• POZNAJ SLOVENSKÚ REČ - iskolai forduló

          • A szünidőt követő héten iskolánkon is lezajlottak a szlovák nyelvű versenyek.  2024. március 1-jén a nyolcadik  évfolyam tanulói részt vettek a Poznaj slovenskú reč elnevezésű versenyen, melynek lényege a jó fogalmazáskészség és a folyékony és helyes kommunikáció. A tanulók négy fordulóban mérték össze tudásukat. 
            A végeredmény a következőképpen alakult: 
            1.hely – Czetner Dániel 8.A
            2.hely – Fekiač Kiara       8.A
            3.hely – Dusza Hanna Zsófia   8.A
            További sikeres megoldók: Izák Karina, Juhász Bence, Kovács Ádám
            Iskolánkat a járási fordulón Rimaszombatban Czetner Dániel képviseli, akinek ezúton is sok sikert kívánunk. 
            -DI-
          • A FÜLEKI GIMNÁZIUM BEMUTATÓJA

          • Iskolánkon 2024. február 16-án került megrendezésre a Füleki Gimnázium diákjai és tanára által a következő tanévtől induló új gimnáziumi informatikai osztály bemutatása a leendő 8.- 9.osztályos tanulóink részére. Ilyen informatikai osztályt magyar nyelven a Besztercebányai kerületben egyedül a Füleki Gimnáziumban nyitnak csak a 2024/2025 tanévtől. Megismerkedhettünk általuk  az informatikai softwarekkel, valamint új információkat kaptunk a mesterséges intelligencia /AI/ jelenlegi helyzetéről. A tanulókat lenyűgözték a drónok,  a robot-tank és a robot-kutya bemutatója. Lehetséges, hogy még az iskolaválasztást is néhányan átgondolják, mert kedvet kaptak az informatikához és a programozáshoz. Az érdekes és hasznos előadást követően a tanárok részére is külön előadást tartott RNDr. Tomolya Róbert PhD. a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatosan.

            -VCS-

          • DOBRÉ SLOVO - iskolai forduló

          • 2024. február 28-án megrendezésre került a Dobré slovo szlovák nyelvű szavalóverseny iskolai fordulója, melyen a 6. – 8. évfolyamok tanulói vettek részt 4 kategóriában. A járási fordulón iskolánkat a következő tanulók képviselik majd:


            1.kategória – vers: Holló Betti - 7.A, Horváth Mária - 7.B
            2.kategória – próza: Miko Lilianna -7.A, Čúr Viktória - 6.A
            3.kategória – vers : Deme Ákos György – 8.A, Czetner Zita – 8.A
            4.kategória – próza: Dusza Hanna Zsófia – 8.A, Fekiač Kiara – 8.A


            A szavalóversenyre ellátogattak tapasztalatszerzés céljából ötödikes tanulóink is, akik lelkesen készültek verssel illetve prózával. Sok sikert és szép eredményeket kívánunk a versenyzőknek!


            -IZS-

          • Pósa Lajos kiállításon jártunk

          • Rendhagyó óra keretében iskolánk 8.A osztályos tanulói Pósa Lajos költő, a századforduló nagy meseírójának szentelt  tárlaton vettek részt Nemesradnóton. A képtár bejárata előtt a költőnek és feleségének rövid életrajza olvasható. A helyiségben  20 kinagyított fényképet találunk, ezenkívül emléktárgyak,több kötet album, a költő életének eseményeiről tanúskodó dokumentumok is megtalálhatók itt. Köszönjük a kedves fogadtatást, a színvonalas  kiállítást és  a sok új információt!

            -KA-

             

          • GEOCACHING

          • Iskolánk 5.A osztályos tanulói a geográfia órák keretén belül a szélességi és hosszúsági körökkel, valamint a földrajzi fokhálózattal és a GPS koordinátákkal ismerkedtek meg. Az elsajátított ismereteiket gyakorlatban is kipróbálhatták, a geocaching (vagy magyarul geoládázás) játékával. A játék lényege, hogy egy érdekes látnivaló közelében ládákat rejtünk el. A mi esetünkben Tornalja város érdekességei közelében rejtettük el ezeket a ládákat. A gyerekek GPS koordináták alapján és egy okostelefon segítségével keresték meg a geoládákat. A dobozban egy füzet is volt, amiben rövid üzenetet is hagytak a tanulók. Reméljük, hogy jól szórakoztak! 

