•  Alsó tagozat: „Poznaj slovenskú reč“- a magyar iskolák részére rendezett szlovák nyelvű verseny 

            Iskolánk 4.A osztályos tanulója Barkai Natália részt vett a “Poznaj slovesnkú reč“ szlovák nyelvi versenyen, melynek járási fordulója 2012. március 13-án lett megrendezve Rimaszombatban. A verseny több feladatból áll. Az első körben harminc mondókából és versből kell húzni, majd hangsúlyosan előadni. A második körben egy megadott szöveget kell helyes kiejtéssel  folyékonyan elolvasni. Ezt követi egy ismeretlen  szöveg reprodukálása hallás után, majd végül adott témakörökből kell 15-20 perc felkészülési idő után egy kerek történetet fogalmazni és előadni azt. Natália a járási fordulón aranysáv 2. helyezetként  továbbjutott a kerületi fordulóra, melyet Losoncon rendeztek meg 2012. április 3-án. Itt bronzsávosként végzett. Érdekességképpen egy pár cím a témák közül: “Az én varázskönyvem“, “Játszótér a felnőtteknek“, “Mindentudomka erdei történetei“. Nosza, aki kedvet kapott írjon egy jó fogalmazást, természetesen szlovákul és 15 perc alatt!

          •  Alsó tagozat: "Szép Magyar Beszéd"- kiejtési és fogalmazási verseny

            Iskolánk ismételten képviseltette magát a Szép Magyar Beszéd – kiejtési és fogalmazási versenyen. A verseny három részből állt: egy hozott szöveg felolvasása, kapott szöveg felolvasása és szövegalkotás (fogalmazás). Ebben az évben a 4.A osztályból Bódi Boglárka és a 4.B osztályból Babús Linda, Csefo Klaudia, Hencz Veronika mérték össze tudásukat. Az iskolai fordulón Bódi Boglárka és Hencz Veronika teljesítettek a legjobban, így ők képviselték iskolánkat 2012. február 14-én Rimaszombatban a körzeti fordulón. Tanulóink ragyogó teljesítményt nyújtottak: Bódi Boglárka 1. hely, Hencz Veronika 3. hely. 2012. március 20- án pedig a kerületi fordulón, ahol szintén nagyon szépen szerepeltek. Gratulálunk nekik!

          •  Alsó tagozat: A XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók Versenyének elődöntője 

            2012. március 27-én délelőtt Losoncon a Művelődési házban zajlott a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondók, Énekelt Versek, Lírai Színpadok Versenyének elődöntője. Az egyes kategóriákban továbbjutók a következő diákok voltak:
            Vers: 1. kategória:   ezüstsáv: Mag Viktória 2.A , Pierzchala Virág 2.A 
            Vers: 2. kategória:   bronzsáv: Babús Linda 4.B
            Próza: 1. kategória: aranysáv: Szőke András 2.A

            Országos döntő: 2012. április 26-27-28., Rimaszombat. Szőke András 2. A osztályos tanulónknak sok sikert kívánunk!  
             

          • Húsvéti szünidő

          • A húsvéti szünidő 2012. április 5-én (csütörtök) veszi kezdetét, és április 10-ig (kedd) tart. A tanítás április 11-én (szerda) folytatódik.

        • Húsvét ünnepe
          • Húsvét ünnepe

          • A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, melyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A Biblia szerint Jézus – nagypénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettes áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héberül pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, melynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvéti szimbólumok Tojás A tojás ősi termékenység szimbólum, szinte minden népnél fellelhető. A születés, a teremtés, a megújhodás jelképe. A kereszténységben a feltámadás szimbóluma lett. Krisztus úgy törte fel feltámadáskor a sziklasírt, miként a kifejlődött madár az őt fogva tartó tojás héját – szól a hasonlat. A tojás piros színe – amely napjainkig a legnépszerűbb szín – Krisztus kiömlött vérét jelképezi. Bárány A húsvéti bárány Jézust jelképezi. A Bibliában is bárány szimbolizálta Krisztust. A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért. Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának. Nyúl A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a polgárosodással, a XIX. század folyamán honosodott meg. Ma a legtöbb gyerek úgy tudja, hogy a „nyuszi hozza” a húsvéti ajándékot, amit – ahol csak mód van rá – a szabadban, bokrok tövében elkészített, madárfészekhez hasonló kis fészekben, kosárkában helyeznek el. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán. Barka Jézus Jeruzsálembe való bevonulásakor az emberek ruhájukat és lombos ágakat terítettek a Megváltó elé az útra, ma ennek emlékére barkát szentelnek a templomokban. De a barkavirág mást is jelképez. Ahogyan véget ér a böjti időszak, úgy ér véget a tél is. A húsvét egyben az újjászülető természetnek is az ünnepe. A Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek békés, meghitt húsvéti ünnepeket kíván az iskola igazgatósága.

          • Alsó tagozat: Mesedélután a könyvhónap alkalmából

            2012. március 30- án mesedélutánt tartottunk a könyvhónap alkalmából.

            "Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni."  / Mark Twain /

            ( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)

          • Pedagógusnap: 2012. március 28. - “A tanítók csak az ajtót nyitják ki, belépned neked kell.” (kínai közmondás)

            A pedagógusnap alkalmából tisztelettel köszöntjük pedagógusainkat, tanárainkat! Minden pedagógus munkájához sok erőt, türelmet, kitartást, jókedvet és örömet kívánunk! Kívánjuk, hogy ebben a nagyszerű feladatban találják meg mindazt, ami egy sikeres és boldog élethez szükségeltetik!

             

             

            Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk.
            Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk.
            Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ők is éppolyan jól tudják.
            Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk.   (Richard Bach)

          •  Alsó tagozat: Kiszebábégetés - 2012. március 22.

             

            Iskolánkban régi hagyomány, hogy tavaszköszöntő-téltemető kiszebábégetést rendezünk a gyerekek részére. A kiszebáb elégetésével tehát megkezdődött a tavaszvárás.( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)

            "Ég a kisze, lánggal ég,         

              Bodros füstje felszáll,

              Tavaszodik, kék az ég,

              Meleg a napsugár."

             

          • Alsó tagozat: A Tompa Mihály Vers – és Prózamondók Versenyének járási fordulója

             

            2012. március 19-én zajlott Tornalján a Tompa Mihály szavalóverseny járási döntője. A továbbjutók részt vesznek 2012. március 27-én Losoncon rendezett országos elődöntőn. Az egyes kategóriákban továbbjutók a következő diákok voltak:

            Vers:  1. kategória:

            aranysáv: 1. Pierzchala Virág 2.A      2. Mag Viktória 2.A

            ezüstsáv:  Magši Réka 2.A

            bronzsáv: Lukács Lídia 2.B, Magicz Vivien 3.B

            Vers: 2. kategória: 

            aranysáv: Babús Linda 4.B

            ezüstsáv: Vajda Kinga 4.A, Bráz Réka 4.A

            Próza:  1. kategória:

            aranysáv: 1. Asztalos Nikoletta 3.A     2. Szőke András 2.A

            ezüstsáv: Lukács Flórán 1.A, Csutor Szofia 3.A, Tamáš Júlia 3.B

            A továbbjutóknak ezután is sok sikert kívánunk! ( Vers: Pierzchala Virág 2.A, Mag Viktória 2.A, Babús Linda 4.B, próza: Asztalos Nikoletta 3.A, Szőke András 2.A  ) 

                                                

          • Testovanie9-2012

          • Már csak pár nap és itt a Tesztelés 9, amikor az ország összes alapiskolájában felmérik a kilencedik évfolyam diákjainak tudását magyar nyelv és irodalomból, matematikából és szlovák nyelv és irodalomból. Az időpont 2012. március 14. / szerda /. Sok sikert kívánunk minden kilencedikes tanulónak!

