• Karácsonyi üdvözlet
          • Karácsonyi üdvözlet

          •        Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek kellemes szünidőt, békés, boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kíván az iskola igazgatósága.

        • Szabó László: Télapóvárás
          • Szabó László: Télapóvárás



          • Eső szitál, hull a hó,
            hol késik még Télapó?
            Lásd együtt a sok gyerek,
            várja, lesi léptedet.

            A melegben ülni jó,
            átfázhattál Télapó!
            Érezd otthon itt magad!
            Jöjj be, rakd le zsákodat!

            Csevegj velünk, jót pihenj!
            Mi könnyítünk terheden.
            Hagyd itt, amit rejt a zsák,
            komótosan menj tovább!

          • Vizsolyban voltunk

          • „Hogy a magyarság, a magyar nyelv megmaradtt, többek között a

             Vizsolyi Bibliának is köszönhetjük“

            Vizsolyban voltunk

             

             

                 Fazekas Ágnes református lelkésznő és Schwartz Izolda katolikus hitoktató vezetésével tanulmányi kirándulásra került sor Magyarországra Vizsolyba. Harminckilenc tanuló vett részt, református, katolikus és evangélikus hittanra járó diák egyaránt. Károlyi  Gáspár gönci református lelkész lefordította és 1590-ben megjelentettte az első teljes magyar nyelvű Bibliát.Ő egyben kiadója is volt ennek a Bibliának. Kb.800 példányban jelent meg, s egy eredeti példánya a vizsolyi református templomban látható. Tanulóink nagyon meg voltak elégedve a kirándulásal. Példásan viselkedtek, érdeklődéssel figyelték a látnivalókat. Már jelezték, hogy újra szervezzünk hasonló utat, ahonnan szintén sok tapasztalattal térnének haza. Köszönetet mondunk iskolánk igazgató helyettesének Iván Margitnak, és Szalay Tibor pedagógusnak hogy kozreműködtek velünk ezen a szép napon.

                                                                                                                    Schwartz Izolda

        • Őszi kavalkád a napköziben
          • Őszi kavalkád a napköziben

          •            

                          Elmúlt a nyár. A nyári tábor élményei lassan elhalványodnak emlékezetünkbe. A forró hónapokat felváltotta a minden színben pompázó ősz. Elkezdődött az iskola, a tanulás. A tanulás mellett persze jut idő a szórakozásra is.  A napközi otthon tanulói számára az őszi időszak mozgalmasan telt el. Először is az ősz gyönyörű terméseiből a tanító nénik segítségével a gyerekek ötletes munkákat készítettek, melyekből kiállítást állítottak össze az iskola folyosóján. Így a foglakozásokon nemcsak az őszi termésekkel ismerkedhettek meg, hanem fejlődött kézügyességük és esztétikai érzékük is. „Mozgással az egészségért”címszó alatt a tornateremben táncos délutánon vehettek részt a gyerekek, ahol közel 200 tanuló együtt mozoghatott. A hangsúly nem a lépések betartásán volt, hanem az együttlét örömén a kikapcsolódáson. Egyik legjobb őszi mulatság a sárkányeregetés. Ezt nem hagytuk ki mi sem. Volt itt mindenféle sárkány: kicsi, nagy, saját készítésű, készen vásárolt, papírból készült stb.  A gyerekek boldogan eregették sárkányaikat hegynek lefelé, de még felfelé is. Jó szórakozás és komoly munka volt a töklámpás készítés is. Nagyon sok szép és ötletes lámpás készült, természetesen a gyerekek ügyességének és a tanító nénik kreativitásának köszönhetően. Hogy mindenki gyönyörködhessen bennük, kiállítottuk őket az iskola folyosóján, ahol estefelé mécseseket gyújtottak bennük és bevilágították az egész teret. Melegséget és nyugalmat árasztottak. Vidám móka és kacagás jellemezte a Halloween délutánt, ahonnan nem hiányzott Bibircsók a boszorkány és a szellemek sem. A gyerekek különböző jelmezekbe öltöztek, vidáman majszolták a sült tököt, a boszorkány ujját, és a  zsíros kenyeret hagymával. A Hóvirág énekkar már évek óta szebbnél szebb műsorral lep meg minket. Nem volt ez máshogyan  most sem. Versekkel, dalokkal, tánccal és az általuk készített ajándékokkal köszöntötték az Ӧregek otthona lakóit, az Idősek hónapja alkalmából. Színes és szórakoztató műsorukat előadták a napközis csoportoknak is. A több mint egyórás műsor nagyon jó hangulatban telt el, a gyerekek nagyon élvezték, különösen a végét, amikor mindannyian együtt énekelhették, Thomas a gőzmozdony betétdalát. Köszönet érte Berhédy Marika tanító néninek, Kiss Tamás tanító bácsinak és Imrecze Csaba tanító bácsinak.

            Így telt az ősz a napköziben, amely nem valósulhatott volna meg a tanító nénik, tanító bácsik, az igazgató nénik és a szülők segítsége nélkül. Mindenki segítségét köszönjük.

          • Iskolánkon tanulóink belekapcsolódhattak a közlekedési alapismeretek című projektbe, amely keretén belül elméleti és gyakorlati oktatásban vettek részt. A Szlovák Oktatásügyi Minisztérium által támogatott projekt sikeresen megvalósult, amelyen az alsó tagozatos gyerekek vettek részt az iskola területén, ahol időszakos közlekedési parkot hoztak létre számukra.

        • Nyári tábor 2011
          • Nyári tábor 2011

          •       A tanév végeztével, az idén is rendeztünk napközis tábort, melynek a témája ,, Barátunk a természet!’’ Célja: megismerni Tornalja és környéke természeti szépségeit és történelmi helyeit. A tábor az alsó tagozatos  pedagógusok vezetésével mindennap más és más programokkal várta a gyerekeket. Az első héten Mátyás király nyomában Sajógömör volt az uticél, ahol gyalogtúra keretén belül Sajó-parton jutottak el. Megnézték Mátyás király szobrát és Cinka Panna emlékművét. Nem maradtak el a kézműves foglalkozások sem (origami, gyöngyfűzés, formázás), valamint a sporttevékenységek, a strandolás és a fagyizás. Szívesen fogadtak minket Vályban a családi farmon, ahol a gyerekek lovagolhattak, megkóstolhatták Ági néni főztjét, kocsikázhattak, focizhattak az új pályán. A beretkei tájház alkalmat adott arra, hogy a gyerekek meglássák, milyen házakban éltek őseink, és milyen munkaeszközöket használtak. Ezt követte a vidám strandolás. Gömörhorkán bebarangolták az Út a Világörökséghez tanösvényt, mely a Szlovák-Karszt Nemzeti Park kapujában található. Megfigyelhették, hogy néz ki a kövirózsa, milyen az Ördöglyuk és a táj egyéb nevezetességeit. A túra végen mindenkinek jól esett a pihenés a Kövirózsa panzióban, majd a strandolás. A két hetet önfeledt móka, kacagás és jókedv jellemezte.

            Reméljük jövőre minél többen, újra együtt lehetünk.      

          • Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepsége

          •         Az elmúlt évek hagyományait követve idén is ünnepélyes keretek között zajlott az országos tanévnyitó, melynek ezúttal Rozsnyó adott otthont. A szlovákiai magyar oktatás képviselői diákok, szülők, pályakezdő pedagógusok és neves vendégek jelenlétében 2011. szeptember 3-án (szombaton) délután a püspöki székesegyházban nyitották meg a 2011/2012-es tanévet.
                   „Bármely népcsoport, így nemzeti közösségünk jövője is, a gazdasági és a társadalmi hatások mellett, az iskolák falai között formálódik. A hagyományos és az új tudásanyag, az egyetemes, emberi és nemzeti értékek, az anyanyelv és a társas kapcsolatok formáinak átadása és kialakítása, a család mellett ma is a nevelési és az oktatási intézményekre hárul. A szeptemberi iskolai tanévkezdések, kell, hogy az iskolák fölöttébb szükséges voltát tudatosítsák bennünk, közösségünkben és a társadalomban.”
                    Ezen indíttatásokból rendezték meg a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hagyományosan ebben az évben is a "Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét", melyre 2011. szeptember 3-án (szombaton) 14.00 órai kezdettel Rozsnyón, a püspöki székesegyházban került sor.
                     Az országos tanévnyitó ünnepségén részt vettek azok a fiatal pedagógusok, akik az idén fejezték be felsőfokú tanulmányaikat, és szeptembertől a felvidéki magyar iskolákban kezdik el pedagógiai hivatásukat.

                   Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel kezdődött, melynek során bemutatkoztak a környék alapiskoláinak első osztályos tanulói. Az istentiszteletet az ünnepi köszöntők követték. Az értékre nevelő példa címmel előadást tartott Korzenszky Richárd, a Tihanyi Apátság perjele. A pályakezdő pedagógusokat tapasztalt kollégák indítják útjukra, és elhangzott a tanévnyitó résztvevőinek üzenete a magyar iskolákba. 

          • Ünnepélyes tanévnyitó

          •  

             

            „Csak az a Tiéd, amit odaadtál,
            csak az, mi minden kincsnél többet ér,
            a tett, a szó, mit szeretetből adtál, veled marad,
            s örökké elkísér.”

             

                        2011. szeptember 5, reggel 9 óra – ez az időpont a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola diákjai számára a nyári szünidő végét jelentette, ekkor ugyanis Nagy Katalin, iskolánk igazgatónője, Tornalja város polgármesterével, Szögedi Annával, Balajti Lajos hivatalvezetővel, valamint Helembai Milena iskolaügyi szakosztályvezetővel, hivatalosan is megnyitotta a 2011/2012-es tanévet. Idézzük fel az igazgató néhány gondolatát:

                       „Kedves Tanulók! Valamennyien még a nyári élmények hatása alatt álltok, nem is igen akarjátok elhinni, hogy már véget is ért a júniusban még olyan hosszúnak tűnő nyári szünet. Másrészt mégis örülünk annak, hogy újra látjuk az ismerős arcokat, a hiányzó barátokat.

            Nagy örömömre szolgál, hogy körbetekintve sok-sok mosolygós arcot, vidáman csillogó szemet látok magam körül. Meg kell, hogy állapítsam, hogy sokat nőttetek, erősödtetek ezen a nyáron. Nekem úgy tűnik, hogy mindenki megfogadta júniusi intelmeimet, s a szünidőben valóban sokat pihentetek, játszottatok a szabad levegőn, így most testileg  lelkileg felkészülve vágtok neki az új tanévnek.

            Szeretettel üdvözöllek benneteket kedves elsőseink! Nem vagyunk teljesen ismeretlenek egymás számára, hiszen szinte minden tanító nénivel, tanító bácsival, illetve nevelő nénivel találkozhattatok már, az elmúlt év folyamán,  amikor  részt vettetek a beíratási programunkon. Jól tudom, hogy sokan tekintetek úgy az iskolára, mint egy csodára! Bízom benne, hogy nem csalódtok, s szüleitekkel együtt felfedező kalandként élitek meg az iskolás éveket, és öröm, derű vár rátok a betűkkel és számokkal való ismerkedés közben.

            Mától kezdve iskolánk tanulóiként üdvözöllek benneteket. Kívánom, hogy választásotok, illetve Szüleitek választása megvalósítsa reményeiteket, elvárásaitokat. Szeretném  köszönetemet  kifejezni a szülőknek a bizalmukért, segítségükért, azért, hogy minket választottak, hogy magyar iskolába íratták gyermekeiket,   mert nem feledkezhetünk meg egy pillanatra sem arról, hogy gondolkodásunk, boldogulásunk, műveltségünk csak a helyesen, szépen beszélt és írt anyanyelv alapján képzelhető el.

