• Lengyelországi baráti iskola látogatása

          • 2023. május 29-én a lengyelországi Lekawka város iskolája baráti látogatásra érkezett városunkba. A látogatás időtartama alatt igyekeztünk változatos programokkal szórakoztatni a tanulókat.

            Május 30-án vendégeink tartalmas napot töltöttek tanulóinkkal. A nap első részében rövid ismerkedésre került sor, amit szórakoztató feladatok követtek: megtanulták énekelni a Boci, boci tarka című ismert gyerekdalt, megtanították egymást lengyel és magyar szavakra, illetve csoportokban vetélkedtek.

            Kis pihenő után kézműves foglalkozás következett, melynek során Scooby fonással készítettek kulcstartókat, karkötőket és tollakat.

            A nap további részében a sport kapta a főszerepet. A fiúk fociztak, a lányok kosárlabdáztak, majd az ebédet követően a szabadidőközpont növendékei tartottak bemutatókat táncból, harcművészetekből és íjászatból.

            A napot ismerkedőest zárta, ahol tanulóink és vendégeink egy kellemes estét töltöttek együtt, sok nevetéssel, szórakozással. Az est végére tanulóink tánctudása egy lengyel tánccal is bővült.

            Május 31-én a csoport Rozsnyót és környékét látogatta meg. Csetneken megtekintették a gótikus templomot, ahol a helyi lelkész lengyelül tartott bemutatót a templom történetéről, aztán rövid áhítattal búcsúztatta a csoportot.

            A délutánt Berzétén töltötték egy rövid minitúrával, valamint jól megérdemelt pihenéssel a helyi wellness központban.

            A látogatás végén énekkarunk tagjai búcsúztatták lengyel barátainkat. Reméljük, vendégeink maradandó élményekkel tértek haza!

          • Meghívó

          • Kedves Mindenki!

            A Csemadok Tornaljai Területi Választmánya nagy szeretettel meghív mindenkit a Tompa Mihály Városi Művelődési Központba, ahol 2023.6.23-án 16:30-tól kerül sor az idei Duna Menti Tavasz gömöri produkcióinak bemutatására.

          • A használt elemek gyűjtésének kiértékelése

          • A 2022/2023 tanévben is meg lett hirdetve a tanulók számára a használt elemek gyűjtésével kapcsolatban egy verseny, amelybe több osztály is bekapcsolódott.  Az összegyűjtött elemeket lemértük, és örömmel tudatjuk, hogy 40,50 kg használt elem jött össze és kerül a megfelelő helyre az újrahasznosítás céljából.

             Az 1. helyen8.B osztály végzett 21, 20 kg súlyú csomaggal, a 2. helyen a 8.A osztály 9,60 kg-mal, a 3. helyen a 9.A 5kg –mal. A nyerteseknek gratulálunk!

            Mindenkinek köszönjük az elemgyűjtést, aki bekapcsolódott a versenybe.

            Barnócky Anita

          • Kísérletezzünk! - környékünk vizeinek állapotfelmérése

          • 2023.6.14-én iskolánk tanulói egy előadás keretén belül elmélyíthették a tudásukat a vizek szennyezéséről, az eutrofizáció folyamatáról. Ez a folyamat környékünkön is megfigyelhető a műtrágyázás és a természetes vizeink szennyezése következtében. Éppen ezért egy kísérletsorozatot végeztünk el a Sajó, a Csincsa és egy kútból vett vízmintából. Megvizsgáltuk a vizeink nitrát, foszfát tartalmát és a pH értéküket.  A tanulók érdeklődve figyelték a kísérletek menetét és eredményeit. Ezt követően bemutatásra került az iskola újságunk legújabb száma, ami a Tiszta Víz című nemzetközi környezetvédelmi projektet dolgozta fel.

