       Bíró Izabella, 7.A  - 3. helyezett

                                                     Hajdú Regina, 7.B – 4. helyezett

                              II. kategória:   Árvai Liana Alexandra, 7.A – 3. helyezett

                              III. kategória: Makši Réka, 9.A – 4. helyezett

                              IV. kategória: Havrankó Lara, 8.B – 2. helyezett

      Büszkék vagyunk rátok.

     • Gál Tamás műsora

     • Gál Tamást jelölték a Magyar Színikritikusok Díjára a Nagyidai cigányok produkcióban nyújtott művészi megjelenéséért, amit iskolánk tanulói is megtekinthettek.

     • A Föld napja az iskolánkon

     • Mint minden évben, az idén is megemlékeztünk iskolánkon a Föld napjáról, amely április 22-én van. Az áprilisi hónap folyamán tanulóink sok-sok posztert készítettek, amelyekből a legszebbek kiállításra kerültek. Emellett bekapcsolódtunk a Tisztítsuk meg Szlovákiát c. egész országos projektbe, amely során április 26.-án 10 osztály / 5.A, 5.B, 5.C, 6.A, 6.B, 6.D, 8.A. 8.B, 9.A, 9.B / megtisztította iskolánk környékét, a Zoltán-kertet a Csevice töltőállomás környékén, a Csincsa patak és a Sajó folyó part menti részeit. A munka jó hangulatban telt és örömmel nyugtáztuk, hogy jó pár zsákot sikerült megtöltenünk, amelyet aztán a Brantner cég el is szállított.

      Reméljük, a környezet iránti szeretetünk másokra is átterjed és így még jobban odafigyelünk  az életterünk jó minőségére! 

      PaedDr. Barnócky Anita

     • Biológia olimpiász - "D" kategória

     • 2019. április 25-én került sor a biológiai olimpiász ,,D“ kategóriájára, ahol két típusú versenyre nevezhettek be a tanulók. Az egyik típusú versenyre egy nagy méretű posztert kellett elkészíteni egy érdekes vagy aktuális,  szabadon választott  témában.  Ebbe Huslík Mónika, 6.A osztályos tanuló kapcsolódott bele, mégpedig az Emu madár fogságban tartott életének feldolgozásával. A versenyre a poszter mellé egy többoldalas munkát is készített, amelyet aztán a verseny folyamán szlovák nyelven prezentált és védett meg. A munkája nagyon eredményesnek bizonyult, hiszen 1. helyen végzett.

      A másik típusú versenynek 2 része volt: gyakorlati és elméleti, amely során teszteket kellett megoldani. A versenyen iskolánkról 4 tanuló vett részt a 7.A osztályból: Székesi László, Bíró Dávid, Kalydy Boróka és Tamás Dániel. Tamás Dániel a 3. helyen végzett.

      A sikeres munkájukhoz gratulálok!

      PaedDr. Barnócky Anita

     • Biológia olimpiász - "E" kategória

     • 2019. április 16-án zajlott a Tornaljai Szabadidőközpontban a biológia olimpiász ,,E“ kategóriájának járási fordulója. Iskolánkról 3 tanuló vett részt a versenyen az 5.A osztályból. A zoológia területén kapcsolódtak be a versenybe, ahol 50 különböző állattal ismerkedtek meg a vízi élettársulások  fajai közül. Latin szakkifejezésekkel tűzdelve tanulták meg az aprólékos testfelépítésüket, életterük jellemzőit, valamint a szaporodási  és az utódaikról való gondoskodási szokásaikat. Ezenkívül egy 10 darabos gyűjteményt is készítettek  fényképekkel és térképpel ellátva. A szlovák nyelven lezajlott  versenyre szorgalmasan készült már 2018 novemberétől: Bocko Mira Szófia, Molnár József és Árvai Márk. Sikeres munkájukról a biológiai versenyek helyi bizottsága is elismerően nyilatkozott.  Az elért eredményeikhez gratulálok és a jövőbeni munkájukhoz sok sikert kívánok!

      PaedDr. Barnócky Anita

     • Beíratás az első évfolyamba

     • 2019. április 5-én és 6-án zajlott iskolánkon a beíratás az első évfolyamba, ahová több, mint 60 leendő kisdiák látogatott el. Köszönjük a bizalmat azoknak a szülőknek, akik gyermekeiket hozzánk íratták be. 

