• Pom Pom meséi és könyvvásár az alsó tagozaton
          • Pom Pom meséi és könyvvásár az alsó tagozaton

          • Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat...Így kezdődik mindannyiunk kedvenc meséje Pom Pom, amelyen generációk nőttek fel. Csukás István legendás mesehőseit senkinek sem kell bemutatni. A gyerekek örömmel fogadták Picurt, akinek Pom Pom iskolába menet különféle történeteket mesél. Jól szórakoztak a csokival fogyókúrázó Gombóc Artúron vagy a mindent kiradírozó Radírpókon. Az előadáson kívül könyvvásárt is szerveztünk tanulóinknak, amelynek célja az olvasóvá nevelés volt.

                                                                                              Bódi Szilvia és Horváth Zsuzsa

             

          • Kincskeresők XIII.

          • 2017.november 8-án és 9-én a Kincskeresők XIII. – helyi értékeket kutató diákok konferenciáján vettünk részt Dunaszerdahelyen. Immár tizenharmadik alkalommal kapcsolódhattunk be az országos diákkonferenciába. Iskolánkat a 8.A osztályból Gál Georgina és Székely Fanni képviselték, akik a Csízi Fürdő múltjáról és jelenéről tartottak kiselőadást. Munkájukat a zsűri aranysávos minősítéssel ismerte el. Szívből gratulálunk a szép teljesítményhez!

            Ragályi Emese és Szabó Nikola

          • Kassán jártunk

          • A 7.A, 7.B és 8.B osztályos tanulóink november 10-én tanulmányi kiránduláson vettek részt. II.Rákóczi Ferenc nyomában járva megtekintették a Rodostói Emlékházat, illetve a Kassai Planetáriumot, ahol értékes,  tanulságos  és  látványos  előadás bővítette a tudásukat a csillagokról. Nem hiányott az édes élvezet sem, sütiparti  a kényelmes, tágas kassai cukrászdában. Kellemes, vidám őszi  nap volt ez, jól éreztük magunkat.

            Kosztúr Ágnes , Kucsera Dóra

          • Egy óra gyermekekért

          • Iskolánk, a KFMTNYA az idén is bekapcsolódott az „Egy óra a gyermekekért“  néven meghirdetett nyilvános gyűjtési programba, amelynek bevétele a hátrányos helyzetű, testi fogyatékos gyermekek sorsán segít Szlovákia területén. Különböző helyszíneken kértük az embereket, hogy anyagilag támogassák ezt a nemes szándékú programot. A bevételünk 217,44 euro , amit jó szívvel fogunk adományozni a gyermekek számára. A hideg idő ellenére is megtaláltuk az emberek szívében a melegséget.

            Az adományt gyűjtő 9.A osztályos diákok: László Fruzsina, Agócs Barbara, Lázók Orsolya, Igo Bettina, Czigány Zsófia, Dorkin János, Árvai Richárd, Drótos Dániel.

             

          • Az öröm percei az Idősek Otthona és Gondozóházban

          • Az idősek iránti tisztelet hónapjának keretében iskolánk tanulói azért látogattak a tornaljai Idősek Otthona és Gondozóházba, hogy leróják tiszteletüket és megörveztessék azokat a tornaljai lakosokat, akik idős koruk, betegségük vagy szociális helyzetük okán kerültek az otthonba. Versekkel, prózával és dalokkal kedveskedtünk idős polgártársainknak. Viszonzásul hálás mosolyt, kedves szavakat és rengeteg tapsot kaptunk.

            Az idős polgárok nevében is köszönjük vers - és prózamondóinknak, illetve a Hóvirág Népdalkör tagjainak a nívós előadást.

                                                                                                Berhédy Mária és Marcela Bundová

        • Rimajánosi -  ISMERJ MEG MINKET fesztivál
          • Rimajánosi -  ISMERJ MEG MINKET fesztivál

          • 2017. november 9-én a 2.A és a 2.B tehetséges roma tanulói ismét sikeresen szerepeltek  Rimajánosiban az ISMERJ MEG MINKET fesztiválon. Felkészítő pedagógusok: Csótó Eleonóra, Majoros Ilona és Bódi Szilvia. Zongorán kísért: Kiss Tamás.

          • Projekt „Tudom, hogy mit eszek“

          •  A Nestlé Healthy Kids világprogram „Tudom, hogy mit eszek“ elnevezésű projektjébe a 6.A osztályos diákok részvételével idén is bekapcsolódtunk.

            A program két előadásból és két versenysorozatból áll. Célja, motiválni a tanulókat a kiegyensúlyozott életmódra és a helyes étkezési szokásokra.

            A projekt első részének a megvalósításra 2017.november 4-én került sor, melynek témája a kiegyensúlyozott étrend volt.

            /képek a galériában/

             

             

        • Őszi szünidő
          • Őszi szünidő

          • Az őszi szünet 2017. október 30-tól 2017. október 31-ig tart.

            2017. november 1. (szerda) - Munkaszüneti nap 

            A szünet utáni első tanítási nap 2017. november 2. (csütörtök).

            Kellemes szünidőt kívánunk! 

        • Tökfaragás az alsó tagozaton
          • Tökfaragás az alsó tagozaton

          • Hazánkban is egyre jobban elterjedő szokás a Halloween megtartása, melyre idén  is sort kerítettünk iskolánkban

            De mit is jelent a Halloween és tulajdonképpen mit ünneplünk ilyenkor?

            Halloween az egyik legrégibb ünnep, eredete évszázadokkal ezelőttre vezethető vissza. Maga a szó „ All Hallows ” szóból ered és a mindenszentek előtti estét jelenti. Szorosan összefügg a holtak napjával. Ez a kóbor lelkek és az istenek éjszakája. A kelták szerint ekkor tért vissza a földre a bűnös halottak lelke. A kelták, hogy elűzzék ezeket a lelkeket ilyenkor hatalmas tüzet raktak és áldozatokat mutattak be. Az ünnep szokásai közül a legelterjedtebb a töklámpás készítése, amit a gyerekek nagy előszeretettel gyakoroltak.  Így volt ez nálunk is. A tanulók lelkesen gyűjtögették be a tököket. Mindenki önállóan dolgozott, saját elképzeléseikre és fantáziájukra támaszkodva formázták meg a „ tökfejeket”. Az eredmény pedig kiváló lett! Mókás, vicsorgó, ijesztő példányok születtek. / képek a galériában /

        • „MOZGÁSBAN AZ ÉLET“
          • „MOZGÁSBAN AZ ÉLET“

          • 2017. október 26-án a 2. A és a 2. D osztály tanulói részt vettek, az immár hetedik alkalommal megrendezett  „MOZGÁSBAN AZ ÉLET“ címszó alatt futó ének, zene és táncfesztiválon Feleden. /képek a galériában /

                

          • Gesztenyegyűjtés

          •              2017. szeptember 15-től  2017. október 20-ig tartott a gesztenyegyűjtési verseny az iskolánkon. A versenybe alsó és felső tagozatos diákok egyaránt bekapcsolódtak. A legügyesebb tanulók különféle díjakban részesültek. 

                 

          • A könyvjelző iskolákat köt össze

          • James Henri, az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének elnöke, 2008-ban kikiáltotta az iskolai könyvtárak világnapjának 10. évfordulója alkalmából az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapját. A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola az idei tanévben már másodika alkalommal kapcsolódott be ebbe a projektbe. A projekt célja, a szlovákiai, illetve a csehországi alapiskolák közötti kapcsolatteremtés, valamint a könyvjelzőcserék révén az olvasás támogatása. A tanulók létrehoznak egy könyvjelzőt, s egy szabadon választható technikával bemutatják a projekthez kapcsolódó témájukat – Egy könyv történetének titokzatos világa. Ezt követően cserélik ki könyvjelzőiket egy csehországi vagy szlovákiai  partneriskolával. Az akció szervezői: Pozsonyban a Szlovák Pedagógiai Könyvtár és Brünnben pedig a Jiři Mohan Könyvtár. A szervezőknek köszönhetően az idén a mi iskolánk partnere a Simonyi /Partizánske/ járáshoz tartozó Kinorány /Chynorany/ községben található Valentín Beniak Alapiskola és Óvoda volt. Ebben a tanévben a felső tagozatos tanulókon kívül már a harmadik évfolyam fantáziadús kisdiákjai is részt vettek a projektben, így összesen 90 könyvjelzőt küldhettünk partneriskolánknak. A könyvjelzők mellé iskolánk vezetésének jóvoltából további apróbb ajándékokat és némi édességet is csomagolhattunk. Őszintén reméljük, hogy a projekt révén kialakult kapcsolatok az elkövetkezendő években is virágozni fognak.  797 szlovákiai és 337 csehországi iskola kapcsolódott a projektbe az idei tanévben. A projekt lebonyolítása 2017. október 31-én ért véget. A szervezőket már tájékoztattuk a program sikeres megvalósításáról, és továbbítottuk a legszebb könyvjelzők fényképeit is. Nem maradt más hátra, minthogy reménykedve várjuk a pályázat végső kiértékelését, amelyet 2017. november 30-án hoznak nyilvánosságra az intézmény honlapján.

                                                           Horváth Zsuzsa, Tímár Csilla és Bundová Marcela 


            ​​​​​​​

        • Rajzverseny
          • Rajzverseny

          • A Táplálkozás Világnapja alkalmából a Szlovák mezőgazdasági és élelmiszeri kamara rajzversenyt hirdetett meg „Ízletes rajzolás“ címmel. A versenybe iskolánk 5 tanulója,  Hajdú Szilárd (5.A), Khadraoui Jázmin Hana (5.A), Árvai Liana Alexandra (6.A), Kariž Dominika (6.A) és Szobonya Lilla Zsuzsanna (6.A) tanulók kapcsolódtak be és a munkáikat 2017.október 27-ig kell beküldeni.

            A résztvevő diákoknak köszönjük a versenybe való bekapcsolódást, az eredményhirdetéshez pedig sok sikert kívánunk!

          • A legérdekesebb esemény az iskolai könyvtárban

          • Október 23-án iskolánk tanulói ismételten bekapcsolódtak A legérdekesebb esemény az iskolai könyvtárban elnevezésű országos projektbe, amelyet immár 13. alkalommal rendeztek meg. Az idei téma címe: Milan Rastislav Štefánik-nap – diákok, tanárok, szülők és közösségek bekapcsolódásával.

            Az országos projekt célja az, hogy szórakoztatva szerettesse meg a diákokkal az olvasást. Hiszen pozitív élményekkel és hasznos tudással gazdagodva tudunk igazán tartós kapcsolatot kialakítani a könyvekkel, az olvasással és a könyvtárral.

            Az idén a 6.A osztály diákjain volt a sor, hogy tanáraik segítségével és irányításával elkészítsék prezentációikat M.R. Štefánik életútjáról, tevékenységéről és hitvallásáról.

            A projektbemutatókat játékos tudáspróba követte, így a gyerekek szlovák szókincsüket is tovább bővíthették mindamellett, hogy megismerkedtek egy olyan történelmi alakkal, akivel további tanulmányaik során is találkoznak majd.

            Így vált mindenki nyertessé azon az esős hétfő délutánon.

            Kedves diákok! Gratulálunk sikeres munkátokhoz, és köszönjük a tartalmas bemutatókat! Csak így tovább!

             

                                                                                                Dusza Ildikó és Marcela Bundová

               

              

             

          • Bíborpiros szép rózsa - Rozsnyó - 2017

          •   2017. október 22-én Rozsnyón rendezték meg a Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő országos elődöntőjét. Iskolánkat 2 csapat is képviselte ezen a versenyen a Hóvirág Népdalkör és a Csalogány. A csapatok bejutottak az országos döntőbe. Sok szerencsét kívánunk!

              

          • Diósgyőrben jártunk

          • 2017. október 20-án iskolánk néhány tanulója meglátogatta Vajda Botond 8. osztályos tanulót Diósgyőrben, aki itt folytatja tanulmányait és a DVTK labdarúgója. A viszontlátás örömét fokozta a 2:1-es győzelem Pécs csapata ellen. Nagy élmény volt tanulók és pedagógusok számára egyaránt.

            Iván Gyöngyi

              

             

          • Szavalóverseny Putnokon

          • A Putnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Könyvtára 2017. október 5-én szavalóversenyt hirdetett Tompa Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából. Iskolánk tanulói nagyon szép eredményeket értek el, Pierzchala Virág Anna 1. helyen, Székely Fanni pedig a 2. helyen végzett. Gratulálunk!

             

          • „Legnagyobb kincsünk az egészség, ezért óvjuk meg és védjük!“

          • E mottóval indítottuk iskolánkban  az egészséges táplálkozás hetét, amely 2017. október 16-20. között zajlott. Célunk, hogy a diákokban kialakítsuk az igényt arra, hogy egészségesen éljenek, ismerjék fel az egészségre káros hatásokat, váljon számukra értékessé az egészség. A hét első felében  a plakátversenybe kapcsolódó tanulók csodálatos munkáit csodálhattuk meg, melynek témája az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás volt. A legjobb munkák díjazásra kerültek: 1. helyezett: Huslík Monika /5.A/, 2.helyezett: Bakó Emese /5.A/, 3.helyezett: Halász Réka Rozi, Szabó Réka, Szobonya Lilla Zsuzsanna /6.A/ és Dorka Laura, Horváth Alexandra /6.D/. Az eredményhez ezúton is gratulálunk! Szeptember utolsó vasárnapján ünneplik mindenütt az egész világon a Szív Világnapját. E jeles nap alkalmából iskolánk  9.A osztályos tanulói, Asztalos Nikolett, Koreny Réka és Orosz János István tartalmas előadást  prezentáltak a szív felépítéséről, funkciójáról, valamint azon kockázati tényezőkről, amelyek szívinfarktushoz vezetnek.Libjak  Laura és Czigány Zsófia, iskolánk elsősegélynyújtó csapatának tagjai a 7.évfolyolyam tanulóinak bemutatták az elsősegélynyújtás alapjait, amit a tanulók természetesen „próbababán“ ki is próbálhattak.   Az egészséghét utolsó napja a „Reggelizzünk egészségesen“ címet viselte, amely keretén belül a 6. A osztály tanulói finomabbnál finomabb, ötletesebbnél ötletesebb reggelit varázsoltak az asztalra és vendégül látták az 1-4. évfolyam elsős növendékeit.  A résztvevő dikákoknak köszönjük odaadó, kreatív munkájukat, Szabó Nikola, Szászi Edina és Mag Ildikó tanító néniknek a segítséget, az iskola igazgatóságának és  az iskolakonyha dolgozóinak  a támogatást és a segítséget. /képek a galériában/.                         

            Jó egészséget kívánunk mindenkinek!

            Anderkó Hanobik Andrea