• A Föld napja
          • A Föld napja

          • Felső tagozat:  Április 22. -  a Föld napja. Ebben az évben is megemlékeztünk otthonunkról, a Földről. Mindannyian tudjuk, hogy védeni, óvni kell, hisz egyre több veszély fenyegeti, amelynek legtöbbjét mi magunk okozzuk. Iskolánk  felső tagozatos tanulói ezen alkalomból igyekeztek rendet teremteni közeli környezetükben. A diákok aktívan részt vettek a programban, és nagy élvezettel végezték felelősségteljes munkájukat (Képek a galériában).  Szervező: Oravec Anita

          • Március 15.

          • Március 15. -  Iskolánk tanulói a délelőtt folyamán ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra. (Képek a galériában)

          • Farsang

          • Alsó tagozat - farsang: Idén is megrendeztük a farsangi mulatságunkat, amit minden évben sok izgalom és készülődés előzi meg. A farsang január hatodikától (vízkereszttől ) a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdáig tart. Ez egy nagyon régi hagyomány. Nagy mulatozásokat rendeztek már Mátyás király udvarában is. Ilyenkor az emberek maszkokat, álarcokat öltöttek magukra. A farsangot bőséges evés, ivás, játékosság, táncolás jellemezte. Jellegzetes étele a fánk és a rétes. Úgy tartották, hogy a fánknak mágikus ereje van. A farsangi időszakban megrendezett maszkabálnak a mi iskolánkon is nagy hagyománya van. Programunk első részében iskolánk gyerekei kis kultúrműsorral kedveskedtek nekünk, a második részben minden napközis csoport egy-egy érdekes versenyjátékot készített, ahol lehetőség volt a nagy szurkolásra is. Ezután következett a táncmulatság. Szép, élményben gazdag délutánt tölthettek el a gyerekek jókedvben, vigalomban. /Képek a galériában/

        • Tavaszi szünet
          • Tavaszi szünet


          •  


             

            Tavaszi szünet: 2014. február 17-től - február 23-ig tart. A szünet utáni első tanítási nap február 24. Kellemes szünidőt kívánunk mindenkinek!

          •  

             

            Felső tagozat:  Tornaljai siker a putnoki szavalóversenyen

             

            2014. február 7-én a Serényi Béla Gimnázium adott otthont a hagyományokhoz hűen megtartott Tompa Mihály Szavalóversenynek Putnokon. Az idei évben is rengeteg jelentkező volt, nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákia több iskolájából is. Részt vettek többek között a tornaljai alapiskola és gimnázium tanulói, illetve rimaszombati diákok is. Négy kategóriában mérték össze tehetségüket a tanulók. Az első két kategóriában az alapiskolások, míg a másik kettőben a középiskolások mutatkoztak be. A versenyre két előadással kellett készülniük a diákoknak, egy Tompa és egy szabadon választott verssel. A 15. alkalommal megrendezett versenyen a szervezők egy kis meglepetéssel készültek. A versek elszavalása után mindenki elutazott a közeli Kelemérre, ahol megtekinthették a Tompa Mihály Emlékházat, majd Gömörszőlősre, ahol az iskolák egy-egy képviselője megkoszorúzta a költő emléktábláját. A versenyen nemcsak a magyarországi tanulók szerepeltek sikeresen, több díjat is hazahoztak régiónk tanulói. A legsikeresebbek a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói voltak, ahonnan három diák érkezett a versenyre: Antal Réka, Csutor Szabina és Punka Marianna. A második kategóriában Punka Marainna 1. helyezést, míg Antal Réka 2. helyezést ért el. Gratulálunk a szép eredményekhez!

                                                    Ligárt Nikolett

             

             


          •  


             

            Felső tagozat:   Az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2014. január 25-én XV. alkalommal rendezte meg az Ötágú síp üzenete Versmondó és Kulturális Találkozót. Ezen a  nemzetközi szavalóversenyen ötvenhárom versmondó  vett részt. Iskolánkat az  5.A osztály tanulói  (Asztalos Nikolett, Csutor Sofia, Patinák Noémi Vivien ) képviselték. A tanulók nagyon szép eredményeket értek el,  mindannyian különdíjban részesültek. Gratulálunk a szép eredményhez!  (Képek a galériában)

            „A magyar irodalom ötágú síp összehangolatlan.
            Eléri e még vajon a mi nemzedékünk,
            hogy egy jó munka mind, e nemcsak külön külön,
            de más és másként is szóló sípot
            egyszer ismét összehangolja...”

             
            Illyés Gyula

             

             

             
          • Miért éppen magyar iskolába?

            Most, amikor a beiratkozások időszaka van az alapiskolákban, és sok szülő talán azon gondolkodik, milyen iskolába írassa gyermekét,menetrend szerint felmerül a kérdés a magyar és a vegyes családok körében, hogy magyar vagy szlovák iskolába kerüljenek-e a gyermekek.

            Tudatosítani kell, hogy  anyanyelven történő tanulás,  az alapos tudás és a további ismeretek elsajátításának alapfeltétele. A magyar anyanyelvű gyermekek számára a magyar iskoláknak számos előnyük van: eredményesebb, öntudatosabb, nyitottabb fiatalokat nevelnek. Egy magyar gyermek intellektuális értelemben itt egyenlő esélyekkel indul, míg a szlovák iskolában eleve hátrányos helyzetben van.

            Kedves Szülők,  ne tegyék ki gyermeküket  a szorongás, a kisebbségi érzés hatásának, hadd fejlődjön szabadon, legjobb képességeinek megfelelően. Az anyanyelvi oktatás  kedvezően hat a gyermekek fejlődésére. Az iskolások saját anyanyelvükön nemcsak megtanulják, meg is értik a tananyagot. Így az anyanyelvi oktatás hozzjárulhat képességeik kibontakozáshoz az összes területen, az idegen nyelvek elsajátításától kezdve a matematikáig és fizikáig. A magyar nyelven, magyar iskolákban való tanulás így a jövőbeni eredményesség egyik kulcsa. 



            S hogy miért éppen magyar iskolába?

            Hogy tudatosodjon a gyermekben, hová tartozik, ismerje ősei kultúráját,hogy tudja, honnan jött és hová tart.

            Hogy legyen büszke anyanyelvére, ne szégyellje szülei nyelvét, kultúráját és büszkén vállalja magyar származását.

            A magyar kultúra az európainak szerves része.

            A magyar nemzetnek 13 Nobel díjasa van.

            A magyar nyelv tizenötmillió ember anyanyelve.

            A kisebbség nyelve a hűség nyelve.

            Őseink szellemi örökségét meg kell őriznünk, és tovább kell adnunk.




            Európában, Szlovákiában magyarként megmaradni annyit jelent, mint befogadni mindazokat az emberiséget gazdagító értékeket, melyekkel szülőföldünkön találkozunk. Ugyanakkor magunkat nem lebecsülve, nekünk is fel kell mutatni hagyományainkat, kultúránkat, szellemi kincseinket, azt a szellemi hozományt, amellyel az egész emberiség gazdagabb lehet általunk.

            Milyen szépen írta ezt Babits Mihály:



             

            Magyar vagyok: lelkem, érzésem örökséget kapott, melyet nem dobok el. A világot nem szegényíteni kell, hanem gazdagítani. Hogy szolgálhatom az emberiséget, ha nem őrzök meg magamban minden színt, minden kincset, ami az emberiséget gazdagíthatja? A magyarság színét, a magyarság kincsét! De milyen balga volnék, ha ugyanakkor más színt, más kincset el akarnék vetni vagy meggyengíteni.“



            A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola vezetősége és   pedagógusai  arra kéri a szülőket, hogy ezeket a szempontokat vegyék figyelembe gyermekük iskolába íratásakor. Ha döntöttek, akkor szeretettel várjuk a gyermekeket és  szüleiket a 2014/2015-ös iskolai év beíratására. Kérjük a szülőket, hogy a beíratásra gyermekükkel érkezzenek, és hozzák magukkal gyermekük keresztlevelét is. A beiratkozás 2014. január 24-én,pénteken 14:00-tól 18:00- ig , szombaton, 8:00-tól 14:00-ig tart, az iskola „B“ épületében.









             









             

          • BEÍRATÁS AZ I. ÉVFOLYAMBA

            A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola

            igazgatósága értesíti a tisztelt szülőket, hogy

             a beíratás az alapiskola  I. évfolyamába

             a 2014/2015-es iskolai évre az iskola  Béke utcai

                                                      „B“ épületében lesz

                                                     2014.január 24-én /pénteken/ 14.00-tól 18.00-ig és 

                                                     2014.január 25-én /szombaton/ 8.00-tól 14.00-ig.

                                                           Kérjük a tisztelt szülőket, hogy a beiratkozásra gyermekükkel együtt jöjjenek, és hozzák magukkal a gyermek keresztlevelét is.
























             

          •  

             

            Felső tagozat: Rendhagyó szlovák nyelvű irodalomóra

            2013. december 6-án már második alkalommal került sor iskolánkon az ötödikes tanulók rendhagyó szlovák nyelvű irodalomórájára.  Az  5.A és 5.B oszály tanulói éreklődéssel hallgatták az osztálytársaik által szebbnél – szebben előadott verseket, meséket, történeteket. A 13 tanuló bebizonyította, hogy szeretik az irodalmat és képesek szlovák nyelven is tolmácsolni a gondolatokat, érzéseket versben, prózában. Külön megtiszteletetés volt számunkra a szülők és nagyszülők jenlenléte, akik velünk együtt  örültek gyerekeiknek. A legnagyobb meglepetést és örömet  a  Mikulás megjelenése szerezte, aki minden gyereket megajándékozott. Kellemes környezetben , szép élményekkel gazdagodva sikerült közösen eltölteni  egy órát -  gyereknek, szülőnek és nekünk tanítóknak. Jelenlétével megtisztelte rendezvényünket Nagy Katalin iskolánk igazgatónője és helyettese Iván Margit, akik mindenben támogatták akciónkat.

             A vers  -  és prózamondók névsora :

            Agócs Barbara, Brindzák Rebeka, Csutor Sofia, Dorkin János, Galo Adrián, Havrankó Otília, Igo Bettina, Libjak Laura, Patinák Noémi Vivien, Porteleky Viktória, Tajboš Anasztázia, Tamás Julianna, Tamás Viktor.

            Felkészítő pedagógusok:

            Benický Tibor, Dusza Ildikó

             

            Szervező:

            Dubovszky Anna

             

          • Könyvtári foglalkozás

          • Alsó tagozat: Könyvtári foglalkozás

            A szeretet ünnepére készülődvén az alsótagozatos tanulók számára ismeretterjesztő órákat szerveztünk a könyvtárban. Az órákon a hagyományok fontosságára hívtuk fel a figyelmet. A tanulók  megismerkedtek az advent szó jelentésével és történetével, megtudhatták, hogy mikor kezdődik az adventi időszak és  mit jelképeznek az adventi gyertya színei . Minden osztály egy adventi kalendáriumot kapott ajándékba. Az óra végén egy közös karácsonyfát készítettünk papírból. Hasznosan és tartalmasan töltöttük el ezeket az órákat a szeretet jegyében.

          • Mikulás


          •  

             Alsó tagozat: Mikulás

            Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás!

            Mikor jössz, mikor jössz, minden gyerek vár!

            Répa, cukor, csokoládé, jaj, de jó!

            De a virgács jó gyereknek nem való!

            A hagyományokhoz híven december 6-án idén is megszerveztük a Mikulás ünnepséget. Az ebédlő megtelt mikulássapkás vidám és izgatott gyerekekkel, akikre először egy kis közös éneklés várt, majd osztályonként karácsonyi díszeket készítettek iskolánk  fenyőfájára. Mikorra feldíszítették a fát  a gyerekek megérkezett a várvavárt Mikulás is. Ezután az évfolyamok  közösen Mikulási verseket  szavaltak  vagy énekeltek.  A Mikulás bácsi pedig finom csokival jutalmazta Őket. / Képek a galériában /


             

          • Hóvirág énekkör

          • Alsó tagozat: Hóvirág énekkör

            A Hóvirág énekkör az alsó tagozaton már több mint három évtizede működik, tagjai négyévenként cserélődnek. Repertoárjukban megtalálhatók a népdalok, gyermekdalok, műdalok melyeket több éve Kiss Tamás tanító bácsi kísér szintetizátoron. Ez az énekkör fennállása óta számtalan fellépésen van túl.

            2012 szeptemberében e kör hat tagját beneveztük a gömöri népdalversenyre, ahol nagy sikerrel szerepeltek. Ez adta az ötletet, hogy a hat összeszokott lányból, névszerint: Czigány B., Csutor S., Koreny R., Libjak L., Magicz V., Molnár E. népdalkört alakítsunk. Így a Hóvirág énekkörnek kistestvére lett a Hóvirág népdalkör.

            Megalakulásuk óta számtalan iskolai, városi, illetve városon kívüli fellépésre kaptak már meghívást. Kiemelném a magyar kultúra napjának ünnepi műsorát, a városi májusfa állításánál való fellépést. Ezen kívül bemutatkoztak a magyarországi Sajgótarjánban, továbbá Füleken, mint vendégszereplők, Pelsőcön a Bíborpiros szép rózsa regionális fordulóján, ahol továbbjutottak az országos elődöntőbe, amelyre csak ebben az iskolai évben kerül majd sor. Elhatároztuk, hogy mint ötödikesek is tovább folytatják a népdaléneklést. Úgy gondolom, megérte, hisz szeptemberben két első helyezést ért el a kör három tagja a gömöri népdalversenyen- Csutor S. szólóéneklésben, Koreny R. és Magicz V. duóban.

            A sikersorozat folytatódott, hiszen az októberben, Rozsnyón megrendezett országos elődöntőből tovább jutottak a november 23-án, Dunaszerdahelyen megrendezett országos döntőbe, ahol nagyon szépen szerepeltek, bronzsávos minősítést kaptak.

            Én nagyon büszke vagyok rájuk és remélem, még sok szép sikerben lesz együtt részünk, hogy ezzel is öregbítsük iskolánk jó hírnevét.

                                                                                   Berhédy Mária, a Hóvirág népdalkör vezetője

          • Felső tagozat:   Találkozás az irodalommal

            A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola két író-olvasó találkozónak is otthont adott 2013 őszén. Október 9-én Poór József munkásságával ismerkedhettek meg a diákok. Poór József írásainak gyakori témája a tenger, az útrakelés és a szabadságvágy. Több vitorlázó, többek között Méder Áron történetét is megírta, valamint más hajósokról szóló írásokat is fordított. A szerző szintén hajózott, kapitányi minősítését a Balti-tengeren szerezte. A tanulók a könyvek, a történetek és különböző hajózási eszközök megismerése által kicsi betekintést nyerhettek a kalandos tengeri életbe. Batta György szlovákiai magyar költő, író, műfordító november 26-án tartott előadást az iskola tanulóinak a Szent Korona történetéről. Előadásában ismertette a korona eredetét, felépítését, valamint hogy milyen kalandos utakon került a Parlamentbe, ahol bárki megtekintheti. Batta úgy gondolja, a Szent Korona minden megtekintőjére nagy hatást gyakorol, és sokan úgy vélik,  a koronának különleges kisugárzása van. A magyar koronázási ékszerek éke napjainkban, csakúgy mint régen számos kutatót, gondolkodót és művészt foglalkoztat és inspirál. Batta írói tevékenysége mellett több újság szerkesztője volt, többek között a Tücsök, Kis Építő, Hajrá!, Göncölszekér, Itthon. Jelenleg a Szent Koronáról szóló előadásával járja Szlovákia magyarlakta településeit.  

                                                                                                                                                                   Ligárt Nikolett                                   

             

          •  Alsó tagozat: Óvodások az iskolában

            A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola beíratási programja a helyi óvodákkal, a szülőkkel és gyermekeikkel való baráti kapcsolatok ápolásán alapszik. A beíratási programunk pontjai:

            1. foglalkozások az óvodás gyerekekkel (november)

            2. nyitott nap az első osztályban (december)

            3. beíratkozás az iskolába (január) 

            Novemberben felkészítő foglalkozásra hívtuk az óvodásokat, melyen sok gyerek vett részt az óvónők és a szülők kíséretében. Az idén a gyerekek megismerkedhettek egy szép magyar népmesével: "A kiskakas gyémánt félkrajcárjával", melyet közösen elmeséltünk és eldramatizáltunk. A mese közben dalocskákat, mondókákat tanultak a gyerekek. A mese végén pedig mindenki kiskakassá változott és a mozgás örömét élvezhették a nagy tornatermünkben. Végül a gyerekek kifesthették a mesénk főszereplőjét a "törökbasát", ezzel is fejlesztették kreativitásukat, fantáziájukat és kézügyességüket ( gyakorolhatták a festés technikáját). Nagyon jó hangulatban telt a délután, mindenki remekül érezte magát és jól szórakozott. Mind a gyermekek, mind a szülők élményekkel gazdagon térhettek haza.

            / Képek a galériában /  

             

          •       Felső tagozat:    Regionális diáktalálkozó

            A rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium diákjai 2013. november 13-án kilencedik alkalommal rendezték meg a régió alapiskolás diákjainak ezt a találkozót. A találkozó elsődleges célja a régió diákjai közötti ismerkedés, kapcsolatteremtés, és nem utolsó sorban a versenyzés volt. A szervezők ebben az évben az irodalom, a művészetek és az általános műveltségre vonatkozó játékos feladatokkal várták a résztvevőket.  A találkozón részt vettek a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 9.B osztályos tanulói is (Csízi Lilla, Tóth Boglárka, Makši Attila).   A diákok a versenyen 1.helyezést értek el. Ezúton is gratulálunk a szép eredményhez!  

            Felkészítő: Szászi Edina

            (Képek a galériában)

          •  Alsó tagozat: Gömöri népdalverseny

            Iskolánk alsó tagozatos tanulói október 18-án részt vettek a gömöri alapiskola által szervezett népdalversenyen: Maksi Alexandra, Lóczy Kinga, Lóczy Réka 1.A, Szobony Lilla Zsuzsanna és Árvai Liána 2.A osztályos tanulók. Több iskola „aranytorkú” tanulója mérte össze tehetségét, ahol 1.,2. és páros kategóriában lehetett versenyezni. Az 1.kategóriából Lóczy Kinga 1.A osztályos tanuló 3.helyezést ért el. Gratulálunk neki!

            Felkészítő pedagógusok: Molnár Zsuzsa, Czigány Erika

            / Képek a galériában /