          • Tavaszi szünet 2012

          • A 2011/2012-es tanévben a tavaszi szünet március 5-től március 11-ig tart. Kellemes tavaszi szünetet kívánunk! Pihenjetek, játszatok, élvezzétek ki a szünet minden percét! A szünet után a tanítás március 12-én kezdődik.

          • Alsó tagozat: Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulója:

            2012.2.17-én Rimaszombatban a Tompa Mihály Alapiskolában megrendezésre került a Zrínyi Ilona Matematikaverseny megyei fordulója. Iskolánkat az alsó tagozatról a 3. és 4. évfolyam legügyesebb matematikusai képviselték. A tanulók szorgalmasan készültek a versenyre, sokat számoltak, érdekes logikai feladatokat oldottak meg. A becsületes munkának meg lett az eredménye, többen nagyon jó helyezést értek el.

             

             

            3. évfolyam:

            Anderkó Márk Patrik (2. hely.) 

            Farkas István (3. hely.) 

            Drótos Dániel (4. hely)

            Molnár Benjamin (5. hely.) 

            Pásztor Áron (6. hely.)    

            Csapatversenyben a 3. évfolyam tanulói az első helyen végeztek.

            4.évfolyam:

            Hencz Veronika (3. hely.) 

            Bódi Boglárka (4. hely.)

            Országh Gergő (15. hely.)

            Čutor László (17. hely.)  

            Csapatversenyben a 4. évfolyam tanulói a második  helyen végeztek.

             

             

          • Alsó tagozat: A Tompa Mihály Vers – és Prózamondók Versenyének iskolai fordulója

            Ismét eltelt egy év, újra itt az idő a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny iskolai fordulójának megtartására. Iskolánkban 2012. február 27-én, hétfőn a délelőtti  órákban zajlott e nagy esemény. Az izgalom a versenyzőknél a verseny kezdetéig tartott csupán. A versét, prózáját már mindenki a legjobb tudása szerint adta elő a zsűrinek és a hallgatóságnak. A zsűri tagjai a következő versenyzőket juttatta tovább - a további megmérettetésre:  

             

             

            I. kategória (1., 2., 3. osztály)

            vers:  Magicz Vivien (3.A),  Mag Viktória (2.A),  Makši Réka (2.A), Lukács Lídia (2.B)

                       Pierzchala Virág Anna (2.A) - A tavalyi  országos elődöntők győztesei a járási versenyekbe kapcsolódnak be .

            próza: Lukács Flórián (1.A), Asztalos Nikoletta (3.A), Csutor Szofia (3.A), Tamáš Júlia (3.B)

                       Szőke András (2.A)  - A tavalyi  országos elődöntők győztesei a járási versenyekbe kapcsolódnak be.

             

            ll. kategória (4. osztály)

            vers: Vajda Kinga (4.A), Bráz Réka (4.A)

                      Babús Linda (4.B) - A tavalyi  országos elődöntők győztesei a járási versenyekbe kapcsolódnak be.

             A továbbjutóknak ezután is sok sikert kívánunk!

          •  Alsó tagozat: Maszkabál - farsangi mulatság  /2012. február 22./

             

            Ismételten nagyon jó hangulatban telt a megrendezett idei farsangi mulatság. ( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)

            Táncra, táncra kisleányok, daloljatok fiúk,
            itt a farsang, haja-huj,
            ne lássunk most szomorút!
            Mert a farsang februárban nagy örömet ünnepel,
            múlik a tél, haja-huj,
            s a tavasznak jönni kell!

