• Változatok képregényre

     • Nyolcadikos tanulóink a májusi hónapban a képregények világával ismerkedhettek meg a képzőművészeti órákon. Íme, a legjobban sikerült képregények: Martinovics Márk (8.A): A nagy tojáscsenés, Amzler Dániel (8.A): A tojásvadászat, Kuchta Miklós (8.A): A krumpliember, Bene Dániel (8.A): Hős leszek, Nagy Emese Csenge (8.A): Buli, Nagy Máté (8.A): Elves börtöne, Khadhraoui Jázmin Hana (8.A): Jamn, Lőrincz V.Zsuzsa (8.B): Ez nem az én napom.

                                         Szabó Nikola

       

     • Derűs napot kívánunk!

     • Iskolánk 5.A és 5.B osztályos tanulói ma a geográfia óra keretén belül időjárást jelentettek. A diákok több órán keresztül foglalkoztak az időjárás témájával és fontosságával. Gyűjtöttek időjárással kapcsolatos népi hiedelmeket, illetve időjárást is jósoltak állatok segítségével. Dicséret illeti a tanulókat az órán végzett munkájukért.

                    -SzE-

     • Tisztítsuk meg a Földet! Tisztítsuk meg Szlovákiát!

     • Ötvenegy éve kezdődött, majd 28 éve vált világméretű akcióvá a Föld Napja. Célja, hogy felhívja a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára. A tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulói is rendkívül fontosnak tartják a környezet tisztaságát. 2021 áprilisában többféle programba kapcsolódhattunk be, akár online formában is, amelyek a Föld védelmére, tisztaságának megőrzésére hívták fel a figyelmet. 2011 óta minden évben igyekszünk bekapcsolódni a ,,Tisztítsuk meg Szlovákiát! ,, országos méretű projektbe is, amely keretén belül a szervezők munkakesztyűk adományozásával járultak hozzá a terepen végzett munkához. Iskolánk tanulói különféle rajzokkal, fogalmazásokkal is kifejezték a véleményüket a Földünk állapotáról és védelméről. A munkáikból egy igazán tartalmas kiállítás született.

      2021. 5. 11-én elhatároztuk, hogy kézzelfogható bizonyítékát adjuk azon elhatározásainknak, amelyek a Földünk tisztaságát szolgálják. Előre megszervezett csapatokban kiválasztottunk Tornalján néhány területet.  A tisztításra került területek között szerepelt: iskolánk környéke, a Zoltán – kert teljes területe a Sevicce töltőállomás területe és a Csincsa patak egy szakaszának partjai a Sajóba történő beömléséig. Mivel a Csincsa patak közvetlenül belefolyik a Sajó folyóba, így a szemétlerakatokkal befolyásoljuk a folyó vízminőségét. A víz minősége pedig hatással van Tornalja és környéke növényvilágára, állatvilágára és nem utolsó sorban ránk, emberekre.                       A higiéniai alapelveket és szabályokat betartva a munkába bekapcsolódtak: Ligárt Nikolett a 6.A osztállyal, Barnócky Anita a 6.B osztállyal, Imrecze Csaba  a 7.A osztállyal, Tamás Ákos a 7.B osztállyal. Mindenki - a saját egészségét előtérbe helyezve - szó szerint felvette a kesztyűt a környezetszennyezés megoldására. Munkánk rendkívül eredményesnek bizonyult. Összesen 21 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. A több órás munka végeztével elégedetten hagytuk el a kijelölt területet. Szívből reméljük, hogy értékelni fogják a munkánkat, s velünk együtt fognak vigyázni a Föld tisztaságára! Ezért arra kérnénk mindenkit, hogy a szemetet csak az arra kijelölt helyen dobják ki. A jövőt mindenki szép és tiszta állapotban képzeli el magának, tegyünk is érte!


                                                                     PaedDr. Barnócky Anita

     • Közös énekléssel erősítsük a magyarság nemzeti összetartozását!

     • Iskolánk 5.A, 9.A, 9.B osztályos tanulói Fűzér Henrietta vezetésével közös énekléssel erősítik a magyarság összetartozását a Nemzeti Újrakezdés Évében. Közösen ünnepeljük Nemzeti Összetartozásunk Napját Szarka Tamás Kézfogás című dalának eléneklésével, melynek időpontja 2021.június 4. Zenei kíséretet biztosít iskolánk tanári zenekara /Bene Csaba, Kiss Tamás, Fűzér Henrietta/. Az előadásról az osztályban videót készítünk, melyet Szarka Tamás hivatalos Facebook eseményéhez töltünk fel.

     • Bejutottunk a döntőbe!

     • A Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest) – A Magyar Nyelv Múzeuma (Széphalom) és az Anyanyelvápolók Szövetsége hetedik alkalommal hirdette meg 2020 őszén az Anyanyelvi játékok, játékos anyanyelv Wacha Imre emlékére című vetélkedőt, amelynek két fordulóját a szervezők  - a körülményekre való tekintettel - online bonyolították le.

            A verseny célja, hogy az általános és középiskolás korosztály körében a magyar nyelvet és az anyanyelvápolást népszerűsítse, nyelvünk szépségeit és sokszínűségét játszva ismertesse meg. A magyar nyelvtanban való jártasság mellett szerepet kap a nyelvi kreativitás és leleményesség, a verbális és nonverbális kommunikációs készség, az illemtan; de az általános műveltségre vonatkozó kérdések is előfordulnak.

            Iskolánk évek óta bekapcsolódik ebbe a versenybe.   Nagy örömmel tudatjuk, hogy négytagú csapatunk megnyerte a felvidéki döntőt, s bejutott a magyarországi döntőbe. A döntő valószínűleg online lesz megrendezve.

              A csapat tagjai:    Szívós Lilla, Ikri István a VII.A osztályból és Koncz Barbara, Hencz Viven a VII. B osztályból

       Felkészítő pedagógusok: Ligárt Nikolett és Varga Tóth Klára

       

      Külön öröm számunkra, hogy felvidéki elődöntő második helyezettje is iskolánk csapata lett. Az V. A osztályos tanulók felkészítője Kovács Beáta volt.

       

       

     • B E Í R A T Á S ! ! !

     • A Kazinczy Ferenc  Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 

      igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 

      beíratás az 1. évfolyamba  a 2021/2022-es tanévre 

      2021.4.30-ig 

       elektronikus úton az iskola honlapján keresztül történik. 

       

      https://zsmmiertornala.edupage.org/register/

       

       Azok a szülők, akik elektronikus úton nem tudják beíratni gyermeküket, 

      személyesen jöhetnek el az iskola épületébe 

      2021.4.21-én, 22-én és 23-án 8.00 és 12.00 között.

      A beíratás a gyermek nélkül történik, 

      viszont hozzák magukkal a gyermek keresztlevelét.

     • Beíratás az első évfolyamba!

     • A Kazinczy Ferenc  Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola 

      igazgatósága értesíti a Tisztelt Szülőket, hogy 

      beíratás az 1. évfolyamba  a 2021/2022-es tanévre 

      2021.4.30-ig 

       elektronikus úton az iskola honlapján keresztül történik. 

       

      https://zsmmiertornala.edupage.org/register/

       

       Azok a szülők, akik elektronikus úton nem tudják beíratni gyermeküket, 

      személyesen jöhetnek el az iskola épületébe 

      2021.4.21-én, 22-én és 23-án 8.00 és 12.00 között.

      A beíratás a gyermek nélkül történik, 

      viszont hozzák magukkal a gyermek keresztlevelét.