• A MAGYAR NÉPMESE NAPJA

          • A Magyar Népmese Napját azzal a céllal ünnepeljük, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. E jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját, szeptember 30-át jelölték ki. A magyar mesevilág páratlan az egész világon. Európában nem ismerik a tündért, hetedhét országot, fanyüvőt, a hétfejű sárkányt. A népmese lelkünk tápláléka, amely a lelket csodákkal könnyíti, a mindennapok szigorára a határtalan szabadsággal felel. Ha felülünk a népmese táltos lovára, megmutatja, mit kell tennie a szerencsét keresőnek, az elüldözöttnek és annak, aki valaminek híján van. A mesehősök figyelő szemmel és nyitott szívvel haladnak útjukon, akárcsak a rácsodálkozó és útját kereső gyermek.

            2018. október második napján iskolánk ötödikes tanulói megkülönböztetett figyelemmel fordultak a magyar népmesék felé, a mintegy negyven gyermek csoportos vetélkedő formájában mérte össze a tudását.

            A vetélkedő kezdetén Murzsicz Ariadné a 6. A osztályból bemutatta a népmese tipikus jegyeit, típusait és Benedek Elek munkásságát.

            A versenyzők ezután megnézték a Holló Jankó című népmesét, majd játékosan villámkérdésekre válaszoltak  a levetített- és a három otthoni olvasásra kapott mesékkel (Tréfás farkas, A kékfestőinas, A megfelezett ajándék) kapcsolatban.  A gyerekek nagyon felkészültek voltak, amit a elért magas pontszámok is tükröznek.

            A következő feladatban négy meséből (Szusza, Égig érő paszuly, Király kis Miklós, Ábelesz-kóbelesz) láthattak részleteket a tanulók. Ez a feladat a megfigyelőképességet tette próbára, ugyanis a vetítés után feladatlapon kellett megválaszolni a látott jelenetek apró részleteire vonatkozó kérdéseket.

            A harmadik versenyfeladat - a már említett- otthon olvasott mesék cselekményének időrendbe való rendezése volt.

            Az utolsó feladat a szövegértésre irányult, amelyben a Hamupipőke című népmesét dolgozták fel a gyerekek, majd az volt a feladatuk, hogy a népmesét hasonlítsák össze a Grimm-fivérek meseváltozatával.

            Aztán következett az eredményhirdetés. A legsikeresebbek a 5. B osztály tanulói lettek: Mag Bíborka, Koncz Barbara, Cselényi Vanessza és Eszrényi Bíborka. Második helyen a 5.A osztály tanulói végeztek: Václavik Nóra, Tóth Kiara, Klement Kinga Kitty és Gyurkovics Vivien. Harmadik helyen pedig Balog Dorina, Berki Noémi, Perjési Csenge, Ambrúž Zoja az 5. A osztályból és az 5.C-s Nagy Nikolas végzett.

            Minden résztvevőnek köszönjük az alapos felkészülést, a jó hangulatban töltött délelőttöt és nem utolsó sorban a verseny során nyújtott jó teljesítményt. /képek a galériában/

             

            Vavrek Hubay Gabriella, Varga Tóth Klára