Základná škola Ferenca Kazinczyho s VJM,Tornaľa - Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Tornalja

Prihlásenie

Novinky - Újdonságok

Fotogaléria

 • Tesztelés -T9 / 2018

  A Kazinczy Ferenc Alapiskola igazgatósága értesít mindenkit, hogy a  2017/2018-as tanévben a 9. évfolyamot látogató tanulók tesztelésen vesznek részt 2018. március 21–én  a következő tantárgyakból: matematika, magyar nyelv és irodalom, szlovák nyelv és irodalom.

  Szervezési okok miatt 2018. március 21-én igazgatói szabadot kapnak a következő osztályok: 5.D, 5.E, 6.D, 6.E, 7.C, 7.D, 8.C, 8.D. 

 • Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója

  2018. március 12-én került megrendezésre a Tompa Mihály Országos Verseny járási fordulója. Nagyon sok alsó és felső tagozatos tanuló kapcsolódott be a versenybe. Az országos elődöntőn a következő tanulók fogják képviselni iskolánkat : 

  I. kategória: vers:

   Miko Lilianna 1.D, Deme Ákos György 2.C, Bášti Fanni 3.A

  II. kategória: vers:

   Kalydy Boróka 6.A, Revaj Bernadett 5.A,  Deme Mátyás 6.A

  III. kategória: vers:

   Marton Emese 7.A, Székely Fanni 8.A,  László Fruzsina 9.A.

  I. kategória: próza:

  Kovács Dominik 1.A,  Czigány Péter 3.A, Dusza Hanna Zsófia 2.B

  II. kategória: próza:

  Csala Rebeca 5.A, Szobonya Lilla Zsuzsanna 6.A

  III. kategória: próza:

  Lukács Flórián 7.A, Pierzchala Virág Anna 8.A

 • DOBRÉ SLOVO
 • Biológiai verseny

  2018. március 15-én zajlott iskolánkon a biológiai olimpiász D-kategóriájának iskolai fordulója. A tanulók két alkategóriában versenyeztek. A járási fordulón a következő diákok mérettetik meg tudásukat:

   

  1.alkategória: Poszterkészítés

   

  1. helyezett: Horváth László /7.A/

  2. helyezett: Huslík Monika /5.A/

   

  2.alkategória: Elméleti-és gyakorlati feladatok megoldása

   

  1. helyezett: Kovács Csaba /7.A/

  2. helyezett: Mike Szabolcs /7.A/

  3. helyezett: Murzsic Ariadné Mariann /5.A/

   

  Minden versenyző diáknak köszönjük a részvételt, az elért eredményekhez szívből gratulálunkés sok sikert kívánunk a járási fordulón!

   

 • Ünnepi beszéd

  Tisztelt Polgármester Asszony, Tisztelt Főkonzul Úr, Tisztelt emlékező Közösség!

  A CSEMADOK Területi Választmánya és Alapszervezete és Tornalja Város Önkormányzata nevében szeretettel köszöntöm kedves mindnyájukat. Nagy öröm számunkra, hogy újra találkozhatunk itt, a református templomban megemlékezvén az 1848-as forradalmi események 170. évfordulójára.

  Köszönjük, hogy a Főkonzul úr is tiszteletét teszi nálunk, Isten hozta Tornalján. Köszönetünket fejezzük ki a lelkipásztorok szolgálatáért, az Andante Vegyeskar közreműködéséért, ugyancsak a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola tanulóinak és felkészítő pedagógusainak a színvonalas kultúrprogramért.

  Ma és a napokban szerte a nagyvilágban megannyian emlékeznek nemzeti történelmünk legnagyobb eseményére, a magyar nép összetartására, tenni akarására, a szabadság kiharcolására. Mert ahogy Vasvári Pál is hangoztatta: „Nincs az az ember, nincs az a hatalom, ki a néptől a szabad földet elvegye…És ez az alapja a honszabadságnak.”

  1848-nak mindenkori üzenete van, ezt bátran kijelenthetem. A magyar nemzeti forradalom győzött március 15-én. Hála a hitükben bízó márciusi ifjak, az elszánt államférfiak és a kitartó nép közös célkitűzésének.

  Persze ennek jó alapjának kellett lenni, mint a reformkornak, ahol a haladás szelleme érvényesült. Sajnálatos, hogy a szlovákiai magyar iskolák történelemkönyvei valamilyen oknál fogva ezeket a témaköröket kihagyják, vagy csak felületesen érintik, de mi, pedagógusok és szülők ezt magyarságtudatunkból és a szakmánk iránti elkötelezettségünkből adódóan ezt a fogékony diákoknak tolmácsoljuk. Persze nem túl nehéz feladat úgy építkezni, ha a gyermek már első évfolyamban ismeri az alliteráció fogalmát, valamint nemzeti kokárdát visel tudva, milyen nemzeti ünnepre emlékezünk, és még időszerű faliújság is szemlélteti az adott történelmi eseményt az osztályban.

  Egyszer nagyapám, aki nagyon szerette a természetet, mint ahogy én is, azt mondta: „Fiam, csak a kitaposott ösvényt kövesd, akkor jó úton haladsz tovább, és célba is érsz. De ha letérsz az útról, már a fán lévő moha sem segít visszatalálnod!” Arról a Főkonzul urat biztosíthatom, hogy Városunk és Magyar Iskolánk is jó úton jár. És ahogy tegnap a szavalóversenyen Balajti Lajos Barátom elmondta, amikor ismertette a zsűri összeállítását: „Ami jó, azon nem kell változtatni”!

  Legyen ez a mai nemzeti ünnep mindannyiunk számára biztatás és erőt adó támasz!

  Köszönöm, hogy meghallgattak.

                                                            Miko Attila

                                                a CSEMADOK Területi Választmányának elnöke

   

   

 • ,,Magyar vagyok... Határtalanul”

  A Komlóstetői Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett ,,Magyar vagyok... Határtalanul” címmel a miskolci és a határon túli magyar általános iskolásoknak és középiskolásoknak. Az alkotások témája lehetett minden, ami irodalmunkkal, történelmünkkel, népművészetünkkel, építészetünkkel, népszokásainkkal stb. kapcsolatos.A díjátadásra a Miskolci Művészetek Házában került sor a március 15-i rendezvények keretében, ahol a legjobban sikerült munkákból kiállítást is rendeztek.A díjazottak egyhetes nyári alkotótáborban vehetnek részt.A közel háromszáz beérkezett munka közül iskolánk két tanulójának munkáját válaztotta ki a szakmai zsűri:Ferko Réka, 3. AMajoros Lilla, 8. A

   

 • 2018. március 15.
 • Szent Patrik nap

  A közelgő Szent Patrik nap (St. Patrick´s Day) alkalmából 2018.3.13-án rendhagyó angol órát tartottunk iskolánkon, ahol tanulóink megismerkedtek Írország nemzeti ünnepének történetével és a Szent Patrik naphoz kapcsolódó hagyományokkal. A tanulás mellett a szórakozás is szerepet kapott. A tanulók egy vetélkedő keretén belül mérték össze tudásukat és az ír hagyományoknak megfelelően mézeskalácsot díszítettek.

  Köszönjük tanulóinknak az aktív részvételt.

  Bene Csaba, Ragályi Emese

 • Biológiai olimpiász

  2018.március 9-én került sor iskolánkon a biológiai olimpiász E-kategóriájának iskolai fordulójára. A tanulóknak 50 állat- és növényfaj magyar és latin nevét, családnevét és jellemzését kellett elsajátítaniuk.  Hajdú Szabolcs /8.A/ és Lukács Lýdia /8.B/ tovább folytatják versenyt a járási fordulón.

  A versenyző diákoknak a szép eredményekhez szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk a járási fordulón!

  Felkészítő tanárok: Anderkó Hanobik Andrea és Pierzchala József.

   

 • Tompa Mihály Országos Verseny iskolai fordulója

  2018. március 8-án tartottuk a Tompa Mihály Országos Verseny iskolai fordulóját. Nagyon sok alsó és felső tagozatos tanuló kapcsolódott be a versenybe. A járási fordulón a következő tanulók fogják képviselni iskolánkat : 

  I. kategória: vers:

  Heinrich Zsófia 1.A, Miko Lilianna 1.D, Deme Ákos György 2.C, Bášti Fanni 3.A

  II. kategória: vers:

  Peprik Zsófia 4.B, Kalydy Boróka 6.A, Revaj Bernadett 5.A

  Automatikus továbbjutók: Szívos Lilla 4.A és Deme Mátyás 6.A

  III. kategória: vers:

   Marton Emese 7.A, Székely Fanni 8.A, Lukács Lydia 8.B, László Fruzsina 9.A.

  I. kategória: próza:

  Kovács Dominik 1.A, Marton Ádám 1.D, Czigány Péter 3.A

  Automatikus továbbjutó: Dusza Hanna Zsófia 2.B

  II. kategória: próza:

  Hacsi Dániel 4.A, Molnár József 4.A, Csala Rebeca 5.A, Nagy Máté Botond 5.A, Szobonya Lilla Zsuzsanna 6.A

  III. kategória: próza:

  Lukács Flórián 7.A, Pierzchala Virág Anna 8.A, Asztalos Nikolett 9.A

   

 • MEGHÍVÓ

  A CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya és Alapszervezete az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára tiszteletére megemlékezést rendez 2018. március 15-én /csütörtök/:

  16.00 órakor: Ökumenikus istentisztelet a református templomban 

  Közreműködnek a Kazinczy Ferenc Alapiskola tanulói és az Andante vegyeskar

  17.00 órakor: koszorúzás a Zoltán-kúria udvarán

  Ünnepi beszédet mond: PaedDr. Miko Attila, a TV elnöke

              Haraszti Attila, a kassai  főkonzul

  Minden érdeklődőt tisztelettel várunk!

 • Színházban jártunk

  2018. március 7-én iskolánk felső tagozatos tanulói színházlátogatáson vettek részt Ózdon. A négy évszak című mesejátékot tekintettük meg. 

 • Nyílt nap az 1. évfolyamban
 • Sítanfolyam
 • RAJZVERSENY

  A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya és a Gömör-Kishonti Művelődési Központ 2018-ban meghirdette a XvII. Ferenczy István Országos Képzőművészeti Versenyt. A tanulók három korcsoportban készíthettek A2-es és A3-as méretben rajzokat. A témák a következők voltak: 1. Hatvani István /portré/, az ,,ördöngős “ professzor születésének 300. évfordulója tiszteletére 2. Magyar történelmi jelképek 3. Hazám, te széles Felvidék /tájkép/ Három tanulónk munkáját jutalmazták dicsérő oklevéllel.

  Magicz Vivien, 9.A - Hatvani István portréja

  Majoros Lilla, 8. A - Felvidék történelmi megyéinek címerei

  Bocko Mira Szófia,4. A - Betléri kastély

  Gratulálunk!

 • Farsang
 • Tesztelés az 5. és a 9. évfolyamban

  2018. március 2-án /pénteken/ "PILOTNÉ TESTOVANIE" elnevezésű tesztelésen vesznek részt az 5.A,B,C és a 9. A,B,C osztályok tanulói. 

 • DOBRÉ SLOVO - JÓ SZÓ

  2018. február 6-án iskolánkon újra elhangzott a Dobré slovo - Jó szó. Az ebben érdekeltek úgy ismerik ezt a fogalmat, mint magyar ajkú gyermekek számára megrendezett szlovák nyelvű szavalóverseny. Ezen az éven nagyon sok tehetséges diák bekapcsolódott a megmérettetésbe. Az iskolai fordulón 29 tanuló vett részt a 6. - 9. évfolyamokból. Háromtagú zsűri hallgatta meg a vers- és prózamondókat egyaránt. Az igényes értékelést követően a 12 legügyesebb diák jutott tovább. A diákoknak köszönjük a részvételt, a felkészítő pedagógusoknak pedig a felkészítést.  A továbbjutóknak szívből gratulálunk!

                                                                                                            Miko Katalin

 • Poznaj slovenskú reč

  2018. február 9-én került sor iskolánkon a  Poznaj slovenskú reč – Szép szlovák beszéd iskolai fordulójának megrendezésére. A tanulók négy feladatban mérték össze nyelvtudásukat. Kreativitásra, fantáziára és választékos szókincsre volt szükség a feladatok megoldásához. Ezt a versenyzők ügyesen teljesítették. Utólag is minden résztvevőnek még egyszer gratulálunk és a továbbjutóknak sok sikert kívánunk. /képek a galériában/   

   

  Eredmények:     Libjak Laura  - aranysáv

                            Mezei Richárd  - ezüstsáv

                            Kamenyík Márk Ármin – bronzsáv

                                                                                                                                  Dusza Ildikó 

 • SZÉP MAGYAR BESZÉD - járási forduló

  A rimaszombati Relax Szabadidőközpont adott otthont 2018. február 14-én a Szép Magyar Beszéd járási fordulójának, ahol alsó és felső tagozatos diákok mérték össze tudásukat értő olvasásban és szövegalkotásban. Az I. kategóriában az alsó tagozat negyedikesei és a felső tagozat ötödikesei, a II. kategóriában pedig a felső tagozat 6 – 9. évfolyamok diákjai versengtek egymással. 

  Helyezettek: 

  I. kategória – 2. hely - Hencz Vivien /4.B/                          II. kategória - 1. hely - Kalydy Boróka /6.A/ 

                       3.hely - Murzsicz Mariann Ariadné /5.A/

  Gratulálunk a nyerteseknek, további sok sikert kívánunk a kerületi fordulóhoz, mely március 12-én, Rimaszombatban kerül megrendezésre.

  Felkészítők: Mészáros Piroska, Vavrek Hubay Gabriella, Szászi Edina 

   

strana: