• Alsó tagozat / napközis program /: Őszi kis olimpia

            2012.szeptember 26-án rendeztük meg a napközi otthonban az első „Őszi kis olimpiát“. Az ötletet a nyáron, Londonban megrendezett olimpiai játékok adták. Célunk az volt, hogy a gyerekek ismereteket szerezzenek az olimpiai öt karikás játékokról és megtapasztalják az egészséges mozgás fontosságát. A gyerekek örömére olimpiánkon még olimpiai lángot is gyújtottunk, amely az egész verseny alatt égett. A gyerekek feladata az volt, hogy különböző versenyjátékokkal az olimpiai karikákba mesepecséteket szerezzenek, így sikeres olimpiai játékosokká váljanak. A gyerekek, pedagógusok hozzáállása, valamint az időjárás alakulása tette lehetővé, hogy mindannyian jól érezzük magunkat. ( A képeket a galériában lehet megtekinteni. )

          • Szívünk Napja - a Szív Világnapja

          •  

             

             

            A Szív Világnapja alkalmából iskolánkon az első három órában 2012. szeptember 28-án / pénteken /  különféle iskolai programok lesznek megtartva az egyes évfolyamok számára.

             

             

            I. Egészségügyi bemutató / az ebédlőben/

            1 órán : 8. évfolyam részére , 2 órán : 5. évfolyam részére, 3 órán: 7. és a 9. évfolyamok részére

             

            II. Minifoci / a tornateremben /

            1 órán : 5. és a 6.évfolyam részére , 2 órán : 7. és a 9. évfolyam részére, 3 órán: 8. évfolyamok részére

             

            III. Futás / az iskola mögött lévő füves részen /

            1 órán : 7. évfolyam részére , 2 órán : 8. évfolyam részére, 3 órán: 6. évfolyamok részére

             

            IV. Szlalom futás / az iskola mögött lévő füves részen /

            1 órán : 9. évfolyam részére , 2 órán : 6. évfolyam részére, 3 órán: 5. évfolyamok részére

             

            V. Zumba / átrium / 9.00 - 10.00 -ig

            Vegyes érdeklődés szerint az 5. - 9.-évfolyamból

             

            Az osztályokat az osztályfőnökök vezetik. A foglalkozások csak az első három órán tartanak, ahol az osztályfőnökök is segédkezhetnek.

             

             

        • Pedagógussztrájk
          • Pedagógussztrájk

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt szülőket, hogy 2012. szeptember 13-án /csütörtökön/ igazgatói szabad nap lesz a pedagógussztrájk miatt. Ezen a napon nem lesz tanítás. A megértést köszönjük.

          •  

            Tanévnyitó 2012/2013
             Szeretettel hívunk és várunk minden kedves szülőt és tanulót a 2012/2013-as tanév ünnepélyes megnyitójára, melyet 2012. szeptember 3-án 9.00 órakor tartunk az iskola előtti udvaron.

             

            Vége a vakációnak
            Kopog már a barna dió,
            véget ért a vakáció.
            Vidám ruhák, fénylő szemek,
            gyülekező gyereksereg.
            Mint a fecskék messze délre,
            készülnek az új tanévre.
            Villanydrótjuk iskolapad,
            kedvük alatt majd leszakad.
            Fiú, leány cseveg, csipog,
            csupa emlék, csupa titok.
            Patak vize, erdő zöldje
            zsong szavukkal körbe-körbe.
            Hozzá annyi napfény vakít,
            elég lesz az új tavaszig,
            hogy se szél, se fagyos utak
            ne lopják el mosolyukat,
            s mindegyikük bátran szálljon
            át a betű-óceánon.

          • Lezajlott a szlovákiai magyar iskolák az országos tanévnyitó ünnepsége

          • Több felvidéki magyar pedagógus szervezet tartott országos tanévnyitó ünnepséget szombaton Galántán a Szent István római katolikus plébániatemplomban. A tanévnyitón ünnepi beszédet mondott Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára is.

            Pék László, az SZMPSZ elnöke a tanévnyitón mondott beszédében rámutatott: ki kell mondani, hogy a szlovákiai magyar közösség jövőjének alakulása elsődlegesen annak tagjai kezében van. Hozzátette: a jelenlegi "gazdasági értékek által uralt világ" sokat tesz azért, hogy felaprózza a közösségeket ezért a megmaradásért küzdő közösségeknek nincs könnyű dolga.

            "Vannak veszteségeink, de vannak jó példák is, a nagycsaládosok vagy a nyelvhasználat fontosságára rámutatók" - szögezte le Pék László, aki beszédét - a magyar iskolások létszámcsökkenésére utalva - azzal a kívánsággal zárta: minden pályakezdő pedagógusnak jusson hely a felvidéki magyar iskolákban.

            Ünnepi beszédében Hoffmann Rózsa köszöntött minden szülőt aki magyar iskolába íratta gyermekét, és hasonlóképpen a kisiskolásokat is azért, hogy már gyermekként részt vállalnak a magyar nemzethez tartozás érzésében, ami néha megpróbáltatásokkal is együtt jár.

            "A kétnyelvűség állapota és a gyakran gerjesztett ellentétek, sokszor göröngyössé teszi az utatokat, amelynek kisimításában történelmi szerep vár rátok" - jelentette ki az államtitkár az elsősökhöz szólva. Rámutatott: Magyarország mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse a felvidéki magyar szülők számára gyermekeik anyanyelvi taníttatását, ám mindez meddő igyekezet lenne, ha a szlovákiai magyarokban nem élne az a mélységes meggyőződés, hogy "itt is van magyar jövő."

            A tanévnyitót követően Hoffmann Rózsa az MTI-nek azt mondta: a nemzetstratégia fontos tartópillére a külhoni országokba sodródott magyarság megmaradásáért folytatott munka, ezért látogatása nem csak gesztus értékű hanem azt az üzenetet is magában hordozza, hogy "velük vagyunk."

            A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), az Óvodapedagógusok Szakmai Társulása (ÓSZT) és az idén több mátyusföldi magyar oktatási intézmény társszervezésében megrendezett ünnepélyes tanévnyitó célja, hogy felhívja a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára.

            Az ünnepséget hagyományteremtő céllal először 2000-ben rendezték meg, azóta minden évben más felvidéki településen tartják. A szakmán kívül a rendezvényen ezúttal is nagy számban képviseltette magát a szlovákiai magyar közélet is.

          • Ausztriai útikalauz

          •       Június 2O-án került sor az Ausztriai útikalauz címmel meghirdetett vetélkedőnk lebonyolítására.

                  A német nyelv oktatásán belül megismerkednek tanulóink azon országokkal, ahol a német a hivatalos nyelv. Németország után ez idén Ausztria következett, s természetesen jövőre egy újabb európai államot ,, fedezhetnek’’ majd fel.

              Tanulóink hármas csoportokban készülhettek fel az összeállított anyagból a világhálót is segítségül híva. A kérdések érintették többek között Ausztria földrajzi adottságait, történelmét, kultúráját, iskolarendszerét, nevezetességeit, hagyományait stb.

                 A résztvevők közül végül a következő tanulók érték el a legjobb helyezéseket:

            1. hely     -     Dávid Vivien          - 8. B                    

                                       Laczo Alexandra   - 8. B

                                       Nagy Noémi          - 8. B

            1. hely     -     Krisztián Vivien     - 8. A

                     Máté Fatima          -8. A

                     Nagy Szimona       - 8. A

             

            1. hely     -    Koszorú Dajana     - 8. A

                   Szabó Beáta           - 8. A

                                     Varga Viktória       - 8. A

              Köszönet jár minden tanulónak, aki vállalta a többletmunkát, és érdeklődve fordult a feladatokhoz.

            Auf Wiedersehen! Bis bald!

            ( Képek a fotóalbumban )

          • Alsó tagozat: Egészségnapok a napköziben

             

            Július elején egészségnapokat tartottunk a napköziben. Első nap: kiállítást készítettünk a gyerekek munkáiból, melynek témája az „Egészséges életmód” volt. Második nap: „Mozgással az  egészségért” jelszó alatt futottunk, versenyeztünk, és ami a lényeg: tiszta vizet ittunk!!! Felhívtuk a gyerekek figyelmét a tiszta víz jelentőségére és fontosságára. A harmadik nap: az egészséges ételek napja volt. A csoportok szebbnél-szebb gyümölcstálakat  és zöldségtálakat  készítettek, melyeket kiállítottunk az iskola ebédlőjében, majd valamennyit jóízűen  elfogyasztottuk. A következő nap jelszava: „Fűben fában orvosság”, amikoris a gyerekek a gyógynövények gyógyhatásaival ismerkedhettek meg, Nemes Nagy Ágnes és Kányádi Sándor versein keresztül. E pár nap alatt reméljük sikerült felhívni a gyerekek figyelmét az egészséges életmód fontosságára és megfogadják tanácsainkat, sőt azokat átadják másoknak is.( A képeket a galériában lehet megtekinteni. )

          • Gyalogos igazolványok átvétele

          • A gyermeknapi program egyik mozzanata: az alsó tagozat tanulói a szabadidő-központ által szervezett közlekedési nevelés záró pontjaként átvették a GYALOGOS IGAZOLVÁNYOKat. Képek a fotóalbumban!

          • Alsó tagozat: Ismeretterjesztő órák az interaktív tábla segítségével

            Iskolánkon  az alsó tagozat tanulói az év folyamán több alkalommal is részt vettek  a könyvtárban szervezett ismeretterjesztő órákon, melyet kihasználva az interaktív tábla lehetőségét, tettünk érdekesebbé a tanulók számára. Az órákon megismerkedtek a golyóstoll történetével, a legkisebbek mesekönyvet készítettek.  Márciusban a könyv hónapja alkalmából szervezett órákon a könyv történetével, a könyvnyomtatással és a világ legnagyobb könyvével foglalkoztunk. A gyerekek nagy örömmel vettek részt az órákon, kellemesen és hasznosan töltöttük ezeket a délutánokat.

             

             

          • Alsó tagozat: Anyák napja / május első vasárnapja /

            Anya, anyukám, anyucikám, édes, édesanyám, hívjuk őt örömünkben, bánatunkban kisgyerekként vagy felnőttként. E szóban minden benne van, mert anya csak egy van. Ő az iránytű életünkben, mutatja az utat, hogy merre menjünk, jó úton járjunk. Az ő gondoskodásukat, szeretetüket szeretnénk megköszönni.
            Iskolánkban hagyomány, hogy minden évben megünnepeljük az anyák napját. Idén 2012. május 4- én délután az édesanyáknak, nagymamáknak, ünnepi műsorral, kedves ajándékkal kedveskedtek elsős tanulóink / 1.A és 1.B /.Gratulálunk a szép, kedves és megható műsorhoz!

            Mi ezzel a gyönyörű költeménnyel szeretnénk köszönteni minden édesanyát.

             

            A legszebb szó
            Születünk, s meghalunk ez az élet sora,
            Ám a világunk legszebb szava mindig ez lesz: édesanya.
            Örökké így volt nem lesz másként soha,
            Életünk legszebb szava az, hogy édesanya.

            Ő az egyetlen ki mindig vár haza,
            Sohasem haragszik, ő az édesanya.
            Időnként megdorgál, ám szeretni nem szűnik soha,
            Míg csak él, mindig reszket érted, ő az édesanya.

            Akármilyen jól, vagy rosszul megy életed sora,
            Hozzá mindig oda bújhatsz, ő az édesanya.
            Szólíthatod bárhogy, anyu vagy anya,
            Mégis így, a legszebb: édesanya.

            Van úgy, hogy az élet hozzá is mostoha,
            Akkor te öleld át, mert neked ő az édesanya.
            Ha majd megöregszik, tudd hogy úgy vár haza,
            Mint tán soha senki, mert ő édesanya.

            Köszönd meg hogy élhetsz, s ne bántsd meg őt soha,
            Csókold, szeresd mindig, mert ő az édesanya.
            Míg ember él a földön, ne haljon ki szava,
            Mert a világon a legszebb szó mindig ez lesz: édesanya.
            Turoczi Katalin

            ( A képeket a galériában lehet megtekinteni. )

          • Tisztítsuk meg a Földet!

                          Ilyen céllal indultak el a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói 2012. 4. 25. –én és 27. –én. A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe a Sevicce töltőállomás területe és a Csincsa patak partjai Szárnyától a Sajóba történő beömléséig. A munkába bekapcsolódtak: Oravec Anita az 5.A osztállyal, Nagy Edina a 7.B osztállyal, Šanta Veronika az 5.D osztállyal, Szalay Tibor a 6. B osztállyal, Pierzchala József a 9.C osztállyal és Varga Csaba a 9.B osztállyal.          A tanulók még a felnőtteket is megszégyenítő munkakedvvel láttak neki a munkának. Munkájuk rendkívül eredményesnek bizonyult. A két nap alatt összesen 46 zsák szemetet gyűjtöttek össze. Ami a munkájukat illeti felettébb dicséretes, de nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik ezt a szeméthalmazt a környezetünkben kiszórták. Ezúttal kérünk mindenkit Tornalja és környékén, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!     PaedDr. Oravec Anita

          • Alsó tagozat: A XXXVI. DUNA MENTI TAVASZregionális versenye:

            2012. 5. 3- án iskolánk Kincskeresők színjátszó csoportja részt vett a regionális válogatáson, ahol a zsűri továbbjuttatta őket az országos döntőbe.

            Idén Rigócsőr királyfi történetét mutatták be. Elvarázsolta őket ez a mese egy másik világba, ahol a királykisasszony egy született makrancos, gőgös  hölgy. Történetük elmeséli, hogy a gőgös királykisasszony miként tanul alázatot és bánja meg a viselkedését. A szépség és a gőg nem a legfőbb erény. Az angyalarc mögött vajon gonoszság lakozik? 

            Előadásukból lehetett látni, hogy szeretnek játszani, szeretnek a mesehősök bőrébe bújni és élvezik a nagy közös játékot. 

            Gratulálunk nekik!

          •  Alsó tagozat: A XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenye:

            Gratulálunk Szőke Andrásnak 2.A osztályos tanulónknak, aki 2012. 4. 27- én képviselte iskolánkat a XXI. Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Versenyén. A zsűri ezüstsávval jutalmazta.

          •  Alsó tagozat: III. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális fordulója:

            2012. 4. 28-án Várhosszúréten tartották a III. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny regionális fordulóját. Az alsó tagozatról 5 tanuló képviselte iskolánkat. A megmérettetés sok izgalommal és várakozással telt. A versenyzőket arany-, ezüst- és bronzsávban sorolták. 
            Erős mezőnyben versenyeztünk, ennek ellenére szép helyezésekkel büszkélkedhetünk. Elért helyezések:

            Szőke András 2.A - aranysáv

            Gál Georgina 2.A - aranysáv

            Veréb Fanni 1.A - ezüstsáv

            Orosz János 3.A -ezüstsáv

            Tamás Julianna 3.B - ezüstsáv
            Gratulálunk nekik és a továbbjutóknak sok sikert kívánunk! ( A képeket a galériában lehet megtekinteni. )

             

          • Alsó tagozat:   III. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny iskolai fordulója:

            Iskolánk 2012.04.23-án hétfőn, a délelőtti órákban rendezte meg a III. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny iskolai fordulóját. Tanulóink nagy izgalommal készültek a megmérettetésre. A nagyszámú versenyzőt szakmai zsűri értékelte. A közönség nagyon szép meséket hallgathatott végig. A zsűri 5 tanulót juttatott tovább, akik Várhosszúréten  képviselik iskolánkat: 

            Szőke András 2.A,  Gál Georgina 2.A,  Veréb Fanni 1.A,  Orosz János 3.A,  Tamás Julianna 3.B

             

             

             

          • Alsó tagozat:  MATEMATIKAI PITAGORIÁSZ VERSENY: 2012. 3. 29.

            Az iskolai fordulóból többen is továbbjutottak a Pitagoriász matematikai verseny járási fordulójába a 3. és a 4. évfolyamokból. Akik leginkább eligazodtak a logika világában és a számok labirintusában és sikeres megoldókká váltak:

            3.évf.:    Farkaš István 3.A  -  1. hely,       Libjak Laura 3.A  -  2. hely

            4. évf:    Bódi Boglárka 4.A  -  3. hely,     Hencz Veronika 4.B  -  9. hely

          •  EGRESSY BÉNI NEMZETKÖZI SZAVALÓVERSENY- Kazincbarcika, 2012. 4. 20.

            A XVII. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen - április 20-án- a Dózsa György Úti Tagiskolában, mintegy 130 gyermek mérte össze tehetségét.  A versenyen a harminc hazai tanuló mellett, száz határon túli magyar tanuló is részt vett. A diákok tíz kategóriában indulhattak. Kategóriánként az első hat helyezett kapott külön jutalmat. Iskolánk tehetséges szavalói is részt vettek és nagyon szép eredményeket értek el:

            1.-4. évf.:

            Szőke Adrás 2.A - 2. hely- próza,   Babús Linda 4.B - 5. hely- vers,   Pierzchala Virág 2.A - 6. hely- vers,            (Csutor Szofia 3.A,  Vajda Kinga 4.A  - résztvevők)

            5.-9. évf.:

            Szőke István 5.A - 3. hely- vers,    Lőrincz Szimona 5.B - 5. hely,            (Nemes Klaudia 6.A,  Breznaník Bianka 6.A,  Czízi Lilla 7.A  - résztvevők)

          •   Alsó tagozat: Előadás az egészséges életmódról   „Nem azért élek, hogy egyek, hanem azért eszem, hogy éljek.”  (Quintilianus)

             

            2012. 02. 28-án és 29-én az alsó tagozaton Csótó Nóra tanító néni  és a 4. A osztályos tanulók segítségével az aktív, egészséges életmódot sajátíthatták el tanulóink. Az előadás tárgya az egészségtudatos táplálkozás és aktív életmód, célja az ezzel kapcsolatos ismeretek bővítése volt.    " Táplálékod legyen gyógyszered, s a gyógyszered a táplálékod.”     ( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)

             

             

          •  Alsó tagozat: Húsvétváró - tavaszköszöntő kézműves foglalkozás 

            2012.4.4-én délelött az alsó tagozat tanulói húsvétváró - tavaszköszöntő kézműves foglakozáson vettek részt. A szokványostól eltérően a délelőttöt az énekkar nyitotta meg.  Új oldaláról mutatkozott be: ezúttal népdalokat énekelt, melybe a gyerekek is bekapcsolódhattak, valamint népi hangszerekkel is megismerkedhettek. Nagy sikert aratott a Nád a házam teteje... című népdal, melyet a tanulók nemcsak énekelhettek, hanem el is játszhattak. Ezek után nagyon jó hangulatban kezdődött el a kézműves foglalkozás. A csoportok szebbnél szebb húsvéti díszeket készítettek, miközben hangulatos zene szólt, melyre végül mindenki táncra perdült. Bízunk benne, hogy mindenki jól érezte magát, és sok hasonlóban lesz még részünk. ( A képeket galériánkban lehet megtekinteni.)