• Értesítés
          • Értesítés

          • A Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatósága értesíti a szülőket, hogy az 5.évfolyamos tanulók holnap,2016.november 23-án tesztelésen vesznek részt magyar nyelvből és matematikából. Szervezési okok miatt otthon maradnak a 6.C,D,E a 7.C,D a 8.C,D és a 9.C,D osztályok tanulói. 

        • Tájékoztatás!
          • Tájékoztatás!

          •  

            2016 szeptemberében iskolánk tanulói bekapcsolódtak a  Nestlé Healthy Kids világprogram „Tudom, hogy mit eszek“ elnevezésű projektjébe. A program célja motiválni a tanulókat, odafigyelni a kiegyensúlyozott életmódra, és a helyes étkezési szokásokra, támogatni a mozgás iránti érdeklődésüket. A projekt első fejezetének a megvalósítására 2016. november 30-án kerül sor, melynek témája A helytelen táplálkozás megelőzése.

                                                                                Anderkó Hanobik Andrea

             

             

          • Liszt Ferenc emléknap

          • Liszt Ferenc kiváló zeneszerző, világhírű zongoraművész és zenepedagógus  születésének 205. évfordulójára emlékezve Liszt Ferenc emléknapot tartottunk. A tanulók PowerPointos prezentációkban mutatták be a zeneszerző életútját és pályafutását. 10 kiváló munka közül a szervező zene szakos pedagógusok - Hubay Katalin, Bundová Marcela és Fűzér Henrietta - külön dicséretét érdemelték ki a következő tanulók: ifj.Székesi László 5.A osztályos, Szívós Boglárka 5.A osztályos és Papp Kíra - Majoros Lilla 7.A osztályos tanulók. A zeneművek felismerésében Horváth László 6.A osztályos tanuló jeleskedett, amiért külön jutalomban részesült. /képek a galériában/

            Minden résztvevőnek gratulálunk!

                

          • Mesemondó verseny kisiskolásoknak és a tornaljai magyar óvodások részére

          • Iskolánk konferenciaterme „új ruhába" öltözött. Egy falusi ház udvarán  és konyhájában találjuk magunkat. Az udvaron a „gazdák" morzsolják a kukoricát. A népi használati tárgyak, abroszok, terítők stílusos hátteret nyújtanak a mesemondó versenynek. A kis mesemondók hetedhét országba kalauzolták a hallgatókat. Az ovisok igazi „profi" mesemondóként álltak helyt./képek a galériában/

            Köszönjük a résztvevőknek és a szervezőknek.

                      

          • Roma fesztivál

          • 2016.11.10-én iskolánk legkisebb tanulói újra sikeresen bizonyították tehetségüket a rimajánosi PINDZSAREN AMEN roma fesztiválon, ahol roma dalokat adtak elő a 0., 1. A, 1. D és a 3. D tanulói.

            A tanulókat felkészítették: Bódi Szilvia, Csótó Eleonóra és Majoros Ilona. A zenei kíséretet Kiss Tamás tanító bácsi biztosította.

               

        • Értesítés
          • Értesítés

          • A Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket, hogy 2016.november 18-án/pénteken/ igazgatói szabadnap lesz a tanulóknak, a tanítás ezen a napon szünetel. A tanítás 2016. november 21-én /hétfőn/ folytatódik.

        • Értesítés
          • Értesítés

          •  

             

            A Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatósága tisztelettel értesíti a szülőket, hogy 2016. november 23-án /szerdán/ Tesztelésen-T5  vesznek részt az 5. évfolyam tanulói /matematikából - magyar nyelv és irodalomból/

          • Falusi hagyományok hete – Népi gyermekjátékok

          • A „Falusi hagyományok hete” programsorozat keretén belül Bátkában jártunk. Nagyszerű iskola, nagyszerű tanító nénik, kitűnő foglalkozások. Kissé elfeledett népi gyermekjátékokat elevenítettünk fel négy helyszínen. Volt ott „Csicseriborsó, bab, lencse”, „Fehér liliomszál”, „Cirmos cica, haj!” és még számtalan gyerekjáték. Megtanultunk „ickázni”, kukoricát morzsolni. Lencsét válogattunk, mint Hamupipőke. Kitűnő szórakozás, hasznos időtöltés volt. Köszönjük! /képek a galériában/

              

             

          • Színházlágotatás

          • 2016. november 9-én  iskolánk tanulói szlovák nyelvű színházi előadáson vettek részt.  A 7. és  8. évfolyam  diákjai a rozsnyói Actores színtársulat Totális képtelenség /Totálny nezmysel/ című komédiáját tekintették meg. /képek a galériában/

            Felelős szervezők: Kovács Andrea, Dusza Ildikó, Mészáros Tamás

               

        • A Kincskeresők konferenciáról
          • A Kincskeresők konferenciáról

          •  

             

            Idén is Dunaszerdahelyen került megrendezésre a helyi értékeket kutató diákok országos konferenciája, a Kincskeresők. Iskolánkat Gál Georgina és Székely Fanni 7.A osztályos tanulók képviselték ezéven is. E rangos konferencián diákjaink méltón helytálltak, ahol iskolánk, a Kazinczy Ferenc MTNYA múltját és jelenét mutatták be PowerPointos prezentáció formájában. A találkozó háziasszonya, egyben zsűritagja - Szanyi Mária dícsérő szavakkal illette a lányok előadását és alkalomhoz illő öltözetét. Így legalább az ország számos, főként a nyugati régióból érkezett iskolái is megismerhették az ország egyik legnagyobb alapiskoláját, a Kazinczy-sulit. Köszönöm lányok, hogy tovább öregbítettétek iskolánk hírnevét! Kívánom, hogy ezek után is még számos sikerekben legyen részetek. 

                                                      Miko Attila

          • Rendhagyó tanóra

          • Az 5.A osztály tanulói az újrahasznosítás jegyében rendhagyó technika órát tartottak. Feladatuk az volt, hogy régi befőttes üvegekből készítsenek mécsestartót. Szebbnél szebb alkotások kerültek ki a tanulók kezei közül. Az Idősek hónapja alkalmából minden tanuló a saját kezűleg készített, egyedi mécsestartóját családja legidősebb tagjának ajándékozta. / képek a galériában/

            Szabó Nikola, Ragályi Emese, Fűzér Henrietta

              

             

          • Őszi kiállítás

          • A természet egyik legcsodálatosabb évszaka az ősz. Ilyenkor érdemes nyitott szemmel járni az őszi természetben, ahol számtalan dekorációs alapanyagot gyűjthetünk össze, melyekből különféle kreációkat készíthetünk. Az elkészült munkákból kiállítást rendeztünk az iskola előcsarnokában.

                     

          • HALLOWEEN 2016

          • Az év legrémisztőbb és egyben legviccesebb ünnepe a Halloween. Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek előtti estét jelenti. Szimbóluma a tök, pontosabban az ebből készült lámpás, vagyis a töklámpás. A töklámpáson kívül számos jelképe van, pl. fekete macska, boszorkányok, szellemek, pókok, egerek, csontvázak, békák, kígyók, szörnyek és egyéb furcsa lények. A Halloween világszerte egyre népszerűbb, igy hazánkat is meghódította. Ezt az alkalmat mi is megragadtuk, és Halloween partit szerveztünk a gyerekeknek, ahol különféle tréfás versenyjátékokban vehettek részt, majd ezt táncmulatság követte. Mindenki remekül érezte magát, és jót szórakozott ezen a délutánon /képek a galériában/.

                     

                           

          • Falusi hagyományok hete

          • A Falusi hagyományok hete rendezvénysorozat a dereski alapiskolában vette kezdetét. Iskolánk tanulói is képviseltették magukat. Megismerkedtek olyan régi mesterségekkel, amelyeket napjainkban már alig ismerünk. A gyerekek örömmel vettek részt a kézműves foglalkozásokon, kosarat fontak, szőttek, hímeztek. Élményekkel gazdagodva tértek haza /képek a galériában/.

                                                 Horváth Zsuzsa, Pierzchala Mária

                  

          • XI.VASS LAJOS NÉPZENEI VERSENY

          • A Hóvirág Népdalkör a XI. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjén gyermek-ifjúsági kategóriában elhozta a nagydíjat! 
            Gratulálunk ehhez a szép eredményhez! 

              

             

             

          • "A könyvjelző összeköti az iskolákat - Olvasok,olvasol,olvasunk..."

          • James Henri, az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének elnöke, 2008-ban kikiáltotta az iskolai könyvtárak világnapjának 10. évfordulója alkalmából az iskolai könyvtárak nemzetközi hónapját. A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola az idei tanévben először, de nem utoljára kapcsolódott be ebbe a projektbe. A projekt célja, a szlovákiai és csehországi alapiskolák közötti kapcsolatteremtés, valamint a könyvjelzőcserék révén az olvasás támogatása. A tanulók létrehoznak egy könyvjelzőt, amelynek keretén belül egy szabadon választható technikával bemutatják a projekthez kapcsolódó témájukat. Ezt követően kicserélik könyvjelzőiket egy csehországi testvériskolával. A könyvjelzőcsere szolgálja az iskolák együttműködését, valamint a csehországi diákok életének megismerését. Az akció szervezői: Pozsonyban a Szlovák Pedagógiai Könyvtár és Brünnben pedig a Jiři Mohan Könyvtár. A szervezőknek köszönhetően a mi iskolánkhoz a Letohradban lévő U dvora alapiskolát osztották be, amely a Pardubicei kerületben található. A 6-9. évfolyamos tanulók több mint 50 könyvjelzőt készítettek, amelyeket az iskola vezetése értékes ajándékokkal együtt küldött el a csehországi testvériskolának. A Csehországból érkezett csomagban számtalan levelet találtunk, amelyeket a letohradi alapiskola diákjai írtak a tanulóinknak, akik örömmel válaszoltak a cseh gyerekek kérdéseire. Őszintén reméljük, hogy a projekt révén kialakult kapcsolatok az elkövetkezendő években is virágozni fognak. A cseh-szlovák projekt 2016. október 31-én ért véget. Iskolánk már tájékoztatta a szervezőket a program jelenlegi helyzetéről és továbbítottuk a legszebb könyvjelzők fényképeit is. Nem maradt más hátra, csak hogy reménykedve várjuk a pályázat végső kiértékelését, amelyet 2016. november 30-án hoznak nyilvánosságra az intézmény honlapján.

            Szorítsatok nekünk!

                    

          • EGY VÁRATLAN KALAND - Az iskolai könyvtárak világnapja

          • A féléves szünidő alatt, a hetedikes diákokat rossz érdemjegyeik miatt büntetésből a könyvtárba zárták. Sok-sok kaland történik itt velük, többek között a Könyvek Istene a felkavart tengerre juttatja őket A háborgó tenger és a félelem pozitív irányba terelte a gyerekek tanuláshoz való viszonyát. Megígérik, hogy javítanak érdemjegyeiken, ezért visszakerülnek a könyvárba. A színdarabot, hagyományosan a negyedik októberi hétfőn, idén 2016. október 24-én, az iskolai könyvtárak világnapja alkalmából adták elő a 7.A, 7.B, 8.A, 8.B osztály tanulói. Iskolánk tanulói, a meghívott vendégek, valamint a szereplő gyerekek szülei szívesen, örömmel fogadták az előadást, mely a ,,szlovák értő olvasás program" részeként valósult meg. Célunk az olvasóvá nevelés, fókuszálunk az értő olvasás szintjének fejlesztésére. 

            Mészáros Tamás, Bundová Marcela