             (…)

            Tekintsük át, mi is történt iskolánk környékén az elmúlt időszakban és a nyári szünetben!

            A nyár folyamán sem állt meg a munka iskolánkban!

            - Tanulóink a nyáron hagyományainkhoz híven sikeres,  2 hetes napközis táborban vehettek részt, az alsó tagozatos tanító nénik és nevelőnénik gondoskodásának köszönhetően. A jó hangulatú rendezvényről hamarosan élménybeszámolókat olvashatunk, képeket nézhetünk az iskola honlapján.

            - Uniós pályázat és az önkormányzat segítségével az elmúlt tanév során befejeződtek  a főépület felújítási munkálatai, sor került  az épület szigetelése, nyílászárók cseréje, és a tetőtér beépítése, ezáltal  3 teljesen felszerelt informatika-teremre , 2 új nyelvi teremre és egy konferencia teremre tettünk szert az új részben.

             - Egy másik uniós pályázatból ami még az idei iskolai évben is folytatódik felszereltünk egy 16  fős nyelvi laboratóriumot. A vadonatúj oktatástechnikai eszközök is biztosítják a rendkívül jó feltételeket a közös munkához.

            - 5 osztályteremben kicsréltük a  balesetveszélyes padlóburkolatot és  a festési munkálatokkal megújultak ezek a tantermek is

             - a nyár folyamán az új ablakokra redőnyöket szereltettünk, valamint sokat dolgoztunk az épület esztétikai javításán.

            Végezetül pedig   szeretnék köszönetet mondani a fenntartónak , Tornalja  város önkormányzatának és  mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen szép környezetben kezdhetjük meg az új tanévet. 

            (…)

            Köszönöm munkatársaim és tanulóink nevében,hogy  a fentartó az  oktató-nevelő munkánkhoz szükséges feltételeket a következő tanévre is biztosítja, s hogy lehetővé tette hogy  a 2011/2012-es tanévben több mint 800 tanuló ülhet  be az iskolapadba a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában.

            Kollégáimnak sikeres munkavégzést , sok örömet, töretlen hitet, a pedagógustársakkal megélt jó csapatmunkát kívánok.
            Az idei tanévnek a következő gondolatok jegyében vágunk neki:

            Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.““

          • Itt a tanév vége...

            Minden diáknak és pedagógusnak tartalmas nyári szünidőt kívánunk!


            Csukás István: Tanévzáró

            Félre irka, sutba táska,
            vidám szemünk ne is lássa,
            vigyük gyorsan a padlásra,
            őszig legyen ott lakása.

            Elő sárkány, elő labda
            szállj az égnél magasabbra.
            Gyere, állj be a csapatba,
            estig ne is hagyjuk abba.

            Vár a víz és vár a partja,
            vár a nyári rét, a tarka,
            szívünk dobog, bőrünk barna,
            ki erre fut, ki meg arra.

            Félre irka, sutba táska,
            vidám szemünk ne is lássa,
            vigyük gyorsan a padlásra,
            őszig legyen ott lakása.

          • Ballagás

            „Őrizd meg az embert magadban, hogy jogod legyen a szóhoz,
            hogy súlya legyen szavaidnak.
            Legyen előtted mindig út!
            Hátad mögött fújjon mindig a szél!
            Arcodat melegen süsse a nap!
            Az eső puhán essen földjeidre!
            Míg újra találkozunk, hogy méltó maradj a munkához!“

            A termekben mindenütt virágcsokrok, a padokon tarisznyák, az arcokon boldog mosoly, vagy éppen könnyek, a folyosókon gratuláló, ajándékot átadó vagy éppen fényképeket készítő szülők, ismerősök, diáktársak – ezek bizony mind a ballagás tartozékai. Kilencedikeseink búcsújára 2011. június 29-én került sor a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola épületében.

            Diákjaink meghatva vagy éppen boldogan nevetgélve, énekelve járták végig – talán utoljára – az ismerős folyosókat és tantermeket.

