Základná škola Ferenca Kazinczyho s VJM,Tornaľa - Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Tornalja

Prihlásenie

Novinky - Újdonságok

Fotogaléria

 • ŐSZI KICSI ATLÉTIKAI ÖTPRÓBA

  2017. október 11-én rendeztük meg a napközi otthonban az „ŐSZI KICSI ATLÉTIKAI ÖTPRÓBÁT”. Az egészséges életmódra nevelés jegyében a rendszeres testmozgás  és a sportolás fontosságára szerettük volna felhívni a gyerekek  figyelmét. Célunk az volt, hogy megismerkedjenek a gyerekek egy - egy atlétikai sportággal / távolugrás, futás, medicinlabda dobás, gátfutás, célba dobás /. A kis versenyzők lelkesen teljesítették a feladatokat, s közben nagyon jól érezték magukat. ( képek a galériában)

    

 • Budapesten jártunk

  2017. 10. 13-án Budapesten jártunk. A városnézést követően a világhírű Titanic kiállításon vettünk részt, amelyen több száz eredeti műtárgyat, a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait tekinthettük meg. A tárlat megtekintése valódi időutazás volt számunkra. Számos élménnyel gazdagodtunk. /képek a galériában/

                                                                                                    Miko Katalin, Pierzchala József

      

 • Programozói verseny

  Iskolánk tanulói is bekapcsolódtak a Programozás Hete (Code Week) elnevezésű rendezvénysorozatba, amellyel az informatika és a programozás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet! Iskolánkon ezért programozói versenyt szerveztünk a nyolcadikos és kilencedikes tanulók részére Imagine programozási nyelvben. Tizenöt tanuló vett részt a versenyen.

   A nyolcadik évfolyam tanulói közül az első három helyezett:

  1. Szőke András
  2. Lukács Lýdia
  3. Csank István

  Szőke András minden feladatot megoldott.

   

  A kilencedik évfolyam tanulói közül az első három helyezett:

  1. Farkaš István        1. Libjak Laura

  2. Magicz Vivien

  Farkaš István és Libjak Laura egyszerre készültek el a feladatok megoldásával, ezért megosztott első helyezést értek el. Magicz Vivien is sikeresen megoldott minden feladatot. /képek a galériában/

  GRATULÁLUNK!

      

 • Október 6.

  Október 6-án hagyományainkhoz hűen  a 13 aradi vértanúra emlékeztünk. Iskolánk tanulói tartalmas történelmi-irodalmi műsort mutattak be iskolánk ebédlőjében, valamint délután a református templomban a városi megemlékezésen. Előadásukat tanulóink énekkara tette színesebbé. /képek a galériában/

                                       Ragályi Emese, Kucsera Dóra, Hubay Katalin

     

 • TERMÉSZETBENI ISKOLA

  A 4.A, 4.B  és 4.C  osztály tanulói szeptember végén természetbeni iskolában vettek részt Kokaván. A hegyek és fák között megbúvó Ipoly turistaházban voltak elszállásolva. Az öt nap alatt sok olyan tevékenységben volt részük, amelyek által közelebb kerültek a természethez. A két rövid és két hosszú túrán megcsodálhatták a Kokava környéki hegyvidék varázslatos szépségét és értékes információkat  szerezhettek a természet rejtelmeiről, a növények és állatok életéről. Az egyik túra során  meglátogattak egy völgykatlanban rejtőzködő falucskát, Šoltýskát.  Egy érdekes ismeretterjesztő szöveg feldolgozásával betekintést nyertek a lovak világába. A várva-várt lovaglás sem maradhatott el. Megismerkedtek a lovak gondozásával, etetésével is. Szórakozásra is volt bőven lehetőség. Az élményparkban kipróbálhatták a lengőjátszótér különböző elemeit. Volt focizás, baranta, íjászkodás, tábortűz, sőt játékterem és diszkó is. Résztvettek egy kézműves valamint egy mesés – táncos foglalkozáson.  Mondanom sem kell, a hangulat egész héten szuper volt. Mindannyian jól érezték magukat, épségben, élményekkel telve tértek haza. /képek a galériában/

