• Értesítés
          • Értesítés

          • Felső tagozat:  2015. május 25-étől - május 29-éig az 5. évfolyam tanulói úszótanfolyamon vesznek részt.

          • XL. DUNA MENTI TAVASZ - ELŐDÖNTŐ

          • Idén 40.alkalommal tették közzé a Duna Menti Tavasz felhívását. A népszerű gyermek színjátszó- és bábfesztiválra amatőr csoportok és egyének jelentkezését várták. Az érdeklődők három kategóriába jelentkezhettek (bábjáték, színjátszó és szerkesztett játékok). 2015. május 7-én Tornalján rendezték meg az egyik regionális elődöntőt. A Kazinczy Ferenc MTNYA tanulói is részt vettek az elődöntőn, és továbbjutottak az országos döntőbe. Gratulálunk a "Galiba" néptánccsoport és a "Kincskeresők" színjátszó csoport nagyszerű szerepléséhez!

             

             

          • EnvirART 2015

          • Felső tagozat: Iskolánk tanulói  beneveztek  Nagy József európai parlamenti képviselő által meghirdetett TISZTÍTSUK MEG SZLOVÁKIÁT! elnevezésű versenybe. A verseny lényege, hogy a tanulók saját ötleteikkel ösztönözzék az embereket arra, hogy tisztítsák meg környezetüket, és a jövőben jobban figyeljenek oda bolygónk tisztaságára. Az iskolai fordulón egy egyéni és két csoportmunka  jutott tovább: Albert Barbara 5.A , Ferkó Cyntia, Tóth Noémi, Agócs Veronika, Brindza K. Lucia - 8.A, Szőke István, Fabo Tibor, Kosztúr Ákos, Magicz Kristóf - 8.A. A tanulók nagyon ötletes plakátokat készítettek. Az első három helyezett munkáit továbbküldtük az országos fordulóra. Az eredményeket a tanulók nagy izgalommal várják.

                                                                                                                                  Pierzchala József

          • MAGYAR KULTÚRA NAPJA - 2015 - Pályázat

          • Felső tagozat: A Palóc Társaság majd két évtizeddel ezelőtt hirdette meg első alkalommal azt a pályázatot, amelynek célja a magyarságtudat elmélyítése, a szülőföld iránti hűség erősítése, az anyanyelvi képességek fejlesztése és magyar fiataljaink tehetségének kibontakoztatása.

               

        • Rend a lelke mindennek - Brigád
          • Rend a lelke mindennek - Brigád

          • 2015. május 16-án /szombaton/ iskolánk pedagógusai környezetszépítési akciót szerveznek. Céljuk az iskolát körülvevő park platánfáinak metszése. A pedagógusok egy része az iskola folyosóinak felújítását, szépítését tűzte ki célul. A jól végzett munka jutalma a gulyás lesz, melyet szintén pedagógusaink készítenek. Mindehhez jó munkát és jó étvágyat kívánunk!

        • A Sajó-Rima EGTC pályázata
          • A Sajó-Rima EGTC pályázata

          • A szervezetet négy határ menti tagtelepülés, Rimaszombat, Ózd, Tornalja és Putnok hozta létre. Általános céljuk a határ menti térség közös fejlesztése, valamint a határon átnyúló kulturális és oktatási együttműködés ösztönzése is. Ennek érdekében hirdették meg a négy tagtelepülés általános és középfokú iskolás tanulói számára ezt a játékos alkotó pályázatot a következő feltételekkel: a határ másik oldalán fekvő bármely tagtelepülés minél jobb bemutatása, a témakörök nem kötöttek, jellegük lehet történelmi vagy éppen aktuális, társadalmi vagy természetvédelmi, kulturális vagy tudományos, az alkotás kifejező eszköze szintén kötetlen, de elsősorban képi vagy térbeli. Ezeknek a feltételeknek eleget téve az alsó tagozat 4. A, B osztályos tanulóink Putnok környékének élővilágát rajzolták le leporellóba kötve. A felső tagozatos tanulók kétoldalas posztertáblán mutatták be a város kulturális és turisztikai értékeit, nevezetes embereit, jellegzetességeit, jelenét, s volt, aki mondavilágát ábrázolta. Készítettek Putnokról tájékoztató jellegű füzeteket is, néhányan pedig a város nevezetességeit rajzolták le. Összesítve az iskolákról beérkezett munkákat korcsoportonként értékelték. Ennek megfelelően a negyedikeseink különdíjasok lettek. A felső tagozatosok közül Imrecze Péter (9. B)  1. díjat, Farkas Zsolt (8. B) 3. díjat kapott. A díjak átadására a Gömör Expo rendezvénysorozat második napján került sor Putnokon.                       

                                           Czikora Ilona

             

             

                 

             

          • KIÁLLÍTÁS AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁ JEGYÉBEN

          • Alsó tagozat:  Kiállítás

            A Föld napja az újrahasznosítás jegyében kézműveskedéssel telt, ahol WC papír gurigából, pet palackból, kupakokból, tojástartóból, üvegekből, és egyéb más anyagokból ötletes alkotásokat készítettek a gyerekek, melyekből kiállítást rendeztünk az iskola folyosóján. Köszönjük a sok szép, ötletesebbnél-ötletesebb alkotást.