          •  Alsó tagozat: Táncház

             

            2012. február  10-én az alsó tagozat tanulói táncházas foglakozáson vettek részt.  A délután folyamán a gyerekek megismerhették a népi  vonószenekar hangszereit, kipróbálhatták, hogyan mulattak az emberek régen a patkaporos bálok, vagy más összejövetelek alkalmával. A kellemes délutánért köszönet a Parapács zenekarnak, akik kicsiknek és nagyoknak felidézték a régi bálok hangulatát. Bízunk benne, hogy még sok ilyen tartalmas délutánba lesz részünk, hiszen a jövő nem képzelhető el a múlt ismerete nélkül.

            ( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)

             

        • Dobré slovo szavalóverseny
          • Dobré slovo szavalóverseny

          • Iskolánkban ez évben is lezajlott a Dobré slovo szlovák szavalóverseny iskolai fordulója. A tanulók négy kategóriában mutathatták meg tehetségüket.
            1.    Kategória - vers (5. és 6. évfolyam tanulói)
            2.    Kategória – próza (5. és 6. évfolyam tanulói)
            3.    Kategória – vers (7. - 8. és 9. évfolyam tanulói)
            4.    Kategória – próza (7.-8. és 9. évfolyam tanulói)
            Az első kategóriában 21 tanuló, a második kategóriában 13 tanuló, a harmadik kategóriában 6 tanuló és a negyedik kategóriában 5 tanuló vett részt. Összesen 45 tanuló.
            A következő tanulók jutottak tovább:
            1.    Kategória - vers (5. és 6. évfolyam tanulói)
            1.    Nagy Eszter Réka 5.A
            2.    Szarka Noémi 5.B
            3.    Gődér Noémi 6.B

            2.    Kategória – próza (5. és 6. évfolyam tanulói)
            1.    Léka Dalma 6. A
            2.    Szőke István 5.A
            3.    Nemes Klaudia 6.A
            4.    Breznaník Karina 6.A

            3.    Kategória – vers (7. - 8. és 9. évfolyam tanulói)
            1.    Antal Réka  7.A
            2.    Punka Marianna 7.A
            3.    Laczo Alexandra 8.B
            4.    Kalas Mária 8.B

            4.    Kategória – próza (7.-8. és 9. évfolyam tanulói)
            1.    Csutor Szabina 7.B
            2.    Zachar Alexandra 7.A
            3.    Filep Diana 9.A
            A helyezettek legközelebb a Dobré slovo szlovák szavalóverseny járási fordulóján képviselik majd iskolánkat. A tanulóknak szívből gratulálunk, és sok sikert kívánunk a további versenyhez.  A szakos pedagógusoknak pedig köszönjük a felkészítést.
             

        • Félévi bizonyítvány
          • Félévi bizonyítvány

          • Az iskola igazgatósága értesíti a Tisztelt szülőket, hogy a tanulóink félévi előmenetelét érdemjegy kivonat formájában kapják meg a 2011/2012-es tanévben. Indokolt esetben a szülőnek lehetősége van  írásban is kérvényezni a hivatalos félévi bizonyítvány kiadását .

        • Félévi konferencia
          • Félévi konferencia

          • A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola vezetése értesíti a szülőket és a tanulókat, hogy a félévi konferencia időpontaja 2012. január 23.(hétfő)

        • Beíratás az I. évfolyamba a 2011/2012-es tanévre
          • Beíratás az I. évfolyamba a 2011/2012-es tanévre

          • A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket, hogy a beíratás az 1. évfolyamba a 2012/2013-es iskolai évre 2011. január 27-én (péntek) 14.00-tól 18.00-ig, valamint 2011. január 28-án (szombat) 8.00-tól 14.00-ig lesz a Béke utcai „B“ épületben.
            Szeretettel várjuk a tisztelt szülőket gyermekükkel együtt. (A beíratáshoz szükséges a gyermek keresztlevele!)

        • BUÉK 2012
          • BUÉK 2012

          • Kazinczy Ferenc Alapiskola minden pedagógusának, alkalmazottjának, minden kedves tanulónknak és szüleiknek sikeres új esztendőt kíván az iskola igazgatósága.