    

 • Barangolás Tornalján

  Bármilyen évszakban érdemes barangolni Tornalján, mindig akad valami érdekes, különleges látnivaló. De vajon mennyire ismerjük saját városunk? Ez a kérdés foglalkoztatta az idén ősszel a 6-9. évfolyam tanulóit, akik az idei Tornaljai Városnapok gazdag programkínálata keretében azt a nem könnyű feladatot vállaltak magukra, hogy utánajárjanak városunk őskori, ókori, középkori és újkori történelmének, kultúrájának, történelmi és kulturális emlékhelyeinek, vallási életének, iskoláinak és természeti szépségeinek. Hetek munkáját követően szeptember 29-én mutatták be a felső tagozatos diákcsapatok színvonalas prezentációikat a Tompa Mihály VMK-ban iskolatársaiknak és tanáraiknak. 

  A Szabadidőközpont pedig lehetőséget nyújtott arra, hogy tehetséges rajz-és festőpalántáink kiállíthassák Tornalja ihlette munkáikat.

  A rajzverseny, a prezentációk, illetve a kvízverseny díjazottjai tárgyi jutalomban részesültek úgy az iskola mint a város részéről.

  Ezúton is szeretnénk újból gratulálni minden egyes versenyzőnek! Általatok jobban megismerhettük, így még mélyebben szerethetjük városunkat! Ezer és még ezeregy köszönet nektek! Csak így tovább!   

                                            Miko Katalin, Juhász Judit, Czikora Ilona, Szabó Nikola, Marcela Bundová

      

 • Rekreációs délelőtt az alsó tagozaton

  2017. október 6-án iskolánk alsó tagozatos tanulóit sokrétű program várta. Az első órán Simon Krisztián, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa a néptánc elemeivel ismertette meg a 3. és 4. osztályos tanulókat. Ezt követően megtekintettük a felső tagozatos tanulók műsorát, melyben az aradi vértanúkra emlékeztünk. Ízelítést kaptunk az egészséges táplálkozásról, ill. megtekintettük városunk nevezetes épületeit. Élményekben gazdag délelőttöt töltöttünk el.

      

  képek a galériában /

   

   

 • X. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat

  A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ), a Szlovák Nemzeti Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Szlovákiai Magyar Protestáns Oktatási és Közművelődési Egyesület és a társszervezők hirdették meg a szlovákiai magyar iskolák és óvodák X. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázatát

  A ránk vonatkozó kategória témája „Csak tiszta forrásból” volt., amelyben magyar népszokásokat, népviseleteket, néptáncélményeket lehetett  ábrázolni A/3-as rajzlapon szabadon választott technikával.

  A pályázatra 110  hazai magyar oktatási intézményből 1 067 alkotás érkezett, melyeket zsűrizésre a komáromi Jókai Mór Alapiskolában működő Tehetségpont pedagógusai készítették elő.

  Beküldött munkáink:

  Tamás Laura: Májusfa-állítás

  Magicz Vivien: Szüret

  Holló Réka: Májusfa kitáncolása

  Mag Viktória: Vígan, vígan…

   

  Tamás Laurát munkáját oklevéllel jutalmazták.

      

 • Zumba délután

  2017. október 4-én Zumba délutánt szerveztünk a napközi otthon tanulói részére a tornateremben. A Zumba egyszerre tánc felszabadult táncmozdulatokkal és torna is. A hangulat fantasztikus volt, csodálatos egy órát mozoghattunk együtt a gyerekekkel.

        / képek a galériában /

 • Értesítés

  2017. október 9-én /hétfőn/ 14.30-tól a Kazinczy Ferenc Alapiskola ebédlőjében vehetik át az 1. évfolyamba járó tanulók szülei a Rákóczi Szövetség tanulmányi ösztöndíját /10.000Ft/. 