                                                                                                                                                              -SZE-

          • Győzelem bármi áron 1939-1945 - történelmi vetélkedő

          • Iskolánkban első alkalommal került megrendezésre a Győzelem bármi áron 1939-1945 elnevezésű történelmi vetélkedő. A versenybe hét kilencedikes páros kapcsolódott be. A vetélkedőn minden duó egy második világháborúval kapcsolatos prezentációt mutatott be, majd egy tesztet kellett kitölteniük. A bemutatókat maguk a versenyző diákok is pontozták. Az összesített pontok alapján alakult ki a végeredmény:

             

            1.    Britek párosa - Csízi Lilien Zille, Kuchta Vivien (9. A)

            2.    USA – Japán páros – Hugyár Éva – Viola Róbert (9. C)

            3.    Szlovákok párosa – Gazso Krisztofer – Oláh János (9. C)

             

            Minden csapat nagyon jól teljesített, hiszen színvonalas prezentációk születtek, és a teszt kitöltése során is magas pontszámokat értek el a tanulók. Gratulálunk mindenkinek! 

            -TÁ-

          • TAVASZI SZÜNIDŐ

          • A tavaszi szünet 2024. február 19-től - 2024. február 25-ig tart.

            A szünet utáni első tanítási nap 2024. február 26. (hétfő).

            Kellemes szünidőt kívánunk mindenkinek! 

          • SZÉP MAGYAR BESZÉD - járási forduló

          • 2024. 02. 15-én a rimaszombati Relax Szabadidőközpontban került megrendezésre a Szép magyar beszéd járási fordulója. A versenyen iskolánkat 6 tanuló képviselte: Kovács Réka Andrea (4.B) Galko Hanna Andrea (5.A), Kiss Zsófia (5.A), Vavrek István (6.A), Fekiač Kiara (8.A), Eötvös Bernadett (9.A).Galko Hanna Andrea (3. hely) és Vavrek István (2. hely) továbbjutottak a kerületi fordulóra.A résztvevőknek gratulálunk!

            -MS-

             

          • A MAGYAR PARASPORT NAPJA

          • Iskolánkon hagyománnyá vált, hogy megemlékezünk a Magyar Parasport Napjáról. Célunk, hogy az egészséges emeberek megértsék a fogyatékkal élők világát, s a sport által közelebb kerüljenek egymáshoz. Az előadást felső tagozatos diákok hallgatták meg. 

            -KG- 

          • VALENTIN-NAP A KAZINCZYBAN

          • Diákparlamentünk tagjai e héten is szorgoskodtak. Iskolánk megannyi tanulója számára készítettek Valentin-napi fotósarkat, amely nagy népszerűségnek örvendett a kicsik és a nagyok körében is. Ezen kívül lehetőségük volt a diákoknak titkos üzenetet küldeni ezen a jeles napon egy számukra fontos személynek. Bízunk benne, hogy sikerült sokak számára szebbé tenni ezt a napot.

            Miko Lilianna

            A Diákparlament elnöke

             

          • Sakkbajnokság Nagyrőcén

          • Iskolánk tanulói járási sakkbajnokságon vettek részt Nagyrőcén. A tornára 6 iskola nevezett , ebből 5 általános és 1 középiskola. A játszmák az előre közzétett előírásoknak megfelelően zajlottak (mindenki játszik  mindenkivel). Mérkőzésenként két versenyző képviselhette az iskoláját. A  győztes iskola 2-0 arányú eredményért 3 pontot, az 1,5-0,5 arányú eredményért 2 pontot, a döntetlenért mindkét iskola 1-1 pontot kapott. A tornát a tapasztalt sakkjátékos Jiří Chyla felügyelte, aki nagymértékben hozzájárult az esemény lebonyolításához. Tanulóink jól bírták a gyűrődést, és a középiskolás diákoktól sem rémültek meg. Kitartásuknak  köszönhetően sikerült az előkelő  1. helyen végezniük.

            Ezúton is gratulálunk nekik! 

            -BD, KT-

          • Prevenciós nap az iskolánkban

          • 2024.február 6-án délelőtt iskolánk ebédlőjében első alkalommal került megrendezésre a rendőrség részéről a prevenciós nap. A tanulókat bővebb információkkal látták el bűnügyi és jogi szempontból, illetve a zaklatással, kyberbiztonsággal, erőszakos cselekményekkel, valamint iskolakerüléssel kapcsolatban. Ilyen prevenciós napot még a közeljövőben is tervezünk, hogy iskolánk minden felső évfolyamos tanulója részt vehessen rajta.


            Varga Csaba - nevelési és pályaválasztási tanácsadó

          • Labdarúgó-bajnokság Nagyrőcén

          • Diákjaink labdarúgó-bajnokságon vettek részt Nagyrőcén. Hatalmasat küzdöttek, aminek az eredménye ezúttal egy 2.hely volt. A pályán kifejtett kitartásuk és összetartásuk példaértékűnek bizonyult. Ezúton is gratulálunk nekik!

            -BD , PJ-