• Az alapiskolák 9. osztályos tanulóinak országos tesztelése
          • Az alapiskolák 9. osztályos tanulóinak országos tesztelése

          • Iskolánkon a 9. osztályos tanulóinak tesztelésére – a mentálisan sérült tanulókon kívül – 2016. április 6-án, szerdán kerül sor Tesztelés 9 – 2016 elnevezéssel, az alábbi tantárgyakból: matematika, szlovák nyelv és szlovák irodalom, magyar nyelv és irodalom. A tesztelés pótterminusa 2016. április 19-én lesz. A tesztelés célja az ISCED 2 szintet záró tanulók tudásának és képességeinek felmérése, illetve az egyes iskolák eredményeinek összevetése, melyek az oktatási-nevelési munka színvonalának emelését szolgálják. A mérések eredményei a középiskolai felvételi vizsgák alapjául szolgálnak. Az országos tesztelést a NÚCEM készíti elő, állítja össze, felügyeli és irányítja. A tesztelés objektivitásának növelése érdekében a Kerületi Iskolaügyi Hivatal más iskolák pedagógusait bízza meg az iskolákban zajló mérések felügyeletével.

            Sok sikert kívánunk iskolánk tanulóinknak!

        • TANÍTÓNAP
          • TANÍTÓNAP

          • "Vezesd őket, utat ne tévessz, 
            S magadhoz mindig hű maradj,
            Mert élen állsz, és messze látszol,
            Sose feledd: példa vagy!"

                 

            /képek a galériában/

        • 2016. 3. 16. - Télűzés és kiszebáb égetés
          • 2016. 3. 16. - Télűzés és kiszebáb égetés

          • A kisze, kiszőce, kiszevice, egy menyecskének öltöztetett szalmabáb, amely mindig a rosszat, betegséget jelképezte. 
            A szokás lényege, hogy a kiszebábot körbehordozták ének kíséretében, felöltöztették, majd a tél elűzésére vízbe dobták, vagy elégették, s ezzel hívják-várják a tavaszt - helyet adtak a jónak, egészségnek, megújulásnak.
            A mai napon mi is elégettük télűző kiszebábunkat, minden rossz tulajdonságunkkal együtt.

                

            /képek a galériában/

        • Március a könyv hónapja
          • Március a könyv hónapja

          • Miért jó olvasni?

            Március a könyv hónapja. Ebből az alkalomból került sor a könyvtári órák megrendezésére az alsó tagozaton. Astrid Lindgren méltán népszerű gyermekregényét, Harisnyás Pippit játékos feladatok és fejtörők segítségével mutattuk be a gyerekeknek. A feladatok során hamar megkedvelték a vagány, szeplős, vörös hajú kislányt, aki mellett nem lehet sem unatkozni, sem szomorkodni. Reméljük, hogy sokan kedvet kaptak a könyv elolvasásához!

            /képek a galériában/

        • Randevú az irodalommal avagy  író – olvasó talalkozó a Kazinczyban
          • Randevú az irodalommal avagy író – olvasó talalkozó a Kazinczyban

          •             A trencséni származású, de már gömörinek számító  írónő, Marta Hlušíková, aki  Szlovákia szerte aratja a sikereket, február 24-én egy kellemes délelőttöt töltött a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola felső tagozatos diákjaival.  A találkozót Bundová Marcela tanárnő kezdeményezte , aki már szinte baráti kapcsolatot ápol Márta asszonnyal. A találkozón megtudtuk, hogy hogy több mint 20 könyve jelent meg, ezek között található verskötet felnőtteknek, prózai művek, latin idézetek szótára és több mint 10 kötet a gyermek és ifjúsági irodalom körében.  Ezen kiadványokkal a tanulók már hetekkel a talákozó előtt megismerkedhettek, s így  a beszélgetés alkalmával  a kíváncsi tanulók már  érdekes kérdésekkel ostromolták az írónőt a főhősöket, témaválasztást, az alkotás folyamatát illetően. A  sok-sok kérdésre a tanulók kielégítő választ kaptak és azt is elárulta nekik, hogy   rajzolni. is szeret. Saját bevallása szerint: “ Nem tudnék élni könyv és írás nélkül. Zene nélkül. Színek nélkül .“ Jó kedv és humor kísérte a beszélgetést, amit a tanulók tapssal, virággal és egy kis “finomsággal “ köszöntek meg abban a reményben, hogy az elkövetkező években  még találkoznak. A találkozás lehet alkalomszerű de véletlen is hisz az írónő, aki már nyugdíjas a közeli Rimaszombatban él, dolgozik, alkot és még a 4 unokára is jut ideje. Bemutatta legújabb könyvét is, amelyből részletet is felovasott a gyarekeknek. A tanulók sem maradtak adósak, hisz verssel, prózával kedveskedtek az írónő műveiből. Ezek: Makši Réka, Makši Cintia, Gál Georgina, Bene Zakariás, Hajdú Szabolcs a 6.A-ból.  Orosz János  István  a 7.A osztályból Ondrej Sliacky – Môj mladší brat  c. elbeszélésével kedveskedett, amivel a Dobré slovo s. versenyre készül. A bemutatott könyveket a tanulók lapozhatták, megcsodálhatták.  A könyvek között  volt a  Môj dedko Rýchly šíp c. könyv is,  amelyre az írónő különösen büszke, hisz  ez felkerült a legjobb gyermekkönyvek  nemzetközi listájára a TH Ravens 2015 – re. Az író – olvasó talalkozó már a  "Március a könyv hónapja” jegyében zajlott és minden bizonnyal folytatódni fog.

             

             

        • Farsang
          • Farsang

          • Hagyományainkhoz híven ebben az évben is megrendezésre került az iskolánkban a várva várt farsangi mulatság.
            Rendezvényünket kultúrműsorral kezdtük, aztán körbe vonultunk, hogy megcsodáljuk és megtapsoljuk egymás jelmezét, majd ezt követték a versenyjátékok. A közös tánc sem maradhatott el, hisz kell egy kis ritmusos mozgás a sok izgalom után.
            Jó hangulatban fejeztük be a maszkabálunkat, s reméljük jövőre is hasonló mulatságban lesz részünk.

                          

            /képek a galériában/