     • Minifoci

     • Minifoci csapatunk veretlenül jutott tovább a járási fordulóba. Gratulálunk :)

     • Természettudományi vetélkedő

     • 2019. április 10-én Az IVAN KRASKO GIMNÁZIUM Rimaszombatban természettudományi vetélkedőt szervezett biológiából és geográfiából. Iskolánkat a kilencedik évfolyam 4 tanulója képviselte - Csank István, Papp Kira, Majoros Lilla és Szőke András. Tanulóink összesítésben a 2. helyezést érték el. Gratulálunk a csapatnak :) Felkészítő pedagógus: Pierzchala József

     • Barangolások Gömörben

     • „Mert azt tanultam mindenütt, azt láttam minden nagy nemzetnél,

       hogy az apák dolgát folytatják az utódok.”  (Kós Károly)

      2019. 4. 15-én a putnoki Serényi László Általános Iskola immáron XI. éve rendezte meg a Serényi napokat, mely keretében megrendezésre került a Barangolások Gömörben elnevezésű vetélkedő.

      Iskolánkat  ezen a vetélekedőn Marton Emese, Veréb Fanni, Lukács Flórián és Kovács Csaba képviselte a 8.A osztályból.

      A tanulók Tóth Ede: A falu rossz című népszínműből adtak elő dramatizált részletet, s különféle  - Gömörország földrajzi, néprajzi, helytörténeti értékeit érintő - kérdésekre valászoltak.

      A megmérettetés sikeresen zárult, hisz iskolánk csapata első helyezést ért el.

       A tanulóknak ezúton is szívből gratulálunk a szép eredményhez!

     • Dobré slovo - Jó szó

     •  

      2019. április 11-én zajlott a Dobré slovo – Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny kerületi fordulója. 

      A vetélkedőnek a Tornaljai Szabadidőközpont adott otthont. Iskolánkat 8 tanuló képviselte négy kategóriában.  Mindnyájan színvonalas teljesítményt nyújtottak, méltón képviselték iskolánkat.  Az országos fordulóra 2019. április  25-én kerül sor Komáromban, ahol öt tanulónk  vesz részt.

      I. kategóriában – Bíró Izabella és Hajdú Regina

      II. kategóriában Árvai Liana Alexandra                                   

      III. kategóriában   - Makši Réka 

      IV. kategóriában – Havrankó Lara

      A tanulóknak sok sikert kívánunk a felkészüléshez és a megmérettetéshez.                                                                                                                                            

     • Az asztalitenisz világnapja

     • ÁPRILIS 6. az Asztalitenisz Világnap a sport fejlődésének és békéjének napja, mely napon világszerte különféle programokat szerveznek, amelyekhez virtuálisan vagy a valóságban is csatlakozni lehet. Iskolánk tanulói is aktívan bekapcsolódtak a programsorozatba (PROJEKT „...ideme hrať ping – poooooong...“)

      Szervező: Pierzchala József

     • Nyílt nap az iskolában!

     • 2019. április 16-án és 17-én nyílt napot tartunk az ötödik évfolyam 5.A, 5.B és 5.C osztályaiban. Szeretettel várunk mindenkit!

     • PITAGORIÁSZ VERSENY

     • Március végén lezajlott a matematikai Pitagoriász verseny járási fordulója. Iskolánk alsó tagozatát a 3. és a 4. évfolyamból az iskolai forduló 3 – 3 legsikeresebb versenyzője képviselte.

      3. évfolyam:  

      Czetner Dániel     3. B

      Fekiač Kiara        3. C

      Lányi Rebeka       3. B

      4. évfolyam:

      Czigány Péter      4. A

      Orosz Dominik    4. B

      Czókoly Csaba    4. A

      A harmadik évfolyamból Czetner Dániel a 3. helyen, Fekiač Kiara pedig az 5. helyen végzett. Mindketten sikeres megoldók lettek.

      A negyedik évfolyamból Czigány Péter és Orosz Dominik lett sikeres megoldó.

      Gratulálunk a versenyzőknek, s további sok sikert kívánunk számukra!