             

          • TERMÉSZETVÉDELMI JÁTÉKOK

          • Alsó tagozat: Természetvédelmi játékok

            Április az erdő hónapja és ebben a hónapban van a Föld napja is. Mindkét esemény a természet szeretetéről, védelméről, fontosságáról szól, mely mindannyiunk közös feladata. Játékos feladatok segítségével igyekeztünk felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy mennyire fontos vigyáznunk a természet adta értékekre. Kellemes, játékos és tanulságos délután volt. 

          • Húsvéti játékok

          • Alsó tagozat:   Húsvéti játékok

            Tavasszal van az egyik legszebb családi ünnepünk a húsvét, ami a keresztény egyház legfontosabb és legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Számos népszokás és hagyomány kötődik a húsvéthoz. Két legnépszerűbb szokása a locsolkodás és a tojásfestés. Hasonló régi szokás a tojássokkal kapcsolatos játék. Egy szép tavaszi időjárás lehetővé tette, hogy ezt a népszokást kipróbálhatták a gyerekek a szabadban, ahol különböző feladatokat, versenyjátékokat teljesítettek (tojáskereső verseny, szókeresés, kirakós játék, tojásfutás, nyuszi futóverseny, tojásgurítás és tojásdobálás). Egy nagyon szép, kellemes délutánt tölthettünk el mindnyájan. / Képek a galériában /

        • Április 11. - A költészet napja
          • Április 11. - A költészet napja

          • Felső tagozat:  Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar verset, a kӧltőket, a kӧltészetet. Ebből az alkabomból iskolánk tanulói egy verses-zenés ӧsszeállítással tették szebbé ezt a jeles napot. A szép szavalatok mellett felcsendültek ismert magyar versek megzenésített változatai is, melyek még meghatóbbá és bensőségesebbé varázsolták az ünnepet. Kӧszӧnjük a szép elményt és a tartalmas előadást!

                                             

          • A "Médiasztár" versenyről

          • Felső tagozat: Idén immár hatodik alkalommal rendezték meg a Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró versenyt. A házigazda természetesen a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola volt. Iskolánk első alkalommal kapcsolódott be ezen versenybe, és nagyon szép eredményt ért el, mivel az V.B osztályos Lukács Lýdia az országos döntőben küzdhetett a "Médiasztár" címért. Az első döntő 3 feladatból állt. A zsűri értékelése szerint, nagyon szoros mezőny alakult ki, a versenyzők csak egy-egy ponttal maradtak le az említett címről. Büszkén hallgattam Fibi Sándort, a Katedra folyóirat szerkesztőbizottságának elnökét, hogy a második fordulóban Lýdia szerezte a legtöbb pontot. Az összesített eredménylistán előkelő helyet szereztünk meg. Szívből gratulálok az eredményekhez, és további sok sikert kívánok!                 

                                                                                                        Miko Attila

                                     

          • Kellemes húsvéti ünnepeket!

          • Húsvét

            Itt a húsvét, eljött végre,
            A szép lányok örömére.
            Mert a lányok szép virágok,
            Illatos víz illik rájok.

            Kellemes időtöltés volt a húsvétot megelőző napokban a húsvéti kézműves foglalkozások, ahol különféle húsvéti dekorációkat és kreatív tojásokat készíthettek a gyerekek. Az így elkészült munkáikból az iskola folyosóin kiállítást rendeztünk.

            / Képek a galériában - alsó tagozatos tanulók munkái /

          • Tavaszvárás a könyvtárban

          • Alsó tagozat:  Tavaszvárás a könyvtárban

            Márciusban a könyvtári foglalkozások a tavaszvárás jegyében zajlottak. A foglalkozások témája a húsvét volt, amelyhez világszerte számos népszokás és hagyomány kötődik. Nálunk a hagyományok jelentős része a falusi közösségek ünnepi szokásaiként maradtak fenn. A kiszehajtás, villőzés, barkaszentelés, locsolkodás és a komatál küldése a húsvéti ünnepkör részei. Többek között ezekkel a népszokásokkal és a húsvéti nyúl jelképének eredetével ismerkedtek meg tanulóink a könyvtári foglalkozások alkalmával. Az óra végén az interaktív táblánál kapott feladatokat ügyesen megoldották. Tanultunk és közben jól szórakoztunk.

              

          • Télbúcsúztató-tavaszköszöntő

          • Alsó tagozat:  Télbúcsúztató-tavaszköszöntő

            Ég a kisze, lánggal ég, 
            bodor füstje felszáll, 
            tavaszodik, kék az ég, 
            meleg a napsugár. 
            Mire füstje eloszlik, 
            a hideg köd szétfoszlik, 
            egész kitavaszodik.

            A tél végén, s a tavasz kezdetén kerül sor a kiszehajtásra. Ez a népszokás virágvasárnaphoz, a húsvét előtti vasárnaphoz kapcsolódik. Ezt a népszokást mi is felelevenítettük. A kiszebáb elégetésével eltemettük a telet, a hideget, rossz dolgokat. Zöld ágakból kaput alkottunk, melyeken átbújva a tavaszba léptünk, így próbáltuk életre kelteni a tavaszt. /képek a galériában/

        • Március 15.
          • Március 15.

          • Iskolánk tanulói ünnephez méltó műsorral emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójáról.