• Apáczai Csere János nemzetközi tantárgyverseny

          • 2018. április 19-22. között a Kalydy Boróka, Bíró Izabella, Varga Vivien 6.A, Bódi Kata, Holló Réka, Pierzchala Virág Anna, Papp Kíra 8.A, valamint Asztalos Nikolett, László Fruzsina és Patinák Noémi   9.A osztályos tanulók alkotta kis csapat Erdélybe utazott, hogy részt vegyen a Nemzetközi Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyversenyen Székelyudvarhelyen, amelyet az idén a romániai Tanügyminisztérium, a Hargita megyei Tanfelügyelőség, valamint a fennállásának 425. évfordulóját ünneplő székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium rendezett. A nívós nemzetközi verseny szövegértés- és alkotás kategóriájában Kalydy Boróka 3. helyezést ért el, versmondásáért a 2. helyezést, dramatizálásért pedig különdíjat kapott. Fogalmazásáért több különdíjat is bezsebelt. Boróka mellett Varga Vivien is különdíjas fogalmazásának köszönhetően. Versmondó kategóriában Pierzchala Virág Anna 3. helyezést ért el. Varga Vivien és Bíró Izabella különdíjat kapott. Dramatizálásban az Asztalos Nikolett, László Fruzsina és Patinák Noémi alkotta csapat 2. díjat kapott. A diákok felkészítői Szászi Edina, Ligárt Nikoletta és Kovács Beáta, útitársaik Ragályi Emese és Juhász Judit voltak.

          • DOBRÉ SLOVO - országos döntő

          • 2018. április 28-án zajlott Komáromban a Selye János Gimnázium aulájában a „Dobré slovo – Jó szó“ szlovák nyelvű szavaló és prózamondó verseny országos döntője.A Kazinczy Ferenc Alapiskolát 2 tanuló – Marton Emese /7.A/ és Asztalos Nikolett /9.A/ - képviselte. Az I. kategóriában Marton Emese az 1. helyen, a III. kategóriában Asztalos Nikolett a 4. helyen végzett.Gratulálunk az országos versenyen elért nagyon szép eredményekhez.

          • Infoprog

          • Iskolánk meghívást kapott az Infoprog Kárpát-medencei informatikai verseny zárónapjára, amire 2018. április 20-án került sor Füleken. A meghívás célja, hogy azok a leendő középiskolások, akik az informatika iránt érdeklődőknek megismerkedhessenek a verseny légkörével, és ezáltal a későbbiekben résztvevői legyenek a rangos versenynek! Farkaš István, Libjak Laura és Molnár Benjámin részt vettek a középiskolások vetélkedőjén. Molnár Benjámin oklevelet is átvehetett, a Virtuális Programozó Kör Python I. programozói tanfolyamának sikeres elvégzéséért.

            Imrecze Csaba

          • DOBRÉ SLOVO

          • 2018. 4. 10-én került megrendezésre a Dobré slovo - Jó szó szlovák nyelvű szavalóverseny kerületi fordulója, melyen iskolánkat 7 tanuló képviselte négy kategóriában. A zsűri kategoriánként 2 tanulót juttatott tovább a Komáromban megrendeződő országos versenyre, melyen iskolánkat Marton Emese 7.A és Asztalos Nikolett 9.A osztályos tanulóink képviselik. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk. Továbbjutóinknak pedig további sikeres felkészülést kívánunk.

            Eredményeink:

            I. kategória:       2. hely: Marton Emese, 7.A   

                                      3. hely: Máté Klaudia 7.A                              

            II. kategória:     3. hely: Havrankó Lara 7.B

            III. kategória:    2. hely: Asztalos Nikolett 9.A

                                      3. hely: Makši Réka 8.A

            IV.kategória:     3. hely: Lukács Lýdia 8.B

          • A Föld napja

          • Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. A nap elsődleges célja, hogy a környezetvédelem időről időre az érdeklődés középpontjába kerüljön.

            E jeles napra a KFMTNY Alapiskola tanulói is emlékeztek, április 20-án. E nap folyamán beszélgettek a természetről, felidézték az eddig tanultakat.

            Felső tagozatos tanulóink egy csoportja „környezet és én“ címmel tesztet töltöttek ki, melynek győztesei:

            1.helyezett: Tóth Kinga /6.B/

            2.helyezett: Hajdú Regina /6.B/

            3.helyezett: Ruszó Csaba /6.B/

            Ezt követően természetfilmet tekintettek meg a Föld élővilágáról. A nap végén rendrakás és szemetszedés történt iskolánk környékén.

            Bízunk benne, hogy diákjaink sokat tanultak az elmúlt időszakban a természetvédelem és környezetvédelem fontosságáról és megőrzik emlékezetükbe e fontos nap emlékét.

             

          • X. Serényi Nap

          • Április 16-án iskolánk 3.A és 3.B osztályos  tanulói Putnokon, a Barangolások Gömörben c. projektnapon vettek részt. A projeknap célja a gömöri néphagyományok bemutatása volt. Tanulóink a decemberi ünnepkörhöz tartozó népszokásokat, hiedelmeket és babonákat mutatták be nagy sikerrel. A zsűri külön dicséretben részesítette diákjainkat.

            A projekten belül meghirdetett gömöri tojásfestő verseny díjazottja Homoly Tara, 4.B osztályos tanuló. Az elért eredményekhez szívből gratulálunk!

          • Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny

          • 2018. április 14-én az alsó és felső tagozat néhány tanulója a kazincbarcikai Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen képviselte iskolánkat. Szavalóink és prózamondóink a meglehetősen erős mezőnyben is megállták helyüket.       Az eredmények a következőképpen alakultak:

             

            Miko Lilianna               1. D osztály                   2. helyezett

            Heinrich Zsófia             1. A osztály                   3. helyezett

            Lukács Fanni                1. A osztály                   6. helyezett

            Cselényi Vanessza       4. C osztály                   2. helyezett

            Hacsi Dániel                  4. A osztály                   4. helyezett

            Szívós Lilla                   4. A osztály                   6. helyezett

            Molnár József               4. A osztály                   oklevél

            Csala Rebeca                 5. A osztály                   2. helyezett

            Marton Emese               7. A osztály                   6. helyezett

             

            Gratulálunk a szép eredményekhez!

          • Katedra Matematikaverseny

          • 2016. április 10-én Rozsnyón került megrendezésre a Katedra Matematikaverseny országos elődöntője, amit többfordulós levelezős verseny előzött meg. A versenyen a sikeres megoldók vehettek részt. Iskolánkat 10 tanuló képviselte:  Murzsicz Ariadné Mariann,  Bakó Emese,  Amzler Dániel, Bíró Izabella, Szőke Tamás, Tuza Ádám, Szőke András, Beke Noel, Farkas István és Libjak Laura. Továbbjutók: Murzsicz Ariadné Mariann (5. A),  Bíró Izabella (6. A) és Farkas István (9. A). Sikeres szereplést kívánunk nekik 2018. május 4-én az országos döntőn Dunaszerdahelyen.          

                                                           Szabó Zita, Csernok Erzsébet   

          • Költészet napja

          • 2018. április  11-én a költészet napjára emlékeztünk iskolánkban.  Ez alkalomból tanulóink egy zenés, verses összeállítással idézték fel József Attila életének meghatározó állomásait. Emellett tisztelettel adóztunk Bárczi István, egykori tanárunk emlékének is, aki szintén e jeles nap szülötte.  A részt vevő tanulóknak köszönjük a szép és tartalmas előadást.

            Dusza Ildikó, Varga Tóth Klára

          • Barangolások Gömörben

          • 2018. április 16-án zajlott a putnoki  Serényi László Általános Iskolában a Barangolások Gömörben elnevezésű verseny, melyen iskolánkat az alsó tagozat 3.A és 3.B osztálya, a felső tagozatot a 9.A osztály négy tanulója – név szerint Csutor Sofia, László Fruzsina, Magicz Vivien és Nagy Ákos Csongor képviselte.  A  tanulók tudásukat játékos feladatok során mutatták meg. A felkészülés részeként 3 perces videót kellett készíteni, melyben egy adott szokást, hagyományt elevenítettek fel a tanulók. Ez a kisfilm megtekinthető itt: Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Bán Istvánnak, aki nagy segítséget nyújtott a videó készítésében.  A gömöri motívumokkal megfestett tányérunk 3. helyezést ért el.

            Kazinczy Ferenc MTNYAI Tornalja_Gömöri lakodalmi szokások

          • Hviezdoslavov Kubín szavalóverseny

          • Hviezdoslavov Kubín szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny 64. évadának regionális fordulóját ismét Rimaszombatban rendezték, méghozzá 2018 április 10-én. Ebben az iskolaévben a rőcei járási fordulóról két diáklányunk jutott a regionális döntőbe. Szobonya Lilla Zsuzsanna (6.A) prózával és Huslík Mónika (5.A) verssel. Mindkét diáklányunk nagyszerűen szerepelt, a zsűri dicséretben részesítette őket a szlovák nyelvtudásukért, amit a jövőben minden bizonnyal tudnak majd kamatoztatni. Lányok, büszkék vagyunk rátok!

             

          • Költészet napja

          • "A dolgok változnak. A vers örök.

            Lepjük meg egymást és másokat is kedvenc versünkkel a költészet napján! Ez volt kezdeményezésünk célja, melyet első alkalommal szerveztünk iskolánkon. Április 11-én tanulóinknak köszönhetően Tornalja utcáit elárasztották a versek. Reméljük sokan elolvassák majd a magyar költészet gyöngyszemeit.

             

                                                                                Bódi Szilvia és Horváth Zsuzsa

          • Iskolás leszek

          • Iskolába járok ősztől,

            Mert már hatéves vagyok.

            Hátamra veszem a táskám,

            S indulok, mint a nagyok.

            Igyekszem majd megtanulni

            Mielőbb az ábécét.

            S meglepem az anyukámat:

            Én olvasok majd mesét.

          • "Lángolj, kisze, vidd a telet!"

          •  

            "Jer, jer kikelet,

            Seprűzd ki a hideget,

            Ereszd be a meleget,

            Dideregtünk eleget!"

            Idén is felelevenitettük a téltemetés régi népszokását, a kiszebáb égetését. A babona szerint a kiszebáb elégetése megszabadítja az embereket minden bajtól. Különböző zajkeltő eszközökkel és a szalmával  kitömött kiszebábbal vonultunk fel, s közben tavaszköszöntő verseket és dalokat adtunk elő, jelképezve ezzel, hogy szeretnénk végleg megszabadulni a téltől és a bajoktól mi is. Valamamint zöld ágakból kaput alkottunk, melyeken átbújva a tavaszba léptünk, így próbáltuk életre kelteni a tavaszt.

          • Arany László mesemondó verseny

          • 2018. március 27- én Putnokon megrendezésre került az Arany László  mesemondó verseny. Iskolánk alsó tagozatát  három, a felső tagozatot pedig két tanuló képviselte.  Az  eredmények a következőképpen alakultak:

            Sofranko Áron    4.A osztály          1. hely

            Szívós Lilla          4.A osztály          1. hely

            Szabon István      4.A osztály          különdíj

            Páll Ádám            6.A osztály          1. hely

            Veréb Fanni                  7.A osztály          különdíj

            Mindannyiuknak szívből gratulálunk  és sok sikert kívánunk számukra az előttük álló Ipolyi Arnold népmesemondó versenyre is.  

          • Értesítés

          • A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesít mindenkit, hogy

            2018. március 28-án /szerdán/ igazgatói szabad lesz. 

          • Egy este a könyvtárban

          • Egy csodás péntek estét könyvek társaságában is el lehet tölteni. Éppen ezért látogattak el  2018. március 23-án a 6.A osztály tanulói a Tornaljnai Városi Könyvtárba, ahol egész estényi szórakozás és kreatív munka várt rájuk. Először egy Matej Hrebendáról szóló bemutatóból megismerhettük annak a gömöri népművelőnek az életét, akinek köszönhetően a márciust a könyv hónapjaként is ismerjük. Ezt követően a könyvtár úrnője, Anikó asszony, megismertette velünk a könyvtárat és annak működési rendjét. Kutattunk elrejtett édességek és könyvek után, amelyeket aztán ajándékba kaptak a szerencsés megtalálók. Rajzoltunk, festetünk, énekeltünk.  De oldottunk szövegértési feladatokat, megtekintettünk egy meserészletet és videót - s mindezt szlovák nyelven. Reméljük, a megszerzett tudás mellett a gyerekek csodálatos élményekkel és felejthetetlen emlékekkel is gazdagodtak városunk könyvtárban.