 • Értesítés

  A Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatósága értesíti a Tisztelt szülőket, hogy 2017. október 5-én /csütörtökön/ a tanulóknak igazgatói szabad lesz, a tanítás szünetel. 

   

  A tanítás 2017. október 6-án /pénteken/ folytatódik.

  Október 6-án REKREÁCIÓS NAPOT tartunk az iskolában. 

   Az ARADI VÉRTANÚK emléknapján ünnepi műsort tekintenek meg tanulóink az iskola ebédlőjében.

  A délelőtt folyamán az egészség védelmével is foglalkoznak a diákok, és a szív világnapjáról is megemlékeznek.

  Ezen a napon TÁNCHÁZ is lesz.

   

    Ebéd - 12:00

           A napközi üzemel ezen a napon. 

 • VI. IVÁN LÁSZLÓ EMLÉKTORNA

      

 • Meghívó

  A CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya és Alapszervezete az aradi vértanúk napja alkalmából ünnepi megemlékezést rendez 2017. október 6-án (péntek):

  16.00 - ökumenikus istentisztelet a református templomban

  17.00 - koszorúzás a Tornallyai-kúria udvarán.

  Közreműködnek a Kazinczy Ferenc Alapiskola tanulói

  Ünnepi beszédet mond: Szögedi Anna, Tornalja Város polgármestere

  Kérjük az emlékezőket, hozzanak magukkal egy szál gyertyát. 

 • Meghívó

  A CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya és Alapszervezete a költő születése 200. évfordulója tiszteletére

  TOMPA MIHÁLY

  emlékkiállítást rendez a Rákóczi Magyar Házban. 

  Ünnepélyes megnyitó: 2017. október 4-én (szerdán) 16.30-kor

  Az emlékkiállítást megnyitja: Nt. Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese

  A kiállítás október 20-ig tekinthető meg. 

 • Tornaljai Városnapok - Galiba Gyermekcsoport- Fütyül a masina

   

 • Tornaljai Városnapok 2017 - A tornaljai iskolák estje

   Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2017. október 2-án 17:30 órai kezdettel a VMK-ba, ahol a Városnapok keretén belül A tornaljai iskolák estjén  fellép a Galiba Gyermekcsoport.  

 • A ZENE VILÁGNAPJA - október 1.

   

  1975. október 1. óta ünnepeljük a zene világnapját,  YEHUDI MENUHIN javaslatára. A világhírű hegedűművész kapcsolatot tartott  Bartók Béla magyar zeneszerzővel. Az ő felkérésére írta Bartók a Szonáta szólóhegedűre c. művét, melyet 1946-ban Magyarországon is bemutatott a hegedűművész.

  Az idei jeles napon Kodály Zoltánról emlékezünk meg, halálának 50.évfordulója alkalmából.

   

 • Vetélkedő a magyar népmese napja alkalmából /felső tagozat/

  2017. szeptember 29-én zajlott le iskolánkon a magyar népmese napja alkalmából megrendezett vetélkedő. Ez a nap Benedek Elek születésnapjához kötődik. Az ő munkásságának, szellemiségének állít emléket a magyarság, hiszen 2005 óta e nap a magyar népmese napja lett.

  A vetélkedő Beke Stefánia népmeséjével vette kezdetét. Ezt követően Pierzchala Virág Anna és Hajdú Szabolcs prezentációban mutatta be a népmese tipikus jegyeit, típusait és Benedek Elek munkásságát.

  A versenyzők ezután megnézték a Holló Jankó című népmesét. Az első feladatban villámkérdésekre kellett válaszolni a levetített és a három otthoni olvasásra kapott mesékkel (Tréfás farkas, A kékfestőinas, A megfelezett ajándék) kapcsolatban.  A gyerekek nagyon felkészültek voltak, ezt tükrözik a feladatok során elért magas pontszámok.

  A második feladat a szövegértésre irányult, amelyben a Hamupipőke című népmesét dolgozták fel a gyerekek, majd az volt a feladatuk, hogy a népmesét hasonlítsák össze a Grimm-fivérek meseváltozatával.

  A következő feladatban négy meséből (Szusza, Égig érő paszuly, Király kis Miklós, Ábelesz-kóbelesz) láthattak részleteket a tanulók. Ez a feladat a megfigyelőképességet tette próbára, ugyanis a vetítés után feladatlapon kellett megválaszolni a látott jelenetek apró részleteire vonatkozó kérdéseket.

  Az utolsó versenyfeladat az otthon olvasott mesék cselekményének időrendbe rendezése volt.

  A vetélkedő végén minden csapat a számára legkedvesebb meséhez készített illusztrációt. A lelkesedés az utolsó feladat során sem hagyott alább, mindezt a képek is tanúsítják.

  Mivel a versenyfeladatok során az élmezőnyben holtverseny alakult ki, a csapatok arany-, illetve ezüstsávba sorolásában az illusztrációk szépsége döntött.

  A három legjobb eredményt elért csapat:

  1. Arany madár - 73 pont – Pacek Fanni, Székesi László, Kristóf Vanessza, Tamás Gabriella, Páll Ádám

  2. Boldogan éltek – 72 pont – Balog Mineta, Borbáš Zoltán, Lovas Norbert, Kalydy Boróka, Varga Vivien

  3. Ajándék – 68 pont – Murzsicz Ariadné, Bakó Emese, Révay Kinga, Čúr Erika, Szekeres Fruzsina

  Minden résztvevőnek köszönjük az alapos felkészülést, a jó hangulatban töltött délelőttöt és nem utolsó sorban a verseny során nyújtott jó teljesítményt. /képek a galériában/

  Dusza Ildikó, Varga Tóth Klára, Vavrek Hubay Gabriella

      

 • A magyar népmese napja / 2.B, 2.C, 3.A, 3.B / 2017. szeptember 29.

  A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján – rendezték meg. A nap célja, hogy a pedagógusok és a meseszerető gyerekek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

  „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább a kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

      / képek e galériában /

  2017.szeptember 29-én MESEFONÓ címmel rendhagyó olvasási órát tartottunk a 2.B, 2.C, valamint a 3.A, 3.B osztályok tanulóival.

  Az említett osztályokból 10-10 tanuló munkálkodott a MESEFONÓ-ban. A takácsmesterség csoportmunkában zajlott. Feladatuk a következő volt. A csoport négy tanulójának egy illusztrációról tetszőleges mesét kellett összeállítania. Néhány kulcsszó segítette a mesefonást. Szőtték, fonták a kicsik a mese mondatait, míg egy kerek történetté nem gömbölyödött. A hat tanuló pedig rajzolt, de bizony nem akárhogyan! Az volt a feladatuk, hogy az illusztrációt hat részre felszabdalt kártyákról üres kártyákra rajzolják pontosan át. Majd az eredeti képmásként összeállítva leragasszák és címet adjanak a meséjüknek. A foglalkozás záró részében minden csoport büszkén tartva maga előtt meseillusztrációját, bátran felolvasta a meséjét. Szórakoztunk, oktattunk és önállóan alkottunk a Kazinczy Ferenc MTNYA MESEFONÓ műhelyében.

  Aki nem hiszi, járjon utána!

  Ilyen meséket fontunk:

  2.B – Barna Mackó és a méh

  2.C – A róka és a macska

  3.A – A szorgalmas sün és a kapzsi nyúl

  3.B – A kíváncsi királykisasszony

 • A magyar népmese napja / 2.A, 2.D / 2017. szeptember 29.

  Szeptember 29-én, a népmese napján 9 órakor a 2.A és a 2.D osztály tanulói Ravasz József - Cigányország -és Lakatos Menyhért - A hét szakállas farkas- című mesekönyvéből olvastak fel. Ezekhez a mesékhez a tanulók illusztrációt is készítettek.

        / képek e galériában /

strana: