• Pünkösdölés

     • “Mi van ma, mi van ma? 

       Piros pünkösd napja. “

      Pünkösd hétfőjén iskolánk 2.A és 3. B osztályos tanulói régi hagyomány szerint  pünkösdi királyválasztást és királynéjárást  tartottak a városi parkban. Hangos énekszóval és körmenettel ünnepelték a kereszténység egyik legnagyobb ünnepét. 

      Népi hagyományaink nemcsak a kultúránk őrzése miatt fontosak, hanem hogy magyar közösségünket összetartsák.

      Felkészítő pedagógusok: Czigány Erika és Molnár Zsuzsa

     • 47. Duna Menti Tavasz - 2023

     • A Kincskeresők színjátszó csoport aranysávos minősítést szerzett az idei DMT országos versenyen. 

      A Galiba Gyermekcsoport pedig ezüstsávos minősítést szerzett, és elnyerték a Gyerekzsűri díját is. 

      Szívből gratulálunk a szép eredményekhez! 

     • II. Felvidéki Fizikaverseny

     • Május 23-án került megrendezésre a II. Felvidéki Fizikaverseny döntője, ahová Czókoly Csaba (8.A) és Ruszó Tamás (8.A) meghívást kapott. A döntőt idén Ógyallán rendezték meg. A versenyzés mellett az ógyallai csillagvizsgálóban érdekes bemutatót tekinthettek meg a résztvevők. A tanulók a középmezőnyben végeztek, de nincs okuk szégyenkezésre, mert igényes, elgondolkodtató feladatsort kellett megoldaniuk.

      Gratulálunk!

      -ICS-

     • A Gemerka üzemben jártunk

     • Környékünk egyik országszerte ismert üzemét látogattuk meg a 9. A osztállyal, a Gemerka ásványvíz palackozó üzemet. A karsztvidékünk kiváló minőségű ásványvizét töltik itt üvegekbe, amelyet aztán a Gemerka és a Maxia néven találunk meg az üzletek polcain. 1988 – ban fúrtak le annak idején és kb. 100 m mélyről érkezik a magnéziumban és kalciumban gazdag víz a felszínre. Megtudhattuk többek között azt is, hogy az üzem maga 2002-től működik. Emellett végignézhettük, hogy miként kerül az ásványvíz a palackokba a különböző gépek segítségével. A tanulmányi kirándulás sok érdekes és hasznos információt adott a számunkra.

      Barnócky Anita

     • Diákbál

     • Iskolánkon 2023. május 19-én első alkalommal került megrendezésre a diákbál a nyolcadikosok és a kilencedikesek részére, ahol 90 tanuló szórakozott együtt. Diákparlamentünk tagjai hosszas előkészületek után egy nagyszerű estét hoztak el diáktársaiknak, ami egy nyitótánccal vette kezdetét Balogh Dorina (9.A) és Horváth Alex előadásában. Az este folyamán a lufitáncban nyújtott összhang és ügyesség döntötte el, ki lesz az este bálkirálynője és bálkirálya. Ezt a megtisztelő címet a 8.A osztály két tanulója, Szilágyi Lara és Asztalos Donát szerezte meg. Nagy izgalom előzte meg a tombolhúzást is, hiszen diákparlamentünk szponzoráció útján összesen 43 értékesebbnél értékesebb tomboladíjat kapott. Ezúton szeretnénk megköszönni az ajándékokat a következő boltoknak, magánszemélyeknek: tornaljai kínai üzletek, M.K. Trade, Top Drogéria, Farkas és Bukovinsky Papírbolt, Tompa Mihály Könyvesbolt, Lagúna, Minit Tornaľa,  Leg-Kovo, Árvai Fanny, Homoly Aranka, Zoja Fashion, Madlen, Greko Tornalja,  Imrecze Csaba és Imrecze Zsuzsa,  Szívós Lilla, Tamás Ákos, Révay Balogh Erzsike, Eszrényi Bíborka és családja, Sziklay Katalin. Nagy-nagy hálával tartozunk a Bagetéria Tornaľa tulajdonosainak a finom bagettekért és Eszrényi Istvánnak az ízletes süteményekért. Külön köszönet jár iskolánk igazgatóságának, nemcsak a tomboladíjért, hanem azért is, mert segítettek kivitelezni ezt a fantasztikus estét, amire mindenki sokáig fog visszaemlékezni. 

      Hencz Vivien, elnök

     • Üveg és fém újrahasznosítása

     • 2023. 5. 17- én iskolánk tanulói egy előadáson vettek részt, amely során betekintést nyertek az üvegek és a fémek előállításának menetébe, illetve az újrahasznosításuk fontos folyamatába.  Mindkét anyag újrahasznosításának alapvető feltétele a szelektív gyűjtés, amiről  aktív beszélgetések, ötletbörzék keretén belül mélyítették tudásukat a tanulók. Az előadásban részt vettek Mišurák Balázs  és Keresztes János Márk 9.A osztályos tanulók. Iskolánk tanulói emellett sok – sok értékes prezentációt készítettek ebben a témakörben.

      Barnócky Anita

     • Könyvtári óra Petőfivel

     • A Petőfi emlékév alkalmából iskolánk alsó tagozatos tanulói a könyvtári órán foglalkoztak Petőfivel. Játékos formában, interaktív feladatok segítségével ismerkedtek meg a költő legismertebb verseivel.

      -BSz-HZs-

     • Két arany, négy ezüst és négy bronz Bátkában!

     • 2023. május 9-én került megrendezésre az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális elődöntője Bátkában. Iskolánkat 10 tanuló képviselte, akik mindannyian remekül szerepeltek. Aranysávos minősítést kapott Galko Hanna (IV.A) és Legát Kinga (IV.A), akik ezzel az eredménnyel bejutottak az országos döntőbe, amit júniusban rendeznek Gombaszögön. Dieneš László (II.A), Čúr Viktória (V.A), Szarka Vivien (V.A) és Miklós Mária Noémi (VII.A) ezüstsávos, míg Kariž Alexa (I.D), Molnár Ferenc Levente (I.D), Anderkó Zsófia (II.B) és Molnár Ádám (II.A) bronzsávos minősítést kapott.

      Minden mesemondónknak gratulálunk! A továbbjutóknak sok sikert kívánunk az országos döntőben!

       

     • A VÖRÖSKERESZT VILÁGNAPJA

     • 2023.5.10-én iskolánk tanulói egy rendhagyó biológia órán vehettek részt a Vöröskereszt Világnapja alkalmából, amelyet minden évben május 8-án tartanak meg. Ezen az órán tanulóink megismerkedhettek az elsősegély doboz tartalmával, valamint különféle sérülések ellátásával. A bátrabbak ki is próbálhatták többek között az újraélesztés szakszerű menetét, a vérzés ellátását vagy a stabil oldalhelyzetbe való fektetést. Ezeket az információkat tanulóink nagyon hasznosnak és fontos tudnivalóknak ítélték meg. Az előadás alatt szerzett információkból egy versenyen is részt vettek, majd összemérték tudásukat az egyes osztályok.

      Barnócky Anita

       

     • Viem, čo zjem - Tudom, mit eszem

     • Iskolánk 6.B osztályos tanulója, Albert Dániel egészséges receptje bekerült a „Tudom, mit eszem” projekt által meghirdetett versenybe. Gratulálunk, sok sikert kívánunk az eredményhirdetéshez.

      -AHA-

     • “Expedícia-Medíkovo”

     • Iskolánk 3.A-B és 4.A-B osztályos tanulói nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be az “Expedícia-Medíkovo” elnevezésű versenybe, melynek célja a tanulók megismertetése a méhek világával. Ötletes rovarhotelt, méhlakásokat, pexeszót, sapkát, szemüveget, virágszedő kosarakat készítettek. Mézből készült termékekkel ismerkedtek meg, mézkóstoláson vettek részt. Óvd a Földet, védd a méheket!

      -CzE-

     • RoboSum

     • Április 28-án zajlott a RoboSum, amelyen magyar és szlovák tannyelvű alap- és középiskolák vesznek részt immár kilencedik alkalommal. Iskolánk először kapcsolódott be a Füleki Gimnáziumban megrendezésre kerülő robotika versenybe. A két fős csapatoknak a versenyre egy olyan Lego robotot kellett megépíteni és beprogramozni, amely képes a pályán kívülre juttatni az ellenfél robotját. Iskolánkat Czetner Dániel (7.A) és Deme Ákos György (7.A) képviselték és a 16 csapatos mezőny legjobb nyolc csapata közé jutottak, amire újonc csapat még eddig nem volt képes. Gratulálunk!

      -MT-

     • "Hulladék-művészet"

     • Az Oktatásügyi Minisztérium által meghirdetett Hulladék-művészet: 2024.évi nyári olimpia - Párizs című projekt felhívására az 5.B osztály a párizsi Eiffel tornyot alkotta meg. Az alkotás az osztályteremekben is gyakran előforduló hulladékokból készült, mint például papír, ceruzafaragványok, műanyag kupakok. Végeredményül a hulladék művészi formában született újjá. Ne szemetelj, inkább alkoss!

      SZ.N.