            Barnócky Anita, Gulyás Veronika

          • EGYütt egy MÁS JÖVŐért

          • A Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola által megszervezett EGYütt egy MÁS JÖVŐért versenyen 2023. június 7-én vett részt iskolánk lelkes csapata. A versenyt hosszú felkészülés előzte meg. Kísérleteket végeztünk, majd az eredményeket feldolgoztuk. A feladatokkal jól haladtunk, hiszen érdekesek voltak. Növényeket figyeltünk meg szélsőséges körülmények között. A verseny napján mindenki jól teljesített, sikerült az 1.helyet elhoznunk.

            A csapat tagjai: Hencz Vivien 9.B , Veréb László 9.B, Misurák Balázs 9.A, felkészítő tanár Pierzchala József.

            A verseny meghívott vendége és egyben előadója iskolánk igazgatóhelyettese, Miko Attila volt.  A vadászat varázslatos világába kalauzolta el a kedves közönséget. Ezúton is köszönjük a szép előadást.

            -PJ-

             

          • Tanulmányi kirándulás

          • Iskolánk kilencedikes tanulói tanulmányi kirándulás keretén belül ellátogattak a Recski Nemzeti Emlékparkba, és megtekintették a siroki várat.

            -TÁ-

          • Labdarúgó-bajnokság Rimaszombatban

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai labdarúgó-bajnokságon vettek részt Rimaszombatban. A tornán 16 iskola képviseltette magát. Kitartásuk és kemény munkájuk meghozta gyümölcsét,hiszen sikerült felülkerekedniük az összes ellenfélen, és  bezsebelniük az előkelő  1.helyet. 

            Ezúton is  gratulálunk nekik!

            -BD, SZL- 

          • Értesítés

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy a tanulóknak 2023. június 9-én /pénteken/ igazgatói szabad lesz.

          • XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntője

          • Iskolánk három tanulója vett részt Gömbaszögön a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny országos döntőjében. Legát Kinga (IV.A) bronzsávos, Galko Hanna (IV.A) ezüstsávos, Heinrich Zsófia (VI.A) aranysávos besorolást kapott. Gratulálunk! 

            -TÁ- 

          • A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

          • A Csemadok Tornaljai Területi Választmánya és a Rákóczi Szövetség helyi szervezete június 5-én emlékezett a nemzeti összetartozás napjára a tornaljai Rákóczi Magyar Ház udvarán, amelyen iskolánk következő 9.B osztályos tanulói vettek részt: Benicky Viven, Csala Mátyás, Cselényi Vanessza, Dóbiás Daniela, Hegedűs Veronika, Hencz Vivien, Homoly Tara, Szabó Márton Levente és Veréb László.

            -TÁ-

          • Környezetvédelmi világnap

          • Június 5-én tartják a környezetvédelmi világnapot. Az ENSZ 1972-ben nyilvánította ezt a napot a környezetvédelem világnapjává, azóta minden évben különféle eseményekkel, akciókkal, oktatási rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságára.

            Iskolánk tanulói egy nemzetközi környezetvédelmi projektben vettek részt, amelynek záró eseménye egy online fesztivál volt.

            A projekten belül lehetőség volt a környezetvédelemmel kapcsolatos témák változatos feldolgozására. Mi úgy döntöttünk, hogy iskolaújságot állítunk össze az ENSZ 6. fenntartható fejlődési céljának témájában, amely a TISZTA VÍZ ÉS ALAPVETŐ KÖZTISZTASÁG.

            A projektbe a 6.B, 7.A, 7.C, 8.A, 9.B és 9.C osztályok 36 tanulója kapcsolódott be. Cikkeikben a vízzel, annak fontosságával, a vízszennyezéssel, illetve a víztisztítással foglalkoztak. Az újságot magyar és angol nyelven is elkészítették. Ezt követően bemutatták munkáikat osztálytársaiknak.

            Az online fesztiválon Tamás Jázmin (6.B) és Porteleki Benjamin (6.B) képviselte iskolánkat. Prezentációval mutatták be projektünk folyamatát és az újságot.

            Az eseményen 25 ország 100 tanulója vett részt, számos érdekes beszámolót és produkciót láthattunk. Tanulóink sikeresen képviselték iskolánkat.

