• Jutalomkirándulás – Budapest

          • Iskolánk 39 tanulója 3 pedagógus kíséretében egy nagyon értékes kiránduláson vett részt 2017. március 17. és 19. között a Rákóczi Szövetség jóvoltából Budapesten. A program gazdag és tartalmas volt. Diákjainkkal megtekintettük a Magyarság Házát, a Hadtörténeti Múzeumot, a Parlamentet és a Gödöllői Királyi Kastélyt is. A szervezők a tanulóknak még egy érdekes bűvészbemutatóval is kedveskedtek. Mindannyian élményekkel gazdagodva tértünk haza. /képek a galériában/

                                                                                                                                               Miko Attila

                

          • Látogatás a rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtárba

          • Köztudott dolog, hogy március a könyv hónapja. Viszont kevesen tudják, hogy a XIX. században élt Matej Hrebenda, aki vak volt, a hátán cipelte a könyveket faluról falura, hogy az emberek olvashassanak. Ma már nem kell senkinek megerőltető munkát végeznie, hogy könyvet kölcsönözhessünk, hiszen könnyedén megtehetjük ezt a helyi könyvtárakban, sőt távolabbi helyről is rendelhetünk  1-1 könyvet, ha szükséges. 2017. március 13-án és 15-én iskolánk tanulóinak egy népes csoportja a szlovák könyvtárak hetének alkalmából tett látogatást a Rimaszombati Matej Hrebenda Regionális Könyvtárban, amely a már említett népművelő nevét viseli. A 7.A osztály diákjai így megismerkedhettek a könyvtárak belső életével, annak apró titkaival, könyvkölcsönzési rendjével, beleolvashattak a kínált irodalmi és tudományos művekbe. Ajándékként egy rövid jelenetet adtak elő a könyvtárban, viszonzásul pedig egy előadást hallgattak meg a könyvekről, a könyvtárakól és a Braille írásról, amit ki is próbálhattak tapogatni. S hetedikeseink tették mindezt szlovákul, hisz a tanulmányi kirándulás fő célja az olvasóvá nevelés volt, méghozzá idegen nyelven. A szavak és betűk mellett szerepet kapott a szórakozás is, mert szavaltunk, sőt még lúdtollal is írhattunk. Persze anyanyelvükről és az angol nyelv kincseiről sem feledkeztek meg, gyerekeink sok érdekességet tudhattak meg ottlétünk alatt. Ezúton is köszönjük vendéglátóinknak a hasznos és érdekes tapasztalatot és a kultúrkincsekről szerzett ismereteket. Reméljük, a szép emlékek hatására diákjaink a jövőben is szívesen látogatnak majd könyvtárba vagy hasonló, a szellem gazdagítására szolgáló intézménybe. /képek a galériában/

                                                                           Bundová Marcela

                

          • Poznaj slovenskú reč

          • Iskolánk tanulói 2017. március 17-én a Poznaj slovenskú reč körzeti fordulóján mérettették meg magukat Rimaszombatban. A szlovák nyelvi versenyen évről évre kitűnően szereplünk, és idén sem volt ez másképp. Az alsó tagozatról Cselényi Vanessza, míg a felsőről Tajbos Anasztázia és Oláh Francesca igyekezett tudása legjavát nyújtani. Közülük Oláh Francesca a második helyet szerezte meg, így ő képviselheti majd iskolánkat a verseny kerületi fordulóján, amely Losoncon lesz. Gratulálunk!

                                                                                                       Mészáros Tamás                                                                         

          • Dobré slovo – Jó szó

          • 2017. március 10-én zajlott a helyi szabadidőközpontban a JÓ SZÓ szlovák nyelvű vers- és prózamondó verseny körzeti fordulója.  Iskolánkat 11 tanuló képviselte és mindnyájan nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Ezúton is köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját és az előadó diákok igényes előadását.

            Továbbjutók:

            I.kategória:     Maksi Réka ,       Gál Georgina                            

            II.kategória:    Lukács Lydia,   Kamenyík Márk Ármin

            III.kategória:  Nagy Ákos Csongor                                                                         

            IV.kategória: Orosz János István

              A továbbjutóknak gratulálunk.

                

          • PÉCZELI JÓZSEF SZAVALÓVERSENY

          • Felső tagozatos tanulóink 2017. március 17-én részt vettek a putnoki Péczeli József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti  Iskola által megrendezett szavalóversenyen. A versenyen három kategóriában közel 80 versenyző mérte össze tudását. Iskolánkat három tanuló képviselte: Szobonya Lilla Zsuzsanna /5.A/, Árvai Liana Alexandra /5.A/ és Kalydy Boróka /5.A/.  A lányok a II.kategóriában versenyeztek, ahol 24-en voltak. Kalydy Boróka 2. helyen végzett, gratulálunk neki! (Képek a galériában)

               

          • Ünnepi megemlékezés az 1848/49-es forradalomról

          • Iskolánk tanulói zenés irodalmi színpaddal tisztelegtek az 1848-as márciusi forradalom emlékének. Az emlékműsor vallomás arról, mit jelent számunkra,felvidéki magyarok számára ez az ünnep, s vallomás egyetemes magyarságunkról. A programot szép és tanulságos prezentáció színesítette. Tanulóink a műsorból egy részlettel a város által szervezett márciusi ünnepségen is sikert arattak. Dicséret illeti az 5.A, 6.A, 7.A, 8.A osztályos tanulókat és felkészítő tanáraikat Kosztúr Ágnes és Szabó Nikola tantó néniket.

                    

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny - Járási forduló

          • 2017. március 14-én iskolánk tanulói részt vettek a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulóján. A verseny Tornalján a VMK-ban zajlott. Aranysávos minősítésben részesültek a következő tanulók:

            VERS

            I. kategória : Klement Kinga Kitti /3.A/, Czetner Zita /1.B/, Szívós Lilla /3.A/

            II. kategória: Bíró Izabella /5.A/, Deme Mátyás /5.A/

            III. kategória:Gál Georgina /7.A/, Vajda Kinga /9.A/, Babus Linda /9.A/

            PRÓZA

            I. kategória : Hacsi Dániel /3.A/, Dusza Hanna Zsófia /1.B/, Czigány Péter /2.A/

            II. kategória: Szobonya Lilla Zsuzsanna /5.A/, Kalydy Boróka /5.A/, Martinovics Márk /4.A/, Csala Rebeca /4.B/

            III. kategória: László Fruzsina /8.A/

              

            Gratulálunk, további sok sikert kívánunk az országos elődöntőben! 

             Az országos elődöntő 2017. március 30-án kerül megrendezésre Ipolyszécsénykén /Sečianky/.

          • Magyar vagyok... Határtalanul / rajzpályazat/

          • A Magyar vagyok…Határtalanul c. rajzpályázat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére 16 évvel ezelőtt indult. A 2012/2013-as iskolai évtől a miskolci Komlóstetői Általános Iskola szervezésében rendezik meg. Ebben az évben is elküldtük rajzainkat, melyeknek témája lehetett minden, ami MAGYAR:

            · a magyar történelem jeles eseménye

             · magyar versek illusztrációja

            · szép, magyar tájak ábrázolása

            · népi szokások megjelenítése

             · népművészetünk, népi motívumaink felelevenítése

            · magyar híres emberek, feltalálók alkotásai

            · építészetünk

            · hungarikumaink stb.

            Összesen 324 pályamű érkezett, amelyből 164 határon kívülről (12 szlovákiai, romániai és szerbiai iskolából). 40 alkotást díjazott a szakmai zsűri (19 külhoni, 21 miskolci), 203 rajz került kiállításra.

            Iskolánkból Holló Réka, (7. A) és Tamás Laura (8. A) alkotását díjazták, akik egyhetes nyári alkotótáborban vehetnek részt.

            A további tanulók munkáit kiállításra méltatták: Libjak Laura (8.A), Mag Viktória (7.A), Majoros Lilla (7.A), Papp Kira (7.A).

               

            Petőfi Sándor – Majoros Lilla (7.A)

            Meseillusztráció, népi motívum - Majoros Lilla (7.A)

            Vígan, vígan… - Papp Kira (7.A)

            Lovas huszár – Mag Viktória (7.A)

            Komondor, a legszőrösebb hungarikum – Libjak Laura (8.A)

          • Ez igen - egy iskolából ketten

          • 2017. március 9-én Rimaszombatban jártunk. A ,,Szép magyar beszéd"- verseny kerületi fordulóján vettünk részt. Iskolánkat két 4.A osztályos tanuló, Murzsicz Ariadné Mariann és Revaj Bernadett képviselte. Tanulóink kitűnő eredményt értek el. Ariadné az első helyen, Bernadett pedig a második helyen végzett, így a verseny országos fordulóján Kassán ők képviselhetik iskolánkat és kerületünket. Büszkék vagyunk rájuk.                                                                                                                                                          

                                                               Mészáros Piroska 

          • Nőnap köszöntése

          • Március 8-án iskolánk tanulói kultúrműsorral kedveskedtek a tornaljai nyugdíjas otthon lakóinak. Makši Réka /7.A/ egy szlovák verssel, Csutor Sofia /8.A/ egy magyar verssel és a Hóvirág Népdalkör két gömöri népdalcsokorral köszöntötte az otthon lakóit Nőnap alkalmából. A közönségnek nagyon tetszett az előadás, így az otthon vezetősége jelezte, hogy máskor is szívesen fogadja iskolánk növendékeit. Az előadás végén tanulóink egy kis ajándékkal lepték meg a közönséget. Felkészítő pedagógusok: Behédy Mária, Bundová Marcela  

            /képek a galériában/

               

          • Farsang az alsó tagozaton

          • A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon tartottuk meg a farsangi mulatságunkat. A farsangi mulatságunkat az iskolánk tornatermében rendeztük meg, ahol a gyerekek kis kultúrműsorral kedveskedtek nekünk, majd minden napközis csoport egy-egy érdekes versenyjátékban mérhette össze ügyességét. Élményekben gazdag délutánt tudhatunk magunk mögött. /Képek a galériában/ 

            Kókai Ildikó

                     

          • Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny - iskolai forduló

          •          

                 

            Gratulálunk a szép eredményekhez! 

            Eredmények:

            I. kategória 

            Próza                                                                  Vers

            1.Dusza Hanna Zsófia - 1.B                                    1. Czetner Zita - 1.A

            2. Juhász Bence - 1.B                                            2. Deme Ákos György - 1.C

            3. Czigány Péter - 2.A                                           3. Gyurkovics Vivien - 3.A

            4. Hacsi Dániel - 3.A                                             4. Kelemen Kinga Kitty - 3.A

            II. kategória 

            Próza                                                                  Vers

            1.Lukács Flórián - 6.A                                            1. Marton Emese - 6.A

            2. Kalydy Boróka - 5.A                                           2. Deme Mátyás - 5.A

            3. Szobonya Lilla Zsuzsanna - 5.A                            3. Bakó Emese - 4.B

            4. Martinovics Márk - 4.A                                       4. Bíró Izabela - 5.A  

            III. kategória 

            Próza                                                                  Vers

            1. László Fruzsina - 8.A                                         1. Babus Linda - 9.A

                                                                                     2. Gál Georgina -7.A

                                                                                     3. Székely Fanni - 7.A

                                                                                     4. Vajda Kinga - 9.A 

            Tavalyi eredmény alapján automatikus továbbjutók: Szívós Lilla /3.A/, Csala Rebeca /4.B/, Pierzchala Virág Anna /7.A/. 

            A járási verseny fordulójának időpontja: 2017. március 14., /kedd/ - Tornalja, VMK 

          • Felhívás

          • Felhívás az alsó tagozatosoknak, egy júniusban megszervezendő  olvasói versenyre. Ha elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes vagy, olvass el 14 mesét! Jelentkezz tanító néninél a júniusi versenyre! Te lehetsz Betűország 1. OLVASÓKIRÁLYA. 

             

          • Olvasói verseny Tornalja város szívében

          •         

            A szlovák órák keretén belül a februári hónapban is folytatódtak a diákok olvasási tevékenységei.  Az oktatásért felelős minisztérium vezetője meghirdetett egy olvasói versenyt,  melynek témájául   „a könyv, mely a bátorságról és a nehézségek leküzdéséről szól”  címet választotta. A verseny legfőbb célja az volt, hogy a tanulók az olvasást mozgással kapcsolják össze. Így igyekeztünk tanulóinkat  nemcsak „fejben“, hanem „testben“ is megmozgatni. A februári hónapban az 5.A osztály tanulói vetették bele magukat az olvasásba. Gaál Imre és Cmorej Július könyvére esett a választásunk, melynek címe Tornalja régi képes levelezőlapokon  volt.  Útba igazításhoz a  könyv iránytűként szolgált a mi kis kalandunk felé. A könyv érdekessége, hogy kétnyelvű. A diákok nagy érdeklődéssel nézegették és lapozgatták a könyvet, melyből aztán elolvasták a Zoltán-kertben található Őrtoronyról és a Fehérlóról szóló történeteket. Nagy kíváncsisággal és érdeklődéssel kérdezősködtek a történettel kapcsolatos részletek iránt. A következő napon elindultunk a mi kis túránkra. Azokat a  helyeket látogattuk meg, amelyekről az olvasmányokban hallhattunk. Megnéztük az Őrtornyot, a kőből készült padot, a Csevicce forrást /Gemerka/, és lefényképeztük Tornalja város egyik szintén ismert ékességét, a 300 éves platánt. A tanulók házi felaladatul kapták, hogy gondolkodjanak el azon, amit láttak, s a látottak alapján készítsenek egy rajzot. Miután a rajzok elkészültek, a tanulóknak még három kérdésre kellett írásban válaszolniuk a témával kapcsolatban. Igazi élmény volt elolvasni a diákok által megformált véleményeket, és látni azt, hogy mennyire érdekeltek voltak a témában.

        • Tavaszi szünidő
          • Tavaszi szünidő

          • A tavaszi szünidő 2017. február 27-től -  2017. március 5-ig tart.

            A szünidő után az első tanítási nap 2017. március 6. /hétfő/.

            Kellemes szünidőt kívánunk!  

          • Farsang a 0. és az 1. D osztályban

          • Pénteken mi is farsangoztunk egy kicsit. Volt álarcbemutató, verseny lufikkal, megtáncoltattuk a seprűt, a székek pedig minket - vagyis, jól szórakoztunk.
             

               

             

          • Biológia verseny

          • 2017. február 20-án került sor iskolánkon a biológiai olimpiász E-kategóriájának iskolai fordulójára. A tanulóknak – Hajdú Szabolcs /7.A/, Pierzchala Virág Anna /7.A/, Szőke András /7.A/ és Orosz János István /8.A/ – 50 állatfaj magyar és latin nevét, családnevét és jellemzését kellett elsajátítaniuk.  Az első két helyezett:  Orosz János István /8.A/ és Hajdú Szabolcs /7.A/ tovább folytatja a versenyt a járási fordulón.

            A versenyző diákoknak a szép eredményekhez szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a járási fordulón!

            Felkészítő tanárok: Anderkó Hanobik Andrea és Pierzchala József

               

        • Sítanfolyam - 2017 - Kokava
          • Sítanfolyam - 2017 - Kokava

          • Mint minden évben, idén is megszerveztük iskolánk felső tagozatos tanulói részére a sítanfolyamot.A helyszín a Kokava Línia-i síközpont volt, ahol ideális sípályán, kellemes időben sajátíthatták el a gyerekek a síelés alapjait. Persze ez a hét sem csak a síelésről szólt, hanem a szórakozásról is. Esténként sokat játszottunk, köszöntöttünk szülinapost és névnapost is, értékeltünk, jutalmaztunk. Boldogan emlékszünk vissza a sítanfolyam minden percére. Remélem még sok hasonló közös élményben lesz részünk. /képek a galériában/

            Pierzchala József