            A 70 búcsúzó diák először a nyolcadikos diáktársaktól búcsúzott el, majd ez után az iskola éttermében került sor az ünnepély központi részére. Itt történt meg az iskolazászló ünnepélyes átadása is a következő tanév végzős évfolyamának. A ballagóktól Nagy Katalin igazgató búcsúzott a következő gondolatokkal: „Néhány életrevaló dolog búcsúzóul a tarisznyátokba, vigyétek Magatokkal a hosszú útra: az önzetlenséget, a reményt, a felelősségtudatot, a derűt, a fiatalos lendületet, és a céltudatosságot. Legyen szavatoknak értéke, tetteiteknek gyümölcse, személyiségeteknek kincse. Szívetek és lelketek legyen a helyén, telve mindig értékekkel, melynek forrása és célja van.“
            Az ünnepi beszéd után következett ballagóink színvonalas műsora. Az irodalmi és a zenei műsorszámok között hangzott el diákjaink „búcsúbeszéde“, melyben megköszönték a szülők, a tanárok eddigi segítségét és fáradhatatlan munkáját. A szülők nevében Schwartz Katalin mondott köszönetet és sok sikert, kitartást kívánt ballagóinknak.
            „A szárny megnőtt, üresen áll a fészek
            csak álom volt a szép diákvilág.
            S mint a fecske az alkonyati szélnek,
            ma szárnyat bont egy sereg diák.”

          • A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket és a tanulókat, hogy 2011.5.30-án /hétfőn/ osztályok fenyképezkedésére kerül sor az iskolánkon.

        • XX.Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny
          • XX.Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny

          •  Szeretettel gratulálunk iskolánk alsó tagozatos diákjainak: Babús Lindának, Pierzchala Virág Annának, Szőke Andrásnak és Szőke Istvánnak (felkészítőik: Okos Zsuzsa, Kiss Sarolta, Tímár Csilla) a XX.Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyen elért kimagasló eredményéért.

          • Beíratás az I. évfolyamba a 2011/2012-es tanévre

          •     A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket, hogy a beíratás az I. évfolyamba a 2011/2012-es iskolai évre 2011. január 28-án (péntek) 14.00-tól 18.00-ig, valamint 2011. január 29-én (szombat) 8.00-tól 14.00-ig lesz a Béke utcai „B“ épületben.
            Szeretettel várjuk a tisztelt szülőket gyermekükkel együtt. (A beíratáshoz szükséges a gyermek keresztlevele!)

          • Nyitott nap

          •       A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti Önt és gyermekét, hogy 2011. január 19-én (szerda) a Béke utcai „B“ épületünkben nyitott napot tartunk az  I. évfolyamban, ahol betekintést nyújtunk az iskolánkban folyó munkába. Ezzel szeretnénk segítséget nyújtani döntésükben az iskolai beíratásnál.
            Előlegezett bizalmukat előre is köszönjük.

        • Karácsonyi üdvözlet
          • Karácsonyi üdvözlet

          • Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek kellemes szünidőt, békés, boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kíván az iskola igazgatósága.

          • Közeleg a téli szünidő

          • A téli szünidő 2010. december 20-án (hétfő) kezdődik (utolsó tanítási nap december 17, péntek) és január 9-én ér véget (vasárnap). A tanítás január 10-én (hétfő) folytatódik. Mindenkinek kellemes szünidőt kívánunk!

          • Őszi szünidő

          • Az őszi szünidő 2010. október 29-én (péntek) kezdődik (utolsó tanítási nap október 28, csütörtök) és november 2-án ér véget (kedd). A tanítás november 3-án (szerda) folytatódik. Mindenkinek kellemes szünidőt kívánunk!

          • Össziskolai szülői értekezlet

          • 2010. október 4-én 15.00 órai kezdettel össziskolai szülői értekezlet lesz megtartva az iskola ebédlőjében, amely után osztályszülői értekezletek következnek.