• Alsó tagozat: Sárkányeregetés

            Ha ősz, akkor sárkányeregetés. Az ősz végi kellemes szép kis napokon nincs is ideálisabb szórakozás, mint a sárkányeregetés.  Az időjárás is nekünk kedvezett. Fújt a szél és gyönyörűen sütött a nap. A gyerekek színesebbnél –színesebb sárkányokat készítettek és vidáman eregették. Az iskola udvarát jókedv és kacagás töltötte be. Nagyon jó hangulatban telt a délután.

            / Képek a galériában /

          • Alsó tagozat: Halloween

            A Halloween kelta eredetű, elsősorban az angol, szász országokban megtartott szellemes, boszorkányos ünnep. Világszerte egyre népszerűbb, ezért ezt az alkalmat mi is megragadtuk és október 29-én Halloween partit szerveztünk iskolánkban az alsó tagozatos tanulóink részére. Iskolánk tornatermét átalakítottuk Halloween birodalommá. A birodalmunkon belül birodalmat (sötétség, csúszó-mászók, memória, mondókák, tökök, pókok, boszik, figyelmesség, szellemek birodalmát) látogathatták meg a gyerekek, ahol különböző feladatokban, játékokban vehettek részt. Mindenki remekül érezte magát és jól szórakozott ezen a délutánon.

            / Képek a galériában /

          • Alsó tagozat: Idősek napja

            Október az idős emberek iránti tisztelet jegyében zajlott. Ebből az alkalomból meglátogattuk a Nyugdíjas otthon lakóit, ahol versekkel, dalokkal, mesékkel és a gyerekek által készített ajándékokkal köszöntöttük. A szórakoztató műsorunkat tánccal bővítettük, s így mutatták be a napközis csoportoknak és a nyugdíjas pedagógusoknak valamint a nagyszülőknek. A gyerekek kedves és szeretetteljes műsorát az idősek sok mosollyal és tapssal hálálták meg.

            / Képek a galériában /      

          •  Meghívó: Idősek köszöntése - Őszköszöntő

            A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága, pedagógusai és tanulói tisztelettel meghívják Önt 2013.november 7-én 14:30 órai kezdettel az iskola ebédlőjébe őszköszöntő ünnepi műsorukra és az azt követő baráti beszélgetésre.  

                                                                                   

          •  Mindenszentek napja (november 1-je)

            "Susognak a szélben pillekönnyű szárnyak,
            lelkek bolyonganak megnyugvásra várnak.
            Könnycseppek gördülnek tompa gyertyafényben,
            lassan csonkig égnek, fagyos, hideg éjben."

          • Őszi szünet: 2013. október 30-tól  november 3-ig tart. A  szünet utáni első tanítási nap november 4. (hétfő).

          •  Pilotné testovanie T5-2013

            Tesztelés T5 az  alapiskolákban felmérik az ötödik évfolyam diákjainak tudását magyar nyelv és irodalomból. Az időpont 2013. október 17. / csütörtök /. Sok sikert kívánunk minden ötödikes tanulónak!

            .

             

          •   Tropikáriumba látogattunk 

            Iskolánk tanulói 2013.9.20-án  meglátogatták a TOPICARIUMOT, amely Budapesten a CAMPONA épületében található. Karnyújtásnyira voltak a hatalmas krokodiloktól és a félelmetes cápáktól. Legjobban mégis a rájasimogató kötötte le az érdeklődésüket, hiszen itt megérinthették ezeket a különleges tengeri élőlényeket. Utazásunk második állomása a BUDAI VÁRNEGYED volt. Megismerkedtek a Budavári Palota épületével. Látták a Sándor-palota előtt az őrségváltást és fényképezkedtek a Halászbástyán. Az utazás fárasztó volt, de a sok érdekes látvány reméljük kárpótolt mindenkit.

        • Érték és mérték mottóval nyílt meg a 2013/14-es tanév
          • Érték és mérték mottóval nyílt meg a 2013/14-es tanév

          •                        A Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségét idén a tornaljai református templomban tartották. Ünnepi köszöntőt Lezsák Sándor, Magyarország Országgyűlésének alelnöke mondott.
            A tanévnyitót megtisztelte Tamás Ilonka néni, aki jelenlétével erősítette a résztvevő gyerekekben, szülőkben, pedagógusokban és minden megjelentben a hitet, a kitartást, a mindennapra jutó bibliai „ne félj!"-t.
            Lezsák Sándor, a Magyarország Országgyűlésének alelnöke mellett megjelent Tamás Barnabás (Fidesz), Putnok város polgármestere, parlamenti képviselő. A vendégek közt üdvözölték Balogh Csabát, Magyarország pozsonyi nagykövetét, Szantner Viktort, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság kabinetfőnökét, Erdélyi Margitot, a Selye János Egyetem dékánját, Komzsík Attilát, a nyitrai KFE Közép-európai Tanulmányok Karának dékánját.
            Megjelent többek közt Szigeti László, az MKP Országos Tanácsának elnöke, A. Szabó László, az MKP oktatási alelnöke, Farkas Iván, az MKP regionális és gazdaságfejlesztési alelnöke, Csáky Pál, az MKP Országos Elnökségének a tagja, Deák János, az MKP Nagyrőcei- illetve Auxt Ferenc, az MKP Rimaszombati járási elnöke; Szögedi Anna (MKP), Tornalja város polgármesterasszonya; Köteles László, a Csemadok általános alelnöke, Mézes Rudolf, a Szlovákiai Magyar Szülői Szövetség elnöke valamint számos oktatási és társadalmi szervezet képviselője.
            Az ökumenikus Istentiszteleten szolgálatot teljesített a református, a római katolikus és az evangélikus lelkész.
            Fazekas Ágnes, tornaljai református lelkész igehirdetésében felidézte, hogy minden újnak a kezdetén szükségünk van biztatásra, erőre és bátorságra. Kiemelte a neveléssel járó felelőséget. Rudnyánszky Gyulát idézte: „Bármit cselekszünk, hasztalan, -/ Csak múló percnek épül; / És eltűnik majd nyomtalan / Isten áldása nélkül!" Rákai Gábor, tornaljai római katolikus plébános imát mondott, majd a Mi Atyánkot imádkozták.
            Az óvó nénik vezetésével bevonultak a magyar iskolába induló elsős gyermekek, műsort adtak, majd Rusznyák Dezső, sajógömöri evangélikus lelkész megáldotta a leendő elsősöket. A gyerekeket a tanító nénik vették át. Az Istentisztelet után az ünnepi beszédek és az útravaló valamint az üzenet átadása következett.
            Pék László, az SZMPSZ elnöke tanévnyitó ünnepi beszédének elején bemutatta a térséget, a gömöri régió érdekességeit, a múlt és a jövő keveredését. Felhívta a figyelmet, hogy Szárnyán, Runyán és Gömörpanyiton pár éve szűnt meg az iskola, s az apró települések nagy részében nincs már kisiskola. A régió gazdaságilag lassan fejlődik, a fiatalok távoli vidékeken igyekszenek szerencsét próbálni. A magyar roma családok jóvoltából jut kisdiák a sajógömöri, a dereski, a gicei, az abafalai, a fügei, a gömörmihályfalvai, a hanvai, a sajószentkirályi, a naprágyi, a kövecsesi, a méhi, a bereteki, a csoltói, a harkácsi, a baracai, a kálosai és a tornaljai iskolákba.
            Hangsúlyozta: a beiratkozási számadatok azt jelzik, hogy ebben az évben a diáklétszámban nincs csökkenés, annak ellenére, hogy még mindig vannak, akik az anyanyelvi oktatás előnyeit nem képesek felismerni.
            Kitért az oktatási törvényre és a finanszírozási keretekre. „Szívesen vennénk, ha az állami oktatásirányítás az iskolák érdekében lépne fel, mert most kizárólag a pénzügyi szempontokat kívánják érvényesíteni. Ezzel a szemlélettel nem tudunk egyetérteni. A közoktatási törvény módosítása súlyosan érintené a vegyesen lakott települések mind a magyar, mind a szlovák kisiskoláit" – mondta. „A gondok megoldásához tisztánlátásra van szükségünk. Ebben a fenntartók, a pedagógusok, a szülők és az iskolatanácsok helyi és kistérségi együttműködésére, nagyobb mértékű szerepvállalására van szükség. Csak bátor kiállás adhat esélyt arra, hogy úrrá legyünk kicsinyességeinken, legyőzzük kishitűségünket, és közös cselekvéssel oldjuk meg gondjainkat" – tette hozzá Pék László.
            Lezsák Sándor, Magyarország Országgyűlésének alelnöke ünnepi köszöntője elején jelentést tett Tamás Ilonka néninek, hogy a Kárpát-medence diákjai felkészültek a tanévnyitókra. Majd átnyújtott egy aláírásokkal teli futball-labdát Pék Lászlónak. Aláírták azt futballisták, sportolók, politikusok. Köztük: Kű Lajos, Jónyer István, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Martonyi János külügyminiszter, Wittner Mária, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Fenyvesi Máté futballista, Kovács „Kokó" István, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Bíró Zoltán irodalomtörténész, Pálffy István, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Pintér Sándor belügyminiszter, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. És aláírta még halála előtt a kórházi ágyban Gyarmati Dezső, a Nemzet Sportolója is.
            „Az aláírásokat hónapok óta gyűjtöttem azzal a célzattal, hogy biztos akad olyan felvidéki magyar vállalkozó, aki licitál erre a futball-labdára. A befolyt összeget a Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő lelket edző diákolimpiát támogathatja" – nyilatkozta Lezsák Sándor.
            Köszöntőjében szólt a Lakiteleki Népfőiskoláról, s meghívta a felvidéki diákokat, pedagógusokat Lakitelekre. Kitért az ott felállított gróf Esterházy János szoborra. „Jó érzés látni a szobor előtt megálló emlékezőket. Ők pontosan tudják, hogy mit jelentett, s mit jelenthet a jövőben is Esterházy János itt a felvidéki magyar közösségnek" – mondta.
            Hoffman Rózsa, Magyarország közoktatásért felelős államtitkára levélben köszöntötte az ünnepi tanévnyitót. Gondolatait Ádám Zita, a SZMPSZ alelnöke tolmácsolta. „Magyarország alaptörvénye garantálja és erkölcsi törvényül szabja, hogy a határainkon kívülre szorult magyar honfitársainkért felelősséggel viseltessünk. Mi ehhez tartjuk magunkat” – írta levelében Hoffman Rózsa.
            Nagy Ákos Róbert esperes, Gömöri Református Egyházmegye esperese az idei ünnepi tanévnyitó mottójáról, az értékről és a mértékről szólt.
            Általában arról panaszkodunk, hogy értékvesztett világban élünk, miközben a pedagógusoktól azt várjuk el, hogy értéket adjanak a diáknak. Az alapértékeket a pedagógiában elsőként Herbart fogalmazta meg. Öt eszmét vázolt fel, a belső szabadság, tökéletesség, jóakarat, jogosság és igazságosság. Ezek mentén fejtette ki gondolatait Nagy Ákos Róbert, ráirányítva a figyelmet, hogy a belső szabadságunkhoz akkor is ragaszkodnunk kell, ha a többség az önfeladás, vagy önmegtagadás útjára akar csábítani. Amikor lemondunk az előrelépés lehetőségéről, akkor kezdődik meg a vegetálás, éppen ezért törekednünk kell, hogy a szolgálatunk a tökéletesség útján megmaradjon. A jóakarathoz kapcsolódva Krisztusi tanítást helyezett a szívünkre: amit szeretnétek, hogy ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal. A jogoknak és kötelességeknek harmonikus, elválaszthatatlan egységben kell beépülniük a bennünket követő nemzedékek életébe. Meg kell adni mindenkinek, ami őt megilleti, s észre kell venni felebarátainkat. Mindezen értékeket kell felfedeztetniük a pedagógusoknak, s ezeket az értékeket hitelesen képviselni – összegezte.
            Majd bemutatkoztak a pályakezdő pedagógusok. Kiss Gézáné Békési Júlia, nyugalmazott pedagógus „Útravaló"-t mondott a pályakezdő pedagógusokhoz. Kovács Magda, író „Üzenet"-et adott át a tanévnyitó ünnepély résztvevőinek.
            Az ünnepségen közreműködött a helyi Csemadok Andante Vegyeskórusa Kurali Ágnes vezényletével. A műsort Korda Edit, a SZMPSZ Nagyrőcei Területi Választmányának elnöke vezette.
            Az ünnepi tanévnyitót, melyet a Pátria rádió élőben közvetített a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, az SZMPSZ Nagyrőcei Területi Választmánya és Tornalja város Önkormányzata szervezte.

          •  

            Tanévnyitó 2013/2014

            Szeretettel hívunk és várunk minden kedves szülőt és tanulót a 2013/2014-es tanév ünnepélyes megnyitójára, melyet 2013. szeptember 2-án 9.30 órakor tartunk az iskola előtti udvaron.

            / A képeket a galériában lehet megtekinteni./

             

            Vége a vakációnak

            Kopog már a barna dió,
            véget ért a vakáció.
            Vidám ruhák, fénylő szemek,
            gyülekező gyereksereg.
            Mint a fecskék messze délre,
            készülnek az új tanévre.
            Villanydrótjuk iskolapad,
            kedvük alatt majd leszakad.
            Fiú, leány cseveg, csipog,
            csupa emlék, csupa titok.
            Patak vize, erdő zöldje
            zsong szavukkal körbe-körbe.
            Hozzá annyi napfény vakít,
            elég lesz az új tavaszig,
            hogy se szél, se fagyos utak
            ne lopják el mosolyukat,
            s mindegyikük bátran szálljon
            át a betű-óceánon.

          • Alsó tagozat: "Szép Magyar Beszéd"- kiejtési és fogalmazási verseny

            Iskolánk ismételten képviseltette magát a Szép Magyar Beszéd – kiejtési és fogalmazási versenyen. A verseny három részből állt: egy hozott szöveg felolvasása, kapott szöveg felolvasása és szövegalkotás (fogalmazás). Ebben az évben a 4.A osztályból Libjak Laura és a 4.B osztályból Patinák Noémi mérték össze tudásukat. 

            Libjak Laura 4.A- járási forduló - ezüstsáv

            Patinák Noémi 4.B- járási forduló- aranysáv, kerületi forduló- aranysáv, országos döntő- sikeres résztvevő/ 12.hely/

          • Alsó tagozat: Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny

            Az Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyt 18. alkalommal rendezte meg a kazincbarcikai Dózsa György Tagiskolában 2013. április 19-én. Sikeresek voltak a feledi, rimaszombati, tornaljai, rozsnyói tanulók.  Közel 200 versenyző vett részt. A szavalók és prózamondók összesen 10 kategóriában versenyeztek. 

            Az alábbi eredmények születtek:
            1-2. évfolyam VERS kategória: 

            6. helyezett: Szonya Lilla Zsuzsanna - Kazinczy Ferenc M.T.NY.A, Tornalja - 1.A

            1-2. évfolyam PRÓZA kategória:


            3.helyezett: Veréb Fanni – Kazinczy Ferenc M.T.NY.A, Tornalja - 2.A

            6. helyezett: Lukács Flórián - Kazinczy Ferenc M.T.NY.A, Tornalja - 2.A

          • Alsó tagozat: XXXVIII. Duna Menti Tavasz - A gyermek bábosok és színjátszók országos fesztiválja

            2013. 5. 3- án iskolánk Kincskeresők színjátszó csoportja részt vett a regionális válogatáson, ahol a zsűri továbbjuttatta őket az országos döntőbe.
            Idén "A csillagszemű juhász "népmesét mutatták be. Előadásukból lehetett látni, hogy szeretnek játszani, szeretnek a mesehősök bőrébe bújni és élvezik a nagy közös játékot.
            Gratulálunk nekik, mert az országos fesztiválon Aranysávos minősítést kaptak. 

            A műsor megtekinthető a http://www.televizio.sk/2013/06/kincskeresok-szinjatszo-csoport-a-csillagszemu-juhasz/ portálon!

             

          •  

            Alsó tagozat: Ternipe-s kiértékelés

            A 2012/2013-as évben a Ternipe polgári társulás által meghirdetett Ki mit tud? és Nyújtsd a kezed országos roma szavalóversenyre ebben az iskolai évben is szép számmal kapcsolódtak be tanulóink. A szorgalom és a kitartó munka meghozta gyümölcsét. A következő gyerekek nemcsak a gazdag élményeknek, hanem a szép  eredményeknek is örülhettek.

            Ki mit tud?  verseny helyezettjei :
            I. Kategória – vers

            1. hely – Krága Vivien 3.C

                  Különdíj – Lázók René 3.C

             

            Nyújtsd a kezet szavalóverseny eredményei :

            I.Kategória – Vers

            1. hely – Polák Dániel 3.C

            2.hely – Krága Vivien 3.C

            II.Kategória – próza

                         2. hely – Brindzák Rebeka 4.B

          •  

            Alsó tagozat: Galiba néptánccsoport kiértékelése

            A VMK és iskolánk összefogásával ez év őszén megalakult a Galiba néptánccsoport.Heti egy alkalommal 26 tanuló ismerkedik a néptánc és népi hagyományok világával. Célunk a különböző népi tájegységek szokásainak illetve a gömöri táncoknak és hagyományoknak a megismertetése és ápolása. Az eddig megtanult népi játékos és táncos műsorunkat már bemutathattuk több városi és iskolai rendezvényen is nagy sikerrel. Pl. Hagyományok napja, A magyar kultúra napja, Tanítónap, iskolai gála. A következő iskolai évben is igyekszünk tudásunkat bővíteni, és reméljük, hogy részt tudunk venni különböző néptáncversenyeken és fesztiválokon.

          • Alsó tagozat: Poznaj slovenskú reč

            Immár hagyományosan ebben az iskolai évben is bekapcsolódtunk  a “poznaj slovenskú  reč“ elnevezésű  szlovák nyelvi versenybe.

            Negyedikes tanulóink,  Libjak Laura 4.A  és  Tajbos  Anasztázia  4.B hetente becsületesen tanulták a mondókákat, verseket , gyakorolták  a szlovák nyelvű olvasást és fogalmazást, s nem utolsó sorban a hallás utáni tartalom pontos visszaadását.

            A járási fordulón, melyre Rimaszombatban került sor, Laura egy ponttal maradt le a kerületi fordulóról , így ezüst sávban  végzett, míg Anasztázia sikeresen eljutott Losoncra, a kerületi fordulóig, s itt nagyon szép eredménnyel ezüstsávos lett.Meg kell említeni azonban,hogy csak egyetlen pontocska hiányzott az országos részvételhez.

            Gratulálunk a lányoknak a szorgalmukhoz és a jó eredményekhez!

             

          • Kirándulás Budapestre

          •            Iskolánk pedagógusai és alkalmazottai a szakszervezet szervezésében színházlátogatással egybekötött kiránduláson vettek részt Budapesten. Fő célunk a kikapcsolódás mellett a magyar főváros nevezetességeinek megtekintése volt. Útba ejtettük a Hősök terét, a Városligetet, a Budai Várat, a Halászbástyát valamint a Citadellát. Az idegenvezető kalauzolása és magas szintű magyarázata által sok értékes információhoz jutottunk. A nap megkoronázása a Mágnás Miska című operett megtekintése volt az Operettszínház művészeinek előadásában. A tanulságos, ám kikapcsolódásra is lehetőséget nyújtó nap után mindannyian feltöltődve, élményekkel telve tértünk haza.

          • Alsó tagozat: IV. Ipolyi Arnold népmesemondó verseny országos fordulója

            2013. június 3-án Rozsnyón lezajlott a IV. Ipolyi Arnold népmesemondó verseny országos fordulója. Iskolánk alsó tagozatát két tanuló képviselte, akik a nagyszámú, szokatlanul erős mezőnyben is hozták megszokott formájukat:

            Pierzchala Virág Anna            3.A             aranysáv

            Szőke András                         3.A             ezüstsáv

            Mindkettőjüknek gratulálunk a szép eredményhez.           

             

          • Bécsi útikalauz

            2O13. május 27-én rendeztük meg hagyományos német nyelvi vetélkedőnket.  A német nyelvterületek közül ezúttal Bécset választottuk.

            Bécs Ausztria fővárosa, politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros.

            Tanulóink ismét hármas csoportokban készülhettek fel az összeállított anyagból, mely tartalmazta a főváros történelmét, földrajzi adottságait, kulturális életét, nevezetességeit. Nagy örömünkre - az előző évekhez viszonyítva - ez idén még több tanulócsoport nevezett be a versenybe. A különböző évfolyamú, alaposan felkészült gyerekek igazán méltó ellenfelei voltak egymásnak. Végül a következő rangsor alakult ki az első öt helyen:

            1. Helyezés :   7. A   -   Bublos László, Csala László, Hegedűs Nándor
            2. Helyezés:    9. A   -   Szabó Beáta, Varga Beáta, Varga Viktória (7.A)
            3. Helyezés:    7. A   -   Breznaník Karina, Léka Dalma, Nemes Klaudia
            4. Helyezés:    9. A   -   Bodor Fanni, Papp Zoltán, Rási Kinga
            5. Helyezés:    9. B   -   Dávid Vivien, Laczo Alexandra, Nagy Noémi

            Köszönet jár minden résztvevőnek a becsületes felkészülésért! (Képek a fotóalbumban)