            -GV, VHG-

             

            A víz - magyar nyelven

            Water - angol nyelven

            Slideshow | Festival for the Environment Day (padlet.com)

            Festival for the Environment Day (padlet.com)

             

          • Ismerjük meg egymást! – Let's get to know each other!

          • Ismerjük meg egymást! annak a projektnek a neve, amelybe az 5.A osztály tanulói kapcsolódtak be. A class2class tanári portál lehetőséget biztosít a világ különböző részein angol nyelvet oktató tanároknak, hogy együttműködési projektekben vehessenek részt. 

            Így valósult meg 2023. június 2-án az az online óra, amelynek során virtuálisan Argentínába utaztunk, és megismerkedtünk a La Pampa tartományban található General Pico város Colegio Santa Ines iskolájának tanulóival. Az online óra során tanulóink meghallgatták argentin társaik bemutatóját országukról, szokásaikról, fesztiváljaikról, valamint iskolájukról. Ezt követően mi is bemutattuk Szlovákiát, nevezetességeinket, városunkat, iskolánkat.

            Az online órát alapos felkészülés előzte meg, melynek során tanulóink bemutatkozó videót készítettek magukról, illetve prezentációt állítottak össze.

            Az óra vidám, barátságos hangulatban telt, tanulóink ügyesen képviselték iskolánkat.

            - JJ, VHG -

          • Dénes György születésének 100. évfordulója

          • Május utolsó napján iskolánk tanulói a pelsőci Dénes György Alapiskolában jártak Dénes György születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett vers- és prózaíró, valamint versillusztráló verseny díjkiosztóján.A legtöbb mű a mi iskolánkból érkezett. Műveiket a zsűri a következőképpen értékelte: Kertész Mária (3.B) – Sétálni ment a három kalap című illusztrációja Matrka Simon különdíját kapta meg, Bocko Mira Szófia (9.A) – Világvégi palota című illusztrációja pedig 2. helyezést ért el. Molnár Bálint (6.A) – Tavaszi álom című verse 1. helyezést, Václavik Nóra (9.A) – Fictophilia című verse 3. helyezést ért el.

            Gratulálunk az elért eredményeikhez!
            -VS, SZB-

          • PEACE RUN

          • Iskolánk tanulói is bekapcsolódtak a Békefutás elnevezésű akcióba, melynek célja a szabadság, tolerancia és a megértés előmozdítása a társadalomban.

          • Pünkösdölés

          • “Mi van ma, mi van ma? 

             Piros pünkösd napja. “

            Pünkösd hétfőjén iskolánk 2.A és 3. B osztályos tanulói régi hagyomány szerint  pünkösdi királyválasztást és királynéjárást  tartottak a városi parkban. Hangos énekszóval és körmenettel ünnepelték a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét. 

            Népi hagyományaink nemcsak a kultúránk őrzése miatt fontosak, hanem hogy magyar közösségünket összetartsák.

            Felkészítő pedagógusok: Czigány Erika és Molnár Zsuzsa

          • 47. Duna Menti Tavasz - 2023

          • A Kincskeresők színjátszó csoport aranysávos minősítést szerzett az idei DMT országos versenyen. 

            A Galiba Gyermekcsoport pedig ezüstsávos minősítést szerzett, és elnyerték a Gyerekzsűri díját is. 

            Szívből gratulálunk a szép eredményekhez! 

          • II. Felvidéki Fizikaverseny

          • Május 23-án került megrendezésre a II. Felvidéki Fizikaverseny döntője, ahová Czókoly Csaba (8.A) és Ruszó Tamás (8.A) meghívást kapott. A döntőt idén Ógyallán rendezték meg. A versenyzés mellett az ógyallai csillagvizsgálóban érdekes bemutatót tekinthettek meg a résztvevők. A tanulók a középmezőnyben végeztek, de nincs okuk szégyenkezésre, mert igényes, elgondolkodtató feladatsort kellett megoldaniuk.

            Gratulálunk!

            -ICS-